Επιστροφή στο Forum : Παιδεία “δύο ταχυτήτων”, από την αρχαία Ελλάδα στο σήμερα…
Πολύς λόγος και κουβέντα γίνεται εδώ και μήνες σχετικά με το θέμα της Παιδείας, εξ αφορμής κυρίως της ιδιωτικοποίησης ή μη των πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η κατάληξη δε γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι, μιας και έπονται συζητήσεις επί συζητήσεων και –βέβαια- κινητοποιήσεις επί κινητοποιήσεων…
Θα ‘θελα να θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα σε άλλη βάση.
Μήπως ανέκαθεν, από τις πρώτες κιόλας «Σχολές» που δημιουργήθηκαν (παγκοσμίως,) στην αρχαία Ελλάδα, ευνοημένοι δεν ήτανε άραγε οι «έχοντες» μαθητές- σπουδαστές;
Ενδεικτικά να αναφερθώ στη δεύτερη περίοδο της Αττικής φιλοσοφίας, την «Σωκρατική» ,όπου από τα μέσα του 5ου αι πΧ ο Σωκράτης (470- 399 πΧ), ο Πλάτωνας (427-347 πΧ) και ο Αριστοτέλης (384-322 πΧ) ,θα λέγαμε πως υπήρξαν οι πρώτοι «καθηγητές» ,των οποίων τις διδαχές τους συνέχισαν οι μαθητές τους (πχ η «Νέα Ακαδημία», ή το «Λύκειο».
Κατά κύριο λόγω οι «έχοντες» μαθητές είχαν τα προνόμια της μάθησης, κάτι που αναμφίβολα διαιωνίστηκε και στην εποχή μας.
Και θέτω κάποια ερωτήματα προς συζήτηση…
Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να παραδεχθούμε πως και στην Παιδεία, αυτού του είδους ο «ρατσισμός» είναι φυσικό επακόλουθο, αφού αντικατοπτρίζει ολόκληρη τη δομή της κοινωνίας μας;
Μήπως για ακόμη μια φορά οι «αντιδράσεις» θα φέρουν εν τέλει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ,αφού για ακόμη μια φορά θα λειτουργήσει το ένστικτο της καθημερινότητας και του ωχαδερφισμού, οπότε και άλλες καταλήψεις, κινητοποιήσεις, κλεισμένοι δρόμοι ,απλά θα φανερώσουν εκ νέου την κατάντια της τριτοβάθμιας Παιδείας μας, προσφέροντας απλόχερα «πελατεία» στα επερχόμενα ιδιωτικά παν/ μια;
Για να μη παρεξηγηθώ, δε μιλάω για έλλειψη αντίδρασης, με όποια μέσα διαθέτει το φοιτητικό –και όχι μόνο- κίνημα, αλλά για τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, που δεν είναι καθόλου καινούρια ως φαινόμενο.
Προσωπικά έχω κουραστεί να βλέπω να «καπηλεύονται» οι αγνές προθέσεις των φοιτητών από δήθεν φοιτητοπατέρες και τάχα μεγαλοκαθηγητές για ίδια συμφέροντα και μόνο.
Εκτός και αν πιστεύετε πως θα αλλάξει η κατάσταση και θα έχουμε πλέον Δωρεάν Παιδεία και ίσες ευκαιρίες μετέπειτα, στην αγορά εργασίας, οπότε το συζητάμε…. :confused:
Μήπως ανέκαθεν, από τις πρώτες κιόλας «Σχολές» που δημιουργήθηκαν (παγκοσμίως,) στην αρχαία Ελλάδα, ευνοημένοι δεν ήτανε άραγε οι «έχοντες» μαθητές- σπουδαστές;
To τι γινόταν στην αρχαία ελλάδα φίλε tsilof είναι καλό θέμα για συζήτηση η προβληματισμό....αλλά να πώ και την αλήθεια δεν με πολυνοιάζει.Προτιμώ να συγκρίνω την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας στο θέμα της παιδείας, με άλλες χώρες σαφέστατα καλύτερες από την δική μας.
Η παιδεία ήταν, είναι και θα είναι πολλαπλών και όχι απλώς δυο ταχυτήτων.
Και γιατί να μην είναι;
Γιατί π.χ. εσύ να μην μπορείς να στείλεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικο πανεπιστήμιο ταχύρυθμης εκπαίδευσης να σπουδάσουν άν έχεις την δυνατότητα;
Και φυσικά αυτο το πανεπιστήμιο να βρίσκεται στην ελλάδα!
Γιατί, αν εσύ που έτυχε η να τα καταφέρεις καλύτερα ή βρέθηκες με λεφτά βρε παιδί μου να πρέπει να ακολουθήσεις τους δικούς μου ρυθμούς που επειδή δεν έχω λεφτα πρέπει να ακολουθήσω τους ρυθμούς της δημόσιας εκπαίδευσης;
Μήπως για ακόμη μια φορά οι «αντιδράσεις» θα φέρουν εν τέλει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ,αφού για ακόμη μια φορά θα λειτουργήσει το ένστικτο της καθημερινότητας και του ωχαδερφισμού, οπότε και άλλες καταλήψεις, κινητοποιήσεις, κλεισμένοι δρόμοι ,απλά θα φανερώσουν εκ νέου την κατάντια της τριτοβάθμιας Παιδείας μας, προσφέροντας απλόχερα «πελατεία» στα επερχόμενα ιδιωτικά παν/ μια;
Καλά δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι οι "αντιδράσεις" δεν είναι τίποτα παραπάνω από προσχεδιασμένη τακτική φθοράς της εκάστοτε κυβερνήσεως από την λεγόμενη αντιπολίτευση με ηγήτορα το "λαικο" κομμα; (άλλη συζήτηση σχετικά με το τι σχέση έχει η "δημοκρατία" με την ελευθερία)
Πιστεύετε ότι υπάρχει η παραμικρή πρόθεση βελτίωσης της παιδείας ή ότι τους ενδιαφέρει το αν θα αποφοιτούν σπουδαστές με αληθή προσόντα;
Και ξαναλέω αυτό που είχα πει σε άλλη συζήτηση: τι δουλειά έχουν τα πολιτικά κόμματα μέσα στά ιδρύματα της παιδείας;
Τι πάει να πεί μονιμότητα των εκπαιδευτικών; δεν καταλαβαίνετε ότι η μονιμότητα είναι το φρένο στην αξιοκρατία;
Είναι δυνατόν να μιλάμε για δωρεάν παιδεία και την ίδια στιγμή να ανθεί η πανάκριβη παραπαιδεία;
Είστε σίγουροι ότι η "δωρεάν" παιδεία είναι πιο φθηνή από την φοίτηση σε ένα κολλέγιο; για ψάχτε το...
Εκτός και αν πιστεύετε πως θα αλλάξει η κατάσταση και θα έχουμε πλέον Δωρεάν Παιδεία και ίσες ευκαιρίες μετέπειτα, στην αγορά εργασίας, οπότε το συζητάμε…. :confused:
Για αυτο σε συμπαθώ....λες ωραία αστεία...
Υ.Γ1 σκεφτήτε γιατί οι καλυτερες σχολές με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι οι στρατιωτικές?????
Υ.Γ2 Τι έγινε με την βάση του 10 ρε παιδιά ; τόσο δύσκολο να πιάσουνε 10;
Καταλάβατε για τι επίπεδο φοιτητών μιλάμε;
Για αυτο σε συμπαθώ....λες ωραία αστεία...
Υ.Γ1 σκεφτήτε γιατί οι καλυτερες σχολές με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι οι στρατιωτικές?????
Υ.Γ2 Τι έγινε με την βάση του 10 ρε παιδιά ; τόσο δύσκολο να πιάσουνε 10;
Καταλάβατε για τι επίπεδο φοιτητών μιλάμε;
Είδες Βαγγέλη τι αστεία λέει για αυτό τον πάω και εγώ :D
Απάντηση στο υστερόγραφό σου 1
Η στρατιωτικές σχολές έχουν ή τους μαθαίνουν πειθαρχεία κάτι που σε γενικές γραμμές δεν το έχει κανένας Έλληνας πολίτης και αυτοί που την μαθαίνουν από την οικογένεια τους είναι λίγοι και πάλι πάει να εκλείψη.
Καλά δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι οι "αντιδράσεις" δεν είναι τίποτα παραπάνω από προσχεδιασμένη τακτική φθοράς της εκάστοτε κυβερνήσεως από την λεγόμενη αντιπολίτευση με ηγήτορα το "λαικο" κομμα; (άλλη συζήτηση σχετικά με το τι σχέση έχει η "δημοκρατία" με την ελευθερία)Πιστεύετε ότι υπάρχει η παραμικρή πρόθεση βελτίωσης της παιδείας ή ότι τους ενδιαφέρει το αν θα αποφοιτούν σπουδαστές με αληθή προσόντα;
Και ξαναλέω αυτό που είχα πει σε άλλη συζήτηση: τι δουλειά έχουν τα πολιτικά κόμματα μέσα στά ιδρύματα της παιδείας;
Τι πάει να πεί μονιμότητα των εκπαιδευτικών; δεν καταλαβαίνετε ότι η μονιμότητα είναι το φρένο στην αξιοκρατία;
Είναι δυνατόν να μιλάμε για δωρεάν παιδεία και την ίδια στιγμή να ανθεί η πανάκριβη παραπαιδεία;
Είστε σίγουροι ότι η "δωρεάν" παιδεία είναι πιο φθηνή από την φοίτηση σε ένα κολλέγιο; για ψάχτε το
Πές τα Βαγγέλη αλλά όχι εδώ μέσα πήγαινε στην Γιαννάκου να τα πεις και αν δεν σε πετάξει έξω με τις κλοτσιές εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη.
Αυτές οι αντιδράσεις που λες αγαπητέ μου γίνονται εν αγνοία των λόγων και των αιτιών, απλώς παίρνουν ένα μάτσο άμυαλα παιδιά που έχουν συνδιάσει την κατάληψη με τις διακοπές και την αποχή από τα μαθήματά τους.Όταν κάποιοι θέλουν να αντιδράσουν και θέλουν να μαζέψουν λαό ας τους ενημερώσουν αναλυτικά για το λόγω που θέλουν να αντιδράσουν.
Για το δωρεάν παιδεία μόνο στις 12 βασικές τάξεις υπάρχει.
Στα σε ορισμένα πανεπιστήμια πέρνεις τα βιβλία στην αρχή του ακαδημαϊκου έτους και μετά πρέπει να τα επιστρέφεις...που είναι το δωρεάν σε αυτό?
Και τώρα ας απαντήσω στο Υ.Γ.2
Ο μέσος όρος 10 είναι πολύ δύσκολος γιατί πλέον έχουμε καταντήσει τεμπέλιδες και δεν καθόμαστε κάτω να διαβάσουμε λίγο παραπάνω ώστε να πιάσουμε το 10(προσωπικά έβγάλα βαθμό πρόσβασης 9,7, ο γενικός μου μέσος όρος 10,7). Δυστυχώς μας έχουν ποτίσει με ένα σωρό αηδίες, και στην εκπαίδευση δεν υπάρχει ένας σωστός εκπαιδευτικός(καλά ίσως ένας) και όχι ο εκπαιδευτικός "ρατσιστικά" να επιλέγει τα παιδιά που θα κάνει μάθημα διότι είναι οι καλύτεροι μαθητές και τους υπολοίπους να μην τους δείνει σημασία με την δικαιολογία είναι χαμένες υποθέσεις....ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ?
Το πρόβλημα είναι ή ξεκινάει από τους εκπαιδευτικούς εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν τον μισθό τους.
@tsilof αγαπητέ μια συμβουλή μην κάνεις τα παιδιά να βαριούνται κάνε ότι μάθημα κάνεις έτσι ώστε να έχει ενδιαφέρον και να μην ενδιαφέρεσαι μόνο για τους καλούς ή άριστους μαθητές .Πρώτα να πηγαίνεις στους μαθητές τους αδύνατους, αυτους οπου χρειάζονται πραγματικά βοήθεια.
Είναι μια συμβουλή από κάποιον που δεν είχε καλούς εκπαιδευτικούς, και δεν θέλω να πάθουν τα υπόλοιπα παιδιά το ίδιο.
Να με συγχωρείς αν σε έθιξα η τιποτα τέτοιο, δεν το ήθελα.
Να απαντήσω και εγώ σχετικά με το ΥΓ2.
Το 10 για να το φτάσεις δεν είναι δύσκολο. Άλλωστε η "βάση του 10" έκανε τις πανελλήνιες λίγο ευκολότερες.
Πάντως σίγουρα δεν ευθύνονται οι καθηγητές των λυκείων για αυτό το πράγμα. Όσο στριμμένος και να είναι ένας καθηγητής, δεν φταίει αν οι μαθητές του, έστω και μόνοι τους δεν μπορούν να μελετήσουν και να γράψουν ένα 12, 11 ή έστω ένα 10 ή τα 10000 μόρια που χρειάζονται για να μην αποκλειστούν.
Archangel, πότε έδωσες πανελλήνιες; Φέτος; Λες ότι ευθύνονται οι καθηγητές σου για τοο βαθμό που πήρες (αν δεν έγραψες φέτος, είναι μέτριος βαθμός για πανελλήνιες). Μήπως μπορείς να μας πεις (λίγο ακραίο) το με τι βαθμό απεφοίτησες από το δημοτικό (και να μας πεις που κυμαίνονταν οι περισσότεροι βαθμοί σου) και με τι βαθμό το γυμνάσιο; Αν από το δημοτικό δεν τα πήγες καλά, εννοείται, πως δεν φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα. Μήπως είσαι λίγο τεμπέλης, γιατί για χαζός δεν φαίνεσαι; Αν εσύ είσαι τεμπέλης, οι καθηγητές τι φταίνε;
Επίσης, θέλω να τροποποιήσω τη συμβουλή προς τον Tsilof ως εξής: Να ενδιαφέρεσαι για όλους τους μαθητές το ίδιο. Να μη δείχνεις ότι βαριέσαι να εξηγήσεις πράγματα που ρωτούν οι "κακοί" μαθητές.
Μου αρέσει που το θέμα λέει παιδεία στην αρχαία ελλάδα και σήμερα... Εμείς (εγώ, αν θέλετε) το κάναμε πολύ πιο συγκεκριμένο... Παιδεία της "βάσης του 10".
Αυτά επί του παρόντος.
Όσο στριμμένος και να είναι ένας καθηγητής, δεν φταίει αν οι μαθητές του, έστω και μόνοι τους δεν μπορούν να μελετήσουν και να γράψουν ένα 12, 11 ή έστω ένα 10 ή τα 10000 μόρια που χρειάζονται για να μην αποκλειστούν. .
Ετσι μπράβο excellent! πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να βρίσκουμε τράγους για να φορτώνουμε τις δικές μας αμαρτίες.Πολύ σωστά όσο άχρηστος και άν είναι ο καθηγητής, μπορούμε (μπορούν εγώ είμαι αρκετά μακριά απο την εποχή που σπούδαζα) να μελετήσουμε επαρκώς ώστε να αποκτήσουμε τις γνώσεις που απαιτείται για ξεπεράσουμε το ελάχιστο όριο.(Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία δεν είναι της παρούσης).Συγκεκριμένα ο επιμελής μαθητής μπορεί να διαβάσει, να κρατήσει σημειώσεις και την επόμενη φορά που θα πάει στο μάθημα να ρωτήσει τον καθηγητή του και να του εξηγήσει αυτό που δεν κατάλαβε.Αυτό βέβαια γινόταν την εποχή που πήγαινα εγώ σχολείο αλλά φαντάζομαι ότι δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα από τότε.
Όσο για το θέμα που άνοιξε ο φίλτατος bily the tsilof :D επιμένω ότι η παιδεία μπορεί να είναι πολλών ταχυτήτων, φτάνει να αλλάζει μόνο η ταχύτητα και όχι η ποιότητα (αν γίνομαι κατανοητός...) , διότι φίλτατε βασίλειε " ου εν το πολλώ το ευ ..."
Δυστυχώς η πλειονότητα της σημερινής νεολαίας είναι τεμπέληδες,καλομαθημένοι τα έχουν βρεί όλα έτοιμα (πλήν ελαχίστων εξαιρεσεων) , και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι καταναλωτικές αηδίες.Μέχρι και φλερτ βαριούνται να κάνουν!!
Κοινώς η νεολαία αποτελείται από μπούληδες και μπούλες.
Την μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια έχουν οι γονείς οι οποίοι φοβούνται μη τυχόν και τα παιδάκια τους ταλαιπωρηθούν αν πχ παίρνουν λεωφορείο για να βγαίνουν έξω οπότε ας τους πάρουμε ένα 106 με 256 δόσεις.Γιατί να δουλέψει ο γιός το καλοκαίρι 2 μήνες ώστε να μαζέψει λεφτά να κάνει διακοπές 10 μέρες; ας πάρουμε ένα δάνειο για 3 χρόνια.
Έχουμε απαίτηση μετά από αυτά τα παιδιά να εκτιμούν τα χρήματα των γονιών τους και να έχουν στόχους στην ζωή τους.
Τέλος πάντων είναι διαφορετική συζήτηση αυτή και ας μην επεκταθώ άλλο.
Η στρατιωτικές σχολές έχουν ή τους μαθαίνουν πειθαρχεία κάτι που σε γενικές γραμμές δεν το έχει κανένας Έλληνας πολίτης και αυτοί που την μαθαίνουν από την οικογένεια τους είναι λίγοι και πάλι πάει να εκλείψη.
Δε ξέρω κατά πόσο η επιλογή μιας στρατιωτικής σχολής γίνεται γι'αυτό το λόγο Άγγελε (μπορεί να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις παιδιών, δεν αμφιβάλλω), το μόνο σίγουρο είναι η επαγγελματική αποκατάσταση...
Δεν είναι και λίγο να αρχίζεις να πληρώνεσαι από τα 18 σου.
Εδώ φτάνουμε τα ...(φτου!!!) -άντα ,και ακόμη διαβάζουμε να δώσουμε εξετάσεις, με πιθανότητες 1->24 να διοριστούμε :eek:
Πές τα Βαγγέλη αλλά όχι εδώ μέσα πήγαινε στην Γιαννάκου να τα πεις και αν δεν σε πετάξει έξω με τις κλοτσιές εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη.
Πληροφοριακά, "ρουφιανεύω" στην κοινότητα, ότι είναι ανίψι από πρώτο "αξάδερφο" ο αγαπητός Βαγγέλης ,της Μαριάννας μας :D
Αυτές οι αντιδράσεις που λες αγαπητέ μου γίνονται εν αγνοία των λόγων και των αιτιών, απλώς παίρνουν ένα μάτσο άμυαλα παιδιά που έχουν συνδιάσει την κατάληψη με τις διακοπές και την αποχή από τα μαθήματά τους.Όταν κάποιοι θέλουν να αντιδράσουν και θέλουν να μαζέψουν λαό ας τους ενημερώσουν αναλυτικά για το λόγω που θέλουν να αντιδράσουν.
Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή, για το αν τα παιδιά γίνανε τεμπέληδες κλπ κλπ από μόνα τους ή τη νεανική "ανωριμότητά τους", ή ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα με την παραπαιδεία του κυρίως, τα οδήγησε σε τέτοια αντιμετώπιση..
Το πρόβλημα είναι ή ξεκινάει από τους εκπαιδευτικούς εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν τον μισθό τους.
Συμφωνώ σε αυτό. Όταν δεν υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση... Φανταστείτε αυτούς τους "κακούς" εκπαιδευτικούς, τι στάση θα κρατούσαν αν δούλευαν σε ένα ιδιωτικό γυμνάσιο ή Λύκειο. Γνωρίζω κάποιους και πιστέψτε με είναι άλλη κατάσταση εκεί. Όταν υπάρχει ο διαρκείς έλεγχος από τον εργοδότη σου, αναγκαστικά προσπαθείς για το καλύτερο.
tsilof αγαπητέ μια συμβουλή μην κάνεις τα παιδιά να βαριούνται κάνε ότι μάθημα κάνεις έτσι ώστε να έχει ενδιαφέρον και να μην ενδιαφέρεσαι μόνο για τους καλούς ή άριστους μαθητές .Πρώτα να πηγαίνεις στους μαθητές τους αδύνατους, αυτους οπου χρειάζονται πραγματικά βοήθεια.
Είναι μια συμβουλή από κάποιον που δεν είχε καλούς εκπαιδευτικούς, και δεν θέλω να πάθουν τα υπόλοιπα παιδιά το ίδιο.
Σε αρκετές συζητήσεις που κάνω τελευταία και εν'όψη του επερχόμενου ΑΣΕΠ, αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι το ότι ,αν το κράτος αποροφούσε άμεσα τους νέους εκπαιδευτικούς, θα ταν διαφορετική η κατάσταση. Πίστεψε με φίλε μου, ότι η διάθεση και η όρεξη υπάρχει. Πληροφοριακά να σου πω, πως το πτυχίο μου μου ήταν παντελώς αδιάφορο (τα φοιτητικά μου χρόνια dj ήμουν :p ), αλλά όταν μπήκα σε τάξη πέρυσι (Ενισχυτική διδασκαλία) ,ήταν άλλη φάση εντελώς. Γι'αυτό και αποφάσισα να μετέχω στις εξετάσεις.. Τεσπα.
Να με συγχωρείς αν σε έθιξα η τιποτα τέτοιο, δεν το ήθελα.
Καμία σχέση φίλε μου, όλα καλά. :)
Το πρόβλημα της παιδείας είναι πολύπλευρο και πολύπλοκο. Φταίνε, φταίμε όλοι.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό αλλά έχει κοινωνική βάση.
Αρχίζει απο την αντιμετόπηση του κράτους στον πολίτη αλλά και το ανάποδο.
Τώρα αν τα ρίξω στον καταναλωτισμό θα μου πείτε ότι για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνομαι. Αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Ή μάλλον και έτσι.
