PDA

Επιστροφή στο Forum : Συμμετοχική δημοκρατία για το Ευρωσύνταγμα


beetlejuice
09-06-05, 11:11
Ενα θεμα που αφορα τον ευρωπαϊκο πολιτισμο και που στηνΕλλαδα ειχε περασει στα ψηλα...Ωσπου ακουσαμε για το "NON" των Γαλλων και θυμηθηκαμε οτι οι δικοι μας βουλευτες ειπαν το "ΝΑΙ" καποιο ανοιξιατικο απογευμα στα εδρανα της βουλης...Αληθεια εσεις τι θα ψηφιζατε εαν διεξαγοταν τελικα δημοψηφισμα στη χωρα μας;Και ποσο καλα πιστευετε οτι γνωριζετε το περιεχομενο του Ευρωσυνταγματος;

Geowolf
09-06-05, 16:06
Ξέρει κανείς γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα στη χώρα μας για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα; Δεν νομίζω ότι υπήρξε ιδιαίτερη ενημέρωση του κόσμου πάνω στο θέμα.

Φοίβος Καλφόπουλος
09-06-05, 18:00
Eίναι λυπηρό να ακολουθούνται τέτοιόι μέθοδοι απο μία κυβέρνηση .
Για μένα είναι σκάνδαλο που δεν δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα , όχι τόσο που δεν έγινε δημοψήφισμα αν και φυσικά θα έπρεπε να γίνει , για τέτοια θέματα που μας αφορούν άμεσα και θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν η γνώμη του λαού !
oι υπόλοιποι συνεταίροι μας σε αυτή την εταιρία που έχουμε μαζί γιατί ζητήσαν τη γνώμη του λαού ; Και όχι μόνο αλλά τους ενημέρωσαν κιόλας για
το περιέχομενο , στη Γαλλία στάλθηκε σε κάθε οικογένεια το περιεχόμενο του συντάγματος ( άσχετα που αυτό έγινε για να επηρεάσουν συνειδήσης προς το ναι ) το θέμα είναι οτι είχαν στη διάθεση το περιεχόμενο του συντάγματος για να το κρίνουν !
Αλλά το ανεπίτρεπτο είναι που πέρασε το ζήτημα στα στα ψιλά όπως είπε και ο σκαθαροζούμης . Στα δελτία ειδήσεων γίνονται συζητήσεις επι συζητήσεων για δεκάδες ασήμαντα θέματα τα οποία αναλύονται μέχρι τη παραμικρή πτυχή
ενώ για ένα τόσο βαρυσήμαντο θέμα ούτε ΑΝΑΦΟΡΑ !
Και λέω εγώ τώρα ... δεν είμαστε μπροστά σε μία συνωμοσία ;
Δεν καταπάτησαν τη γνώμη μας , δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη μας ;


Υ.Γ. : Μήπως το θέμα βρίσκεται σε λάθος κατηγορία ;;

epimytheas
09-06-05, 20:13
Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα για το Ευρωσύνταγμα, γιατί κανείς δεν μου έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για αυτό. Και αναρωτιέμαι. Πόσοι Έλληνες είναι ενημερωμένοι για το τι περιέχει αυτό το περιώνυμο Ευρωσύνταγμα; Οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι πάντως ήταν άριστα πληροφορημένοι (ή τουλάχιστον αυτό έδειξαν), η Αγγλία θα το περάσει λέει χωρίς δημοψήφισμα, και ετοιμάζεται νέα θεσμοθέτηση για την ψήφιση του, στηριζόμενη στο "σκεπτικό Μπλέρ". Δλδ, θέλουν να μας πείσουν πως το Ευρωσύνταγμα είναι υπόθεση που πρέπει να κρίνεται σε επίπεδο κυβερνήσεων χωρίς την συμμετοχή των πολιτών. Ο νεός Ευρωπαϊκος Φασισμός προ των πυλών;
Απο-φασίζουμε και δια-τάσσουμε;
Εδώ πάντως, όπως πολύ σωστά ανέφεραν και οι προλαλήσαντες, οι κυβενώντες ποιούν την νήσσαν, ίσως περιμένοντας να κοπάσουν οι μπόρες που σήκωσαν οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι,οι οποίοι απέδειξαν την θέληση τους να συμμετάσχουν σαν ενεργοί πολίτες στην Νέα Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα.
Είναι γνωστό πως τον τελευταίο καιρό, η ΕυρωπαΊκή Ένωση μας έχει στην μπούκα για πολλούς λόγους. Κάτι ο νόμος περί "Βασικού Μετόχου", κάτι η αγορά πολεμικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, αντί των Eurofighter της Ε.Ε. (προσπάθησε να το μπαλώσει ο Κωστάκης αγοράζοντας Γαλλικά και Γερμανικά α/φη και πλοία, που μας ήρθαν ο κούκος αηδόνι) κάτι τα κονδύλια που μασήσαμε λόγω Ολυμπιάδας (πρόσφατα μας έριξαν και πρόστιμο 500.000.000 ευράκια, που θα τα πληρώσουμε σε εξαμηναίες άτοκες δόσεις), κάτι η φιλοαμερικάνικη μας πολιτική ( ο Κωστάκης στον Λευκό Οίκο έδωσε ρεσιτάλ δουλικότητας), μας έχουν ρίξει πολύ στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων μας. Συνεπώς, να είστε σίγουροι πως τα επόμενα σχέδια της Ε.Ε. θα αντιμετωπιστούν από την Ελληνική Κυβέρνηση με τον τρόπο που επιθυμούν οι Γερμανοί (ανεβαίνει η φιλοαμερικάνα υποψήφια του χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος), οι Άγγλοι (οσονούπω μπαίνουν στην οικονομική πολιτική της Ε.Ε. και οι θέσεις τους θα αποδειχτούν ισχυρότερες άλλων κρατών) και οι λοιποί Ευρωπαίοι Ηγέτες.
Συμπέρασμα;
Ποιό Δημοψήφισμα;
Ποιό Ευρωσύνταγμα;
Το...βρακί της Παπαρίζου θα μας ταλανίζει για πολύ καιρό ακόμα...

