PDA

Επιστροφή στο Forum : Μία "παράξενη" χρονολογία?


gioto
14-07-06, 20:23
Πολύ συχνά συναντάμε «παράξενες» ημερομηνίες χαραγμένες πάνω σε κτητορικές επιγραφές πολλών εκκλησιών τόσο στην Ελληνική ύπαιθρο όσο και μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Βέβαια το πιο «παράξενο» σ’ αυτή την ιστορία είναι η επιμονή ορισμένων ανθρώπων που αρέσκονται στον τίτλο “ερευνητές” της μυστικής Ελλάδας, να παρουσιάζουν τόσο τις ημερομηνίες αυτές όσο και τους δημιουργούς αυτών σαν κάτι το εντελώς παράδοξο και μεταφυσικό...
Ο λόγος γίνεται φυσικά για το περίφημο εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνος και Νικολάου που βρίσκεται έξω από τη σπηλιά του Νταβέλη. Σε καμία περίπτωση η επιλογή του χώρου όπου χτίστηκε αυτό δεν είναι τυχαία αλλά η κτητορική επιγραφή του συγκεκριμένου οικοδομήματος (6782 από κτίσεως κόσμου) - αν υπάρχει ακόμα - δεν αποτελεί στοιχείο ή ένδειξη για τη μεταφυσική διάσταση του χώρου αυτού.

Οι Βυζαντινοί χρονολογούσαν “από κτίσεως κόσμου” σύμφωνα με υπολογισμούς βασισμένους στη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης από τους Εβδομήκοντα.
Σύμφωνα με αυτούς ο Χριστός γεννήθηκε το έτος 5508 ενώ το νέο έτος των Βυζαντινών άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου.
Έτσι ένα θέλουμε να μεταφράσουμε τη χρονολογία από κτίσεως κόσμου σε χρονολογία από Χριστού γεννήσεως, αφαιρούμε από τον αριθμό της πρώτης χρονολογίας τον αριθμό 5508 όταν έχουμε μήνα από Ιανουάριο ως Αύγουστο, ενώ τον αριθμό 5509 όταν έχουμε μήνα από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο.


Παραδείγματα: Κτίσεως κόσμου (Ιανουάριος-Αύγουστος) 6782 -5508 = 1274
Κτίσεως κόσμου (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) 6782-5509=1273


:mad: :mad: :mad:

excellent
14-07-06, 23:26
Δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σου. Μπορεί να είναι έτσι όπως λες, δηλαδή να υπολογίζουν αυτές τις ημερομηνίες με βάση της Αγίας Γραφής, αλλά μπορεί και να μην έχεις δίκιο, εσύ και όποιος το λέει;) .

Βέβαια το ότι αυτή η ημερομηνία αναγράφεται έξω από ένα εκκλησάκι, είναι λίγο ύποπτο να συμβαίνει κάτι άλλο. Ας πούμε, να υπάρχει κάτι άλλο, ένα μυστικό-απόκρυφο που να το ήξεραν οι Βυζαντινοί, γιατί τότε αυτό θα είναι ενάντια στον χριστιανισμό που τον χαρακτηρίζει ο αρνητισμός σε τέτοια θέματα.

Απόλυτα σίγουροι δεν μπορούμε να είμαστε για τίποτα...

gioto
15-07-06, 11:33
Απόλυτα σίγουροι δεν μπορούμε σίγουρα να είμαστε για τίποτα . Απλός καλό θα ήταν να μην στεκόμαστε σε πράγματα που είναι ήδη δεδομένα. Κατά καιρούς και λόγο δουλειάς - σαν εργάτης σε εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων - είχα συναντήσει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις με αυτήν και τελικά από την έρευνα που έκανα – κυρίως σε βιβλιογραφία – κατέληξα στο συμπέρασμα για αυτή την παράξενη ιδιομορφία στη μέθοδο χρονολόγησης κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Σε αυτό που πρέπει να σταθούμε είναι τόσο στο σύνολο των υπόλοιπων ανάγλυφων παραστάσεων που υπάρχουν στο ναό αυτό και στον παρακείμενο χώρο όσο και στις τοιχογραφίες που έχουν αποκολληθεί και έχουν μεταφερθεί στο βυζαντινό μουσείο στερώντας έτσι στους ερευνητές την ευκαιρία να εξετάσουν την πραγματική σημειολογία τους (που πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον) σε συνάρτηση με το χώρο και την ιστορία του.

Όσο για τον αρνητισμό που χαρακτηρίζει τον χριστιανισμό ή ακόμα καλύτερα κάποιους χριστιανούς - σε τέτοια θέματα φίλε excellent με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Ήταν εξάλλου και ένας από τους λόγους που απομακρύνθηκα από τις “εφορείες βυζαντινών αρχαιοτήτων”. ;)