Η ευκολία και το άρπα κόλλα δεν είναι "προνόμιο" της εκπαίδευσης αλλά χαρακτηρίζει δυστυχώς μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας. Και ένα μεγάλο ποσοστό απο αυτούς επειδή είναι αυτής της αντίληψης μπαίνουν και στο δημόσιο. Το ότι επιτρέπει το κράτος να υπάρχουν και όχι μόνο να υπάρχουν αλλά να προστατεύει τέτοιους ανθρώπους είναι καθαρά για πελατιακούς λόγους. Όλα γίνονται για να υπάρχει το προσωπικό όφελος κάποιων ανθρώπων και όλη η κριτική για τα μάτια του κόμσου. Η αντιπολήτευση σχεδόν πάντα κάνει αντιπολήτευση μέχρι να αποκτήσει την εξουσία και μετά κάνει ακριβώς τα ίδια με αυτά που κατηγορούσε. Οι μαθητές βλέποντας τους γύρω τους που δεν είναι απαραίτητα οι γονείς τους να κάνουν τα πάντα για να βολευτούν απλά αποκτούν πρότυπα. Όταν βλέπουν ότι κάποιος χωρίς ιδιαίτερη ικανότητα και εξυπνάδα και μόρφωση μπαίνει στο δημόσιο, κάθεται και παίρνει ένα σωρό λεφτά κάνοντας μερικές φορές και σκασιαρχείο για να πάει και ένα τριήμερο στην Μονεβασιά και στον αντίποδα κάποιον που έχει τελειώσει μια σχολή και δουλεύει απο το πρωί ως το βράδι και η αμοιβή του δεν είναι μεγάλη, ε θα πει μαλάκας είμαι;
Γιατί είναι μαλάκας; Γιατί πολύ απλά το σύνολο της κοινωνίας τον αποκαλεί μαλάκα. Και τον αποκαλεί όταν η κοινωνία επιβραβαιβει την απαταιωνιά, ως μαγκιά. Και όταν όλοι αποδέχονται ότι κάποιοι "έξυπνοι" ή μάλλον πονηροί με τρόπους και περίεργα κόλπα είναι με το ένα πόδι πάνω στο άλλο και εισπράτουν. Όταν βλέπει ότι αξία τελικά δεν έχει τι ξέρεις αλλά ποιόν ξέρεις, ε τότε είναι λογικό να μην ενδιαφέρεται για την παιδεία και τόσο. Όταν το πρώτυπο είναι να έχεις αμάξι και μερικά γκομενάκια, ανεξάρτητα με το αν έχεις πουλήσει την μάνα σου στο διάολο τότε τι να περιμένει κανείς; Όταν οι απατεωνιές και οι "μάγκες" δεν τιμωρούνται τι περιμένεις; Όταν ακόμα και έγκλημα να κάνεις αν έχεις τον κατάλληλο δικηγόρο που δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες γνώσεις αλλά τις κατάλληλες γνωριμίες στο δικαστικό κύκλωμα αθωώνεσαι τι περειμένεις;! Ειναι κοινωνικό το θέμα και αφορά το σύνολο των πολιτών. Το να λέμε ότι φταίνε οι μεν ή οι δε είναι η εύκολη λύση.
Ποσειδώνιος
31-08-06, 04:06
Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σταθώ σε δυο πράγματα (δεν λέω ότι είναι μόνο αυτά).
Βέβαια είναι πολιτικό το θέμα της παιδείας. Τι χρειάζεται η παιδεία κάθε χώρας; Χρήματα. Όσο όμορφες ιδέες κι αν έχουν οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που μετά γίνονται κυβέρνηση χωρίς χρήματα δεν υλοποιούνται (ξέρουν βέβαια ότι μας λένε ψέματα πριν). Θα μου πείτε γιατί δεν τα δίνουμε. Μα που να τα βρούμε. Που να τα βρούμε όταν έρχεται ο έμπορος και μας λέει πάρτε όπλα. Όπλα πανάκριβα. Μα όχι δεν τα θέλουμε. Δεν τα θέλετε…..; Και έγω τι θα τα κάνω μας λέει. Πως θα ζήσω που πάω κατά διαόλου; Αν δεν πουλήσω και όπλα θα εξαφανιστώ. Πάρτε αλλιώς θα φροντίσω να οδηγηθείτε σε πόλεμο με τους γείτονες σας. Αυτά τα ξέρετε. Κάθε λίγο και λιγάκι συζητάμε για την αγορά του αιώνα και την ισορροπία δυνάμεων.
Έχετε υπόψη σας στην Κύπρο για παράδειγμα πόσο καλά εξοπλισμένα είναι τα σχολεία. Ακόμα και με τα χωριά της Κύπρου η σύγκριση είναι απογοητευτική. Ξέρετε ότι τα γυμνάσια της χώρας μας δεν δικαιούνται υπολογιστές από τον ΟΣΚ (μόνο τα λύκεια); Και ζούμε στην εποχή της πληροφορικής. Και να ήταν μόνο αυτό. Αγώνες κάνουν οι διευθυντές, οι σύλλογοι γονέων και τα δεκαπενταμελή των μαθητών μπας και μαζέψουν καμιά δεκάρα να εξοπλίσουν τα σχολεία με τα απολύτως απαραίτητα. Κουρτίνες για παράδειγμα.
Από την άλλη πάμε βέβαια στην Αγγλία για σπουδές και λέμε τι καλά που είναι τσάμπα (λογω Ευρωπαϊκής Κοινότητας) Έλα όμως που οι Άγγλοι φοιτητές πληρώνονται κιόλας.
Δεν τελειώνει αυτή η συζήτηση….
Το άλλο θέμα που θέλω να σταθώ είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Στην Γερμανία από το Δημοτικό τα παιδιά μέσω ειδικών τεστ κατευθύνονται σε κλάδους που σχετίζονται με τις κλίσεις τους. Στην πορεία υπάρχουν και άλλα τεστ για τον ίδιο σκοπό και μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει σε άλλο κλάδο. Πρέπει κάποτε να γίνει αυτό και στην Ελλάδα. Στην πολιτεία του ο Πλάτωνας λέει ότι δίκαιο σημαίνει να ασχολείται κάθε ένας με αυτό και μόνο στο οποίο είναι καλύτερος. Αν ασχοληθεί με κάτι άλλο προκύπτει το άδικο. Και φυσικά γνωρίζεται ότι οι Γερμανοί (και όχι μόνο) εκτιμούν και μελετούν πολύ σοβαρότερα από μας τους αρχαίους προγόνους μας. Βέβαια πες πως φέρνουμε τα τεστ. Τι θέλουμε για να οργανώσουμε τους κλάδους από την πρώτη κιόλας βαθμίδα; Χρήματα φυσικά. Γιατί θα πρέπει να έχουμε χώρους για τις τέχνες τις επιστήμες τα γράμματα ….και να μην τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι. Κάτι είναι βέβαια τα Τεχνικά Λύκεια δε λέω. Μερικές σταγόνες βροχής αλλά μάλλον … όξινης. Κάναμε και τα μουσικά γυμνάσια που οι ειδικοί καθηγητές πάνε το Φλεβάρη ως Ωρομίσθιοι. Που λεφτά για μόνιμους από την αρχή του χρόνου. Μη συνεχίσω δεν θα τελειώσω ποτέ.
Δυο θέματα, λοιπόν (ή και πολλά άλλα αν θέλετε), το εξής ένα, τα λεφτά. Από ιδέες ένα σωρό. Τώρα, που θα μας πάνε τα νέα μέτρα και τα ιδιωτικά σχολεία θα δούμε. Αλλά την μοίρα μας την ξέρουμε…..σταθεροί πελάτες, σταθερών εμπόρων.
Συμφωνώ με τον Ποσειδώνιο και συνεχίζω με δύο παρατηρήσεις.
Το γυμνάσιο της περιοχής μου που φοίτησα πριν χρόνια ήταν από τα πρώτα σχολεία στην Ελλάδα που έβαλαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Περιττό να πω ότι εκτός ότι η καθηγήτρια που μας έκανε μάθημα ήξερε λιγότερα από ότι ήξερα εγώ που δεν είχα τότε υπολογιστή αλλά εκτός από αυτό κάναμε… Ms Dos. Έλεος!
Όσο για τα τεχνικά λύκεια αλλά και το επίπεδο των μαθητών, από τα βίντεο που έχω δει τους τελευταίους μήνες και κυκλοφορούν σε πολλά κινητά, καταλαβαίνω το επίπεδο όχι μόνο των μαθητών αλλά και σχολείων και της κοινωνίας. Μαθήτρια τεχνικού λυκείου, με μια αμοιβή 200 ευρώ από τους συμμαθητές της να παίρνει blow… σε συμμαθητή της και αυτοί να γελάνε χαρούμενοι κατά το διάλλειμα των μαθημάτων…
Το χρήμα κινεί τα πάντα και η κοινωνία φτιάχνει τις νέες πόρνες του μέλλοντος μέσα στις σχολικές αίθουσες με την προτροπή των υπολοίπων.
Βλέπετε λεφτά για παιδεία δεν έχουμε, αλλά κάποιοι που είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας μας, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβά (ακόμα και 200 ευρώ) για πίπ*ς…
Archangel, πότε έδωσες πανελλήνιες; Φέτος; Λες ότι ευθύνονται οι καθηγητές σου για τοο βαθμό που πήρες (αν δεν έγραψες φέτος, είναι μέτριος βαθμός για πανελλήνιες). Μήπως μπορείς να μας πεις (λίγο ακραίο) το με τι βαθμό απεφοίτησες από το δημοτικό (και να μας πεις που κυμαίνονταν οι περισσότεροι βαθμοί σου) και με τι βαθμό το γυμνάσιο; Αν από το δημοτικό δεν τα πήγες καλά, εννοείται, πως δεν φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα. Μήπως είσαι λίγο τεμπέλης, γιατί για χαζός δεν φαίνεσαι; Αν εσύ είσαι τεμπέλης, οι καθηγητές τι φταίνε;
[font=Palatino Linotype]
Δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως το πάρει κανείς, ήμουν η πρώτη φουρνιά επι Αρσένη 2α και 3η λυκείου πανελλήνιες.
Όσο για τους βαθμούς μου δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω στο δημοτικό όπως το 99% αποφοιτά με 10, έτσι και εγώ. Στο γυμνάσιο κυμαινόμουν(αναλόγως τα μαθήματα) απο το 10 εως 15 και στο λύκειο πάλι εκεί μεσα(και πάλι αναλόγως το μάθημα).
Όσο για την τεμπελιά, ναι ήμουν στα μαθήματα που δεν μου άρεσαν και δεν πήγαινα τους καθηγητές.
Όσο στριμμένος και να είναι ένας καθηγητής, δεν φταίει αν οι μαθητές του, έστω και μόνοι τους δεν μπορούν να μελετήσουν και να γράψουν ένα 12, 11 ή έστω ένα 10 ή τα 10000 μόρια που χρειάζονται για να μην αποκλειστούν.
Πίστεψέ με υπάρχουν πολύ στριμμένοι καθηγητές και είναι εξακριβωμένο.
Εγώ το ξανα λέω αν ο καθηγητής δεν έχει την διάθεση να μεταδώση και να μορφώσει τα παιδιά και επαναπαύεται στον μισθό του τότε δεν φταίει σε τίποτα ο μαθητης διότι ο μαθητης έχει μάτια και βλέπει και μπορεί να κρίνει από ποιον καθηγητή μαθαίνει και ποιον όχι.
Και να σου πω ένα παράδειγμα εγώ προσωπικά δεν πήγαινα με τίποτα τα μαθηματικά μεχρι την πρώτη λυκείου.Στην πρώτη λυκείου είχαμε ένα Καθηγητή/Εκπαιδευτικό που αγαπούσε την δουλεία του είχα την τιμή και ευχαρίστηση να τον έχω και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Αυτό που έκανε αυτός ο Καθηγητής είναι να αγαπήσω τα μαθηματικά.Και τι έκανε? Απλούστατα ενδιαφερόταν για όλους εξίσου δεν τους διέκρινε σε καλούς και κακούς.Και στο λύκειο που πήγαινα η διακρίσεις γινόντουσαν συνέχεια.
Πες σε παρακαλώ δεν θα προσπαθούσες να τα πας καλά, όχι μόνο για εσένα και για το δικό σου καλό, αλλά και για να μην απαγοητεύσεις τον καθηγητή σου που έδωσε την καρδιά του για να μάθεις?Προσωπικά αυτό έκανα.
Βασικά θεωρώ επιτυχία αυτού του καθηγήτη το ότι καταφερε να τον αγαπήσουν τα παιδιά.Και μόνο αυτό για τον καθηγητή είναι μεγάλο πράγμα.
Διότι όπως και να το κάνουμε ο καλύτερος και μεγαλύτερος κριτής ενός καθηγητή είναι ο ίδιος ο μαθητής.
Ξέρετε ότι τα γυμνάσια της χώρας μας δεν δικαιούνται υπολογιστές από τον ΟΣΚ (μόνο τα λύκεια);
Τα περισσότερα γυμνάσια έχουν υπολογιστές.
Το άλλο θέμα που θέλω να σταθώ είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Στην Γερμανία από το Δημοτικό τα παιδιά μέσω ειδικών τεστ κατευθύνονται σε κλάδους που σχετίζονται με τις κλίσεις τους. Στην πορεία υπάρχουν και άλλα τεστ για τον ίδιο σκοπό και μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει σε άλλο κλάδο. Πρέπει κάποτε να γίνει αυτό και στην Ελλάδα.
Κοίτα... Εγώ θεωρώ πως ένα άτομο θα πρέπει να πάρει κάποιες βασικές γνώσεις και μετά να διαλέξει μία κατεύθυνση για να είναι προετοιμασμένος για ένα αει. Με λίγα λόγια το σύστημα με τις κατευθύνσεις που έχουμε τώρα...
---
Archangel, ξανα είπα ότι ένας μαθητής αν θέλει να μάθει, θα μάθει. Εγώ είχω πέσει σε πολλούς στριμμένους, αλλά "επέζησα" με επιτυχία και αυτό το εκτίμησαν τις επόμενες χρονιές.
---
agaliarep, ήσουν λίγο κυνικός, αλλά μετέφερες το "κλίμα" ηθικής που υπάρχει στα λύκεια και δη στα ΤΕΕ.
Όσο στριμμένος και να είναι ένας καθηγητής, δεν φταίει αν οι μαθητές του, έστω και μόνοι τους δεν μπορούν να μελετήσουν και να γράψουν ένα 12, 11 ή έστω ένα 10 ή τα 10000 μόρια που χρειάζονται για να μην αποκλειστούν.
Εγώ νομίζω οτι και ο καθηγητής παίζει τον ρόλο του, άσχετα με την τάση που έχει το παιδί να μάθει. Έχει τον ρόλο του στον τρόπο που θα το μεταδόσει στην ψυχολογία του παιδιού, ώστε αυτό να είναι έτοιμο να αρπάξει να το μελετήσει.
Άν ο καθηγητής δέν έχει την διάθεση αυτή, το παιδί όση και να έχει πάει χαμένη. Όσο για τους βαθμούς πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί ένα 12άρι σε 15άρι - 18άρι ή το αντίστροφο, εξαρτάται απο τα κέφια του καθηγητή.
Απο υπολογιστές γνωρίζω πολλούς επιστήμονες με πολλές γνώσεις ηλικίας σαράντα καί ... στους οποίους άν και οι υπολογιστές είναι το Α και το Ω στην δουλειά τους δέν καταλαβαίνουν γρί απο αυτούς, ούτε έχουν καμιά διάθεση να μάθουν.
Αντίθετα μέτριοι μαθητές 15 - 17 χρονών τους παίζουν στα δάκτυλα.
Όταν άνοιγα το συγκεκριμένο θέμα, στο μυαλό μου είχα το γεγονός ότι –σχεδόν- ποτέ η Παιδεία δεν ήτανε δωρεάν και για τους πολλούς. Ωστόσο, μιας και το θέμα είναι από μόνο του πολύ «ανοιχτό», πολύ σωστά θιχθήκανε και άλλα σημαντικά σημεία ,της σύγχρονης κυρίως πραγματικότητας στην Εκπαίδευση.
Φίλε Ποσειδώνιε μίλησες για δύο απ’ τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν και διαιωνίζονται από δεκαετία σε δεκαετία. Τα χρήματα για την Παιδεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Θα σταθώ στο δεύτερο.
Το «έγκλημα» των ιθυνόντων εδώ και πολλά χρόνια ,είναι ότι δημιούργησαν μια γκετοποιημένη κοινωνία (συνειδήσεων). Δηλαδή, χωρίς καν να σκεφτούν ποιες θα ναι οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια (κάτι που στην εποχή μας πιστεύω ότι δε θέλει και το «κληρονομικό» χάρισμα) απομόνωσαν στο περιθώριο πολλές ειδικότητες ,κυρίως τεχνικές, δημιουργώντας στην κοινωνία την ψευδαίσθηση ότι η κοινωνική καταξίωση θα’ ρθει μονάχα αν είσαι γιατρός, δικηγόρος κλπ κλπ. Ανέφερα ενδεικτικά δύο επαγγέλματα τα οποία κατά κοινή ομολογία «έχουν κλείσει»..
Εκτός αυτού, κοιτώντας μόνο το «αύριο», ενώ έπρεπε να έχουν ως στόχο το «μεθαύριο» κοκ, δημιούργησαν χωρίς σχεδιασμό τόσα και τόσα ΤΕΙ σε επαρχιακές ανά την Ελλάδα πόλεις ,τα οποία σίγουρα γνωρίζανε πως η βιωσιμότητά τους είναι ολίγων ετών.
Και τι καταφέρανε; Απλά εξοργίσανε τους κατοίκους των εκεί περιοχών, οι οποίοι με το δίκιο τους διαμαρτύρονται.
Και τώρα, τα ιδιωτικά ΑΕΙ…
Άποψή μου είναι να ιδρυθούν και στην χώρα μας, γιατί όχι.
Αλλά, το κατεστημένο των καθηγητών σε συνεργασία –τάχα- με τους φοιτητές στέκονται εμπόδιο.
Να ρωτήσω κάτι;;; Τι έχει να φοβηθεί το δημόσιο ΑΕΙ;
Μάλλον ,να αλλάξω την ερώτηση…
Γιατί δεν έπρεπε το δημόσιο ΑΕΙ να φοβάται το αντίπαλο Ιδιωτικό;;;
Μήπως, αν είχαν καλύτερη οργάνωση στα οικονομικά τους, αν οι καθηγητές δεν απέβαλλαν την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που τους διακατέχει, αν οι εκλογές των Πρυτάνεων δεν ήταν μια μικρογραφία των στενά κομματικών εκλογών, αν υπήρχε ένα μέτρο στις παράνομες μετεγγραφές ,δημιουργώντας έτσι «μποτιλιάρισμα» σε όλη την παν/μιακή κοινότητα, αν αν αν αν…;;; :(
Θα μου πείτε, το κράτος φταίει που δε δίνει πολλά χρήματα… ;)
Θα διαφωνήσω. Με τη νοοτροπία που εδραιώθηκε πλέον, όσα χρήματα και να διαχειριζότανε ,απλά θα γινόντουσαν αυτοί πιο πλούσιοι και το ΑΕΙ πιο φτωχό.
Τώρα φοβούνται μη τους την πάρει τη «δουλειά» άλλος. Εννοείται πως πρέπει να την πάρει, μπας και σφίξουν λίγο οι …
Για ποιο λόγο να μια υπέρ του Δημοσίου ΑΕΙ; Για τη δωρεάν Παιδεία του, για τα πληρωμένα μεταπτυχιακά, ή και γω δε ξέρω για τι άλλο;
Όσο για τα τεχνικά λύκεια αλλά και το επίπεδο των μαθητών, από τα βίντεο που έχω δει τους τελευταίους μήνες και κυκλοφορούν σε πολλά κινητά, καταλαβαίνω το επίπεδο όχι μόνο των μαθητών αλλά και σχολείων και της κοινωνίας.
Παραπάνω, μιλώντας για την «γκετοποίηση» ,αυτό ακριβώς είχα στο μυαλό μου. Τα παιδιά που πάνε στο Τεχνικό, είναι λίγο πιο «κάτω» σε γνώσεις και μόρφωση από τα αντίστοιχα των Γενικών Λυκείων. Έλα όμως που μετά από πέντε χρόνια, των Γενικών ακόμα θα ψάχνονται για δουλειά…
Σωστά λες πως είναι θέμα κοινωνίας και του επιπέδου της.. Ο καθρέφτης, με λίγα λόγια.
Tsilof, αν δημιουργηθούν ιδιωτικά αει, θα συμβεί το εξής:
Είμαι εγώ απόφοιτος της Ιατρικής σχολής Αθηνών (πχ) και είσαι και εσύ από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Σε λίγα χρόνια θα θεωρείται ότι τα ιδιωτικά είναι καλύτερα και τα δημοσια άχρηστα. Και μετά; Εσύ που είσαι από το ιδιωτικό και πήγες επειδή είσαι πλούσιος και ήθελες να έχεις και τον "τίτλο του Ιατρού" (και δεν ήσουν επιμελής φοιτητής) θα προτιμηθείς περισσότερο από εμένα (από τον κόσμο) που ήμουν και πιο επιμελής φοιτητής.
Τέλος πάντων, κατάλαβες τι εννοώ; Με λίγα λόγια θα έχουν περισσότερη αξία τα ιδιωτικά σε σχέση με τα δημόσια και ας είναι του ιδιωτικού άχρηστος και του δημοσίου καλός.
Αυτά εν ολίγοις.
Με λίγα λόγια θα έχουν περισσότερη αξία τα ιδιωτικά σε σχέση με τα δημόσια και ας είναι του ιδιωτικού άχρηστος και του δημοσίου καλός.
Το απλοποιείς πολύ φίλε μου.
Ουσιαστικά με το σκεπτικό σου δε θα διαφωνήσω, αλλά με βάση το εξής: Το δημόσιο παν/μιο, μιας και (ας μη μας παραμυθιάζουν...) εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το θέμα, από τότε που γίναμε Ευρωπαϊκό κράτος κατάντησε να υστερεί, ενώ θα μπορούσε να υπερτερεί.
Ποιο είναι το "κλασσικό" σφάλμα των πολιτικών και των πανεπιστημιακών; Δε κάνανε τίποτα για να σώσουν στην κυριολεξία αυτό το έρμο το Παν/μιο. Υπήρχε χρόνος για να γίνει ανταγωνιστικό κλπ κλπ κλπ.
Απλά ήθελε κάποια απλά πράγματα (τα οποία έπρεπε να ναι αυτονόητα)... ;) Θέληση και τόλμη στο να μην υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.
Από κει πιστεύω πως ξεκινάνε όλα μα όλα.
Ας είχανε προετοιμάσει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δημιουργώντας όλες αυτές τις δικλείδες ασφαλείας και να δεις που δε θα γινόταν ο παραμικρός ντόρος.
Φωνάζει πάντα ο κακός και ο μη έτοιμος, μπας και κερδίσει χρόνο να συμμαζέψει τα ...ασυμμάζευτα (όπως λέει και το κλασσικό άσμα του Νότη :p )
Ποσειδώνιος
10-09-06, 16:57
Τα παιδιά που πάνε στο Τεχνικό, είναι λίγο πιο «κάτω» σε γνώσεις και μόρφωση από τα αντίστοιχα των Γενικών Λυκείων. Έλα όμως που μετά από πέντε χρόνια, των Γενικών ακόμα θα ψάχνονται για δουλειά…
Σωστά λες πως είναι θέμα κοινωνίας και του επιπέδου της.. Ο καθρέφτης, με λίγα λόγια.
Τώρα αυτό ξέρετε τι μου θυμίζει; Διάβαζα για ένα καθηγητή πανεπιστημιού - μοριακό βιολόγο αν θυμάμαι - που κάλεσε ένα υδραυλικό να του επισκευάσει κάτι στο σπίτι του. Εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι σε πολύ λιγια ώρα ο υδραυλικός έβαλε στην τσέπη ένα καλό μεροκάματο. Το αποτέλεσμα. Πήγε ο καθηγητής και έβγαλε σχολή υδραυλικών!!! Είχε βλέπετε να ζήσει οικογένεια. Κράτησε βέβαια και τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο σαν ....χομπυ.