PaN__
09-06-05, 23:08
Δυστυχώς δεν ενημερώθηκε κανένας για το περιεχόμενο του "Ευρωσυντάγματος", και όπως κάθε αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου ψηφίστηκε νύχτα...(της νύχτας τα καμώματα...). Έτσι δόθηκε αφορμή στους "Εθνικιστές" να αρχίσουν τα δάκρυα και τις πατριωτικές κορώνες και από την άλλη οι αιώνιοι εθελοτυφλούντες του ΚΚΕ να χαρακτηριστούν ξανά ως γραφικοί αφελείς. Οι σοφοί μας εθνοπατέρες, καταχρώμενοι σαφέστατα την βούληση του λαού που τους εξέλεξε, μας φίμωσαν για άλλη μια φορά με πολύ έξυπνο και απλό τρόπο. Όποιος εκφράσει το σκεπτικισμό του ή την κριτική του στάση ή έστω κάποιες πιθανές απορίες χαρακτηρίζεται αυτομάτως "Εθνικιστής" (..φτου ξορκισμένος να είναι...) ή γραφικός αριστερός (.. τον φουκαρά του έμεινε το κουσούρι από το Πολυτεχνείο και δεν θα το ξεπεράσει ποτέ...).
Δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμη σκάνδαλο, αγαπητέ KaFriLa, πρόκειται για βάναυση κακοποίηση της Δημοκρατίας που υποτείθεται πως προασπίζουν και προάγουν.

Άπαν
10-06-05, 09:28
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την καταψήφιση της Συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.Γαλλία και Ολλανδία μέσω δημοψηφισμάτων κατέληξαν σε ένα βοερό ΟΧΙ.
Εν πολλοίς,καταλήξαμε σε αυτό το αποτέλεσμα αφού οι δύο λαοί επέλεξαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον της Ευρώπης και το τρόπο που αυτό διαμορφώνεται αλλά και μια εκδήλωση δυσαρέσκιας για λόγους εσωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων στις χώρες αυτές.
Για να πάμε και στα καθ' ημάς,στις 19/04 το ελληνικό κοινοβούλιο/κοινοβόλεμα αποφάνθηκε υπέρ του Ευρωσυντάγματος με 268 ψήφους υπέρ και 17 κατά.ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν υπέρ και ΚΚΕ και ΣΥΝ κατά.
Εν συνεχεία φτάσαμε στις 12/05 φτάσαμε στη συζήτηση της από κοινού πρότασης της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα.Το αποτέλεσμα ήταν 123 υπερ και 151 κατά.
Χονδρικά η ΝΔ λέει ΝΑΙ στο Ευρωσύνταγμα χωρίς να θεωρεί απαραίτητο το δημοψήφισμα,το ΠΑΣΟΚ ΝΑΙ με τη πρόσθετη διεξαγωγή δημοψηφίσματος,ΚΚΕ και ΣΥΝ το καθένα κόμμα με τη δική του οπτική ΟΧΙ και ζητούν δημοψήφισμα γι αυτό το σημαντικό ζήτημα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr/online/online_hprint.jsp?q=%E5%F5%F1%F9%F3%FD%ED%F4%E1%E3 %EC%E1%5C&a=&id=52259192)ο ελληνικός λαός δηλώνει ανενημέρωτος σχετικά με το περιεχόμενο του Ευρωσυντάγματος σε ποσοστό 85%.Κάτι που δε προκαλεί έκπληξη καθώς το θέμα έχει συζητηθεί ελάχιστα.Χαρακτηριστικό είναι ότι η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη βουλή για την αποδοχή ή όχι του Ευρωσυντάγματος στις 19/04 κρίθηκε ότι δε χρίζει τηλεοπτικής κάλυψης!
Επίσης δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του MEGA (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=628388) από την εταιρεία Opinion για το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος κατέδειξε το 43% θα το καταψήφιζαν,το 30% τάσσεται υπέρ.Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε ποσοστό 27%.
Το κείμενο της Συνθήκης για τη Θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος μπορείτε να το βρείτε εδώ (http://europa.eu.int/eur-lex/lex/el/treaties/dat/12004V/htm/12004V.html) σε διάσπαρτη μορφή (49 αρχεία!) όπως μας το δίνει ο ιστότοπος της Ε.Ε. και εδώ (http://fireman.freeshell.org/European_Constitution.pdf) σε ενιαία μορφή ~2,8 ΜΒ ,χαμαλοδουλειά μιας ψυχής.
Αν όλα πάνε κατ' ευχήν,σχόλια επί του περιεχομένου θα κάνω μέσω ενός άρθρου επικαιρότητας μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Υ.Γ. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον beetlejuice να προσθέσει και την επιλογή δε ξέρω/δεν απαντώ για λόγους αντικειμενικότητας της ψηφοφορίας.

Αρχαιόπληκτος
13-06-05, 00:55
ΔΓ/ΔΑ.
Η ερώτησις άκρως υποθετική, καθώς εάν άπαντες οι Έλληνες επίσταντο του συντάγματος, πιθανώς αποδεχθείν τούτο. :)

mystica
13-06-05, 16:01
Έγώ δεν γνωρίζω τίποτα για το Ευρώσύνταγμα και όπως λέει και ο Epimytheas δεν φροντίσανε να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με αυτό.Δεν ψήφισα στην ψηφοφορία της αγοράς διότι δεν το έχω διαβάσει.Ξέρει κάποιος κανένα link να πάμε να διαβάσουμε τι ακριβώς λεέι?

Alpine
16-06-05, 23:10
Δυστυχώς,η πορεία για μια δυνατή Ευρώπη,αν δεν ανακοπεί,θα επιβραδυνθεί αρκετά εξαιτίας του βλακώδους γαλλικού σωβινισμού.

Voel
17-06-05, 11:21
Alpine.....Προσωπικα θα διαφωνησω μαζι σου. Οι Γαλλοι δεν απεριψαν το συνταγμα εξαιτιας καποιου προσωπικου σωβινισμου, αλλα επειδη συνειδητοποιησαν οτι το συνταγμα αυτο δεν ηταν προς το οφελος τους. Μια νεο-φιλελευθερη ευρωπη δεν ειναι στο οφελος κανενος, παρα μονο των πολυεθνικων και των μεγαλων συμφεροντων. Οι Γαλλοι, οι Ολλανδοι, αποφασισαν οτι το συγκεκριμενο συνταγμα δεν τους κανει....Να εισαι σιγουρος/η οτι και εμεις αν ξεραμε τι περιλαμβανει το συνταγμα καπως ετσι θα ψηφιζαμε. Αντι αυτου η συνταγματικη συνθηκη περασε νυχτα και χωρις να συζητηθει, χωρις να ενημερωσουν τον λαο.....Καπως ετσι λειτουργει η Ελληνικη δημοκρατια των 3000 χρονων.

Οσον αφορα τα ψευτοδειλληματα και τις οιμωγες ορισμενων για το Οχι καποιων λαων, θα ηθελα να πω το ζητουμενο δεν ειναι μια Ενωμενη δυνατη Ευρωπη παση θυσια, αλλα μια ευρωπη Ενωμενη προς το συμφερον των λαων της. Δυνατη ωστε να προασπιζει τα δικαιωματα ολων οχι μονο του κεφαλαιου και των πολυεθνικων.

