Μεσαιωνικό Φεστιβάλ (Μάιος-Ιούνιος, Ρόδος)
Ήταν 2006 όταν η 1η Μεσαιωνική Γιορτή έλαβε χώρα στην καστροπολιτεία της Ρόδου, φέρνοντας μία ευρωπαϊκή αύρα μυστηρίου στη φτωχή από παράξενα φεστιβάλ Ελλάδα. Έκτοτε πέρασαν τέσσερα χρόνια και αρκετές (θετικές και αρνητικές) εμπειρίες για το team του οργανισμού Μεσαιωνικό Ρόδο, τα μέλη του οποίου δεν έπαψαν ποτέ να αφιερώνουν εθελοντικά αμέτρητες ώρες με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση του εξ αρχής πρωτότυπου αυτού project με έντονη αύρα μυστηρίου.
Λίγο πριν λοιπόν ο ντελάλης βγει στα πετρόκτιστα Ροδίτικα δρομάκια να ανακοινώσει τα πρώτα δρώμενα για το διεθνές πλέον Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, θελήσαμε να ενημερώσουμε όλους τους φίλους του παράξενου και του μεταφυσικού γι’ αυτό το όραμα που γίνεται κάθε χρόνο πραγματικότητα. Και φέτος, ο μεσαίωνας κρατάει 90 ολόκληρες μέρες στο απομακρυσμένο αυτό νησί της χώρας μας, όπως μας εξηγεί παρακάτω η πρόεδρος του Μεσαιωνικού Ρόδου Άννα Αχιολά.
* Φέτος, στη μεσαιωνική αυτή γιορτή συμμετέχουν και δύο σημαντικά μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού και συντονιστές της εξερευνητικής Ομάδας Πυθέας. Οι Νικόλαος Κουμαρτζής (aka Solon Aimonas Eautou) και Μιλτιάδης Τσαπόγας (aka KANE) βρίσκονται πίσω από τη φωτογραφική έκθεση “Κάστρα & Θρύλοι” που εγκαινιάζεται στις 5 Ιουνίου. Σύντομα θα έχουμε περισσότερα νέα…
Οι 90 Μέρες του Φετινού Μεσαίωνα στη Ρόδο
«Το Διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ νήσου Ρόδου, ξεκινάει στις 15 Μαϊου και ολοκληρώνεται στις 27 Ιουνίου 2010. Ένα διατομεακό, διαδημοτικό, σπονδυλωτό εγχείρημα που για ενάμιση μήνα, κάθε Σαββατοκύριακο, θα παρουσιάζει και μία καινούρια εκδήλωση. Καλλιτέχνες από διάφορες χώρες του κόσμου, ντυμένοι μεσαιωνικά, θα παίξουν μουσική, θέατρο, κουκλοθέατρο και θα μας αφηγηθούν μύθους από τον μεσαίωνα.
» Ξιφομαχίες, βόλτες με άλογα, τοξοβολία με μεσαιωνικά τόξα, ζογκλερικά και πολλά ακόμα θεάματα θα συναρπάσουν όσους βρεθούν σε κάποιες από τις εκδηλώσεις του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, πάντα με φόντο τα Κάστρα!
» Φέτος το Φεστιβάλ περιλαμβάνει 4 Γιορτές: Κάστρο Ρόδου (Δήμος Ρόδου), Κάστρα Μονολίθου & Κρητηνίας (Δήμος Αταβύρου) και Κάστρο Ασκληπιείου (Δήμος Νότιας Ρόδου) και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως: 1.Επιστημονικό Μεσαιωνικό Συμπόσιο, με θέμα: «Αξιοποίηση της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής μας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», 2.Έκθεση εραλδικών έργων τέχνης (illuminations) του ζωγράφου Ιωάννη Βλαζάκη, 3.Έκθεση φωτογραφιών από τα βυζαντινά και μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας των Νικόλαου Κουμαρτζή και Μιλτιάδη Τσαπόγα, 4.Προβολή και συζήτηση σημαντικών ιστορικών ταινιών με μεσαιωνικό θέμα, 5.Οργάνωση ομαδικού παιχνιδιού για την Αναζήτηση του Δράκου της Ρόδου που θα εκτείνεται σε όλη την Μεσαιωνική Πόλη και την Τάφρο, 6.Οδοιπορικό στα άγνωστα κάστρα της Ρόδου, 7.Αγώνες Σκάκι σε συνεργασία με τον σκακιστικό όμιλο «Ιππότης», 8. Επίδειξη τοξοβολίας με μεσαιωνικά τόξα, 9. Μυστηριώδη περιπλάνηση στην Τάφρο.
» Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
15 Μαϊου: Ομαδικό Παιχνίδι για την Αναζήτηση του Δράκου της Ρόδου που θα εκτείνεται σε όλη την Μεσαιωνική Πόλη και την Τάφρο.
15-16 Μαϊου: Γιορτή Κάστρου Ρόδου.
22-23 Μαϊου: Προβολή Μεσαιωνικών Ταινιών, όπως το “Βασίλειο των Ουρανών”, το”Όνομα του Ρόδου”, το “Λιοντάρι το Χειμώνα” κ.α και συζήτηση για την ιστορία και την σκηνογρφική απόδοση τους.
29-30 Μαϊου: 3ο Μεσαιωνικό Συμπόσιο, με θέμα: Α. Αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας και διατήρηση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσα από τα Ιστορικά Φεστιβάλ. Κεντρικοί εισηγητές θα είναι σκηνοθέτες δύο μεγάλων φεστιβάλ της Πορτογαλίας και της Ιταλίας καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές και αρχαιολόγοι. Β. Οδοιπορικό στα Κάστρα της Ρόδου: Παρουσίαση έρευνας που έγινε από το 1ο σύστημα προσκόπων Ιαλυσού, για την κατάσταση των κάστρων μας σήμερα.
5 Ιουνίου: Εγκαίνια έκθεσης Α. “Εραλδική Τέχνη” μεσαιωνική ζωγραφική του ζωγράφου Ιωάννη Βλαζάκη & Β. “Κάστρα και Θρύλοι” των Νικόλαου Κουμαρτζή και Μιλτιάδη Τσαπόγα
6 Ιουνίου: Περιήγηση – Εκδρομή στα Άγνωστα Κάστρα του νησιού της Ρόδου…
13 Ιουνίου: Γιορτή Κάστρου Ασκληπειού με θέμα: “Μανδραγόρας”
20 Ιουνίου: Γιορτή Κάστρου Μονολίθου με θέμα: “Μύθοι & Παραμύθια στο Κάστρο” κουκλοθέατρο και αφηγήσεις για μικρούς και μεγάλους!
26-27 Ιουνίου: Γιορτή Κάστρου Κρητηνίας με θέμα: “Μεσαιωνικές Φρυκτωρίες”…μία εντυπωσιακή γιορτή, αναπαράσταση της μεσαιωνικής περιόδου με μουσική, θέατρο, χορό και άλλα πολλά, θα κλείσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με τον πιο θεαματικό τρόπο!»
(φωτ.: Αντρέας Γκανάτσιος)
(φωτ.: Παναγιώτης Λαμπριανίδης)
(φωτ.: Αντρέας Γκανάτσιος)
* σημείωση: η φωτογραφία στην εικόνα ανοίγματος του παρόντος κειμένου είναι τραβηγμένη από τον Παναγιώτη Λαμπριανίδη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Μικροαλλαγές στο πρόγραμμα πιθανόν θα γίνουν στο άμεσο μέλλον. Η συγκεκριμένη σελίδα θα ανανεωθεί ώστε να σας ενημερώσει γι’ αυτές, ενώ το πλήρες επίσημο πρόγραμμα θα δημοσιευθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του οργανισμού Μεσαιωνικό Ρόδο που διοργανώνει το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ: www.medievalfestival.gr