Τώρα αυτό ξέρετε τι μου θυμίζει; Διάβαζα για ένα καθηγητή πανεπιστημιού - μοριακό βιολόγο αν θυμάμαι - που κάλεσε ένα υδραυλικό να του επισκευάσει κάτι στο σπίτι του. Εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι σε πολύ λιγια ώρα ο υδραυλικός έβαλε στην τσέπη ένα καλό μεροκάματο. Το αποτέλεσμα. Πήγε ο καθηγητής και έβγαλε σχολή υδραυλικών!!! Είχε βλέπετε να ζήσει οικογένεια. Κράτησε βέβαια και τη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο σαν ....χομπυ.
Στην εποχή μας επαγγέλματα όπως ηλεκτρολόγος, υδραυλικός και άλλα τέτοια, για μερικούς ταπεινά επαγγέλματα θα εκλείψουν, πλέον είναι λιγοι ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί.
Αλλά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι κακό έχουν τα τεχνικά το μόνο που τους λείπει είναι η οργάνωση.Αλλά αυτό το θέμα που άνοιξε ο τσίλοφ είναι θέμα παιδείας.Έχει επικρατήσει η νοοτροπία ότι πάνε οι κακοί μαθητές και οι μαθητές που δεν έχουν "μέλλον", εφόσον δεν διαβάζουν.
Εγώ βλέπω ότι όσοι τελειόνουν τεχνικά ή ΤΕΕ που λέγονται τώρα, μπορούν να βρουν δουλειά σχεδόν αμέσως.
Μήπως θα έπρεπε να τα παρατήσω από το Διεθνές Εμπόριο και να πάω να μάθω κάποια άλλη τέχνη?
Είμαι εγώ απόφοιτος της Ιατρικής σχολής Αθηνών (πχ) και είσαι και εσύ από ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Σε λίγα χρόνια θα θεωρείται ότι τα ιδιωτικά είναι καλύτερα και τα δημοσια άχρηστα. Και μετά; Εσύ που είσαι από το ιδιωτικό και πήγες επειδή είσαι πλούσιος και ήθελες να έχεις και τον "τίτλο του Ιατρού" (και δεν ήσουν επιμελής φοιτητής) θα προτιμηθείς περισσότερο από εμένα (από τον κόσμο) που ήμουν και πιο επιμελής φοιτητής. Εσένα δηλαδή ποιός σου είπε ότι οι επιμελείς μαθητές γίνονται και καλύτεροι γιατροί. Από την εμπειρία μου, σε επαγγέλματα που χρειάζεται πρακτική γνώση, οι επιμελείς μαθητές γίνονται οι χειρότεροι του κλάδου. Φαίνεται τραγικό, αλλά καταδεικνύει την οικτρή παιδεία που παρέχουμε στους νέους.
Θα σου δώσω και ένα άλλο παράδειγμα: Στην Ελλάδα η πρακτική στην ψυχολογία για παράδειγμα είναι 40 ώρες. Στην Βουλγαρία, που είναι χρόνια πίσω σε άλλα θέματα, η πρακτική κρατά μήνες σε διάφορα ιδρύματα ή κλινικές.
Για μένα δυστυχώς δεν υπάρχει επιστροφή, να δημιουργηθούν κάποια ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά τουλάχιστον να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Όπως λέει όμως και ο Tsilof, μετά "θα πεταχτεί το μπαλάκι" και στα δημόσια για να διορθωθούν και να μην παραγκωνιστούν, το οποίο είναι κάτι το οποίο δεν βολεύει πολλούς καλοβολεμένους καρεκλοκένταυρους.
Άλλωστε αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, γιατί θεωρείς ανώτερους τους καθηγητές που περνούν μαθητές για κομματικούς λόγους, από αυτούς που χρηματίζονται για να το κάνουν.
Μήπως θα έπρεπε να τα παρατήσω από το Διεθνές Εμπόριο και να πάω να μάθω κάποια άλλη τέχνη? Μάθε τέχνη και άστηνε και αν πεινάσεις πιάστηνε...:D
Θέληση και τόλμη στο να μην υπολογίσουν το πολιτικό κόστος. Billy για την Ελλάδα μιλάμε....
Το άλλο θέμα που θέλω να σταθώ είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Στην Γερμανία από το Δημοτικό τα παιδιά μέσω ειδικών τεστ κατευθύνονται σε κλάδους που σχετίζονται με τις κλίσεις τους. Στην πορεία υπάρχουν και άλλα τεστ για τον ίδιο σκοπό και μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει σε άλλο κλάδο. Πρέπει κάποτε να γίνει αυτό και στην Ελλάδα. Στην πολιτεία του ο Πλάτωνας λέει ότι δίκαιο σημαίνει να ασχολείται κάθε ένας με αυτό και μόνο στο οποίο είναι καλύτερος. Αν ασχοληθεί με κάτι άλλο προκύπτει το άδικο. Αφού δεν μπορείς ουσιαστικά να διαλέξεις με τί θα ασχοληθείς (εκτός πια αν είσαι ο σούπερ μαθητής και μπορείς να μπείς όπου θέλεις) για ποιόν επαγγελματικό προσανατολισμό μιλάμε? Μπορεί να είσαι άριστος στους υπολογιστές και να μην μπορείς να μπείς στην πληροφορική γιατί δεν έγραψες καλά έκθεση και χημεία για παράδειγμα. Ο άλλος που απλά διαβάζει περισσότερο (αλλά είναι ο πλέον ακατάλληλος να μπεί εκεί) περνά και εσύ μένεις από 'ξω. Κανονικά έπρεπε να είναι ανοιχτά όλα τα τμήματα και εκεί να γίνεται το "ξεσκαρτάρισμα". Μπαίνεις δηλαδή και αν μπορέσεις να ανταποκριθείς καλώς, αλλιώς σε στέλνουν σπίτι σου.
Θα σου δώσω και ένα άλλο παράδειγμα: Στην Ελλάδα η πρακτική στην ψυχολογία για παράδειγμα είναι 40 ώρες. Στην Βουλγαρία, που είναι χρόνια πίσω σε άλλα θέματα, η πρακτική κρατά μήνες σε διάφορα ιδρύματα ή κλινικές.
Καλά θα μας τρελάνεις;
Με ποια λογική το λες αυτό;
Ξέρεις πολλούς ψυχολόγους;
Όχι τίποτα άλλο αλλά από όσους ψυχολόγους ξέρω έκαναν πάνω από 3 μήνες πρακτική 6 ώρες την ημέρα. Ακόμα και τους 3 μήνες να πάρεις, είναι 150 ώρες. Ξέρεις σε ποια πανεπιστήμια υπάρχει ψυχολογία; Έχεις ιδέα πόσα μαθήματα έχουν στην ψυχολογία ως υποχρεωτικά στη Πάντειο;Το να ξέρεις ίσως κάποιον και να έχει κάνει 40 ώρες που αμφιβάλω, δεν μπορείς να λες ότι στην Ελλάδα είναι 40 ώρες.
Είναι παραπληροφόρηση.Πετάμε μια κουβέντα και αυτό είναι έγινε η πρακτική 40 ώρες.
Αλήθεια η ψυχολογία είναι θέμα πρακτικής;
Από την εμπειρία μου, σε επαγγέλματα που χρειάζεται πρακτική γνώση, οι επιμελείς μαθητές γίνονται οι χειρότεροι του κλάδου
Τελικά πολύ χρησιμοποιείς αυτή την εμπειρία σου και δεν ξέρω κατα πόσο είναι αξιόπιστη.
Ξέρεις πολλούς ψυχολόγους; Για την ακρίβεια ξέρω περίπου 15.... αν σου φαίνονται λίγοι, κανένα πρόβλημα.
Όχι τίποτα άλλο αλλά από όσους ψυχολόγους ξέρω έκαναν πάνω από 3 μήνες πρακτική 6 ώρες την ημέρα. Μπαίνουν στην κλινική, υπογράφουν ένα χαρτί και πάνε σπίτια τους... Τρελή πρακτική....
Αλήθεια η ψυχολογία είναι θέμα πρακτικής; ΝΑΙ η εμπειρία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναντικατάστατη. Μπορεί να δώσεις λάθος διάγνωση καθαρά από έλλειψη εμπειρίας.
Τελικά πολύ χρησιμοποιείς αυτή την εμπειρία σου και δεν ξέρω κατα πόσο είναι αξιόπιστη. Αν θεωρείς ότι έχεις εσύ κάποια εμπειρία πάνω στο θέμα, παράθεσέ την να την συζητήσουμε. Δεν μπορείς να κατηγορείς εμένα επειδή παραθέτω απόψεις που σχηματίζω με βάση την εμπειρία μου!!! Αν εσύ δεν έχεις γνώση πάνω στο θέμα δεν σημαίνει ότι δεν ξέρω εγώ τι μου γίνεται. Επιπλέον δεν υπάρχει κάποιο μέσο μέτρησης ή αξιολόγησης της εμπειρίας, αν θές την δέχεσαι, όπως και με όλα τα πράγματα στον κόσμο.
Για αυτό σε παρακαλώ κάνε μας την χάρη και σχολίασε πάνω στο θέμα και άσε τί ξέρω εγώ και τί και τι δεν ξέρω. Μπορεί να ξέρω τα πάντα, μπορεί να είμαι και τελείως άσχετος, αυτό δεν αφορά κανέναν άλλο πέρα από μένα.
Έλα τώρα R-b-t3r, τι λες;
Μπορεί να είσαι άριστος στους υπολογιστές και να μην μπορείς να μπείς στην πληροφορική γιατί δεν έγραψες καλά έκθεση και χημεία για παράδειγμα.
Ας μην διαλέξει θετική κατεύθυνση, αν δεν του αρέσει η χημεία, ας διαλέξει τεχνολογική. Και να σου πω κάτι, η χημεία είναι μάθημα βαρύτητας μόνο στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Αυτός στην πληροφορική πρέπει να γράψει πολύ καλά στη φυσική και στα μαθηματικά. Αν δεν μπορεί και εκεί, γιατί να τα καταφέρει στην πληροφορική; Δεν θα τα καταφέρει, οπότε τον διώχνουμε...
Τελικά πολύ χρησιμοποιείς αυτή την εμπειρία σου και δεν ξέρω κατα πόσο είναι αξιόπιστη.
Την ίδια απορία έχω. Κατά πόσο είναι εξιόπιστη η προσωπική εμπειρία του καθενός.
...Ας μην διαλέξει θετική κατεύθυνση, αν δεν του αρέσει η χημεία, ας διαλέξει τεχνολογική. Και να σου πω κάτι, η χημεία είναι μάθημα βαρύτητας μόνο στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Αυτός στην πληροφορική πρέπει να γράψει πολύ καλά στη φυσική και στα μαθηματικά. Αν δεν μπορεί και εκεί, γιατί να τα καταφέρει στην πληροφορική; Δεν θα τα καταφέρει, οπότε τον διώχνουμε...
Μάλλον ο Ανέστης αναφέρεται στο "παλιό" σύστημα με τις Δέσμες ,όπου αντίστοιχα φαινόμενα υπήρχαν κατά κόρον, κυρίως των τεσσάρων μονάχα μαθημάτων. Με το ισχύον σύστημα δε γνωρίζω κατα πόσο άλλαξε η κατάσταση.
Την ίδια απορία έχω. Κατά πόσο είναι εξιόπιστη η προσωπική εμπειρία του καθενός. Μα το λέει και η ίδια η λέξη... Προσωπική.
Οπότε είναι αδύνατο να αξιολογήσουμε την εμπειρία του καθενός, παρά μόνο αν είναι γνωστός μας ή φίλος μας. Σε διαδυκτιακή κουβέντα, έίναι κάπως πολύπλοκα τα πράγματα και αυτό που απομένει είναι η "καλή πρόθεση" στα προσωπικά πιστεύω του άλλου.
...γιατί θεωρείς ανώτερους τους καθηγητές που περνούν μαθητές για κομματικούς λόγους, από αυτούς που χρηματίζονται για να το κάνουν.
Για μένα είναι το ίδιο "αδίκημα".
Το κακό όμως είναι ότι από εξαίρεση πλέον έγινε ο κανόνας. Για να μη πάμε στις "κομματικές" μεταγραφές ή στο διαβόητο Δικατσα ;)
Έλα τώρα R-b-t3r, τι λες;
Παράθεση:
Μπορεί να είσαι άριστος στους υπολογιστές και να μην μπορείς να μπείς στην πληροφορική γιατί δεν έγραψες καλά έκθεση και χημεία για παράδειγμα.
Ας μην διαλέξει θετική κατεύθυνση, αν δεν του αρέσει η χημεία, ας διαλέξει τεχνολογική. Και να σου πω κάτι, η χημεία είναι μάθημα βαρύτητας μόνο στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Αυτός στην πληροφορική πρέπει να γράψει πολύ καλά στη φυσική και στα μαθηματικά. Αν δεν μπορεί και εκεί, γιατί να τα καταφέρει στην πληροφορική; Δεν θα τα καταφέρει, οπότε τον διώχνουμε...
Αν δεν το χεις πάρει χαμπάρι, το 90% των ανθρώπων που δουλεύουν αυτή την στιγμή έχουν περάσει με δέσμες. Οπότε για αυτές μιλάω, γιατί ουσιαστικά, αυτές έχουν διαμορφώσει το "τώρα". Το δικό σας σύστημα, θα φανεί σε μερικά χρόνια τί θετικό και αρνητικό είχε.
Πάντως η θέση μου είναι ότι δεν έχουν νόημα οι εξετάσεις. Ας μπαίνει ο καθένας όπου θέλει, και μετά βλέπουμε. (οι στρατιωτικές σχολές είναι εξαίρεση ούτως η άλλως γιατί πρέπει να εχουν συγκεκριμένο αριθμό απόφοιτων)
Την ίδια απορία έχω. Κατά πόσο είναι εξιόπιστη η προσωπική εμπειρία του καθενός. Αν και την απάντηση στην έδωσε ο Βασίλης, πρέπει να σου πώ ότι, οτιδήποτε εκφράζεις ως άποψη μέσα στο φόρουμ, είναι απόρροια της προσωπικής σου εμπειρίας, σε συνδυασμό με τον τρόπο σκέψης σου. Δηλαδή με λίγα λόγια με ρωτάς πόσο αξιόπιστη είναι η άποψή μου (το οποίο είναι τελείως αστεία ερώτηση διότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο) Αν δεν θέλεις να συζητήσουμε εσύ ή ο agaliarep, τότε πολύ απλά να αποχωρήσω από την συζήτηση, να μιληστε μόνοι σας και γράψτε με εκεί που νομίζετε...
Να σχολιάσω κάτι που δεν είχα δει.
...γιατί θεωρείς ανώτερους τους καθηγητές που περνούν μαθητές για κομματικούς λόγους, από αυτούς που χρηματίζονται για να το κάνουν.
Πιστεύεις δηλαδή ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι καθηγητές; Δηλαδή, που ζούμε; Σε ένα κράτος όπου επικρατεί η πλήρης διαφθορά; Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ασφαλώς θα υπάρχουν μερικές τετοιες περιπτώσεις, όπως και καθηγητές πανεπιστημίου που σε αφήνουν να αντιγράφεις στις εξετάσεις, μόνο αν χρησιμοποιείς βοηθήματα από συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους ή βιβλιοπωλεία...
Όμως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (και να μην χρηματίζονται) θα έχουν φόβο στο να βάλουν χαμηλούς βαθμούς σε φοιτητές, αφού πληρώνουν. Τα ακούω αυτά σε ιδιωτικά σχολεία (γυμνάσια-λύκεια) γιατί όχι και σε πανεπιστήμια...
Μάλλον ο Ανέστης αναφέρεται στο "παλιό" σύστημα με τις Δέσμες ,όπου αντίστοιχα φαινόμενα υπήρχαν κατά κόρον, κυρίως των τεσσάρων μονάχα μαθημάτων. Με το ισχύον σύστημα δε γνωρίζω κατα πόσο άλλαξε η κατάσταση.
Πάντα θα υπάρχει μία αδικία, έτσι όπως είπε ο R-b-t3r, αλλά με το υπάρχον σύστημα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι με τις δέσμες.
[Το μήνυμα αυτό το έγραφα όταν δημοσίευσε ο R-b-t3r το δικό του, για αυτό μπορεί να ασχολούμε με κάποια θέματα που ξεκαθάρισε.]
xontro_mpizeli
12-09-06, 14:07
Ας πέσουν λίγο οι τόνοι, τι λέτε; Να μην χαλάσει αυτή η ωραία συζήτηση από προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Αλήθεια?!?!?!?!
Με το ίδιο σκεπτικό είχα πάει κ εγώ από την θετική κατεύθυνση της Β Λυκείου στην τεχνολογική της Γ Λυκείου. Επειδή, δλδ, δεν χώνευα κ πολύ την χημεία... (αλλά κ επειδή είχε Βιολογία η θετική της Γ λυκείου-δλδ δύσκολα μαθήματα).
Τελικά πέρασα στο Γεωλογικό που ... ένα μεγάλο ποσοστό βασίζεται στη Χημεία!!!! Μπράβο ρε ... παλλενήνιο σύστημα εξετάσεων!
Πιστεύεις δηλαδή ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι καθηγητές; Δηλαδή, που ζούμε; Σε ένα κράτος όπου επικρατεί η πλήρης διαφθορά; Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Κ όμως είναι ΚΑΙ έτσι τα πράματα. Γνωρίζω κ εγώ από προσωπική μου εμπειρία (πρόσφατη μάλιστα) ένα τέτοιο παράδειγμα.
Πιστεύεις δηλαδή ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι καθηγητές; Δηλαδή, που ζούμε; Σε ένα κράτος όπου επικρατεί η πλήρης διαφθορά; Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το μόνο που έχω να σε ρωτήσω είναι αν είσαι φοιτητής. Αν είσαι και δεν τα βλέπεις γύρω σου, τότε δεν είσαι ενημερωμένος αρκετά....
Φίλε μου, φοιτητο-κομματόσκυλα λύνουν και δένουν στο πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, και το ρουσφέτι πέφτει σύννεφο...
Λοιπόν, Παιδεία... Θα έγραφα όλο το κείμενο σε word, αλλά για καλή μου τύχη το βρήκα στο internet... Είναι ένα τετρασέλιδο έντυπο από την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας που μοιράστηκε στα σχολεία της χώρας.
Κάντε τον κόπο να το διαβάσετε, βρίσκεται στο εξής link: http://www.doe.gr/photo-repository/25.pdf. Όπως βλέπετε είναι σε μορφή pdf και είναι μόλις (περίπου) 500Kb. Σας εγγυώμαι ότι δεν θα κουραστείτε αν το διαβάσετε... Με αυτό το φυλλάδιο, συμφωνώ κατά ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά υπάρχουν και μερικά σημεία που διαφωνώ. Σας το δίνω για να σχολιάσουμε πάνω σε αυτό.
Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να το σχολιάσω τώρα. Θα το κάνω όμως μετά.
Κάτι που μου άρεσε από το έντυπο αυτό: "Αγαπητοί γονείς, από Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, το μάθημα αρχίζει από Α: Απεργία, Αγώνας, Αλληλεγύη, αξιοπρέπεια."
Αν και δεν είμαι συντονιστής η ότι άλλο.... νομίζω ότι έχω άποψη και όχι ταπεινή , έτσι…
Παρακαλώ όπως επικεντρώνεστε στη μεταφυσική πλευρά του θέματος …
Οι αψιμαχίες δε βοηθάνε κανέναν πόσο μάλλον τους αναγνώστες του θέματος
Ευχαριστώ
Δ.
Από tsilof: Μην "άγχεστε" φίλτατε, η συζήτηση εξελίσσεται και θα εξακολουθήσει ομαλά. Άλλωστε, 2 εκ των συντονιστών ήδη συμμετέχουμε σ'αυτή...
Ποσειδώνιος
12-09-06, 16:53
Αγαπητέ ερμπιτερ
Θα συμφωνούσα με την ιδέα τα πανεπιστήμια να είναι ανοικτά για όλους και το ξεκαθάρισμα να γίνεται μέσα σε αυτά. Όμως αυτό προυποθέτει και την ύπαρξη πολλών κλάδων από την πρωτοβάθμια κιόλας εκπαίδευση και την αξιολόγηση από το δημοτικό των μαθητών μέσω τεστ ώστε να στραφούν σε κλάδους που ταιριάζουν με τα ταλέντα τους. Όπως είπα αυτό συμβαίνει στην Γερμανία. Αλλιώς θα δούμε γεμάτες (μάλλον υπερξεχειλισμένες) τις σχολές των υπολογιστών, της ιατρικής και της νομικής και τα περισσότερα άλλα τμήματα άδεια.
Κάνατε τον κόπο να διαβάσετε το έντυπο που σας έδωσα;;; Μάλλον όχι.
Σχολιάζω:
[2η σελίδα: Η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών.]:
(Η ένταση των εξετάσεων...προς τα πανεπιστήμια.)
-Με το υπάρχον σύστημα οι μαθητές εξετάζονται από το γυμνάσιο στα περισσότερα μαθήματα. Διαφωνώ στο να μην εξετάζονται.
-Λέει ότι κακώς απορρίφθηκαν οι φοιτητές (βάση του 10). Διαφωνώ για λόγους που έχω ξαναπει αναφερόμενος στον Archangel, σε αυτό το θέμα.
-ΕΣΥΠ: "Πρέπει να σταματήσει αυτή η αδικαιολόγητη προτίμηση των γονέων στα πανεπιστήμια". Διαφωνώ, πρέπει να ενθαρρύνουμε την εκπαίδευση και όχι να λέμε τις βλακείες του ΕΣΥΠ.
-Πρέπει να εξετάζονται οι μαθητές. Τώρα πως θα τους βγάλουν από το μυαλό τον ανταγωνισμό, δεν ξέρω...
[3η σελίδα: Νέα βιβλία-Μεγάλα ερωτήματα]:
Τα νέα βιβλία είναι από τα πιο άχρηστα βιβλία που θα μπορούσα να δω ποτέ μου. Σήμερα είδα το βιβλίο των θρησκευτικών της 4ης τάξης και στη αρχή νόμιζα ότι ήταν περιοδικό...
[3η σελίδα]:
Συμφωνώ με όλα τα αιτήματα με τα πράσινα τετράγωνα δίπλα, εκτός του 2ου.
Αυτά ήθελα να σχολιάσω σε γενικές γραμμές. Βαριέμαι να γράφω, αλλιώς θα σας έγραφα και τα βασικά σημεία στα οποία συμφωνώ...