Η ευρωπαικη ενωση, τον τελευταιο καιρο εχει παρει εναν λαθος δρομο. Το οχι των Γαλλων και των Ολλανδων, καθως και το οχι τοσων αλλων λαων, σε δημοσκοπησεις αποτελει μια προειδοποιηση προς τις Βρυξελες.

Λύδια
17-06-05, 13:15
Οι Γάλλοι έδωσαν ένα γερό μάθημα αποφασιστικότητας που με εξέπληξε ευχάριστα. Δεν πιστεύω πως ήταν σωβινιστικά τα κίνητρα τους. Απλά ενημερώθηκαν, άκουσαν την θετική και την αρνητική πλευρά και εν τέλει κατέληξαν. Βέβαια σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η εκάστοτε κυβέρνηση λαμβάνει τον γαλλικό λαό σοβαρά υπόψη σε αποφάσεις μεγάλης σημασίας. Όχι όπως γίνεται εδώ...Ειλικρινά λυπόμουνα τον Σιράκ που ουσιαστικά...παρακαλούσε τους Γάλλους να ψηφίσουν ΄΄ναι΄΄. Να όμως που πλήρωσε ακριβά την επιμονή του. Το ίδιο λίγο πολύ ισχύει και για τους Ολλανδούς αν και ήταν η μεγάλη έκπληξη στην υπόθεση ΄΄Ευροσύνταγμα΄΄.

Οι Ισπανοί απο την άλλη αν και κλήθηκαν στις κάλπες, δήλωσαν λίγο πολύ πως δεν ήταν και ιδιαίτερα ενημερωμένοι και αυτός ίσως ήταν ο λόγος που αν και θετικό το αποτέλεσμα, υπήρξε σημαντική αποχή. Οι Ισπανοί ουσιαστικά λειτούργησαν με το σκεπτικό πως απο τότε που η χώρα τους μπήκε στην ΕΕ, τα κονδύλια και η οικονομική υποστήριξη που γνώρισε, ανέπτυξαν και άλλαξαν τη χώρα.

Όπως και να έχει πάντως, η Ισπανία και η Γαλλία έδωσαν ένα ηχηρότατο χαστούκι σε εμάς τους Έλληνες για δύο σημαντικότατους λόγους: Η μεν Ισπανία γιατί όντως εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα Ευρωπαικά κονδύλια και αναπτύχθηκαν, ενώ εδώ καταληστεύτηκαν και εκλάπησαν με αποτέλεσμα όχι μόνο να είμαστε ακόμα χρόνια πίσω σε πολλούς τόμεις, αλλά η χώρα μας σήμερα να θεωρείται για ακόμα μια φορά το μαύρο πρόβατο σε κατάχρηση, προχειρότητα και δυσλειτουργία, και τα κονδύλια να γίνονται...βίλες υπουργών, ενώ εμείς πεινάμε!
Η μεν Γαλλία πάλι έδειξε στην πράξη αυτό που εμείς μια ζωή δείχνουμε στα λόγια και στις πομπώδεις φράσεις: Αποφασιστικότητα, πρωτοβουλία, ενημέρωση, σύμπνοια! Να είσαστε βέβαιοι πως εαν τολμούσαν να κάνουν στη Γαλλία αυτό που έκαναν εδώ, να ψηφίσουν δηλαδή γρήγορα και αθόρυβα για εμάς αλλά χωρίς εμάς, θα είχε γίνει κόλαση και ο κόσμος θα είχε κατέβει στους δρόμους, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Εμείς πάλι, μια τραγική φιγούρα και αντίθεση....Δυστυχισμένοι, μίζεροι, ανημέρωτοι, με χιλιάδες καθημερινά προβλήματα που φαντάζουν πολύ πιο σημαντικά απο ένα Ευρωσύνταγμα. Δεν απαιτούμε, δεν διεκδικούμε, παρα μόνο παρακολουθούμε αμέτοχοι την κατάφορη παραβίαση ενός ήδη κακοποιημένου πολιτεύματος που απο εμάς μπορεί να ξεκινησε αλλά έτσι όπως πάμε σε εμάς θα τελειώσει. Και το γεγονός πως δεν υπήρξε ενημέρωση απο πολιτικούς και ΜΜΕ δεν είναι δικαιολογία! Κανένας μας δεν έβγαλε άχνα, αλλά είπαμε εδω είναι Ελλάδα, όχι Γαλλία!

Αλλά είπαμε και στο παρελθόν....Τέτοια κοινωνία που είμαστε, τέτοιους ηγέτες βγάζουμε...Μπορούμε όμως πάντα να κατεβαίνουμε στους δρόμους για το Euro και τη Eurovision αφου ως γνωστόν στα πανηγύρια και τα γλέντια είμαστε πρώτοι!

Μπράβο μας....

Voel
17-06-05, 14:39
Κοιτα που θα συμφωνησω παλι με την Λυδια...για δευτερη φορα. Κατι πρεπει να μου συμβαινει!!!!!

Δυστυχως Λυδια μου, ετσι ειναι τα πραγματα. Στην Ελλαδα υπαρχει ελλειμα ουσιαστικης δημοκρατιας (Συμμετοχικης δημοκρατιας που θα ελεγε και ο Γιωργακης) Το τραγικο της υποθεσεις ειναι οτι αυτο το ελλειμα δεν επιβαλλεται απο καποια απολυταρχια, αλλα απο την δικη μας αδιαφορια.

Ο Ελληναρας, παντα γλαφυροτατος οσον αφορα την δημοκρατια των αρχαιων προγονων μας, αδιαφορει πια για τα κοινα, τουλαχιστον οσον αφορα τα κοινα που πραγματικα εχουν σημασια. Παντα ετοιμος να βγει στους δρομους για την μπαλα η τα μπουτακια της Ελενας, στεκει αμετοχος οταν λαμβανονται αποφασεις που θα καθορισουν την ζωη του και την ζωη των παιδιων του.

Στα αγγλικα η λεξη Idiot (ηλιθιος) προερχεται απο την αρχαια ελληνικη "Ιδιωτης" ο ανθρωπος που δεν συμμετειχε στα κοινα.......

Λύδια
17-06-05, 15:25
Την καλησπέρα μου Βόελ. Φιλιά στα Χανιά μου. :)
Μην εκπλήσσεσαι..επειδή κατακρίνω ανηλεώς αυτούς που μας την έχουν φέρει, δεν σημαίνει πως δεν κάνω το ίδιο για τα στραβά τα δικά μας, που στο κάτω κάτω αυτά είναι και η πραγματική ρίζα των δεινών μας.
Τότε να βάλω και τα τελευταία νέα για να συμπληρώσω...

