Παράξενες Ιστορίες του Μεσαίωνα
Περίληψη
Το 1458 ένα γουρούνι καταδικάστηκε σε απαγχονισμό για φόνο στη Βουργουνδία. Το 1602 ο Γάλλος δικαστής Ανρί Μπογκέ περιέγραψε ένα μήλο που είχε καταληφθεί από δαίμονες. Λίγα χρόνια αργότερα οι Ιταλοί Ιησουίτες προσπάθησαν να υπολογίσουν τις φυσικές διαστάσεις της Κόλασης.
«Η σαγηνευτική μελέτη του Ντάρεν Όλντριντζ για τις μάγισσες, τους αγγέλους, τους λυκάνθρωπους, τους αιρετικούς, τις διώξεις και τη δικαιοσύνη είναι εξαίρετη επειδή είναι τόσο σύγχρονη, προκλητική και διορατική. Η έρευνά του δείχνει ότι οι παραδοχές μας γύρω από τη μισαλλοδοξία και τις παράλογες ιδέες του παρελθόντος πρέπει να επανεξεταστούν κριτικά αν είναι να αντιμετωπίσουμε τη δική μας “παράξενη” συμπεριφορά στο παρόν» (JACK ZIPES, Πανεπιστήμιο της Μινεζότα)
«Μια γοητευτική και ευαίσθητη εξερεύνηση των πεποιθήσεων που μοιράζονταν οι μορφωμένοι όσο και οι αναλφάβητοι Ευρωπαίοι πριν από την έλευση του νεωτερικού κόσμου… Ο Όλντριτζ επανακτά και βγάζει νόημα από έναν ψυχοδιανοητικό κόσμο που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό» (BRIAN P. LEVACK, Πανεπιστήμιο του Τέξας, Ώστιν)
«Το βιβλίο αυτό κινείται στη μεγάλη κλίμακα… παρουσιάζει μια οξεία και ανησυχητική αίσθηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένες στάσεις που ο νεωτερικός κόσμος απορρίπτει ως ανορθολογικές και προληπτικές επιβιώνουν στη νεωτερικότητα με διαφορετικές αμφιέσεις. Πρόκειται για ένα έργο που θέλει να εξηγήσει το παρελθόν και να διαταράξει το παρόν – ένας συναρπαστικός και πολύτιμος συνδυασμός» (RONALD HUTTON, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ)
Η Γνώμη
Στις μέρες μας, ο όρος Μεσαίωνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος στη συνείδησή μας με την οπισθοδρόμηση, τον συντηρητισμό, τις παρωχημένες αντιλήψεις και την απολυταρχία. Αν και υπάρχουν αρκετές λαβές για να συμφωνήσει κανείς σε αυτό, εντούτοις είναι ελάχιστοι εκείνοι που κάνουν το… βήμα να μελετήσουν την καθημερινότητα του Μεσαιωνικού κόσμου, επιχειρώντας να ανιχνεύσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίχθηκαν οι κοινωνίες εκείνης της εποχής.
Το βιβλίο αυτό του καθηγητή Ιστορίας στο University College Worcester, Darren Oldridge, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, πως σε αρκετές περιπτώσεις, “παράξενα” περιστατικά και αντιλήψεις του Μεσαίωνα, συνδέονταν με την “κοινή λογική” της εκάστοτε χρονικής περιόδου, και των ιδιαίτερων κοσμοαντιλήψεων των πληθυσμών στα αστικά κέντρα και τις επαρχίες της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Περιπλανώμενοι νεκροί, λαϊκή μαγεία, λυκάνθρωποι και μάγισσες, αιρετικοί, άγιοι, και χίλια δυο παλαβά-για τη σύγχρονη συναινετική πραγματικότητα- ήθη,έθιμα και συνήθειες… ‘Ολα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά πτυχές ενός παράξενου, συναρπαστικού και συνάμα ανεξερεύνητου κόσμου που περιμένει να τον ανακαλύψουμε και να τον κατανοήσουμε.