Χωρίς να έχω καμία διάθεση να συνεχίσω πάνω σε αυτό το θέμα θα πω μονάχα αυτό,
Σε ρώτησα πως βγάζεις το συμπέρασμα για 40 ώρες αφήνοντας να δημιουργηθούν εντυπώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, σχετίζοντας μάλιστα την Ελλάδα με την Βουλγαρία. Δηλαδή εάν ήταν η πρακτική 2,5 χρόνια δεν θα μπορούσε απλά να υπογράφουν και να φεύγουν; Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Η αδιαφορία των ατόμων που μπορεί να πηγαίνουν στην πρακτική δεν έχει καμία σχέση με το πόσο είναι αυτή και αυτή δεν είναι 40 ώρες. Τι σχέση έχει αυτό με την κατάσταση στην Βουλγαρία δηλ.; Εκεί ξέρεις ότι κάνουν μήνες ολόκληρους πρακτική και δεν υπογράφουν κανένα χαρτί και πάνε σπίτι αλλά μένουν προσηλωμένοι στο καθήκον τους;
Αν εσύ θεωρείς ότι η εμπειρία στην ψυχολογία έχει καμία σχέση με την πρακτική που κάνει κάποιος, τότε τι να πω; Λες ότι οι έξη μήνες που αναφέρεις να είναι τόσο καταλυτικοί για να πεις ότι κάποιος είναι έμπειρος στην ψυχολογία; Και αν η πρακτική είναι σε χανσενικούς; Τι σχέση έχει με το να ασχοληθείς μετά την πρόληψη; Πως μπορεί κάποιος μέσα σε 6 μήνες 2 χρόνια να αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία, για να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο εύρος από διαφορετικά περιστατικά; Η πρακτική σου δίνει μόνο καθοδήγηση πάνω στα συγκεκριμένα περιστατικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσεις να παρακολουθείς τέτοια περιστατικά, αλλά εκτός από αυτό θα ήταν αδύνατο να πηγαίνεις από κλινική σε κλινική για να βλέπεις διαφόρων ειδών περιστατικά γιατί ή πασάλειμμα θα έκανες ή πρακτική για 5 χρόνια…
Δεν υποστήριξα ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται αλλά ότι δεν ξέρω πόσο είναι αξιόπιστη, αυτή η εμπειρία σου. Αν η εμπειρία σου, δείχνει ότι οι καλύτεροι μαθητές συνήθως γίνονται οι χειρότεροι τελικά, εμένα μου δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Ένας από τους δύο όμως μπορεί να έχει δίκιο. Για αυτό και το σχόλιο μου περι εμπειρίας. Δεν λες ότι είναι αποτέλεσμα κάποιας έρευνας. Και γω από εμπειρία σου λέω ότι είναι το αντίθετο και κάποιος τρίτος λέει ότι αυτοί που είναι κακοί γίνονται οι καλύτεροι κ.ο.κ.
Οπότε βασισμένος και γω στην εμπειρία μου σου λέω, ότι δεν έχουν καμία σχέση οι 40 ώρες που αναφέρεις. Και από την εμπειρία μου πρέπει να σου πω ότι κανείς από όσους ξέρω και πίστεψε με είναι πολλοί δεν υπόγραψε και πήγε σπιτάκι του. Και από την εμπειρία μου πρέπει να σου πω ότι κανείς σχεδόν που ασχολείτο με την ψυχολογία δεν την αντιμετωπίζει έτσι. Τώρα εάν εσύ έπεσες πάνω σε 15 από αυτούς που αδιαφορούσαν για την πρακτική και υπόγραφαν και έφευγαν… λυπάμαι και πιο πολύ λυπάμαι αυτούς που θα πέσουν στα χέρια τους γιατί μια τέτοια αντιμετώπιση σε τέτοια θέματα είναι η αντιμετώπιση που θα έχουν οι ασθενείς τους.
Η ψυχολογία είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο και πιο βαθύ από 6 μήνες πρακτική και η εμπειρία έρχεται σε βάθος χρόνου που δεν έχει καμία σχέση με μερικούς μήνες πρακτική.
Κανείς δεν ζήτησε να φύγεις από την συζήτηση και κανείς δεν είπε ότι μπορεί να αποδείξει την άποψη του μια και είναι άποψη. Απλά διαφωνώ με την άποψη σου τονίζοντας ότι δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι αφού η δική μου, μου λέει ακριβώς το αντίθετο.
Ας πέσουν λίγο οι τόνοι, τι λέτε; Να μην χαλάσει αυτή η ωραία συζήτηση από προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Δεν έχω καμία προσωπική αντιπαράθεση με άτομα, αλλά με αυτά που λέγονται.
Συμφωνώ απόλυτα και εγώ με την λογική του ανοικτού πανεπιστήμιου, άλλα όπως είπε και ο Ποσειδώνας πως μπορεί να γίνει αυτό την στιγμή μάλιστα που όλοι θέλουν να γίνουν δικηγόροι κτλ.;
Να φανταστεί κανείς το επίπεδο, όχι μόνο δεν γίνεται αυτό που γίνεται στην Γερμανία αλλά σε προτρέπουν να ακολουθήσεις επαγγέλματα που έχουν υποστεί κορεσμό χρόνια πριν.
Μια παρατήρηση, είχα έναν καθηγητή χημείας που παρόλο που ήταν επιστήμονας στην χημεία, πολύ απλά δεν καταλαβαίναμε τίποτα. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο της χρονιάς μου, ούτε και τις τάξης μου, ήταν ένα γενικό φαινόμενο όλες τις χρονιές που ήταν στο σχολείο…
Ακόμα και ερώτηση να έκανες μάλλον πιο πολύ θα μπερδευόσουν. Δεν είναι μόνο θέμα πόσο ο καθηγητής θέλει και ξέρει αλλά και πόσο μπορεί να μεταδώσει αυτό που πρέπει. Οπότε ποια είναι η λύση;… θα ρωτήσω στο φροντιστήριο…
Η ψυχολογία είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο και πιο βαθύ από 6 μήνες πρακτική και η εμπειρία έρχεται σε βάθος χρόνου που δεν έχει καμία σχέση με μερικούς μήνες πρακτική.
Κανείς δεν ζήτησε να φύγεις από την συζήτηση και κανείς δεν είπε ότι μπορεί να αποδείξει την άποψη του μια και είναι άποψη. Απλά διαφωνώ με την άποψη σου τονίζοντας ότι δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι αφού η δική μου, μου λέει ακριβώς το αντίθετο.
Αρκούσε να μου πείς ότι διαφωνείς, και ότι σύμφωνα με αυτά που ξέρεις εσύ, αυτό που είπα δεν ισχύει. Τα άλλα γιατί τα είπες??? :confused:
Είναι πολύ εύκολο μετά να υποθέσω ότι έχεις κάτι προσωπικό μαζί μου.
Για να μην τους πάρει όλους η μπάλα, οι μισοί από τους 15 που ανέφερα κοίταξαν να κάνουν σοβαρή πρακτική. Από την άλλη μιλάς για την πάντειο και εγώ σου μιλώ για το αριστοτέλειο. Σου φαίνεται παράξενο που υπάρχουν διαφορές?
Αλλιώς θα δούμε γεμάτες (μάλλον υπερξεχειλισμένες) τις σχολές των υπολογιστών, της ιατρικής και της νομικής και τα περισσότερα άλλα τμήματα άδεια. Αυτό ακριβώς περιμένω να συμβεί, διότι δεν είμαστε αρκετά οργανωμένοι για να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ελπίζω μετά από το μπάχαλο που θα δημιουργηθεί από την κατάσταση που προανέφερες, να αναγκαστούν να τις πραγματοποιήσουν και αυτές...
Πάντως δεν είναι και τόσο κατακριτέο αυτό που θα συμβεί, γιατί θα ακολουθείται ο νόμος της αγοράς, όπου υπάρχει χρήμα (ζήτηση) θα υπάρχει και προσφορά εργασίας.
Το τί θα συμβεί μετά βέβαια είναι "αλλουνού παπά ευαγγέλιο". Αν και προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι υπόλοιποι κλάδοι πλήν της πληροφορικής έχουν πια μέλλον (από δικηγόρους και γιατρούς έχει ήδη γεμίσει ο τόπος).
ΥΓ. Το ψευδόνυμο διαβάζεται arbiter. Πληροφοριακά και όχι ως παρατήρηση :)
Πιστεύεις δηλαδή ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι καθηγητές; Δηλαδή, που ζούμε; Σε ένα κράτος όπου επικρατεί η πλήρης διαφθορά; Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Ναι υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι καθηγητές. Που ζούμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και σε ένα κράτος που το όνομά του(πλέον)έχει ταυτιστεί με την διαφθορά.Και ναί έτσι είναι τα πράγματα.
Αγαπητέ excellent να σε ρωτήσω κάτι και να πραγματοποιηθούν τα αιτήματά τους μπορείς να μου πεις κατα την γνώμη σου τι θα γίνει?
Συμφωνώ με όλα τα αιτήματα με τα πράσινα τετράγωνα δίπλα, εκτός του 2ου
Η ΔΟΕ όπως βέβαια και η ΟΛΜΕ έχουν τα περισσότερα από τα αιτήματά τους, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι πέρα για πέρα δίκαια , εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συμβαίνει και πάλι η «κλασσική Ελληνική κατάσταση» όπου όλοι μα όλοι συμφωνούν για κάποια πράγματα (πχ –λεφτά για την Παιδεία- 15%... ) αλλά ποτέ δε γίνονται πράξη. ;)
Μιας και ανέφερες φίλε Excellent το φυλλάδιο αυτό, θα ‘θελα να παρατηρήσω πως ίσως να είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι όλοι αυτοί των «Συνδικαλιστικών» φορέων .
Άλλωστε , κάνω λάθος ή η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ (ή κάπως έτσι… ) είναι εξαρτημένες και άμεσα ελεγχόμενες από τα δύο μεγάλα κόμματα; :eek:
Για ποια Παιδεία μιλάμε, για ποιο φοιτητικό κίνημα κλπ κλπ κλπ.
Στα λόγια και στα «πρέπει» όλοι καλοί είναι.
Τέλος πάντων, δε θέλω να επεκταθώ άλλο γιατί θα ξεφύγουμε τελείως από το θέμα.
Απλά μία παρένθεση ήθελα να κάνω σχετικά με τα «ωραία λόγια» των προσπέκτους και τα «πραχθέντα» εδώ και δεκαετίες των εκάστοτε Υπευθύνων της Παιδείας μας(;;; )..
Μιας και ανέφερες φίλε Excellent το φυλλάδιο αυτό, θα ‘θελα να παρατηρήσω πως ίσως να είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι όλοι αυτοί των «Συνδικαλιστικών» φορέων .Πέστα Βασίλη, αυτοί μας δουλεύουν, λές και η ΔΟΕ κατέβηκε ξαφνικά από τον Άρη και τα βρήκε όλα χάλια...
Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι καθηγητές είναι κατά 80% υπεύθυνοι για τα χάλια της παιδείας γιατί όλα στα χαρτιά φαίνονται τέλεια.
Θα ήθελα πάντως να παρατηρήσω πως έτσι που είναι δομημένο το σύστημα των εξετάσεων, μειώνει πολύ την προσφορά του καθηγητή στο μάθημα γιατί δεν του δίνει την δυνατότητα να διδάξει αυτά που θέλει, αλλά μόνο αυτά που πρέπει να ξέρουν τα παιδια στο τέλος της χρονιάς. Πάλι υπάρχει η δυνατότητα αυτή (έχω υπόψιν μου περιπτώσεις) αλλά ο καθηγητής συναντά τρομερά εμπόδια και πρέπει να καταβάλει προσωπική εργασία χωρίς καμμία ανταμοιβή (πλην της ηθικής, όσο μετράει πια και αυτή).
και πάνω σε αυτό που είπε ο excelent: Πιστεύεις δηλαδή ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι καθηγητές; Δηλαδή, που ζούμε; Σε ένα κράτος όπου επικρατεί η πλήρης διαφθορά; Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Δυστυχώς και το πρόσφατο σκάνδαλο με το υψηλόβαθμο στέλεχος της επιτροπής ανταγωνισμού (που κανονικά οφείλει να πολεμά την διαφθορά!!!! :mad: ) δείχνει ότι ζούμε σε ένα ατέλειωτο μπουρ*ελο.
Αυτή η χώρα είναι ωραία μόνο για τους φοιτητές και τους λεφτάδες...
Με μεγάλη μου έκπληξη έμαθα ότι τα κόμματα έχουν αρχίσει πια να προσεγγίζουν τα 15μελή και γενικά τους μαθητές των σχολείων του λυκείου, αλλά και του γυμνασίου.
Έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές.
Με την νέα σχολική χρονιά στα δημοτικά όλης της χώρας θα μοιραστούν τα νέα βιβλία.
Αυτό που πραγματικά πρέπει να μας προβληματίσει είναι το εξής.
Τα βιβλία αυτά δεν είναι όπως πρέπει να είναι. Και δεν είναι σίγουρα έτσι γιατί πολύ απλά δεν έχουν «δουλευτεί» για να φανούν οι αδυναμίες τους. Το υπουργείο για να διορθώσει τα λάθη του τι κάνει; Λέει στους δασκάλους να αξιολογήσουν τα βιβλία. ΤΟ θέμα είναι όμως ότι το μήνυμα που έχει σταλεί στους δασκάλους από το υπουργείο τι λέει;
Λέέι ότι τα βιβλία πρέπει να διδάσκονται στους μαθητές, όπως ακριβώς λένε οι οδηγίες του υπουργείου τονίζοντας ότι δεν πρέπει οι δάσκαλοι να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό για να μπορέσουν στο τέλος της χρονιάς να αξιολογήσουν το βιβλίο σύμφωνα με αυτά που μάθανε οι μαθητές.
Δηλαδή λέει ότι εάν σε κάποιο σημείο το βιβλίο με αυτά που γράφει αφήνει κενά στους μαθητές, οι δάσκαλοι να μην καλύψουν αυτά τα κενά αλλά να τα μεταφέρουν στο υπουργείο για να μπορέσουν να αλλάξουν τα βιβλία. Με λίγα λόγια, να δημιουργήσουν πιθανότατα μια ολόκληρη σχολική χρονιά με μαθητές με ελλείψεις που θα διορθωθούν κάποια στιγμή στο μέλλον. Εάν αυτό δεν είναι πειραματισμός πάνω σε μαθητές τι είναι;
Όσο τα ηλίθια που άκουγα πριν το καλοκαίρι ότι οι δάσκαλοι θα εκπαιδευτούν πάνω στα νέα βιβλία για 85 ώρες πρέπει να σας πω, ότι πάρα πολλοί από αυτούς απλά έκαναν 11 ώρες παρουσίαση των βιβλίων* και τα είδαν μπροστά τους την 1η Σεπτεμβρίου.
* εδώ πρέπει να πω ότι η δυσκολία με τους δασκάλους είναι όχι μόνο ότι πρέπει να ενημερωθούν για τις αλλαγές των βιβλίων π.χ. στην φυσική. Αλλά για τις αλλαγές σε όλα τα μαθήματα και σε όλες τις τάξεις μια και αναλαμβάνουν τάξεις από την πρώτη μέχρι την έκτη δημοτικού και κάνουν όλα τα μαθήματα.
Θα ήθελα πάντως να παρατηρήσω πως έτσι που είναι δομημένο το σύστημα των εξετάσεων, μειώνει πολύ την προσφορά του καθηγητή στο μάθημα γιατί δεν του δίνει την δυνατότητα να διδάξει αυτά που θέλει, αλλά μόνο αυτά που πρέπει να ξέρουν τα παιδια στο τέλος της χρονιάς. Πάλι υπάρχει η δυνατότητα αυτή (έχω υπόψιν μου περιπτώσεις) αλλά ο καθηγητής συναντά τρομερά εμπόδια και πρέπει να καταβάλει προσωπική εργασία χωρίς καμμία ανταμοιβή (πλην της ηθικής, όσο μετράει πια και αυτή).
Πολύ σωστά. Πάρα πολύ σωστά. Τα παιδιά (και επιμένω στα παιδιά του δημοτικού μια και είναι οι βάσεις όλων) έχουν γίνει πια ηλεκτρονικοί υπολογιστές και όχι Artificial Intelligence. Τι εννοώ με αυτό. Το σχολείο και το υπουργείο έχει οδηγήσει τους μαθητές στο εξής πολύ άσχημο θέαμα. Αντί να δημιουργήσουν μονάδες που μπορούν να σκεφτούν και να πράξουν. Αντι να αναπτύξουν στα παιδιά την λειτουργία του να μάθουν αλλά και του να σκεφτούν έχουν φτιάξει ουσιαστικά έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που απλά του αποθηκεύουν πράγματα.
Και ως είναι γνωστό οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποθηκεύουν πληροφορίες και όταν ο χρήστης θελήσει με τις κατάλληλες εντολές ο χρήστης ανακαλεί τις πληροφορίες αυτές από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο υπολογιστής όμως από μόνος του δεν έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει και να δράσει παρά μόνο κάτω από τις συγκεκριμένες εντολές. Και ξέρετε τι γίνεται στους υπολογιστές που άλλα τους λες και άλλα κάνουν… Format…
Έτσι και οι μαθητές πια τους φορτώνουν με πληροφορίες και πράγματα, τα οποία λόγο του μικρού της ηλικίας τους δεν μπορούν να διαχειριστούν. Έτσι δεν γίνονται σκεπτόμενοι άνθρωποι αλλά αποθήκες πληροφοριών που απλά βρίσκεται ο κατάλληλος χρήστης για να πάρει αυτές τις πληροφορίες όταν αυτός θελήσει. Είναι το μοντέλο στο 6 αρχίζει Αγγλικά στα 9 έχει το πρώτο δίπλωμα, τύπος Axon όχι AρAxon. ; Έτσι καταστρέφεται ένα μυαλό σκεπτόμενο και γίνεται μια χαώδης αποθήκη.
Χαρακτηριστικό αυτού που λέει ο R-b-t3r είναι το εξής.
Μιλούσα με δασκάλα δημοτικού της Νίκαιας. Φέτος θα πάρει μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού. Φέτος είναι πρώτη φορά που οι μαθητές θα μάθουν να μετράνε στην πρώτη μέχρι το 100 αντί του 20 που ήταν ως τώρα. Από έρευνες που έχουν γίνει οι μαθητές σε τόση μικρή ηλικία δεν μπορούν να καταλάβουν την έννοια των αριθμών εάν δεν μπορούν κάτι να το δουν. Για αυτό χρησιμοποιείτε το αριθμολόγιο. Ξέρετε αυτό με τις μπίλιες που μετράνε οι μαθητές. Φέτος μια και θα μάθουν να μετράνε μέχρι το 100 το αριθμολόγιο δεν είναι αρκετό, μια και θα μάθουν να μετράνε δεκάδες. Οπότε αυτό που χρειάζονται είναι άβακας. Οι μεγαλύτεροι είμαι σίγουρος ότι θα θυμούνται τι είναι αυτός. Από ότι ξέρω το βιβλίο που στέλνουν στους δασκάλους λέει ότι για να διδακτούν οι μαθητές πρέπει να χρησιμοποιήσουν άβακα. Όσο έχετε δει εσείς έχουν δει και οι μαθητές. Φυσικά το υπουργείο δεν έστειλε άβακες, εδώ καλά, καλά δεν έχει στείλει όλα τα βιβλία.
Τι έπρεπε να κάνει ο δάσκαλος που δεν έχει άβακα; Να περιμένει; Όχι.
Πολύ απλά πήγε η δασκάλα στην Αθήνα το Σάββατο με τον άντρα της, με λεφτά του σχολείου για να αγοράσει άβακες. Αλλά πόσο έχει η τετράδα; 50 ευρώ. Επι 26 μαθητές που είναι στην τάξη της… Φυσικά δεν πήρε τίποτα… Και τώρα απλά σκέφτεται τι να κάνει για να μάθουν οι μαθητές τις δεκάδες, να δώσει το μάθημα να το καταλάβουν οι μαθητές, να αξιολογήσει τα βιβλία και να βγάλει την ύλη που πρέπει και είναι περισσότερη από κάθε χρονιά για να μην έχει πρόβλημα στο τέλος της σχολικής χρονιάς…
Ποσειδώνιος
20-09-06, 00:02
Ε καλά τώρα μη γινόμαστε υπερβολικοί. Καταλαβαίνω Αγαπητέ agaliarep το πνεύμα σου και έχεις δίκιο. Όμως σκέψου ότι έτσι και αλλιώς στην αρχή της σχολικής χρονιάς κάθε γονέας δίνει για κάθε παιδί 30 - 50 ευρώ για σχολικά είδη. Μπορεί και παραπάνω αν πάρει μοδάτη τσάντα κασετίνα και άλλα αξεσουάρ. Δεν είναι δύσκολο να αγοράσει και με 10-15 ευρώ κάποιον άβακα. Στην τετάρτη έτσι και αλλιώς οι μαθητές αγοράζουν κομπιουτεράκι. Πάντως αφού το κράτος δεν παρέχει τελικά δωρεάν παιδεία το μόνο που μένει είναι να δραστηριοποιείται ο σύλλογος γονέων ή τα δεκαπενταμελή των μαθητών και να μαζεύουν χρήματα για μόνιμο εξοπλισμό των σχολείων. Υπάρχουν διευθυντές που βρίσκουν τρόπους ακόμα και να κλέβουν (νόμιμα) επιχειρήσεις για να μαζέψουν λεφτά για το σχολείο. Εκεί έχουμε φτάσει.
Ακούστε ιστορία. Σχολείο επρόκειτο να παρακολουθήσει θεατρική παράσταση αξίας 15 ευρώ για κάθε μαθητή. Ο Διευθυντής παζαρεύει από πριν την τιμή στα 10 ευρώ λέγοντας ότι θα πάει 300 μαθητές άρα είναι καλός πελάτης και τονίζει στους υπεύθυνους ότι υπάρχουν πολλά φτωχά παιδιά και έχουν χρέος να βοηθήσουν και να κάνουν κοινωνικό έργο. Οι υπεύθυνοι πείθονται και ο διευθυντής σκάει 3000 ευρώ. Εισπράτει όμως 15 από κάθε μαθητή και δεν φτάνει μόνο αυτό πάει στο θέατρο με 450 παιδιά. Γίνεται βέβαια ένας πανικός καθώς υπάρχουν και άλλα σχολεία και δεν υπάρχουν θέσεις και τα παιδιά κάθονται δυο δυο ή στα σκαλάκια ή κάτω και είναι και αρκετά όρθια. Τι να πουν οι υπεύθυνοι η συναλλαγή είχε γίνει. Όπως καταλάβατε στο ταμείο του σχολείου μπήκαν (450x15)-3000=3750 ευρώ δηλαδή περισσότερα από όσα έβγαλε το θέατρο. Εκεί που το κράτος δεν φορολογεί για να τα δώσει στην παιδεία καμιά φορά αναλαμβάνει το ελληνικό δαιμόνιο και παζάρι και ....φορολογεί έμμεσα.
Δεν είναι εκεί το θέμα, όμως απλά να σου πω, ότι εκτός απο τους γονείς που έχουν να δώσουν τα 50 ευρώ, που δεν είναι 50 αλλά πολύ περισσότερα, τουλάχιστον στην Αθήνα που μένω και ξέρω πολύ καλά, στο σχολείο πάνε μαθητές που οι γονείς τους έχουν πρόβλημα. Στην περιοχή μου, έχουμε πολλούς άνεργους, παιδιά απο χώρες όπως η Αλβανία, η Ρωσία κ.α. Ξέρω παιδιά που δεν έχουν πάνω απο 2 τετράδια κτλ. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι μπορούν να δώσουν τα λεφτά για κάτι τέτοιο. Αλλά ακόμα και αν τα έβρισκαν δεν νομίζω ότι θα καταλάβαιναν την αξία του για να το πάρουν. Η οικονομική όμως θέση διάφορων τάξεων δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι πως αντιμετοπίζει τα πράγματα το κάθε υπουργείο. Όταν μιλάμε για ισότητα πρέπει να φροντίζουμε και να υπάρχει. Η οικονομική δυνατότητα του κάθε ανθρώπου δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην γνώση.