Απο το in.gr http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=632380

«Μην τολμήσετε κ.Μπλερ!». Οι Βρετανοί ψηφοφόροι θέλουν να έχουν τη δική τους άποψη επί του Ευρωσυντάγματος
Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ ως προς την τύχη του Ευρωσυντάγματος. Πρόταση Γιούνκερ για «πάγωμα» της διαδικασίας επικύρωσης για 9-12 μήνες στο ΕΛΚ. Στην Ολλανδία, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, ενώ η Δανία προσανατολίζεται προς αναβολή του δικού της.
Κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης για 9-12 μήνες, αλλά οι συντηρητικοί ηγέτες της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πρόταση αυτή, όπως ανακοίνωσε Ιταλός πολιτικός.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, Αντόνιο Ταζάνι, η Σλοβενία και η Μάλτα αντέδρασαν στην πρόταση Γιούνκερ, η οποία πάντως έτυχε της στήριξης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.
Στην Ολλανδία εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ατζο Νικολάι, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επαναλάβει το δημοψήφισμα μετά τη ηχηρό «όχι» της 1ης Ιουνίου.
«Ο ολλανδικός λαός ήταν ξεκάθαρος. Για αυτό λοιπόν εμείς, ως κυβέρνηση, δεν βλέπουμε καμία πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στην Ολλανδία» δήλωσε ο Νικολάι, προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των ηγετών των Φιλελευθέρων λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τελείωσε και για τις άλλες χώρες» έσπευσε να διευκρινίσει. «Ελπίζω να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μία κοινή γραμμή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» προσέθεσε.
Τη δυσαρέσκεια της χώρας του είχε εκφράσει νωρίτερα την Πέμπτη και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
«Οι προτάσεις [της προεδρίας] δεν πάνε αρκετά μακριά. Η Ολλανδία έχει αναλογικά με το μέγεθός της τη μεγαλύτερη συνεισφορά [στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό] και επιθυμούμε τη βελτίωση της κατάστασης. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτές τις υπερβολικές πληρωμές» τόνισε.
Όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας για το θέμα του προϋπολογισμού στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Μπαλκενέντε δήλωσε ότι συμφωνεί «με όλους αυτούς που λένε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά διατηρεί «ακόμη ελπίδες».
Το ολλανδικό αίτημα για μεγάλη μείωση της εισφοράς της Χάγης στον προϋπολογισμό της ΕΕ προέκυψε σήμερα ως ένα από τα κύρια εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ένα βήμα περισσότερο έκανε η Δανία, που ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ανακοινώσει τη ματαίωση του δικού της δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα (στις 27 Σεπτεμβρίου) κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου!
«Ο πρωθυπουργός διατηρεί πολλές αμφιβολίες για την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής [σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος], πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Δανία» δήλωσε κυβερνητική πηγή στην Κοπεγχάγη.
Νωρίτερα, ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε τονίσει ότι οι 25 ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν όσον αφορά τη συνέχιση ή μη της διαδικασίας επικύρωσης του ευρωσυντάγματος και ότι το επίμαχο κείμενο πρέπει να παραμείνει ανέπαφο αν πρόκειται να διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα στη Δανία.
Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος τάχθηκε πάντως η Γερμανία, με τον καγκελάριο Γκ.Σρέντερ να απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η Συνταγματική Συνθήκη δεν είναι βιώσιμη, μετά το «όχι» Γάλλων και Ολλανδών.
«Σχόλια που ακούει κάποιος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από οπουδήποτε αλλού ότι 'το Σύνταγμα είναι νεκρό' ή οτιδήποτε άλλο, είναι κατά την άποψή μου λάθος» τόνισε ο Σρέντερ σε ομιλία του στο γερμανικό Κοινοβούλιο, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Σρέντερ πρόσθεσε ότι είναι ελάχιστες κατά την άποψή του οι ελπίδες να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τους συμβιβασμούς που χρειάζονται για την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2007-2013.

Ακόμα και οι Βρετανοί απαιτούν να ψηφίσουν, χωρίς να τους παραγκωνίσει κανένας. Όλα αυτά τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι....΄΄ηγέτες΄΄ ( http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=632518 ) προσπαθούν απελπισμένα να βρουν λύση για να επιβάλλουν το Ευρωσύνταγμα πάση θυσία, αφήνοντας να γίνει αντιληπτό πως δεν θα σταματήσουν εαν αυτό δεν γίνει. Σε αντίθεση με τους ομοίους μας εδώ που βάλαμε να μας διαφεντεύουν, που πολύ απλά σιωπούν ενοχικά, αφού ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να ικανοποιήσουν την επιθυμία των Ευρωπαϊκών επιταγών...

Geowolf
18-06-05, 18:01
Αγαπητή Λύδια θα συμφωνήσω, έχουμε αυτούς τους πολιτικούς γιατί αυτοί μας αξίζουν. Προσωπικά δεν είδα κανένα κόμμα ή κανένα πολιτικό να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ή να διαμαρτύρεται για τη μη διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά ούτε και οι πολίτες έκαναν κάτι τέτοιο και δεν νομίζω ότι πρόκειται να το κάνουν. Αν δεν ενδιαφερόμαστε εμείς για αυτά που μας συμβαίνουν γιατί περιμένουμε οι άλλοι να μας λαμβάνουν υπόψη; Όσο για τη δημοκρατία, δεν νομίζω ότι υπάρχει συμμετοχική ή μη συμμετοχική. Η δημοκρατία εξ ορισμού είναι η άσκηση της εξουσίας από όλους τους πολίτες, έτσι ή είναι δημοκρατία ή δεν είναι.

Voel
18-06-05, 18:12
Geowolf.......λυπαμαι, αλλα εισαι ΕΝΤΕΛΩΣ λαθος. Συσσωμη η αντιπολιτευση ζητησε δημοψηφισμα αλλα η κυβερνηση, χαρις την πλειοψηφια που κατεχει απερριψε το αιτημα της. Ολα τα κομματα, πλην του κυβερνωντος διαμαρτηρηθικαν εντονοτατα που δεν εγινε δημοψηφισμα.

Ειδικα τα κομματα της αριστερας, ΣΥΝ και ΚΚΕ ζητησαν η οποια αποφαση για το Ευρωσυνταγμα να παρθει ΜΟΝΟ μεσα απο δημοψηφισμα, και οχι το δημοψηφισμα να εχει "συμβουλευτικο" ρολο οπως ζητησε το ΠΑΣΟΚ. Τα ιδια κομματα καταψηφισαν την συνταγματικη συνθηκη οταν πηγε για ψηφιση στην βουλη.