Υπάρχει μια ιστορία που δεν την θυμάμαι ακριβώς αλλά το νόημα της δίνει την απάντηση σε πολλά πράγματα. Ένας Κινέζος ψαράς δεν μπορούσε να πιάσει ψάρια για να ζήσει την οικογένεια του, αντίθετα με τον γείτονα του πού πάντα έβγαζε καλή ψαριά κάθε φορά που πήγαινε για ψάρεμα. Κάποια στιγμή ζήτησε από τον γείτονα του να του πει ένα μέρος που να έχει ψάρια, αφού προφανώς εκείνος ήξερε. ο γείτονας τότε του είπε. "Δεν έχει σημασία να σε πάω σε ένα μέρος που να έχει ψάρια, αλλά να σε μάθω να ψαρεύεις. Τότε δεν θα έχεις πια πρόβλημα."
Αυτό είναι και το πρόβλημα τής παιδείας αλλά και τολμώ να πω και της κοινωνίας. Δεν είναι θέμα πως διδάσκεται ένα θέμα ή το πόσα πολλά διδάσκονται. Όλα αυτά είναι προβλήματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι μάθεις να σκέφτεσαι. Το πιο σημαντικό που δεν κάνουν πια τα σχολεία αλλά και οι κοινωνία απο την τηλεόραση της ακόμα μέχρι και τις εφημερίδες της, είναι ότι δεν σε μαθαίνουν να σκέφτεσαι
Κάποτε μιλούσα με έναν φίλο για την συμπεριφορά κάποιου ακατονόμαστου που δεν έλεγε ποτέ αυτό που ήθελε να πει αλλά πάντα άφηνε κάποιους γρίφους. Ο Φίλος μου, μου έλεγε ότι αυτός ο άνθρπωπος δεν είναι σοβαρός και ότι το παίζει ότι τα ξέρει όλα και κάνει παιχνίδια. Ok, μπορεί να είναι έτσι. Εγώ δεν το είδα έτσι. Εγώ είδα ότι αυτό που ήθελε αυτός ο κάποιος ήταν να σκεφτώ. Γιατί στην πραγματικότητα ούτε αυτός ήξερε. Ούτε αυτός γνώριζε μια αλήθεια ή ένα θέμα και είχε αποδείξεις για αυτό. Αλλά θεωρούσε ότι με αυτά που έλεγε έκανε τους άλλους να σκεφτούν. Μπορεί τα συμπεράσματα τους να ήταν διαφορετικά από τα δικά του αλλά δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Γιατί μιλάμε μέσω του Forum; Για τον απλό λόγο ότι όλοι θέλουμε να προβληματίσουμε αλλά και να προβληματιστούμε. Αυτό γίνεται διότι μέσα από την σκέψη αναπτυσσόμαστε σαν άνθρωποι. καλό θα ήταν βέβαια να βρούμε και τις απαντήσεις αλλά οι απαντήσεις είναι η Ιθάκη και η σκέψη και η αναζήτηση είναι το ταξίδι.
Στην παιδεία αυτό το ταξίδι έχει παρακαμφτεί. Όπως όλα στην ζωή μας που έχουν μπει σε ρυθμούς τρελούς έτσι έγινε και με την παιδεία. Όμως το θέμα δεν είναι να μάθουμε περισσότερα πράγματα και με πιο μεγάλες λεπτομέρειες αλλά να μάθουμε την ουσία και την σημασία όλων αυτών. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά, ή η φυσική, αφού αυτά που μαθαίνει κάποιος είναι «απόλυτα». (αν και ακόμα και αυτά πολλές φορές η ιστορία και η εξέληξη, τα διαψεύδει) Αλλά αλήθεια τι θα μου πρόσφερε καλύτερα αποτελέσματα, να θυμάμαι π.χ. όλα τα ανούσια ονόματα που μαθαίναμε παλιότερα στην ιστορία της τρίτης δέσμης π.χ. ή το να κατανοήσουμε την ουσία της ιστορίας και να διδαχτούμε μέσα από αυτή; Η παιδεία δεν είναι θέμα ποσότητας αλλά ποιότητας. Δεν μπορώ να δεχτώ τους καθηγητές ή τους Δασκάλους που τα΄ρεχουν να προλάβουν να βγάλουν την ύλη. Ας ήταν η ύλη λιγότερη ώστε οι μαθητές να καταλαβαίνουν την ουσία των πραγμάτων.
Θυμάμαι πριν από χρόνια που είχαν γίνει πανελλήνιες, νομίζω το 1991 στο μάθημα της φυσικής είχε μια άσκηση που ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος τον μαθητών έλυσαν με άλλο τρόπο από αυτό που έδινε το βιβλίο. Το αποτέλεσμα ήταν σωστό, ή άσκηση όμως δεν θεωρήθηκε σωστή από το τότε υπουργείο και πιάστηκα σαν λάθος μια και δεν ήταν ο τρόπος που έδινε το βιβλίο.
Αυτό δείχνει μόνο ένα πράγμα, ότι δυστυχώς για το υπουργείο δεν είχε σημασία να βρεις την απάντηση και ας ήταν ορθή αλλά να την βρεις με τον τρόπο που ήθελαν και είχαν σκεφτεί κάποιοι άλλοι. Με λίγα λόγια αποκλείστηκαν ίσως από τα πανεπιστήμια άνθρωποι όχι επειδή δεν βρήκαν το σωστό αποτέλεσμα αλλά επειδή είχαν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Η διαφορετική σκέψη καταδικάστηκε εκείνη την χρονιά ακόμα και αν έβγαζε το σωστό αποτέλεσμα. Και αυτό δεν ίσχύει μόνο για τότε. Άτομα που απλά σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο συνέχεια αποκλείονται από ένα σύστημα, (όχι των πανελληνίων αλλά, το σύστημα της παιδείας της Ελλάδος) επειδή σκέφτονται διαφορετικά. Ή να τολμήσω να πω, επειδή σκέφτονται;
Είναι εύκολο να τα ρίχνεις στο σύστημα και να λες ότι αυτό τα φταίει όλα. Και δεν είναι και αλήθεια. Δεν φταίει αυτό, άλλωστε πόσο αποκομμένοι είμαστε και εμείς από το σύστημα που κατηγορούμε;
Το πρόβλημα για μένα εντοπίζεται ακριβώς στο ότι δεν δημιουργούνται ή κάποια άλλη λέξη που δεν μπορώ να βρώ τώρα, άνθρωποι που να είναι σκεπτόμενοι. Αλλά άνθρωποι που ξέρουν πολλά. Αλλά αυτό σε μια κοινωνία που αλλάζει και που κάθε μέρα μεταμορφώνεται, δεν έχει καμία ουσία. Άνθρωποι που σκέφτονται παίρνουν καλύτερες αποφάσεις, διαλέγουν καλύτερους αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο, είναι πιο αντικειμενικοί και είναι σε θέση να φτιάξουν μια κοινωνία καλύτερη. Άνθρωποι που σκέφτονται ξέρουν καλύτερα ποιο είναι το καλό του συνόλου, δεν κλείνουν τα μάτια και τις πότες σε αυτούς που σκέφτονται και ενεργούν διαφορετικά, ούτε αποκλείουν ομάδες ανθρώπων. Αφήνουν την τέχνη, την σκέψη την επιστήμη ελεύθερη γιατί αντιλαμβάνονται το μεγαλείο μιας τέτοιας πράξης αλλά και την σημασία μιας τέτοιας πράξης.
Και επαναλαμβάνω το θέμα είναι να δημιουργηθεί μια αποθήκη πληροφοριών, έστω και πολύ σπουδαίων αλλά χωρίς να μπορείς να τις αξιοποιήσεις ή να φτιάξεις κάποιον που ανακαλύπτοντας ακόμα και το πιο μικρό να το κάνει μεγάλο;
Τι σημασία θα είχε εάν ο Αϊνστάιν ήξερε ή είχε μάθει λιγότερα για την φυσική; Νομίζει κανείς ότι δεν θα τα ανακάλυπτε μόνος; Οι άνθρωποι που κάνουν την διαφορά και πάνε τα πράγματα λίγο πιο μπροστά πάντα βρίσκουν τον χώρο, τον τόπο και τον τρόπο για να το κάνουν ακόμα και αν δεν ξέρουν τόσα πολλά όσο άλλοι. Γιατί πολύ απλά αυτά που κάνουν δεν έχουν σχέση με αυτά που ξέρουν, αλλά με αυτά που θέλουν να ξέρουν και θέλουν να κάνουν και επειδή αντιλαμβάνονται αυτά που έχουν στα χέρια τους για να μπορέσουν να πάνε λίγο παρακάτω.
Νομίζω ότι πολύ σχετικό με αυτά που λέω είναι το εξής κείμενο που είχε παραθέσει πριν πολυυυυυ καιρό ο Cap10. Τι (δεν) μας διδάσκουν. (http://www.metafysiko.gr/forum/showpost.php?p=8993&postcount=19)
Ποσειδώνιος
30-09-06, 14:53
Τα περισσότερα γυμνάσια έχουν υπολογιστέςΡώτα πως τους αγόρασαν και αν είναι συνδεμένοι στο Ιντερνετ. Μήπως τους αγόρασαν με λεφτά από το κράτος ή άλλους(υπολογιστές) με προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης και άλλους με χρήματα του συλλόγου γονέων και του σχολείου; Επίσης χωρίς Ιντερνετ, σήμερα, είναι σαν να μην έχουν υπολογιστές.
Ουραγοί στην ΕΕ
Υστερεί η Ελλάδα στη διάδοση του Διαδικτύου (και) στα σχολεία
Βρυξέλλες
Όλο και πιο διαδεδομένη γίνεται η χρήση του Internet στα ευρωπαϊκά σχολεία, κατά την ώρα της διδασκαλίας, αναφέρει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας το 96% των σχολείων στην ΕΕ διαθέτει (ευρωζωνική ως επί το πλείστον) πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η διάδοση του Internet στα σχολεία παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών-μελών.
Έτσι, στις σκανδιναβικές χώρες και στην Ολλανδία το ποσοστό φτάνει το 90%, ενώ κάτω του 35% είναι στην Ελλάδα, την Πολωνία, την Κύπρο και τη Λιθουανία.
Μάλιστα, στην Ελλάδα μόλις το 13% των σχολείων διαθέτει ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προτελευταία χώρα, η Πολωνία, ακολουθεί σε απόσταση, με ποσοστό 28%, η Κύπρος με 31% και η Λιθουανία με 33%.
Το χάσμα είναι δυσθεώρητο σε σχέση με τις πρώτες χώρες: Στη Δανία, την Εσθονία και τη Μάλτα το 95% των σχολείων διαθέτει ευρυζωνικό Internet.
Από την πλευρά των εκπαιδευτικών, το 90% των καθηγητών στα ευρωπαϊκά σχολεία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή Internet για την προετοιμασία της διδασκαλίας τους.
Επίσης, το 74% των Ευρωπαίων καθηγητών χρησιμοποιεί το Internet την ώρα της διδασκαλίας, ποσοστό που στην Ελλάδα περιορίζεται στο 36%.
Τέλος, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 5,9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές με πρόσβαση στο Διαδίκτυο ανά 100 μαθητές, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,9 υπολογιστές.
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=742690&lngDtrID=252
Εμεις στο σχολειο μας εχουμε υπολογιστες,αλλα και την πιο αργη ταχυτητα που εχω δει ποτε.Για να μπεις σε μια σελιδα κανει κανα 5λεπτο,αν ειναι βαρια κιολας.... :eek:
Λοιπόν. Οι υπολογιστές μπήκαν με χρέωση 25% στο κράτος και 75% στην ΕΕ. Ξέρω όλα τα λύκεια και τα γυμνάσια της Ρόδου. Έχουν όλα ηλεκτρονικούς υπολογιστές που επαρκούν για τη διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων. Επίσης, eχουν (δεν είμαι σίγουρος για όλα) adsl.
Επίσης, το 74% των Ευρωπαίων καθηγητών χρησιμοποιεί το Internet την ώρα της διδασκαλίας, ποσοστό που στην Ελλάδα περιορίζεται στο 36%.
Ποιός ο λόγος εγώ να διδάσκω χημεία (πχ), να τους μαθαίνω για τα moles και να τους τ6α κάνω αυτά σε συνδυασμό με internet; Τι θα τους προσφέρει; Και δεν είναι μόνο το μάθημα χημεία, αλλά τα περισσότερα.
Το internet μπορεί να προσφέρει στους μαθητές δευτερεύουσες γνώσεις σε σχέση με τα μαθήματά τους.
Διαφωνεί κανείς;
Από την πλευρά των εκπαιδευτικών, το 90% των καθηγητών στα ευρωπαϊκά σχολεία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή Internet για την προετοιμασία της διδασκαλίας τους.
Περίπου τα ίδια με τα παραπάνω που λέω ισχύουν. Τι έχει να προσφέρει σε έναν καθηγητή η χρήση του internet;
Ποσειδώνιος
30-09-06, 20:39
Στο μεγαλύτερο Γυμνάσιο του Ηρακλείου το κράτος δεν έδωσε φράγκο για υπολογιστές. Το ένα εργαστήριο (8 υπολογιστές) εξοπλίστηκε με λεφτά από πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ένωσης. Δεν επαρκεί όμως και τα μισά τμήματα κάνουν το μάθημα στην τάξη τους. Όσο για το adsl υπάρχει η γραμμή αλλά χρειάζεται ειδικό router (όχι αυτό που δίνει τσάμπα ο ΟΤΕ) των 500 ευρώ για να ελέγχεται η κίνηση στο ιντερνετ από την διεύθυνση δευτεροβάθμιας και τα χρήματα αυτά δεν τα δίνει κανένας φορέας. Θα τα πληρώσει το 15μελές των μαθητών όπως και τον εξοπλισμό του δεύτερου εργαστηρίου.
Όσο για τα υπόλοιπα που αφορούν την χρησιμότητα του διαδικτίου και των υπολογιστών στην προετοιμασία και την διδασκαλία των μαθημάτων πες τα στις Βρυξέλες καθώς επίσης στη Δανία, την Εσθονία και τη Μάλτα.
Γιατί άραγε έχει ξεκινήσει και η δική μας χώρα και εκπαιδεύει τους καθηγητές από φιλολόγους μέχρι καλλιτέχνες στην χρήση των υπολογιστών του word, power point, excel, explorer και πιστοποιεί τις γνώσεις τους με εξετάσεις; Και αυτό ξεκίνησε το 2002 αλλά κινείται απελπιστικά αργά όπως όλα τα μεγαλεπίβολα σχέδια. Σε λίγο ξεκινά η 2η φουρνιά εκπαίδευσης. Δηλαδή 4-5 χρόνια για κάθε φουρνιά. Σε 50 χρόνια θα έχει τελειώσει η εκπαίδευση....
Για να μην λέμε πολλά και ξεφεύγουμε και από το θέμα.
Το ξέρεις ότι υπάρχουν σχολεία στο εξωτερικό που κάθε μαθητής έχει στο θρανίο του υπολογιστή με - ταχύτατη - σύνδεση στο διαδίκτυο;
Αυτοί βέβαια τα "σκάνε" στην παιδεία τους.
Μια που το φερε η κουβέντα ετοιμαστείτε για την απόλυτη απεργία των καθηγητών τουλάχιστον την Δευτέρα 2/9/2006 σαν συμπαράσταση στους δασκάλους αν και αυτοί τα ίδια προβλήματα έχουν. Θέλουν λεφτά για την παιδεία. Προβλέπω ότι δεν θα υπάρχει σχολείο που να μην διώξει τους μαθητές του από την πρώτη ώρα.
.
Το ξέρεις ότι υπάρχουν σχολεία στο εξωτερικό που κάθε μαθητής έχει στο θρανίο του υπολογιστή με - ταχύτατη - σύνδεση στο διαδίκτυο;
Αυτοί βέβαια τα "σκάνε" στην παιδεία τους.
Με 27.2 δις € για εξοπλιστικά προγράμματα ,τι να μείνει για υπολογιστές, αίθουσες, σεμινάρια των εκπαιδευτικών κλπ κλπ κλπ :eek:
Και ακόμη δεν μας έχουν πει, από ποιους κινδυνεύουμε!!!
Μάλλον, για να το θέσω καλύτερα, γιατί να κινδυνεύουμε από κάποιους, όλη στην Ευρώπη σε ένα ενιαίο "αμυντικό" δόγμα δεν εντασσόμαστε, (γείτονες και μη;;; )
Μια που το φερε η κουβέντα ετοιμαστείτε για την απόλυτη απεργία των καθηγητών τουλάχιστον την Δευτέρα 2/9/2006 σαν συμπαράσταση στους δασκάλους αν και αυτοί τα ίδια προβλήματα έχουν. Θέλουν λεφτά για την παιδεία. Προβλέπω ότι δεν θα υπάρχει σχολείο που να μην διώξει τους μαθητές του από την πρώτη ώρα.
Οι δάσκαλοι δεν έχουν μπει καν στις τάξεις τους...
Ίδρωσε κανένα αυτί;
Αν πέσει κανα "μαυρογιαλούρικο" σε δυο βδομάδες, θα ιδρώσει;
Αλλά μπα... Αν δε βρίσκανε να πατήσουν δε θα "πατάγανε"...
Τις πταίει;;; :)
Την δευτερα,ζητημα αν θα κανουμε μια ωρα μαθημα... :)
Το 10 για να το φτάσεις δεν είναι δύσκολο. Άλλωστε η "βάση του 10" έκανε τις πανελλήνιες λίγο ευκολότερες.
Πάντως σίγουρα δεν ευθύνονται οι καθηγητές των λυκείων για αυτό το πράγμα. Όσο στριμμένος και να είναι ένας καθηγητής, δεν φταίει αν οι μαθητές του, έστω και μόνοι τους δεν μπορούν να μελετήσουν και να γράψουν ένα 12, 11 ή έστω ένα 10 ή τα 10000 μόρια που χρειάζονται για να μην αποκλειστούν.
Αυτο,πραγματι,δεν συμβαινει,εκτος απο σπανιες περιπτωσεις.Και δεν συμβαινει,γιατι οι μαθητες,δεν περιμενουν να μαθουν απο το σχολειο πια.Κανουν ιδιαιτερα,ή φροντηστιριο,και ουσιαστικα,απο την β λυκειου,προετοιμασια για τις πανελλαδικες.Στα φροντηστηρια δεν υπαρχει γενικη εκπαιδευση,μονο ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ.Εκανα μαθημα προχτες,και ακουγα στην διπλανη αιθουσα,δεν ειχαν κανει τις ασκησεις τους,και ο ιδιοκτητης του φροντηστιριου τους εκανε κηρυγμα για κανα 10 λεπτο.(ναι,σωστα καταλαβατε,στην 6η δημοτικου την εγραψα καλα την ορθογραφια... :D )
πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να βρίσκουμε τράγους για να φορτώνουμε τις δικές μας αμαρτίες.Πολύ σωστά όσο άχρηστος και άν είναι ο καθηγητής, μπορούμε (μπορούν εγώ είμαι αρκετά μακριά απο την εποχή που σπούδαζα) να μελετήσουμε επαρκώς ώστε να αποκτήσουμε τις γνώσεις που απαιτείται για ξεπεράσουμε το ελάχιστο όριο.(Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία δεν είναι της παρούσης).Συγκεκριμένα ο επιμελής μαθητής μπορεί να διαβάσει, να κρατήσει σημειώσεις και την επόμενη φορά που θα πάει στο μάθημα να ρωτήσει τον καθηγητή του και να του εξηγήσει αυτό που δεν κατάλαβε.Αυτό βέβαια γινόταν την εποχή που πήγαινα εγώ σχολείο αλλά φαντάζομαι ότι δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα από τότε.
Ειχαμε περσυ εναν καθηγητη,(μαθηματικα-γεωμετρια)ο οποιος,ηταν...τι να πω;
Δεν καναμε ποτε ασκησεις,πως να κανεις ασκησεις οταν σου βαζει ενα τοννο απο αυτες,τις παλευεις μια μερα,δεν τις καταφερνεις,και μετα σου λεει:"Ηταν λαθος αυτη η ασκηση,δεν επρεπε να σας την ειχε βαλει το βιβλιο στην αρχη,δεν την εχουμε κανει ακομα..."Μετα ξανακανεις ασκησεις;
Οταν ολοι στην ταξη ειχαμε επιστρατευσει καθε προσπαθεια να καταλαβουμε τι λεει,αλλα δεν καταφεραμε ποτε;Οταν μεχρι και οι μαθητες που ειναι 3χρονια στην ιδια ταξη καναν απολυτη ησυχια μπας και συνενοηθουμε;Οταν τον ρωταγαμε κατι και μας ελεγε "Ανακριση μου κανετε;Θα μου πειτε ΕΣΕΙΣ πως να κανω την δουλεια μου;" Οταν παραπονιομασταν απο την αρχη της χρονιας για να τον διωξουν,και ολοι οι αλλοι καθηγητες δεν μας πιστευαν;Φετος λενε ολοι τι αχρηστος που ηταν,αλλα οταν πηγαμε να κανουμε αποχη περσυ,ποινολογια,ιστοριες,Αν το ηξερα απο την αρχη της χρονιας τι μαπας ηταν,θα ειχα αλλαξει σχολειο.Αν θελετε ονοματεπωνυμο το δινω...Για το καλο της ανθρωποτητας...
Το πρωτο πραγμα που μας ειπε οταν μπηκε μες την ταξη με το γυαλακι,ηταν πως ημασταν υποαναπτηκτη περιοχη,και πως μας κανει χαρη που ερχετε,γιατι χαλαει βενζινη...Πραγματικα,μετα απο μια χρονια τετοιου (μη) μαθηματος,περιμενει κανεις να μην παμε φροντηστηριο στην β λυκειου!?!?
Το μονο που μπορουν οι μαθητες να κανουν,και ειναι η σκληρη αληθεια,ειναι να παπαγαλισουν το μαθημα.Δηλαδη να το μαθουν απεξω.
Αυτός στην πληροφορική πρέπει να γράψει πολύ καλά στη φυσική και στα μαθηματικά. Αν δεν μπορεί και εκεί, γιατί να τα καταφέρει στην πληροφορική; Δεν θα τα καταφέρει, οπότε τον διώχνουμε...