Αυτα οσον αφορα τα κομματα.....το ερωτημα ειναι γιατι ο κοσμος δεν ενδιαφερθηκε, γιατι δεν κατεβηκε στους δρομους ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ δημοψηφισμα. Αντιθετα οι Ελληναρες με την μια πηραν τους δρομους για την μπαλα, η την Παπαριζου.

Σε δυο-τρεις εβδομαδες θα ξεχασουμε το ευρωσυνταγμα οπως ξεχασαμε και τοσα πριν απο αυτο, και οι προβληματισμοι μας θα αναλωνονται (και παλι) στην τιμη που εχουν τα αγγουρακια στην λαικη......

Geowolf
18-06-05, 18:39
Αγαπητέ Voel πρέπει να ζητήσω συγνώμη για την ελλιπή ενημέρωση. Πάντως σίγουρα δεν έγινε και μεγάλη φασαρία για το θέμα, όπως έχει γίνει με άλλα μικρότερης (κατά τη γνώμη μου) θέματα. Ωστόσο το θέμα που παραμένει, και νομίζω ότι είναι και το σημαντικότερο, είναι η αδιαφορία των πολιτών. Αν και θεωρώ ότι μπορούμε να αντιδράσουμε με πολλούς τρόπους και το κατέβασμα στους δρόμους δεν είναι η μοναδική επιλογή αντίδρασης, φαίνεται ότι καταφεύγουμε σε αυτήν (κατεβαίνουμε στους δρόμους δηλαδή) για πιο ασήμαντες (όπως λες κι εσύ) αιτίες ενώ για θέματα που αφορούν την πορεία μας σαν κράτος, έθνος, κοινωνία κλπ φαίνεται να αδιαφορούμε πλήρως.

JustAnotherGoneOff
18-06-05, 19:54
Τάδε έφη Voelτο ερωτημα ειναι γιατι ο κοσμος δεν ενδιαφερθηκε, γιατι δεν κατεβηκε στους δρομους ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ δημοψηφισμα. Αντιθετα οι Ελληναρες με την μια πηραν τους δρομους για την μπαλα, η την Παπαριζου Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Την εποχή που ψηφιζόταν το Ευρωσύνταγμα από την Βουλή, τα κανάλια και οι εφημερίδες είχαν πρώτο θέμα τους παπάδες και τον Βαβύλη. Εδώ δεν είναι αποκλειστικά η ευθύνη στους πολιτικούς αλλά στους περιώνυμους δημοσιογραφίσκους της συμφοράς (αυτοί που είναι πρώτη μούρη στα δελτία των 8) που κρίνουν αυτοί για μας τι πρέπει να απασχολεί το έθνος μας. Και προσέξτε τι έγινε μετά, με το δημοψήφισμα των Γάλλων: ξαφνικά, αφού είχε κριθεί το Ευρωσύνταγμα στην δική μας Βουλή, πιάσανε πρώτο θέμα αυτό που θάψανε πριν και κλαφτήκανε σαν μετανοούσες μαγδαληνές.

Αβυθομέτρητη υποκρισία.... έχουμε κάτι άλλο να πούμε; Αφήστε τα...

cHrIsToS1
19-06-05, 15:44
Βοελ, εγω παντως θυμαμαι οτι οταν το ΠΑΣΟΚ ηταν στην κυβερνηση ειχε πει, οτι οταν ερθει η ωρα περι ψηφισματος του Ευρωσυνταγματος, ''το δημοψηφισμα δεν ειναι στις επιλογες μας'', ασε που μετα πηγε στην αντιπολιτευση και τι ελεγε οντας εκει.
και η καταψηφιση εγινε εκ του ασφαλους μιας και γνωριζαν οτι αυτο θα ψηφιστει ανεξαρτητου της δικης τους ψηφου.

Voel
19-06-05, 17:03
Δεν εχω καμμια αμφιβολια οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι θετικα διακειμενο προς το Ευρωσυνταγμα, και οτι θα ψηφιζε ο,τιδηποτε του ερχονταν απο τις Βρυξελλες, καλο η κακο.....

Επισης δεν εχω καμμια αμφιβολια οτι η οποια φαινομενικη διαφωνια των δυο μεγαλων κομματων για το Ευρωσυνταγμα ηταν εκ του....πονηρου, και καθαρα για κομματικους λογους.

Η κυβερνηση της ΝΔ απερριψε το αιτημα για διεξαγωγη δημοψηφισματος κυριως απο φοβο μηπως ο λαος απορριψει το Ευρωσυνταγμα, πραγμα πολυ πιθανο. Το ΠΑΣΟΚ απο την αλλη, αν και θετικα διακειμενο -ιδεολογικα και πρακτικα- προς το Ευρωσυνταγμα, ηθελε να δημιουργησει τζερτζελε, εκ του ασφαλους παντα, ενω ηταν παντα ετοιμο να καρπωθει το οποιο πολιτικο κοστος για την κυβερνηση θα ειχε ενα Ελληνικο οχι στην συνταγματικη συνθηκη.

Με τον κινδυνο να θεωρηθω γραφικος, θα σημειωσω οτι τελικα μονο τα κομματα της αριστερας φανηκαν ανταξια των περιστασεων, μπροστα σε ενα θεμα τετοιας σημασιας. Αν και αντιτιθενται στην Ευρωπαικη Ενωση για διαφορους λογους (καποιοι εκ των οποιων με βρισκουν συμφωνο και καποιοι οχι), ηταν τα μονα κομματα που ζητησαν το θεμα αυτο να λυθει με δημοψηφισμα. Ο λαος να ενημερωθει και να αποφασισει αναλογα με το συμφερον του.

Alpine
19-06-05, 17:29
Είτε μάς αρέσει,είτε όχι,το Ευρωσύνταγμα είναι ένα ακόμα βήμα προς την ενδυνάμωση της Ευρώπης και ως εκ τούτου,προς όφελος των λαών της.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πέραν του Ατλαντικού δύναμη ικανοποιήθηκε από την τροπή των πραγμάτων στη Γαλλία.
Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να ξεπεράσει το σημερινό εθνοκρατικό της καθεστώς,θα βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο ή,μελλοντικά ίσως,κινεζικό.
Εκτός κι αν...ΗΠΑ ή Κίνα νοιάζονται περισσότερο για το καλό των Ευρωπαίων από από την ίδια την Ευρώπη.

Voel
19-06-05, 17:56
Το Ευρωσυνταγμα οντως αποτελει ενα βημα προς την ενδυναμωση της Ευρωπης. Περαν τουτου ομως ειναι και μια συνθηκη βασει της οποιας θα ζουν δεκαδες εκατομμυρια πολιτων. Περαν της οποιας ενδυναμωσης θα παρεχει στην Ευρωπη ως εννοια και ως πολιτικη δυναμη, το συναγμα εκ των πραγματων θα επιρεασει και την ζωη του καθε πολιτη ξεχωριστα.

Εκει ακριβως βρισκεται η ουσια του "ΟΧΙ" των Γαλλων. Οι Γαλλοι δεν ειναι λιγοτερο Ευρωπαιστες απο εμας, ουτε επιθυμουν μια ανισχυρη Ευρωπη. Αν θυμαστε, πριν απο λιγο καιρο, η Γαλλια και η Γερμανια ηταν οι χωρες που εναντιωθηκαν στον πολεμο στο Ιρακ, οταν εμεις σφυραγαμε κλεφτικα, και οι ξυπολυτοι νεο-ευρωπαιοι ετρεχαν να συνταχθουν με τις ΗΠΑ.
Οι Γαλλοι και οι Δανοι συνειδητοποιησαν οτι το συγκεκριμενο συνταγμα δεν διασφαλιζει τα συμφεροντα τους ως πολιτες. Εκ των πραγματων το συνταγμα αυτο εχει φτιαχτει για να διασφαλισει τα συμφεροντα των μεγαλων επιχειρησεων, οσον αφορα τις σχεσεις τους με τα κρατη μελη.

Οι Γαλλοι και οι Δανοι, καθως και μια μεγαλη πλειοψηφια στην Ελλαδα και αλλες χωρες δεν απερριψαν και δεν απορριπτουν την Ενωμενη Ευρωπη ως ιδεα. Απορριπτουν ομως ενα συνταγμα που θα μετετρεπε την Ευρωπη σε μια Νεο-φιλελευθερη κοινοτητα, ενα διδυμο αδελφακι των ΗΠΑ, οπου κοινωνικη συνοχη, κοινωνικη προνοια και κρατος δικαιου τιθενται σε δευτερο ρολο προσχαριν της οικονομικης αναπτυξης, μια αναπτυξη απο την οποια ωφελουνται ουσιαστικα λιγοι.

Προσωπικα ειμαι κατα της νοοτροπιας "Ενωμενη Ευρωπη πασει θυσια και με οποιοδηποτε κοινωνικο κοστος". Αυτοι που θρηνουν η κινδυνολογουν στα καναλια και αλλου, συχνα το κανουν εκ του πονηρου και με στοχο το ιδιον οφελος. Οι ΗΠΑ απο την πλευρα τους, μπορει να χαιρονται με το οχι των Γαλλων και των Δανων, ομως οι ιδιες βυθιζονται την ιδια στιγμη υπο των βαρος κοινωνικων προβληματων που κινδυνευουν να σπασουν την ιδια την κοινωνικη συνοχη του κρατους. Τα προβληματα που δημιουργησε η ιδια νεο-φιλελευθερη πολιτικη που προσπαθουν να μας επιβαλλουν με το Ευρωπαικο συνταγμα.

Alpine
19-06-05, 18:20
Τίποτα δεν αποχτάται χωρίς θυσία.
Ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι στρωμένος με λουλούδια.
Η θέση ότι το "Ευρωσύνταγμα δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο" είναι μια άποψη που προώθησαν στους Ευρωπαίους ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ,ελεγχόμενα από αμερικανικούς οικονομικούς κύκλους,την οποία ασπάστηκε,χάρη λαϊκισμού,ένα μέρος πολιτικών δυναμέων από την Ακροδεξιά ως την Ακροαριστερά.

Λύδια
21-06-05, 16:36
Αγαπητή Λύδια θα συμφωνήσω, έχουμε αυτούς τους πολιτικούς γιατί αυτοί μας αξίζουν. Προσωπικά δεν είδα κανένα κόμμα ή κανένα πολιτικό να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ή να διαμαρτύρεται για τη μη διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά ούτε και οι πολίτες έκαναν κάτι τέτοιο και δεν νομίζω ότι πρόκειται να το κάνουν. Αν δεν ενδιαφερόμαστε εμείς για αυτά που μας συμβαίνουν γιατί περιμένουμε οι άλλοι να μας λαμβάνουν υπόψη; Όσο για τη δημοκρατία, δεν νομίζω ότι υπάρχει συμμετοχική ή μη συμμετοχική. Η δημοκρατία εξ ορισμού είναι η άσκηση της εξουσίας από όλους τους πολίτες, έτσι ή είναι δημοκρατία ή δεν είναι.

Έχεις δίκιο λύκε μου. Εαν εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερόμαστε για κάτι, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να ενδιαφέρονται πραγματικά αυτοί που υποτίθεται εκλέξαμε για το καλό μας. Θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε και εμείς όπως έκαναν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Αλλά που εμείς...Έχουμε άλλα ενδιαφέροντα...

Ο Συνασπισμός, το Πασοκ και το ΚΚΕ όντως ζήτησαν δημοψήφισμα....αφού ψηφίστηκε το Ευροσύνταγμα! :p Πιο πριν, εκτός απο κάτι φωνές απο το ΚΚΕ, και άλλα μικρότερα κόμματα, κανένας δεν έβγαλε άχνα, μαζί και τα κανάλια. Αφού ψηφίστηκε και έγινε η δουλειά όπως ήθελαν, τότε βγήκαν κάποιοι και είπαν ΄΄έμείς γιατί δεν ψηφίσαμε΄΄.

Ένα στημένο κόλπο όλα....

Voel
21-06-05, 20:35
Τίποτα δεν αποχτάται χωρίς θυσία.
Ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι στρωμένος με λουλούδια.

Αγαπητα Alpine. Κανεις δεν διαφωνει στις δυο αυτες διαπιστωσεις. Το ερωτημα που τιθεται εν προκειμενω ειναι

Α) Τι ειδους θυσιες πρεπει να κανουμε (κοινωνικες, οικονομικες, πολιτισμικες, εθνικες) και για πιο ωφελος
και
Β) Τι εικονα θα εχει αυτη η Ευρωπαικη ολοκληρωση.

Οσον αφορα το πρωτο ερωτημα, πιστευω οτι η θυσιες που καλουνται να κανουν οι Ευρωπαιοι πολιτες ειναι πολυ μεγαλες και το ωφελος πολυ μικρο, τουλαχιστον για τον μεσο πολιτη. Κυριοι ωφελημενοι απο το τη συγκεκριμενη συνταγματικη συνθηκη ειναι οι μεγαλες πολυεθνικες εταιριες και οι μετοχοι αυτων. Αυτο ειναι κατι το οποιο παρατηρησαν οι Γαλλοι και αποφασισαν οτι το συγκεκριμεν οσυνταγμα δεν κανει γι αυτους.