Υπαρχουν πολλοι λογοι για να μην ειναι καποιος καλος στα φυσικομαθηματικα και να ειναι αριστος στην πληροφορικη.Μπορει να μην μπορει να παπαγαλιζει,η απλως να αφιερωνει το 95% του χρονου του στον υπολογιστη του.Δεν προκειται να αλλαξει ποτε με καμια δυναμη κανενα απο τα δυο.(ειδικα αν εχει καλη οθονη!)Ηλυση ειναι να περασει καποιος που ειναι καλος στα μαθηματικα και στην φυσικη;Ακομα και με βαση το μαθημα της πληροφορικης να μετραει,αδικο ειναι,γιατι ειναι τοσο ελευθερο,που ειναι θεμα συμπαθειας καθηγητη μαθητη πια.Οι καλυτεροι μαθητες στην πληροφορικη,δεν ειναι αυτοι που ασχολουνται με τους υπολογιστες.Ειναι αυτοι που δεν διαμαρτυρονται ποτε,και που φωναζουν "ΤΕΛΕΙΩΣΑ!"πρωτοι στις ασκησεις,ακομα κι αν ειναι οι τελευταιοι που τις τελειωνουν...Και γενικοτερα,το πνευμα της εκπαιδευσης ειναι το οτι οποιος πεταγεται και λεει την απαντηση,η επαναλαμβανει μαζι με τον καθηγητη αυτο που λεει,η λιγο πιο πριν απο αυτον(αφου ο μαθητης τα ξερει απο τα φροντιστηρια(πως γραφονται;(φτου,δεν εχει twisted smile :( ))
Ομαδικο πνευμα ας το πουμε;Παντως οσες φορες εχο ρωτησει καθηγητη για καποια απορια,μου εχει πει οτι ειναι εκτος υλης.Αληθεια,ποσο καιρο εχεις να πατησεις σε σχολειο;(εκτος για εκλογες)
Πάντως αφού το κράτος δεν παρέχει τελικά δωρεάν παιδεία το μόνο που μένει είναι να δραστηριοποιείται ο σύλλογος γονέων ή τα δεκαπενταμελή των μαθητών και να μαζεύουν χρήματα για μόνιμο εξοπλισμό των σχολείων. Υπάρχουν διευθυντές που βρίσκουν τρόπους ακόμα και να κλέβουν (νόμιμα) επιχειρήσεις για να μαζέψουν λεφτά για το σχολείο. Εκεί έχουμε φτάσει.
Ωραια λυση. :eek:
Το βασικο προβλημα με την εκπαιδευση,ειναι πως γινεται αγωνας δρομου για επιβιωση στις τελευταιες ταξεις.Ετσι ολοι οι μαθητες πανε φροντιστηριο,και η εκπαιδευση δεν ειναι δωρεαν.Γιατι,ΕΙΝΑΙ υποχρεωτικο να παει.Και το συστημα ειναι πραγματικα παραλογο.Αν εγω θελω να ασχοληθω με τους υπολογιστες,γιατι χρειαζεται να δωσω φυσικη ας πουμε.Για να υποστηριξουμε την "γενικη" παιδεια των φροντιστηριων;Ανωμαλιες στο τετραγωνο...
Απο την αλλη,γιατι παιδευομαστε με αχρηστα μαθηματα οπως ειναι τα αγγλικα στο σχολειο;Τουλαχιστον στο λυκειο.Οσοι ξερουν αγγλικα,ξερουν σε επιπεδο lower και πανω.Οι υπολοιποι απλως δεν εχουν κανει ποτε στην ζωη τους.Σε τι μπορει να βοηθησει ενα μαθημα αγγλικων μετριου επιπεδου,αρκετα υψηλου για τους αρχαριους,και χαμηλου για αυτους που ξερουν;
Το αλλο κολημα με τα θρησκευτικα;Τι μανια ειναι αυτη;Θα στειλω μια εκθεση που εγραψα για το φροντηστηριο,γιατι εχω γραψει ακριβως την γνωμη μου,αλλα οχι πριν την παρω πισω...
Εχω ΠΟΛΥ προσφατη εμπειρια πανω στο θεμα...
ΥΓ:παρελειψα μια μ.........η καθηγητρια καλλιτεχνικων του αδερφου μου που του εσκισε μια ζωγραφια γιατι ειχε μια νεκροκεφαλη.Λογοκρισια;Θα του πω να ζωγραφιζει νεκροκεφαλες και 666αρια και οποιοδηποτε αλλο συμβολο μπορει να την φρικαρει σε καθημερινη βαση.Και την επομενη φορα,θα τηλεφωνησω εγω για παραπονα. :mad:
Υπαρχουν πολλοι λογοι για να μην ειναι καποιος καλος στα φυσικομαθηματικα και να ειναι αριστος στην πληροφορικη.Μπορει να μην μπορει να παπαγαλιζει,η απλως να αφιερωνει το 95% του χρονου του στον υπολογιστη του.Δεν προκειται να αλλαξει ποτε με καμια δυναμη κανενα απο τα δυο.(ειδικα αν εχει καλη οθονη!)Ηλυση ειναι να περασει καποιος που ειναι καλος στα μαθηματικα και στην φυσικη; Δηλαδή τι θες να μας πεις, οτι τα μαθηματικά είναι "μάθημα "παπαγαλίας""; Αν δεν ξέρεις μαθηματικά και απλώς τα "παπαγαλίζεις" δεν κάνεις τίποτα... Μήπως και η φυσική ή η χημεία ανήκουν στον ίδιο τρόπο εκμάθησης με τα μαθηματικά;
Να σου δώσω εγώ άσκηση της α' λυκείου που αν δεν έχεις κατανοήσει το μάθημα δεν πρόκειται να γράψεις τίποτα και ας ξέρεις όλο το βιβλίο απ' έξω... Μάλλον, όμως, δεν θέλεις...
Ποσειδώνιος
01-10-06, 11:27
Αγαπητέ ane καταλαβαίνω την αγανάκτηση σου μια και βρίσκεσαι στην πιο δύσκολη φάση που μπορεί να βρεθεί ένας νέος άνθρωπος. Πάντως ελπίζω ότι αργότερα τελειώνοντας το σχολείο θα μπορέσεις να δεις καθαρότερα κάποια πράγματα.
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άχρηστα μαθήματα. Ίσως "άχρηστοι" καθηγητές, όμως αργά ή γρήγορα οι σχολικές κοινότητες αντιδρούν και τους εκτοπίζουν.
Τα μαθήματα είναι όλα σημαντικά και χρειάζονται σαν βάση αν θέλουμε να γίνουμε μορφωμένοι άνθρωποι. Και βέβαια χρειάζεται η φυσική, τα αγγλικά ακόμα και τα θρησκευτικά.
Και το βλέπεις λογικό να ασχοληθείς με την πληροφορική και να μην ξέρεις πως λειτουργούν τα διάφορα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή; Έστω κάποιες βασικές αρχές. Μην νομίζεις ότι η φυσική του σχολείου είναι όλη η φυσική που υπάρχει. Ακόμα και σε επίπεδο πανελληνίων μπορεί να θεωρηθεί ως εισαγωγή στη φυσική. Βλέπεις ο άνθρωπος σήμερα έχει προχωρήσει αρκετά.
Τα αγγλικά δεν είναι απαραίτητα μια και το διαδίκτυο σήμερα στο μεγαλύτερο ποσοστό του περιέχει αγγλικές σελίδες;
Τέλος τα θρησκευτικά μας μαθαίνουν τουλάχιστον τι πιστεύουν οι συνανθρώποι μας και ακόμα και αν εμείς δεν πιστεύουμε μπορεί να χρησιμεύσουν.
Για τα φροντιστήρια τι να πει κανείς. Στην Ολανδία μου έλεγε μια μητέρα ότι δεν είχε δει ποτέ τα βιβλία των παιδιών της. Δεν τα έφερναν σπίτι. Γυρνούσαν από το σχολείο το απόγευμα διαβασμένα και προετοιμασμένα χωρίς τσάντες. Τα διάφορα εξωσχολικά μας (μπαλέτα, γλώσσες, αθλητισμό, μουσική κτλ) τα έκαναν επίσης στο σχολείο μετά το μεσημέρι.
Έχει γίνει και στην Ελλάδα μια προσπάθεια προς αυτη την κατεύθυνση με την ενισχυτική διδασκαλία. Τα συμφέροντα των φροντιστηρίων όμως δεν είναι μικρά. Έτσι τα τελευταία δυο χρόνια αντί να αναπτύσεται ο θεσμός μένει στάσιμος ή ακολουθεί αντίθετη πορεία. Υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα ότι το κράτος δεν έχει λεφτά να προσλάβει καθηγητές και δασκάλους για τα απογευματινά μαθήματα. Θα πρέπει να προσλάβει δηλαδή τελικά όλους αυτούς που τώρα δουλεύουν στα φροντιστήρια και ίσως θα έπρεπε και αυτούς που δουλεύουν σε διάφορες σχολές όπως ωδεία, εικαστικά εργαστήρια, γυμναστήρια, σχολές χορών κτλ.
Τί να πω είναι να κλαίει κανείς. Ελπίζω αργά ή γρήγορα η ευρωπαϊκή ένωση να μας πιέσει και να αλλάξουμε ρότα. Και πρέπει να το κάνει αν συνειδητοποιήσει πόσα χρήματα ξοδεύουν οι έλληνες σε εξωσχολικές δραστηριότητες (κυρίως στα φροντιστήρια). Ίσως μόνο αυτό θα μας σώσει.
Γενικως,συμφωνω πως τα μαθηματα ειναι σημαντικα.
Ομως για τα αγγλικα πχ ολη η ταξη ειναι σε επιπεδο fce,ποιος ο λογος να κανεις ασκησεις επιπεδου E;Αν καποιος ειναι σε χαμηλοτερο επιπεδο,ειναι σε πολυ χαμηλο,ή δεν κανει αγγλικα καν.Οσοι ενδιαφερονται για τα αγγλικα(οι γονεις συνηθως πιεζουν...)ξεκινανε νωρις για να τελειωσουν πριν τις πανελλαδικες.Ενα τετοιο μαθημα αγγλικων ειναι απλως χασιμο χρονου.
Σχετικα με τα θρησκευτικα,οκ,αλλα το εχουν παρακανει.Να φανταστεις τι ακουσα,οτι ο Αινσταιν ηταν χριστιανος(σε μια συζητηση για το αν υπαρχουν αποδειξεις οτι υπαρχει θεος) :confused: ...μα δεν ηταν ο ανθρωπος!
Στις μερες μας θρησκευτικα=προπαγανδα,πλυση εγκεφαλου.Το μονο αποτελεσμα που εχω δει,ειναι να αυξανεται δραστικα το ποσοστο αθεϊας,χαρη σε αυτα! :p Παρελειψα να πω οτι ολα διαχωριζονται σε εργα του θεου ή του σατανα;(Την επομενη φορα που θα παρω κακους βαθμους ξερω ποιος θα φταιει :rolleyes: )
Το θεμα δεν ειναι τι πρεπει να ξερω(ξερω πολυ καλα πως μοιαζει ο υπολογιστης,αλλα πολυ καλα)αλλα τι διδασκεται.Θα ανμοιξουν πολλοι καθηγητες υπολογιστη του σχολειου;Αν ανοιξουν θα ειναι για να ανοιχτει.Δεν θα γινει και ιδιαιτερο μαθημα.Αλλα δεν λεω πως δεν ειναι χρησιμο.Λεω πως δεν εχει την αξια που θα επρεπε.
Ξερω καλα το μεγεθος των γνωσεων της φυσικης.Στην πραγματικοτητα μπορει να θεωρηθει απειρο,αλλα δεν τα γνωριζει ο ανθρωπος ολα,αλλα ακομα ειναι σεβαστο μεγεθος.Δεν ενοω πως δεν πρεπει να ξερουμε τον νομο της βαρυτητας,αλλα σαν γενικη γνωση,απο την στιγμη που εξεταζεσαι ειναι σε αλλο επιπεδο.
ΥΓ:Καποιος λογος θα υπαρχει που τα παω καλυτερα στην κατανοηση κειμενου στα αγγλικα απο τα αλλα μερη. :D
ΥΓ2:Καποτε υπηρχε μαθημα λογικης αν ειμαι καλα πληροφορημενος,και τωρα δεν υπαρχει,γιατι;Ηταν λιγοτερο σημαντικο απο τα θρησκευτικα;
Όλα τα μαθήματα είναι σημαντικά και τα περισσότερα από αυτά πρέπει να εξετάζονται.
---
Το μάθημα της Λογικής είναι μάθημα επιλογής της Γ' λυκείου. Δεν είσαι καλά πληροφορημένος.
---
Αne, είσαι στη β΄ λυκείου. Θεωρώ πολύ σημαντικό να ξέρω τι κατεύθυνση είσαι και τι μάθημα επιλογής κάνεις. Επίσης αν θα ήθελες να μας έλεγες σε τι επίπεδο μαθητή κατατάσσεις τον εαυτό σου (έναν βαθμό) και σε τι επίπεδο σε κατατάσσουν οι καθηγητές σου (φυσικά φέτος δεν ξέρεις ακόμα, για πέρυσι ομιλώ).
Τώρα -φυσικά- θα αναρωτιέσαι γιατί θέλω να τα μάθω αυτά... Η περιέργεια είναι κακό πράγμα...
Φιλικά,
Ποσειδώνιος
01-10-06, 16:47
Το μάθημα της Λογικής είναι μάθημα επιλογής της Γ' λυκείου. Δεν είσαι καλά πληροφορημένος.Πάντως excellent στην εποχή μου το κάναμε στην Α' λυκείου όλοι οι μαθητές. Ήταν το αγαπημένο μου μάθημα καθώς μιλούσαμε για Πλάτωνα και Αριστοτέλη και φιλοσοφία γενικά. Δεν έχει και άδικο ο φίλος μας εδώ.
Sorry excellent,δεν ειδα το προηγουμενο ποστ σου :D
Ξεκιναω απο τα βασικα:Ανεστη σε λενε;
συνεχιζω:Δηλαδή τι θες να μας πεις, οτι τα μαθηματικά είναι "μάθημα "παπαγαλίας""; Αν δεν ξέρεις μαθηματικά και απλώς τα "παπαγαλίζεις" δεν κάνεις τίποτα... Μήπως και η φυσική ή η χημεία ανήκουν στον ίδιο τρόπο εκμάθησης με τα μαθηματικά;
Να σου δώσω εγώ άσκηση της α' λυκείου που αν δεν έχεις κατανοήσει το μάθημα δεν πρόκειται να γράψεις τίποτα και ας ξέρεις όλο το βιβλίο απ' έξω... Μάλλον, όμως, δεν θέλεις...
Δεν θελω να πω οτι τα μαθηματικα ειναι μαθημα παπαγαλιας.Δεν ειναι,(καλα,μερικοι μαθητες τα κανουν,αλλα ευτυχως πανε θεωρητικη συνηθως...)
αναφερομουν σε αλλα μαθηματα(κυριως σε προηγουμενες ταξεις),αν ειναι,ας βαλουν μια τεραστια υλη,200+σελιδες,να δουμε ποιος τα ξερει πραγματικα...(ΟΧΙ στην ιστορια!).Ναι,πραγματι,η φυσικη ειναι μαθηματικα(απο ενα σημειο και μετα).
Οχι,δεν θελω.Για φετινη το συζηταμε.Περσυ οπως ειπα ημουν ψυχικα και(πολλες φορες)σωματικα απων!Αν βαλεις,ΜΗΝ βαλεις οριζουσες.Τα αλλα παλευονται.
Τεχνολογικη κατευθυνση,Εφαρμογες Πληροφορικης Υπολογιστων,ειχα 16,6 στα τετραμηνα,και στο τελος δεν πηρα τους βαθμους.Φυσικη ειχα γραψει καλα,αλλα χημεια τον κρεμασα.(τον καθηγητη).Ποιος του πε οτι οποιος ειναι καλος φυσικη ειναι καλος και χημεια;Αν δεν εβαζε εκεινο το πινακακι κατι γινοταν... :D
Στην τριτη κανεις δεν θα παρει λογικη μαθημα επιλογης.Δεν νομιζω οτι θα παρει κανεις αλλο μαθημα εκτος απο ενα σχετικο με την οικονομια,αρχες οικονομιας;(μου διαφευγει το ονομα),νομιζω δινει περισοτερα μορια,ή μονο αν το επιλεξεις μπορεις να πας 5ο πεδιο ή κατι τετοιο (παρα τις προσπαθειες για να πληροφορηθω,ειναι δυσκολο να βρει κανεις πληροφοριες για τα μαθηματα,και στο σεπ βλακεις κανουμε,σταχτη στα ματια ειναι...)
Η περιέργεια είναι κακό πράγμα...
καλο θα την χαρακτηριζα...
Το πρόβλημα δεν είναι μονάχα της παιδείας αλλά εξ αρχής κοινωνικό, δηλαδή δεν αρκεί μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά μια γενικότερη κοινωνική αλλαγή στην συμπεριφορά μας, στον τρόπο ζωής, στις προτεραιότητες και στις επιλογές μας.
Είπε κάποτε ο Πλάτωνας: Μην κάνεις λοιπόν χρήση βίας στη διδασκαλία των παιδιών αλλά να τ'ανατρέφεις με παιχνίδια, για να μπορέσεις κι εσύ να διακρίνεις ακόμα περισσότερο αυτό για το οποίο το καθένα τους είναι γεννημένο.
Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.. κανείς δεν κάθεται να ασχοληθεί με τις κλίσεις των μαθητών, αλλά μπαίνουν όλοι τους σε μεγάλα καλούπια [τεχνολογικά, θετικά κλπ] για να μπορέσουν κατά τύχη να περάσουν σε μια σχολή ανάλογα με το σκορ τους, ένα είδους τζόγου δηλαδή, αλλά στην περίπτωση αυτή στη ρουλέτα παίζεται η ψυχή και η ζωή του νέου. Έτσι λοιπόν αντιμετωπίζουμε την παιδεία και το μέλλον των νέων τυχοδιωκτικά, όπως συμβαίνει γενικά, χωρίς σύστημα, σχεδιασμό, σύνεση.
Δεν υπάρχει δημιουργικότητα, καινοτομία... απλά αποστηθίζουν και παπαγαλίζουν ό,τι τους δώσουν, για να γίνουν με τη σειρά τους οι δυνάστες της επόμενης γενιάς.
Δεν υπάρχει αυτοπεποίθηση, ελεύθερη βούληση, πειραματισμός.. υποχρεώνονται να κάνουν ό,τι τους λένε, για να μάθουν στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίζουν τον εργοδότη τους.
"Η εκπαίδευση στοχεύει στην αγορά εργασίας".. μια από τις μεγαλύτερες κοτσάνες που έχω ακούσει από [παρα-]μορφωμένους ανθρώπους... μια κοτσάνα όμως που αντικατοπτρίζει την εποχή μας και είναι αναγκαία, ναι, η κοτσάνα είναι αναγκαία για να επιβιώσει ο μέσος άνθρωπος.. γι'αυτό επιμένω ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό.
Με 27.2 δις € για εξοπλιστικά προγράμματα ,τι να μείνει για υπολογιστές, αίθουσες, σεμινάρια των εκπαιδευτικών κλπ κλπ κλπ
Tsilof όπως σε βλέπω στο avatar, μάλλον είσαι κι εσύ υπέρ του εξοπλιστικού προγράμματος!!! :p
πριν:
"Η εκπαίδευση στοχεύει στην αγορά εργασίας"
μετα:
"Στις μερες μας,η εκπαίδευση στοχεύει στην αγορά εργασίας"
Οχι,δεν θα το πω,δεν θα γινω κακος...
Πραγματικα,σαν να μην γινεται προσπαθεια αυτο να αλλαξει.Σαν να ειναι πια δεδομενο.
Το μονο καλο ειναι οτι καποια στιγμη δεν θα υπαρχει αλλη υπομονη απο τους μαθητες.Λυπαμαι τους υπευθυνους οταν ερθει αυτη η στιγμη...
Ελπίζω αργά ή γρήγορα η ευρωπαϊκή ένωση να μας πιέσει και να αλλάξουμε ρότα. Και πρέπει να το κάνει αν συνειδητοποιήσει πόσα χρήματα ξοδεύουν οι έλληνες σε εξωσχολικές δραστηριότητες (κυρίως στα φροντιστήρια). Ίσως μόνο αυτό θα μας σώσει.
Ποσειδώνιε το μόνο που θέλω να δω είναι τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι δάσκαλοι (φυσικοί-χημικοί-μαθηματικοί) που είναι τελείως άχρηστοι στην παραγωγική διαδικασία.(όσον αφορά στο αντικείμενό τους φυσικά και όχι στην ποιότητά τους ως ανθρώπους).
Θα γεμίσουμε άνεργους. Βέβαια η τωρινή κατάσταση είναι άθλια και πρέπει να αλλάξει αλλά και η μετάβαση δεν θα είναι ρόδινη.
Συγνώμη για την παρέμβαση, συνεχίστε....
Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.. κανείς δεν κάθεται να ασχοληθεί με τις κλίσεις των μαθητών, αλλά μπαίνουν όλοι τους σε μεγάλα καλούπια [τεχνολογικά, θετικά κλπ] για να μπορέσουν κατά τύχη να περάσουν σε μια σχολή ανάλογα με το σκορ τους, ένα είδους τζόγου δηλαδή, αλλά στην περίπτωση αυτή στη ρουλέτα παίζεται η ψυχή και η ζωή του νέου. Έτσι λοιπόν αντιμετωπίζουμε την παιδεία και το μέλλον των νέων τυχοδιωκτικά, όπως συμβαίνει γενικά, χωρίς σύστημα, σχεδιασμό, σύνεση.
Δεν υπάρχει δημιουργικότητα, καινοτομία... απλά αποστηθίζουν και παπαγαλίζουν ό,τι τους δώσουν, για να γίνουν με τη σειρά τους οι δυνάστες της επόμενης γενιάς. Ηδη φαίνεται και στον επιχειρηματικό τομέα ότι ο τρόπος εκπαίδευσης είναι ανεπαρκής. Μόνο "ανελαστικά" μυαλά βγάζουμε από τα πανεπιστήμια που δεν έχουν κάποια υπεροχή έναντι των άλλων στο εξωτερικό. Βασικά θα ήθελα να σταθούμε και στην εκπαίδευση μέχρι το λύκειο που μαθαίνει άχρηστα πράγματα στα παιδια.
Μια "πρακτική φυσική" ή ένα μάθημα "βασικής μηχανικής" ή "εισαγωγής στις μηχανές εσωτερικής καύσης" θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον και χρήσιμο (ποιός δεν οδηγεί την σήμερον ημέρα?)
Το πρόβλημα δεν είναι μονάχα της παιδείας αλλά εξ αρχής κοινωνικό, δηλαδή δεν αρκεί μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά μια γενικότερη κοινωνική αλλαγή στην συμπεριφορά μας, στον τρόπο ζωής, στις προτεραιότητες και στις επιλογές μας.
"Η εκπαίδευση στοχεύει στην αγορά εργασίας".. μια από τις μεγαλύτερες κοτσάνες που έχω ακούσει...
Ασφαλώς και το θέμα "Παιδεία" με τα όποια τεράστια προβλήματά της είναι αμιγώς κοινωνικό. Η 12ετής εκπαίδευση αυτό τον σκοπό έχει. Την ομαλή κοινωνικοποίηση του ατόμου μέσω των γνώσεων που πρέπει να παρέχει.
Μιλώ βέβαια τελείως θεωρητικά και ίσως λιγάκι εξιδανικευμένα.
Άποψη μου είναι ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση της εκπαίδευσης ,να στοχεύει στην αγορά εργασίας. Ποιας "αγοράς" όμως και με ποιους τρόπους...
Θεωρώ την έλλειψη του "σχολικού προσανατολισμού" (δε μιλάω μονάχα για τα ΣΕΠ, που παραδοσιακά ήταν το μάθημα του χαβαλέ, όπου εντελώς "άσχετοι" με το αντικείμενο καθηγητές, απλά συμπληρώναν το ωράριο :eek: ) εγκληματική. Και αυτή η έλλειψη, αν μη τι άλλο αντικατοπτρίζεται τόσο στην 3βάθμια εκπαίδευση όσο και στην κοινωνία γενικότερα.
Δε γίνεται να ξεκόψουμε την "Παιδεία" από την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Δρυμονία κατά τη γνώμη μου "κοτσάνα" θα ταν η έκφραση αν είχε ως εξής:"Η εκπαίδευση στοχεύει μόνο στην αγορά εργασίας"...
Εκεί ναι, θα υπήρχε πρόβλημα.
Οχι,δεν θα το πω,δεν θα γινω κακος...
Πραγματικα,σαν να μην γινεται προσπαθεια αυτο να αλλαξει.Σαν να ειναι πια δεδομενο.
Το μονο καλο ειναι οτι καποια στιγμη δεν θα υπαρχει αλλη υπομονη απο τους μαθητες.Λυπαμαι τους υπευθυνους οταν ερθει αυτη η στιγμη...
Αν θες φίλε μου πες μου τι εννοείς. Ποιο πράγμα να ναι δεδομένο; Το αν στοχεύει ή όχι στην αγορά εργασίας;
Και οι μαθητές τι νομίζεις ότι μπορούν να κάνουν, στο να αλλάξει αυτή η κατάσταση; :rolleyes:
Πραγματι,υπαρχει ενα λογικο χασμα.
1)Σαν να ειναι δεδομενο το γεγονος οτι στις μερες μας η εκπαιδευση στοχευει την αγορα εργασιας.Στοχευει δηλαδη σε κατι τοσο αοριστο,που πολλες φορες ειναι σχεδον ανυπαρκτο.
το μόνο που θέλω να δω είναι τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι δάσκαλοι (φυσικοί-χημικοί-μαθηματικοί) που είναι τελείως άχρηστοι στην παραγωγική διαδικασία.(όσον αφορά στο αντικείμενό τους φυσικά και όχι στην ποιότητά τους ως ανθρώπους).
Πραγματικα,τι θα κανουν;
Δεν νομιζω ομως οτι ειναι λυση να αφηνουμε ενα προβλημα αλυτο για να μην προκυψει αλλο.Στην τελικη ας κανουν καποια αλλη δουλεια...
2)Σαν να ειναι δεδομενο οτι οι μαθητες θα τελειωνουν το λυκειο σε μορφη αγωνα,ποιος θα τερματισει πρωτος.
Τελικα θα γινω κακος.Και εσυ τελειωσες το σχολειο,πιστευω,και εσυ εχεις επιγνωση του προβληματος,αλλα δεν κανεις κατι,παρολο που υποστηριζεις οτι οι μαθητες δεν μπορουν να κανουν κατι.(Κατσε,και αν φτασουμε στο απροχωρητο θα δουμε.Αν ηξερα θα ημουν μαντης.{παντως δεν νομιζω να ειναι διπλωματικη λυση :rolleyes: })
Πραγματι,υπαρχει ενα λογικο χασμα.
Πρόσεξε, δίνεις μόνος σου την απάντηση...
Λες
1)Σαν να ειναι δεδομενο το γεγονος οτι στις μερες μας η εκπαιδευση στοχευει την αγορα εργασιας.Στοχευει δηλαδη σε κατι τοσο αοριστο,που πολλες φορες ειναι σχεδον ανυπαρκτο.
το μόνο που θέλω να δω είναι τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι δάσκαλοι (φυσικοί-χημικοί-μαθηματικοί) που είναι τελείως άχρηστοι στην παραγωγική διαδικασία.(όσον αφορά στο αντικείμενό τους φυσικά και όχι στην ποιότητά τους ως ανθρώπους).
Πραγματικα,τι θα κανουν;
Δεν νομιζω ομως οτι ειναι λυση να αφηνουμε ενα προβλημα αλυτο για να μην προκυψει αλλο.Στην τελικη ας κανουν καποια αλλη δουλεια...
Αυτό ακριβώς λέω και εγώ όταν λέω πως η αγορά εργασίας πρέπει να ναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Εκπαίδευση.
Πρόσεχε όμως... Σε καμία περίπτωση μη συγκρίνεις την κατάσταση στην ελληνική Παιδεία με αυτό. Λέω πως έπρεπε να ναι τα πράγματα, ή τέλος πάντων πώς είναι σε κάποιες άλλες χώρες που μέσω αυτής της διαδικασίας χαμηλώνουν κατά πολύ το δείκτη ανεργίας τους..
Αν υπήρχε Έπαγγελματικός προσανατολισμός, κάθε παιδί θα έκρινε με "ρεαλιστικότερα μέσα" ποιο τομέα να ακολουθήσει.
2)Σαν να ειναι δεδομενο οτι οι μαθητες θα τελειωνουν το λυκειο σε μορφη αγωνα,ποιος θα τερματισει πρωτος.
Αυτό ισχύει όντως.
Έτσι είναι. Αλλά τι σχέση έχει με την αγορά εργασίας και τη σύνδεσή της με την εκπαίδευση;
Τρέχουν να τερματίσουν πρώτοι (με βάρκα το τίποτα... )επειδή δεν υπάρχει ουσιαστικά η παραπάνω σύνδεση.
Τελικα θα γινω κακος.
:p
Και εσυ τελειωσες το σχολειο,πιστευω,και εσυ εχεις επιγνωση του προβληματος,αλλα δεν κανεις κατι,παρολο που υποστηριζεις οτι οι μαθητες δεν μπορουν να κανουν κατι
Το τελείωσα εδώ και χρόνια, αλλά οι καταστάσεις με αναγκάσαν να ξαναπάω :D :D
Δεν υποστήριξα ποτέ ότι οι μαθητές δε μπορούν ή μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με την αγορά εργασίας που συζητάμε στα τελευταία 2-3 μνματα.
Μη συνδέεις την κατάληψη με μία ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη ,εξαιτίας ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος.
(Κατσε,και αν φτασουμε στο απροχωρητο θα δουμε.Αν ηξερα θα ημουν μαντης.{παντως δεν νομιζω να ειναι διπλωματικη λυση })
Ισχύουν τα παραπάνω...
1)αυτο ενοουσα...
2)Πως δεν εχει σχεση;Πανε σε ενα ματσο φροντηστηρια για αυτον τον λογο,εχουν πραγματικα,το σχολειο γραμμενο,(γιατι μιλαω σε β πλ.?)
Τι σχεση εχουν οι πανελλαδικες με την αγορα εργασιας και την εκπαιδευση;
3) :p καταληψεις γινονται συνηθως 1,αντε 2 τον χρονο.Και δεν ειναι και τοσο παραξενο φαινομενο.Δεν ξερω,αλλα αν η κατασταση δεν αλλαξει,καποια στιγμη θα φτασει στο απροχωρητο.Δεν νομιζω να προχωρησει με μια καταληψη,αλλα οταν δεν προχωρησει,ξερεις τι θα γινει;Εγω δεν ξερω...
1)αυτο ενοουσα...
2)Πως δεν εχει σχεση;Πανε σε ενα ματσο φροντηστηρια για αυτον τον λογο,εχουν πραγματικα,το σχολειο γραμμενο,(γιατι μιλαω σε β πλ.?)
Τι σχεση εχουν οι πανελλαδικες με την αγορα εργασιας και την εκπαιδευση;
Ουσιαστικά δε διαφωνούμε φίλε μου, απλά δε διάβασες με προσοχή ό,τι λέω.
Τα παιδιά ,όπως και συ, όπως και γω πριν χρόνια (και τώρα έρχονται σε μένα..) πάνε για να περάσουν σε κάποια σχολή, είτε επειδή θέλουν να περάσουν (πχ Νομική) είτε επειδή αναγκάζονται λόγω βαθμολογίας και περνάνε κάπου αλλού.
Εκεί έπρεπε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ο Επαγγ. Προσανατολισμός του οποίου η "δουλειά" δεν είναι μονάχα να ενημερώσει μεσομακροπρόθεσμα για τις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και για να "βγάλει" προς τα έξω διάφορες κλίσεις και δεξιότητες των μαθητών. Και αυτό Παιδαγωγικά, ίσως είναι το σημαντικότερο, παρά η στείρα απομνημόμευση και ο παπαγαλισμός .
) ... καταληψεις γινονται συνηθως 1,αντε 2 τον χρονο.Και δεν ειναι και τοσο παραξενο φαινομενο.Δεν ξερω,αλλα αν η κατασταση δεν αλλαξει,καποια στιγμη θα φτασει στο απροχωρητο.Δεν νομιζω να προχωρησει με μια καταληψη,αλλα οταν δεν προχωρησει,ξερεις τι θα γινει;Εγω δεν ξερω...
Για την Ελλάδα μιλάμε...
Ποτέ η κατάσταση δε φτάνει στο απροχώρητο :D , πάντα θα υπάρχουν "εναλλακτικές" που θα εγκλωβίζουν ολόκληρο το Σύστημα.. :p
Κάποιος είπε ότι τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στα παιδιά.
Έτσι νομίζεις αγαπητέ μου, αλλά δεν θα κάθομαι να αναλύσω γιατί είναι καλό να έχουμε γενικές γνώσεις. Θα το πάρω αντίστροφα... Τι έχουν να προσφέρουν: τα αρχαία, τα θρησκευτικά, τα κείμενα νλ, εισαγωγή στο δίκαιο, λατινικά, φιλοσοφία και γενικά όλα τα άλλα μαθήματα; Τι παραπάνω έχουν να σε διδάξουν;
Τα μαθήματα που αποδοκίμασες είναι τα σημαντικότερα και για την καθημερινή μας ζωή, αλλά και αυτό δεν θα το αναλύσω.
Δεν έχω χρόνο!!!
Τα μαθήματα που αποδοκίμασες είναι τα σημαντικότερα και για την καθημερινή μας ζωή, αλλά και αυτό δεν θα το αναλύσω.
τα σημαντικότερα μαθήματα είναι αυτά που δε TA σπούδασα ποτέ....(λουξ)
Copyright © 2006 LuX. All rights reserved.
Δ.
Δρυμονία κατά τη γνώμη μου "κοτσάνα" θα ταν η έκφραση αν είχε ως εξής:"Η εκπαίδευση στοχεύει μόνο στην αγορά εργασίας"...
Εκεί ναι, θα υπήρχε πρόβλημα.
Σωστή παρατήρηση. Ναι αυτό που εννοώ είναι μια εκπαίδευση χωρίς παιδεία που προετοιμάζει εξειδικευμένες σε τομεις μηχανές κι όχι ελεύθερους, ανεξάρτητους και συνειδητοποιημένους πολίτες.
Κάποιος είπε ότι τα μαθηματικά, η φυσική και η χημεία δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στα παιδιά.
Έτσι νομίζεις αγαπητέ μου, αλλά δεν θα κάθομαι να αναλύσω γιατί είναι καλό να έχουμε γενικές γνώσεις. Θα το πάρω αντίστροφα... Τι έχουν να προσφέρουν: τα αρχαία, τα θρησκευτικά, τα κείμενα νλ, εισαγωγή στο δίκαιο, λατινικά, φιλοσοφία και γενικά όλα τα άλλα μαθήματα; Τι παραπάνω έχουν να σε διδάξουν;
Αν ενοεις εμενα,κατα την γνωμη μου τα μονα μαθηματα που προσφερουν(οπως γινονται,οχι θεωρητικα)ειναι:
-Μαθηματικα
-Φυσικη
-Γεωμετρια
-Χημεια(λιγοτερο μπορω να πω)
-Αντε πες και φιλοσοφια που ειναι κατευθυνσης.
-Της κατευθυνσης και τα επιλογης,φυσικα.
τωρα,που χρησιμευουν σε ολους τους μαθητες τα:
-Αρχαια
-Κειμενα
-Θρησκευτικα,
δεν ξερω.τα αρχαια ειναι αχρηστα(τουλαχιστον οπως διδασκονται{ρημα,υποκειμενο,αντικειμενο α.,κτλ.}).Οποιος ενδιαφερεται για λογοτεχνια δεν περιμενει απ το σχολειο...Και τα θρησκευτικα τα παρακολουθω πρωσοπικα γιατι εχει ενδιαφερον να βομβαρδιζεις τον καθηγητη με ερωτησεις.Που δεν μπορει να απαντησει.
Η εκθεση ειναι απαραιτητη,για ευνοητους λογους.Αν και μετρανε τα ορθογραφικα :( .
Γιατι να κανουμε εισαγωγη στο δικαιο και να μην μπαινουμε κατευθειαν στο ψητο; :D
Ποσειδώνιος
03-10-06, 22:54
τα αρχαια ειναι αχρησταΕλπίζω μόνο να μην σε πιάσει η κάψα μεγαλώνοντας να θες να διαβάζεις τους αρχαίους από το πρωτότυπο.
Ελπίζω μόνο να μην σε πιάσει η κάψα μεγαλώνοντας να θες να διαβάζεις τους αρχαίους από το πρωτότυπο.
Μπορει,αλλα δεν προκειται αυτο να γινεται με τον σχολικο τροπο.Με τον γνωστο δηλαδη τροπο που διδασκονται...
ΥΓ:Και σε καμια περιπτωση δεν θα ενδιαφερθω για την γραμματικη!
Ελπίζω μόνο να μην σε πιάσει η κάψα μεγαλώνοντας να θες να διαβάζεις τους αρχαίους από το πρωτότυπο.Μπορει,αλλα δεν προκειται αυτο να γινεται με τον σχολικο τροπο.Με τον γνωστο δηλαδη τροπο που διδασκονται...
ΥΓ:Και σε καμια περιπτωση δεν θα ενδιαφερθω για την γραμματικη
Όλες οι γνώσεις και όλα τα μαθήματα από τη στιγμή που συνδέονται μεταξύ τους όσον αφορά στην καθημερινή ζώη μας, είναι απαραίτητες.
Μιλάω για στοιχειώδεις τουλάχιστο γνώσεις.
Το να μη γνωρίζει πχ ένας μαθηματικός την ορθογραφία που γνωρίζει ένας φιλόλογος, είναι επόμενο και θεμιτό, όπως και το αντίστροφο. Το να μη μπορεί όμως ο μαθηματικός να γράψει μια επιστολή ή το όνομά του… Μάλλον δε θα ‘παιρνε ποτέ πτυχίο από τη Σχολή. :D
Τέλος πάντων, δε νομίζω ότι θα διαφωνήσουμε σε αυτό. Στη σύγχρονη κοινωνία όσες περισσότερες γνώσεις έχεις τόσο το καλύτερο.
Και δεν είναι το τόσο φοβερό να γνωρίζουμε απλά μαθηματικά (που είναι παντού στη ζωή μας) ή στοιχειώδης ορθογραφία…
Φανταστείτε όλες οι παραπάνω σειρές να ‘ταν κάπως έτσι…
Ώλαις ι γνόσις κε ώλα τα μαθείματα απώ τοι στυγμί που σεινδαίωντε μαιταξή τους ώσων αφωρά στοιν καθιμαιρυνύ ζοί ας, ινε απαρετιτες Μειλαο για στιχιοδυς τουλάχιστω γνόσυς. Τω να μι γνορυζη πχ αινας μαθιματοικως τιν ωρθωγραφεια που γνορυζι αινας φοιλωλωγως ιναι επωμαινω κε θαιμυτω,ωπος κε τω αντυστρωφω…………κλπ κλπ κλπ :eek:
xontro_mpizeli
04-10-06, 15:54
Όλες οι γνώσεις και όλα τα μαθήματα από τη στιγμή που συνδέονται μεταξύ τους όσον αφορά στην καθημερινή ζώη μας, είναι απαραίτητες.
Μιλάω για στοιχειώδεις τουλάχιστο γνώσεις.
Στη σύγχρονη κοινωνία όσες περισσότερες γνώσεις έχεις τόσο το καλύτερο.
Και δεν είναι το τόσο φοβερό να γνωρίζουμε απλά μαθηματικά (που είναι παντού στη ζωή μας) ή στοιχειώδης ορθογραφία…
Συμφωνώ απόλυτα με τον tsilof !
Ό,τι μαθαίνει κανείς δεν είναι κακό! Ό,τι μαθαίνεις καλό είναι!
Θυμάμαι κ εμείς όταν είμαστε στο σχολείο έτσι ακριβώς λέγαμε, όπως λες εσύ ane. Στο πού κ τί θα μας χρησιμεύσουν δλδ μερικά "ανούσια" μαθήματα.
Μπορεί να έχει περάσει λίγος καιρός που τελείωσα το σχολειό αλλά κάθε μέρα που περνάει συνηδητοποιώ ότι, τελικά, όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο σε βοηθούνε στη ζωή σου, με ό,τι κ αν ασχολείται κανείς. Λίγες βασικές γνώσεις να έχεις αποκτήσει από μερικά μαθήματα που όσο να'ναι δεν τα ρίχνουμε πολύ σημασία στο σχολείο (π.χ θυμάμαι θρησκευτικά, δίκαιο, μανατζμεντ, τεχν. κ. ά) θα σου χρησιμεύσουν κάπου στη ζωή σου.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ane ότι δεν διδάσκονται με τρόπο που να κάνει τους μαθητές να τα συμπαθήσουν κ να μορφωθούν από αυτά.
Γι αυτό, εξ'άλλου, έχουμε μεγάάάάλο πρόβλημα στην παιδεία ακόμα :(
....
Ολα θα ηταν χρησιμα αν διδασκονταν σωστα,αυτο ειναι φυσικο....
Ομως αυτο δεν ισχυει.Στην πλειοψηφια των καθηγητων.
Υ.Γ:Εχει δει κανεις απο εσας αθεο θεολογο,η εστω καποιον που να μην ειναι κολλημενος με τον καλο θεουλη( :eek: );
(Ειχαμε καποια στιγμη μια καθηγητρια που την επαιρναν καθε φορα τα ζουμια... :D )
Ποσειδώνιος
04-10-06, 18:29
Αν νομίζεις φίλε ane ότι μπορείς να προτείνεις ένα καινούριο τρόπο εκμάθησης των αρχαίων όπου η γραμματική και το συντακτικό θα παραλείπονται, καν’ το και οι απόγονοι μας θα σε τιμούν.
Και η ορθογραφία βέβαια είναι πολύ σημαντική διότι έτσι καταλαβαίνουμε την προέλευση και το νόημα κάθε λέξης.
Και κάτι ακόμα.
Θυμάμαι την φιλόλογό μας που μας έλεγε μάθετε αρχαία για να μάθετε σωστά την σημερινή μας γλώσσα…
Κλείνοντας να σου πω κάτι που σίγουρα ξέρεις, ότι δηλαδή ένας επιμελής μαθητής που διψά για γνώση, αναπληρώνει από μόνος του την τυχόν μερική ανικανότητα του καθηγητή του. Τελικά η κυριότερη δουλειά του εκπαιδευτικού είναι να δημιουργεί κίνητρα στο μυαλό των μαθητών του.
Υ.Γ:Εχει δει κανεις απο εσας αθεο θεολογο,η εστω καποιον που να μην ειναι κολλημενος με τον καλο θεουλη( :eek: );
(Ειχαμε καποια στιγμη μια καθηγητρια που την επαιρναν καθε φορα τα ζουμια... :D )
Κανένας από τους θεολόγους που είχα δεν ήταν έτσι όπως εσύ τους παρομοιάζεις παραπάνω.
---
Κλείνοντας να σου πω κάτι που σίγουρα ξέρεις, ότι δηλαδή ένας επιμελής μαθητής που διψά για γνώση, αναπληρώνει από μόνος του την τυχόν μερική ανικανότητα του καθηγητή του. Τελικά η κυριότερη δουλειά του εκπαιδευτικού είναι να δημιουργεί κίνητρα στο μυαλό των μαθητών του.
Το έχω υποστηρίξει επανειλλημένα αυτό που λες, ΑΛΛΑ ανακάλυψα τελευταία ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Έχω δει μαθητή που είναι πάρα πολύ καλός μαθητής στα μαθηματικά και επειδή μια φορά είχε μιά χαζή μαθηματικό στην α' λυκείου, βαρέθηκε τα μαθηματικά, τα έλυνε από τι ειδικό βιβλιαράκι με τις λύσεις και τώρα είναι στη β λυκείου στη θετική κατεύθυνση και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μάθημα των μαθηματικών (ούτε στα γενικής παιδείας)...
---
Το να μη γνωρίζει πχ ένας μαθηματικός την ορθογραφία που γνωρίζει ένας φιλόλογος, είναι επόμενο και θεμιτό, όπως και το αντίστροφο. Το να μη μπορεί όμως ο μαθηματικός να γράψει μια επιστολή ή το όνομά του… Μάλλον δε θα ‘παιρνε ποτέ πτυχίο από τη Σχολή.
Πίστεψέ με πάντα οι μαθητές των θετικών κατευθύνσεων (οι περισσότεροι) και οι φοιτητές των θετικών επιστημών (οι περισσότεροι) ξέρουν πολύ καλή ορθογραφία. Μάλιστα μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι -στη φυσική (πχ)- αν δεν ξέρεις καλά την ελληνική γλώσσα δεν θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις.
---
Θυμάμαι την φιλόλογό μας που μας έλεγε μάθετε αρχαία για να μάθετε σωστά την σημερινή μας γλώσσα…
Εμένα στο γυμνάσιο μου άρεσαν περισσότερο τα αρχαία παρά τα νέα εληνικά. Όταν η φιλόλογός μας ήθελε να μου πει να προσέξω κάτι, έλεγε "Παιδιά, αυτό είναι σημαντικό και στα αρχαία" κοιτώντας εμένα...
Πάντως η αλήθεια είναι ότι όλες οι γλώσσες που υπήρχαν και υπάρχουν στο κόσμο είναι χωριάτικες μπροστά στην αρχαία ελληνική, για αυτό όταν μαθαίνεις αρχαία, μαθαίνεις καλύτερα και τα νέα.
---
Να πω και κάτι άσχετο τώρα... Έχετε προσέξει λάθη ορθογραφικά που γίνονται μέσα στο forum; Να μερικά (ελάχιστος αριθμός εξ αυτών):
καλύτερα -> καλλίτερα (αυτό δεν είναι και τόσο λάθος...)
σύγχυση στα: πάντως-παντός (...πάντος-παντώς...)
σύγχυση στα καμμία-καμία
είναι -> ηναι
Και πολλοί από εδώ, δεν χρησιμοποιούν σημεία στίξης ή δεν βάζουν οξείες ή τονίζουν μονοσύλλαβες λέξεις (το τελευταίο το κάνω και εγώ... συνήθισα από τα αρχαία...).
---
Την παραπάνω ενότητα την έγραψα, γιατί θέλω να τα πω εδώ και καιρό. Επιτέλους μου δόθηκε η ευκαιρία...
---
Να πω κάτι τελευταίο για να κλείσω με τις άσχετες ενότητες. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε ξένες λέξεις για να πούμε αυτά που θέλουμε. Κακώς.
Λοιπόν δε θα το συνεχίσω...
---
Αυτά...
Αν νομίζεις φίλε ane ότι μπορείς να προτείνεις ένα καινούριο τρόπο εκμάθησης των αρχαίων όπου η γραμματική και το συντακτικό θα παραλείπονται, καν’ το και οι απόγονοι μας θα σε τιμούν.
Και η ορθογραφία βέβαια είναι πολύ σημαντική διότι έτσι καταλαβαίνουμε την προέλευση και το νόημα κάθε λέξης.