Οσον αφορα το δευτερο ερωτημα τωρα, το θεμα τι ειδους και τι εικονα θα εχει η Ευρωπαικη ολοκληρωση, νομιζω οτι ειναι καιριο. Ο Χιτλερ για παραδειγμα αποτελεσε τον πρωτο οραματιστη μιας ενωμενης Ευρωπης, το οραμα του ομως ηταν κατι το τρομακτικο.

Η ενωση της Ευρωπης δεν αποτελει αυτοσκοπο, ουτε πρεπει να θεωρηθει οτι ειναι κατι το οποιο πρεπει να συμβει πασει θυσια. Μια Ενωμενη Ευρωπη στα προτυπα των ΗΠΑ (οικονομικα, κοινωνικα κτλ) νομιζω οτι ειναι κατι το οποιο θα πρεπει να αποφευχθει, και ειναι κατι το οποιο οι Ευρωπαιοι δεν θελουν στην μεγαλη πλειοψηφια τους.

Αυτο το οποιο θεωρω εγω περιεργο και υποπτο, ειναι, αφενος, οι οιμωγες που ακουγονται απο καποιους κυκλους, και η καταστροφολογια, αφεταιρου η αρνηση των ιδιων κυκλων να συζητησουν για αλλαγες της συνταγματικης συνθηκης που θα την εκανε ενδεχομενως πιο αρεστη στις λαικες μαζες.

Σε μεγαλο βαθμο, το οχι των Γαλλων και των Δανων μου θυμιζει το Οχι που ειπαν οι Κυπριοι πριν απο λιγο. Και στις δυο περιπτωσεις οι λαοι αντεδρασαν και απορριψαν μια ξενοφερτη συνθηκη η οποια επιβληθει εξ ανωθεν, χωρις να λαβει υποψιν τα συμφεροντα του ιδιου του λαου.....Ετσι και τοτε εκαναν την εμφανιση τους οι καταστροφολογοι και αυτοι που θρηνουσαν και οδυρονταν για την "Χαμενη ευκαιρια" της κυπρου και τωρα της Ευρωπης.

Αυτο που θεωρω ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ειναι η αδιαφορια του μεσου Ελληνα. Η συνταγματικη συνθηκη ψηφιστηκε νυχτα και χωρις δημοψηφισμα. Η περιφρονηση αυτη ορισμενων πολιτικων δυναμεων στο δικαιωμα του λαου για αυτοδιαθεση ειναι κατι το εξοργιστικο, κατι το οποιο σε αλλες εποχες θα κατεβαζε πληθη στους δρομους. Αντι αυτου ο Ελληναρας εμεινε αδιαφορος, για να κατεβει πασα δυναμει μερικες εβδομαδες αργοτερα για να πανηγυρισει την νικη της Κας Παπαριζου.

Λύδια
22-06-05, 11:11
Αυτο που θεωρω ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ειναι η αδιαφορια του μεσου Ελληνα. Η συνταγματικη συνθηκη ψηφιστηκε νυχτα και χωρις δημοψηφισμα. Η περιφρονηση αυτη ορισμενων πολιτικων δυναμεων στο δικαιωμα του λαου για αυτοδιαθεση ειναι κατι το εξοργιστικο, κατι το οποιο σε αλλες εποχες θα κατεβαζε πληθη στους δρομους. Αντι αυτου ο Ελληναρας εμεινε αδιαφορος, για να κατεβει πασα δυναμει μερικες εβδομαδες αργοτερα για να πανηγυρισει την νικη της Κας Παπαριζου.


Λοιπόν ξέρεις, αυτό που λες το σκεφτόμουν σήμερα που έβλεπα ειδήσεις, και παρακολουθούσα τον ντόρο που έχει προκληθεί με το ασφαλιστικό των τραπεζών, τις απεργίες, και τα επεισόδια στα Λιόσια για τη μεταφορά της λυμματολάσπης απο την Ψιττάλεια. Θα μου πεις βέβαια τι σχέση έχουν όλα αυτά με αυτό που λεμε για τον Έλληνα...Έχει και πολύ μάλιστα.....

Επειδή και εγώ έχω κολλήσει περισσότερο στην αδιαφορία μας, και στο ρεζιλίκι που εισπράξαμε απο τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, και γενικότερα σε όσους επαναστάτησαν για πράγματα που απλά εμας μας φέρνουν ύπνο, παρακολουθόντας σήμερα τα τεκταινόμενα, έκανα την εξής σκέψη:

Το να ζητοκραυγάζουμε για το ποδόσφαιρό και την Έλενα δεν το βρίσκω κακό. Ήταν δυο ωραίες στιγμές, φωνάξαμε, χαρήκαμε, ξεσκάσαμε. Η Έλενα έκανε σωστά τη δουλειά της, τα παιδιά του Ρεχάγκελ το ίδιο. Κανένα πρόβλημα. Όλα καλά μέχρι εδώ...Ο κόσμος φωνάζει και κάνει πορείες γιατί θεωρεί οτι θίγεται η σύνταξη του, και οι κάτοικοι των Λιοσίων οτι θίγεται η υγεία τους, οπότε καλά κάνουν για λογαριασμό τους και φωνάζουν και αυτοί.

Εγώ για ένα πράγμα έχω μείνει με το ερωτηματικό! :confused: Γιατί βρε παιδιά όταν είναι ο καθένας να φωνάξει για την πάρτη του φωνάζει, και όταν γενικότερα νιώθει οτι θίγεται προσωπικά, ενώ για πράγματα που αφορούν το μέλλον της χώρας μας, δεν βγάζει μιλιά κανένας; Θίγονται οι συνταξιούχοι κατεβαίνουν στο δρόμο. Θίγονται οι κάτοικοι των Λιοσίων, στους δρόμους και αυτοί. Οι αδιόριστοι δημόσιοι υπάλληλοι το ίδιο. Οι αγρότες το ίδιο.