Να παραλειπονται δεν γινεται,αλλα θα ηθελα να ασχοληθω με το θεμα του πως διδασκονται...θα δουμε,εξαρταται απο το ποσο γρηγορα περναει ο χρονος και ποσο γρηγορα εμεις... ;)
Δεν θα ηταν προτιμοτερο να μην κανουν ορθογραφικα-συντακτικα-γραμματικα λαθη στα βιβλια εκφρασης εκθεσης πρωτα;Και στην τελικη ποιος ειναι ο ρολος των κειμενων;
Οι επιμελης μαθητες,που διψουν για γνωση,αν δεν εχουν εξαφανιστει ακομα,ειναι προς εξαφανιση.Ενα απο τα δυο.Και τα ΧΑΣΜΑΤΑ που αφηνουν μερικοι καθηγητες,ειναι τεραστια πολλες φορες για ενα ατομο.Ακομα και με βοηθεια παιρνει χρονια να κλεισουν...Η δουλεια του εκπαιδευτικου ειναι να δημιουργει κινητρα,για να κανει τους μαθητες να ασχολουνται με το μαθημα.Παντα βεβαια υπαρχουν καιοι καθηγητες που η φραση "ο σκοπος αγιαζει τα μεσα" πιστευουν οτι ισχυει.Εγω προσωπικα,μπορει να διαβαζω ενα μαθημα γιατι συμπαθω τον καθηγητη,ή το αντιθετο.Και νομιζω οτι αυτο συμβαινει γενικοτερα.
Εχουμε τους μαθητες που ειναι παντα αδιαβαστοι,γιατι κανεις δεν τους πιστευει οτι δεν εχουν χρονο,και οταν ασχολουνται με το μαθημα,δεν ειναι τυχεροι να εξεταστουν.Και ακριβως το αντιθετο.Πχ,μπορει στα αρχαια να ειμαι ο χειροτερος μαθητης,αλλα δεν θα παρω τον χειροτερο βαθμο.(Σιγα μην σας πω το κολπο!).Μπορει να ειμαι αυτος που εχει την καλυτερη σχεση με την πληροφορικη,αλλα ποτε δεν θα παρω τον καλυτερο βαθμο.(Δεν ειχαμε και την καλυτερη σχεση.Εκτος απο το οτι η υλη μας αποτελουταν απο 12 θεματα,απο τα οποια επευταν τα 8,και εγραφες τα 5.Δηλαδη διαβαζες
9{12-9=3,8-3=5 :D })
Κανένας από τους θεολόγους που είχα δεν ήταν έτσι όπως εσύ τους παρομοιάζεις παραπάνω.
Ποσους θρησκευτικους ειχες κατα καιρους,ποια δεκαετια,και πως ακριβως ηταν;
(ούτε στα γενικής παιδείας)...
Για καποιο περιεργο λογο,κατα κοινη ομολογια τα γενικης ειναι πιο δυσκολα απο της κατευθυνσης...(θελουν πολλα να θυμασαι απ εξω,τουλαχιστον για τα μετρα μας...)
Μάλιστα μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι -στη φυσική (πχ)- αν δεν ξέρεις καλά την ελληνική γλώσσα δεν θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις.
Και στην χημεια αν ξερεις λατινικα εισαι καλα,Πως τα μαθαινεις ομως; :confused:
Εμένα στο γυμνάσιο μου άρεσαν περισσότερο τα αρχαία παρά τα νέα εληνικά. Όταν η φιλόλογός μας ήθελε να μου πει να προσέξω κάτι, έλεγε "Παιδιά, αυτό είναι σημαντικό και στα αρχαία" κοιτώντας εμένα...
Σε βλεπω με αλλο ματι... :eek: (αστειευομαι!)
Πάντως η αλήθεια είναι ότι όλες οι γλώσσες που υπήρχαν και υπάρχουν στο κόσμο είναι χωριάτικες μπροστά στην αρχαία ελληνική, για αυτό όταν μαθαίνεις αρχαία, μαθαίνεις καλύτερα και τα νέα.
Σε αυτο συμφωνω.(το εγραψα σωστα ;} ?)Αλλα οταν μαθαινεις,μαλλον να το θεσω αλλιως,μην επαναλαμβανομαι,ΟΛΟΙ οι φιλολογοι που εχω ρωτησει,συμφωνουν οτι ο τροπος που γινεται το μαθημα των αρχαιων ειναι για κλαματα.(καλα,το ειπαν πιο ωραια σιγουρα!)
ή δεν βάζουν οξείες
Ναι,το επιασα το υπονοουμενο :rolleyes: Η αληθεια ειναι οτι τονιζω μονο το διαζευτικο ή,και βαζω ¨ οπου χρειαζεται.(τις περισσοτερες φορες...)
Να πω κάτι τελευταίο για να κλείσω με τις άσχετες ενότητες. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε ξένες λέξεις για να πούμε αυτά που θέλουμε. Κακώς.
Εγω προσωπικα δεν εχω προβλημα.Αν δεν ξερεις τι σημαινουν εχεις προβλημα,αλλα anyway,για μενα ειναι μπελας να αλλαζω γραμματοσειρα,αν και με τον firefox ειναι τωρα σαφως πιο ευκολο...
ΥΓ:Ενα απο τα πιο ενδιαφεροντα μαθηματα φετος ειναι οι εισαγωγη στο δικαιο.Γιατι,παραλληλα με το βιβλιο εχουμε μαθει την θεωρια του Μαρξ,κτλ κτλ,Και γιατι εχουμε καταπληκτικο καθηγητη(παρολο που ονομαζει τα αναψυκτικα "μπομπες ζαχαρης"...
Λες να το διαβασε αυτο;
Ασε που μας δανειζει και βιβλια,γενικως νομιζω οτι θα τα παμε καλα(ευτυχως που δεν εχω προβλημα οταν "μου την λενε"!)
Τα " μπηκαν μονο για τον excellent!
Φτου μου κοβει τις φατσουλες(καταντια να τα πω ελληνικα... ;) )
χμ...
Για να προλάβω τυχόν "ενστάσεις" στα λεγόμενα του φίλου και- το σημαντικότερο- ακόμα μαθητή ,ane θέλω να πω λίγα πράγματα...
Ο ane,πιστεύω, ούτε το παίζει αντίδραση λόγω ηλικίας ούτε λέει πράγματα εξωφρενικά.
Απλά αποτυπώνει εύστοχα την υπάρχουσα κατάσταση αυτη τη στιγμή στο χώρο της εκπαίδευσης.
Έτσι ακριβώς είναι.
Βέβαια δε μιλω για το αν τα νεοελληνικά κείμενα (αν καταλαβαίνω σωστά, όταν λες "κείμενα" αυτά εννοείς) είναι χρήσιμα ή όχι..
Άνετα μπορώ να εξηγήσω για ποιο λόγο είναι σπουδαίας σημασίας τόσο από απόψεως ιστορικής όσο και ανάπτυξης εσωτερικής ,κλπ κλπ κλπ , καταναλώνοντας ενδεχομένως με τις εκατέρωθεν "αντιπαραθέσεις" αρκετές σελίδες...
Δε θα οδηγηθούμε πουθενά...
Η κατάσταση έχει ακριβώς έτσι και δε φταίνε οι μαθητές.
Φταίνε όλοι οι άλλοι ,αλλά όχι οι μαθητές.
Ξεκινώντας από "πάνω" και καταλήγοντας στους καθηγητές.
Δε ξέρω αν αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Μακάρι, θα ναι για το καλό όλων και προπάντων της κοινωνίας μας.
ΥΓ:Έλεγα πιο πάνω,(ή σε άλλο τόπικ, δε θυμάμαι) ότι αν γινόταν να μπουν εξ ολοκλήρου νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία ,η κατάσταση θα άλλαζε.
Κρίνω βέβαια "εξ ιδίων" (και όχι ωφελιμιστικά), αλλά συνεχίζω να το πιστεύω.
Ίσως σε κάποια χρόνια οι καταστάσεις με κάνουν να αλλάξω γνώμη, δε ξέρω. :rolleyes:
Και εμείς υπήρξαμε μαθητές, λίγα ή πολλά χρόνια πριν και το μόνο βέβαιο είναι ότι δε φταίγαμε σε τίποτα για ό,τι συναντήσαμε εκεί... ;)
Τι να πω... Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή ότι εγώ δεν είχα πολλούς άχρηστους καθηγητές ή ότι όλοι εσείς είχατε περίσσευμα από τέτοιους...
---
Εγώ για να πω την αλήθεια είχα εξαιρετικούς καθηγητές στα περισσότερα μαθήματα. Βέβαια πάντα υπήρχαν και μερικοί περίεργοι...
---
Οι επιμελείς μαθητές ΔΕΝ είναι "είδος προς εξαφάνιση" αγαπητέ, ane.
---
Αυτά που είπα για τις οξείες, δεν τα είπα για εσένα, ane. Άλλωστε σε ξέρω πολύ λίγο για να σε σχολιάσω θετικά ή αρνητικά. Το μόνο που ξέρω για εσένα είναι ότι είσαι μαθητής β'λυκείου και ακολούθησες τεχνολογική κατεύθυνση.
---
Σε μερικά πράγματα (η καλύτερα σε πολλά) το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι καλό. Επίσης μερικοί καθηγητές δεν είναι καλοί. Αλλά δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα...
---
ane, τη δεκαετία που πήγαινα εγώ σχολείο (ρώτησες πότε τους είχα αυτούς του θεολόγους) δεν την ξέρει κανείς εδώ μέσα, άρα ούτε και εσύ θα τη μάθεις.
---
ΤΕΛΟΣ.
Οι επιμελείς μαθητές ΔΕΝ είναι "είδος προς εξαφάνιση" αγαπητέ, ane.
Ο μονος λογος για να ειναι επιμελης ενας μαθητης ειναι γιατι προσπαθει να αποσπασει καλους βαθμους,οχι για την διψα του για γνωση...(μιλαω για το αμεσο παρων)
Αυτά που είπα για τις οξείες, δεν τα είπα για εσένα, ane. Άλλωστε σε ξέρω πολύ λίγο για να σε σχολιάσω θετικά ή αρνητικά. Το μόνο που ξέρω για εσένα είναι ότι είσαι μαθητής β'λυκείου και ακολούθησες τεχνολογική κατεύθυνση.
...μα,πραγματικα,δεν βαζω τονους ποτε...
Σε μερικά πράγματα (η καλύτερα σε πολλά) το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι καλό. Επίσης μερικοί καθηγητές δεν είναι καλοί. Αλλά δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα...
Τα ισοπεδωσα ολα;
ane, τη δεκαετία που πήγαινα εγώ σχολείο (ρώτησες πότε τους είχα αυτούς του θεολόγους) δεν την ξέρει κανείς εδώ μέσα, άρα ούτε και εσύ θα τη μάθεις.
Ελπιζω να μην σε προσεβαλλα...αν ναι συγγνωμη.(παντως θα ομολογησω οτι μου φαινετε λιγο αστειο οπως το εθεσες.ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΠΑΝΤΑ! :D)
«Εχω παραλύσει από πίεση», δηλώνει 16χρονη
Της Λινας Γιανναρου
«Καμιά φορά δυσκολεύομαι να σηκωθώ από το κρεβάτι. Δεν έχω διάθεση για τίποτα. Δεν ξέρω πώς θα περάσει αυτή η χρονιά. Εχω παραλύσει». Στα λόγια της 16χρονης Ελένης, μαθήτριας Γ΄ Λυκείου (όπως τα μεταφέρει στην «Κ» παιδοψυχίατρος) πολλοί γονείς ενδεχομένως να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους. Και ίσως προσπαθήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα: πρόκειται για μια απλή (εφηβική μελαγχολία ή μήπως για τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης, μιας ψυχικής νόσου που χρήζει θεραπευτικής αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε (πολύ) μεγαλύτερα προβλήματα;
«Δυστυχώς, οι περισσότεροι Ελληνες γονείς απαντούν αυτόματα το πρώτο, κλείνοντας τα μάτια στο πρόβλημα», λέει στην «Κ» ο παιδοψυχίατρος, επιστημονικός συνεργάτης της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Εφήβων, κ. Μάνος Τσαλαμανιός. «Επιβεβαιώνουμε καθημερινά ότι το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές νόσους δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα στη χώρα μας. Εκείνοι που φθάνουν στις υπηρεσίες αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συχνότητα εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών στoυς Ελληνες εφήβους φθάνει το 10-15%. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο παιδοψυχίατρος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, μολονότι στη χώρα μας οι μελέτες σχετικά με την παιδική ηλικία σπανίζουν, έχει βρεθεί ότι στην Ελλάδα τα καταθλιπτικά φαινόμενα σε παιδιά είναι αυξημένα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Φαίνεται ότι έχουμε σχετική αύξηση στα προβλήματα που σχετίζονται με την εφηβεία. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τρόπο ζωής των εφήβων στη χώρα μας, στο στρες που προκαλεί η αναζήτηση της επιτυχίας, στην οποία είναι βασισμένο το εκπαιδευτικό σύστημα», εξηγεί ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των περιστατικών (361 έφηβοι) που αντιμετωπίστηκαν τον τελευταίο χρόνο από το Κέντρο Πρόληψης και Υγείας των Εφήβων που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 25,5% αφορούσαν ψυχολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές. Ειδικότερα, το 10% των παιδιών παρουσίαζαν διαταραχές συμπεριφοράς, το 2,5% διαταραχές ενδοοικογενεικών σχέσεων, το 2,5% μαθησιακές δυσκολίες, ενώ το υπόλοιπο 10% εμφάνιζαν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: διατροφικές διαταραχές (κυρίως νευρογενή ανορεξία), χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταθλιπτική συμπεριφορά, φοβίες, ουσιοεξάρτηση, εξάρτηση από το Ιντερνετ, τριχοτιλλομανία (μια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή στην οποία ο ασθενής αφαιρεί τις τρίχες των μαλλιών του, τις βλεφαρίδες του κ. λπ.).
«Οι συνηθέστερες βέβαια διαταραχές στην εφηβική ηλικία σχετίζονται με το άγχος. Γιατί ένα παιδί να "συλλέξει" τρία πτυχία ξένων γλωσσών από τα 15 του», αναρωτιέται ο κ. Τσαλαμανιός.
«Προσεκτικοί στη συνταγογράφηση»
Ευτυχώς, εδώ δεν είμαστε Αμερική. Αυτό τονίζουν οι ειδικοί γιατροί αναφερόμενοι στη διάδοση που γνωρίζουν τα αντικαταθλιπτικά χάπια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού - και όχι μόνο στους ενήλικες.
Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι πάνω από 2,5 εκατ. παιδιά στα οποία έχει διαγνωστεί πρόβλημα υπερκινητικότητας καταναλώνουν ισχυρά «ψυχοφάρμακα», πολύ συχνά μάλιστα σαν ένα απλό... συμπλήρωμα διατροφής.
Στην Ελλάδα, οι παιδοψυχίατροι είναι πιο φειδωλοί στη συνταγογράφηση τέτοιων φαρμάκων. «Είμαστε προσεκτικοί, δεν μας έχει παρασύρει η μόδα», αναφέρει ο παιδοψυχίατρος κ. Δ. Αναγνωστόπουλος. «Σε άλλες χώρες του εξωτερικού, συνταγογραφούν πολύ συχνά ριταλίνη για την αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας. Εδώ αποφεύγουμε να καταφεύγουμε σε τέτοιες λύσειςu0387 προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα με άλλες προσεγγίσεις».
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο παιδοψυχίατρος κ. Μ. Τσαλαμανιός, αυτή η «επιφυλακτικότητα» των Ελλήνων γιατρών δεν είναι πάντα προς το συμφέρον του ασθενούς. «Η προκατάληψη που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα γύρω από τις ψυχικές νόσους έχει σαν αποτέλεσμα και τα φάρμακα να μην χρησιμοποιούνται στο θεραπευτικό βαθμό που θα έπρεπε», σημειώνει. «Κι όμως, κάποια φάρμακα θα βοηθούσαν. Παρατηρούμε όμως το φαινόμενο πιο εύκολα να τα συνταγογραφούν παθολόγοι παρά παιδοψυχίατροι».
Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως τα τελευταία 10 χρόνια, η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει εξαπλασιασθεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας, σήμερα καταναλώνονται περί τα 144 εκατ. χάπια τον χρόνο.
Ο καθημερινός Γολγοθάς του Νικόλα
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μιλήσω, είμαι στο φροντιστήριο. Ούτε αργότερα, θα έχω ιδιαίτερο». Φέτος, είναι πολύ δύσκολο να συντονιστεί κάποιος με το πρόγραμμα του 16χρονου Νικόλα Τ. Μαθητής της Γ΄ Λυκείου, προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις (Πολιτικές Επιστήμες θέλει να σπουδάσει) και αυτό επιβάλλει συνεχές... τρέξιμο.
«Κάθε μέρα έχω φροντιστήριο, από δύο έως τέσσερις ώρες και δύο φορές την εβδομάδα ιδιαίτερα», λέει στην «Κ». «Κυριολεκτικά, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ καθημερινά δεν ούτε λεπτό ελεύθερο». (σ.σ.: ο Νικόλας πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο και τελειώνει τα μαθήματα στις 3 μ.μ.)
Το Σαββατοκύριακο δεν έχει τόσο βαρύ πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ελεύθερο χρόνο. «Το Σαββατοκύριακο διαβάζω. Διαβάζω πολύ. Δεν είναι μόνο τα μαθήματα του σχολείου, αλλά και οι απαιτήσεις του φροντιστηρίου - είναι σαν να πηγαίνεις σε δύο σχολεία ταυτόχρονα. Χρειάζεται προετοιμασία για να παρακολουθήσεις τη Δευτέρα».
Ο Νικόλας περίμενε ότι αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη, αλλά η αλλαγή ήταν απότομη. «Οπως και να το κάνεις, υπάρχει πίεση. Ολοι την αισθανόμαστε, κανείς δεν εξαιρείται». Και όπως λέει, αυτό επηρεάζει συνολικά τη ζωή τους. «Οταν δεν προλαβαίνεις καν να φας σαν άνθρωπος, κάποια στιγμή θα καταρρεύσεις. Επίσης, έχουμε ένταση που πρέπει να εκτονωθεί. Τι να σου κάνει μια έξοδος το Σάββατο το βράδυ;».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Για τον φίλο Νικόλα...Και όπως λέει και το τραγούδι των Κατσιμίχα μετά θα του δέσουν μια μπάλα στο πόδι θα τον βγάλουν και απο το κλουβί (γιατί εκεί τον έχουν) και θα τον αφήσουν να βγει έξω αλλά δεν θα μπορεί να φύγει γιατί δεν θα ξέρει το πως... Του έμαθαν πως να υπολογίζει την απόσταση ανάμεσα στα αστέρια αλλά δεν του έδειξαν πως να ταξιδέψει σε αυτά, γιατί για να ταξιδέψεις πρέπει να ονειρευτείς και για να ονειρευτείς πρέπει να έχεις χρόνο... Και όλα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί... ή μήπως γράφεται με λ;
Για ένα κομμάτι ψωμί... (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?p=19575postcount=104)
Πιο προωθημένες χαρακτηρίζονται ορισμένες από τις αλλαγές που προτείνουν πολλοί από τους πανεπιστημιακούς σε σχέση με τα όσα προβλέπει το προσχέδιο νόμου που έχει δοθεί, σε δημόσια διαβούλευση, από το υπουργείο Παιδείας.
Είναι ενδεικτική η πρόταση που ακούστηκε χθες για ριζικές λύσεις στο θέμα του ασύλου, οι οποίες φθάνουν έως και ανάθεση της φύλαξης των πανεπιστημίων σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, ή η θέση για μη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για τη θέση του πρύτανη. Ετσι, αποδεικνύεται ότι το προσχέδιο νόμου αποτελεί έναν συγκερασμό των απόψεων μεγάλης μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας στη χώρα μας, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι πανεπιστημιακοί που συμμετέχουν στις εργασίες της συνάντησης, «συμφωνούν» με το νομοσχέδιο στα βασικά ζητήματα που ρυθμίζει (έστω κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στον τρόπο αντιμετώπισής τους). Τα βασικά ζητήματα που ρυθμίζει το προσχέδιο νόμου είναι τα ακόλουθα:
- Kατάργηση των «αιώνιων φοιτητών». Kαθιέρωση ανώτατου χρόνου σπουδών για τους νεοεισακτέους.
- H αρμοδιότητα για την άρση του ασύλου μεταφέρεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο ή τη Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Το Πρυτανικό Συμβούλιο ή η Διοικούσα Επιτροπή συνέρχεται άμεσα, αυτεπαγγέλτως ή μετά καταγγελία. Το αρμόδιο όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του ΑEI. Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του αρμόδιου οργάνου του ιδρύματος και μόνο με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.
- Eνισχύεται η αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων με την καθιέρωση του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγραμματισμού. Eπίσης, τα ιδρύματα πρέπει υποχρεωτικά να καταρτίσουν Eσωτερικούς Kανονισμούς Λειτουργίας.
- Προωθείται η διαφάνεια και η δημοσιότητα στα πεπραγμένα των πανεπιστημίων ενώ θεσμοθετείται Συνήγορος της Πανεπιστημιακής Kοινότητας όπου μπορούν να καταφεύγουν φοιτητές, πανεπιστημιακοί και όλα τα μέλη του πανεπιστημίου.
- Θεσμοθετούνται μέτρα για τη στήριξη των φοιτητών, όπως είναι οι ανταποδοτικές υποτροφίες, τα άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια ενώ θα δημιουργούν θέσεις Συμβούλων Σπουδών. Eπίσης, φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που επιθυμούν.
- Tα συγγράμματα θα εξακολουθήσουν να διατίθενται δωρεάν στους φοιτητές, αλλά καταργείται το ένα και οριζόμενο από τον καθηγητή σύγγραμμα. Oι φοιτητές πλέον θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά συγγράμματα εκείνο που θα μελετήσουν στο κάθε μάθημα.
- Kαθιερώνεται η άμεση και καθολική συμμετοχή όλων των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη πρυτάνεων κ. λπ., χωρίς μείωση του ποσοστού κάθε κατηγορίας εκλεκτόρων.
- Tα πανεπιστήμια αποκτούν εκτελεστικό διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων.
- Θεσμοθετούνται πρόσθετες εγγυήσεις αξιοκρατίας κατά την εκλογή και εξέλιξη μελών ΔΕΠ, στην οποία πλέον πρέπει να συμμετάσχουν και κριτές-πανεπιστημιακοί από άλλα πανεπιστήμια. Oι εξωτερικοί κριτές θα αποτελούν το 1/3 του εκλεκτορικού σώματος.
Αλιευμένο από την Καθημερινή (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_21/11/2006_205992)
Προ ημερών κοίταζα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ για ξένα πανεπιστήμια. Είδα ότι με στέγη και τροφή (εσώκλειστος) στην Μ. Βρεττανία στοιχίζει περίπου 10000 € το χρόνο, και σου βρίσκουν δουλειά στο χώρο του πανεπιστημίου γιοα τα έξοδά σου.Στην Ελλάδα, αν πετύχεις μακρυά από την πόλη σου, θες πολύ λιγότερα;
Τα ίδια θέλεις σε γενικές γραμμές, αλλά δεν σου βρίσκουν δουλειά :p
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.