Δηλαδή για να καταλάβω....Εάν κάποιος που ανήκει σε μια άλφα κοινωνική-επαγγελματική ομάδα νιώσει οτι θίγεται το μέλλον του και η ύπαρξη του, και νιώσει πως η πολιτεία τον παραμερίζει και αποφασίζει γι αυτόν αλλά χωρίς αυτόν, κατεβαίνει στα κανάλια και στους δρόμους ουρλιάζοντας, αλλά για το Ευροσύνταγμα που είναι εθνική υπόθεση όλων, που μας έφτυσαν στα μούτρα μας αγνοώντας μας επιδεικτικά, και που η μισή Ευρώπη αυτή τη στιγμή βράζει (εδώ ξύπνησαν οι Αγγλοι μωρεεεεεε) εμείς εδώ κουβέντα;Τίποτα; Σιώπη;

Τελικά είμαστε απλά...παρτάκηδες; :eek: (να μου επιτραπεί και η έκφραση :D )

Geowolf
23-06-05, 18:26
Τίποτα δεν αποχτάται χωρίς θυσία.
Ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι στρωμένος με λουλούδια.

Συμφωνώ απόλυτα, το ερώτημα όμως που τίθεται είναι τι μορφή θα έχει αυτή η ολοκλήρωση. Κανείς δεν μας λέει που πάμε, δεν νομίζω ότι ξέρουμε το που θέλουμε να καταλήξουμε. Επίσης δεν θεωρώ ότι υπάρχουν μονόδρομοι και δεν θα έπρεπε να παρουσιάζονται έτσι τα πράγματα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι έχουμε επιλογές και να φροντίζουμε να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες.
Εγώ για ένα πράγμα έχω μείνει με το ερωτηματικό! Γιατί βρε παιδιά όταν είναι ο καθένας να φωνάξει για την πάρτη του φωνάζει, και όταν γενικότερα νιώθει οτι θίγεται προσωπικά, ενώ για πράγματα που αφορούν το μέλλον της χώρας μας, δεν βγάζει μιλιά κανένας;
Αγαπητή Λύδια νομίζω ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν ταυτίζουμε τον εαυτό μας με το κράτος. Δεν θεωρούμε ότι εμείς αποτελούμε το κράτος και ότι έχουμε ευθύνη για ότι συμβαίνει σε αυτό αλλά βλέπουμε το κράτος σαν εχθρό μας. Έτσι όταν κάποιο πρόβλημα αφορά το κράτος δεν νιώθουμε να θιγόμαστε προσωπικά και αδιαφορούμε.

Αρχαιόπληκτος
26-06-05, 02:53
Geowolf.......λυπαμαι, αλλα εισαι ΕΝΤΕΛΩΣ λαθος. Συσσωμη η αντιπολιτευση ζητησε δημοψηφισμα αλλα η κυβερνηση, χαρις την πλειοψηφια που κατεχει απερριψε το αιτημα της. Ολα τα κομματα, πλην του κυβερνωντος διαμαρτηρηθικαν εντονοτατα που δεν εγινε δημοψηφισμα.

Ειδικα τα κομματα της αριστερας, ΣΥΝ και ΚΚΕ ζητησαν η οποια αποφαση για το Ευρωσυνταγμα να παρθει ΜΟΝΟ μεσα απο δημοψηφισμα, και οχι το δημοψηφισμα να εχει "συμβουλευτικο" ρολο οπως ζητησε το ΠΑΣΟΚ. Τα ιδια κομματα καταψηφισαν την συνταγματικη συνθηκη οταν πηγε για ψηφιση στην βουλη.

Αυτα οσον αφορα τα κομματα.....το ερωτημα ειναι γιατι ο κοσμος δεν ενδιαφερθηκε, γιατι δεν κατεβηκε στους δρομους ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ δημοψηφισμα. Αντιθετα οι Ελληναρες με την μια πηραν τους δρομους για την μπαλα, η την Παπαριζου.

Σε δυο-τρεις εβδομαδες θα ξεχασουμε το ευρωσυνταγμα οπως ξεχασαμε και τοσα πριν απο αυτο, και οι προβληματισμοι μας θα αναλωνονται (και παλι) στην τιμη που εχουν τα αγγουρακια στην λαικη......

Δραπτόμενος ΚΑΙ αυτού του αποσπάσματος (ναι, κόβω τα αρχαία προς το παρόν, αλλά θα είμαι πάντα αρχαιόπληκτος :P), έχω να πώ τα εξής:
1) Στη Βουλή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι μόνον δεν καταψήφισε το Ευρωσύνταγμα, αλλά χειροκροτούσε έντονα την επικύρωση. Για πρώτη φορά είδα αριστερά κόμματα (Κ.Κ.Ε. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) να παίρνουν μια τόσο σωστή απόφαση, σε τόσο σωστή περίοδο, αντί να ασχολούνται με το Ιράκ...
2) Η Ν.Δ., όπως και οποιαδήποτε εκ των 2 κυβερνήσεων που έχουν το ηλίθιο μονοπώλιο σε αυτή την εξίσου ηλίθια χώρα (το εννοώ, το να ψηφίζεις συνέχεια τα ίδια είναι το λιγότερο ηλιθιότης) θα επικύρωνε το Ευρωσύνταγμα, και μάλιστα δεδομένου ότι το Ελληνικό κράτος έχει λερωμένη τη φωλιά του από τα λεφτά που μάσησε η τωρινή αξιωματικός αντιπολίτευση, και δεν θα ήθελε να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά.
3) Άλλη μια φοβερή κίνηση που δέν περίμενα από αριστερό κόμμα (δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες) ήταν το όχι του ΑΚΕΛ στο σχέδιο Ανάν, εν μέσω της χωρωδίας των ναι από όλα τα υπόλοιπα Ελληνικά κόμματα και των Τουρκικών πιέσεων για αποδοχή (και γιατί να μην το δέχονται οι άνθρωποι -οι γείτονες εννοώ-, αφού τους συμφέρει;). Αυτό το πρόσφατο όχι, και το σχετικό δημοψήφισμα έριξαν την ταφόπλακα στο δικό μας για το Ευρωσύνταγμα.
Εγώ πάντως ώς φοιτητής θα προσπαθήσω να τσιμπήσω όλες τις παρατάξεις της σχολής μου να κατεβούν σε πορείες για δημοψήφισμα όταν ξαναέρθει η ώρα του Ευρωσυντάγματος. Και πιστέψτε με, εάν καταφέρουμε και συντονιστούμε μόνον οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, θα γίνει της Κορέας. Πόσο μάλλον εάν γίνει το ίδιο και σε άλλες πόλεις...
Πάντως, ένα σύστημα που θα δούλευε σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι το ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, και όχι των Η.Π.Α., καθώς έχει φοβερή οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να μένουν πίσω οι υπόλοιποι τομείς.

Είναι χαρακτηριστικός ο ατομισμός του νεοέλληνα, καθώς και η νοοτροπία του κασμά (όποιος δεν την ξέρει, θα την μάθει εν καιρώ).