PDA

Επιστροφή στο Forum : Προέλευση Τεκτονικών συμβόλων και τυπικών

beetlejuice
13-01-07, 01:35
Ως τη στιγμη που γραφω αυτες τις γραμμες μπορει κανεις να διαβασει ενα τοπικ (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=103) σχετικα με τον Τεκτονισμο που εχει φτασει αισιως τις 28 σελιδες. Σε αυτες απο λιγο εως πολυ ηρθαμε σε μια πρωτη επαφη με τον τεκτονισμο, μαθαμε πληροφοριες απο ανθρωπους που ενδεχομενως να αποτελουν μελη στοων και παραθεσαμε τις σημαντικοτερες συνωμοσιολογικες θεωριες για το ρολο του τεκτονισμου. Οταν ενα thread φτανει να περιεχει τοσες σελιδες ο κινδυνος να αναλωνομαστε στα ιδια και στα ιδια ειναι μεγαλος. Επελεξα να ανοιξω ενα ιδιαιτερο θεμα για ενα ζητημα που δεν θιχτηκε τοσο πολυ στο κυριως thread.

Σε αυτο το topic λοιπον ΔΕΝ θα συζητησουμε για το ρολο των Τεκτονων, ΔΕΝ θα συζητησουμε για το εαν ειναι "καλοι" ή "κακοι" για την κοινωνια. Θα κανουμε συζητηση για τον αποσυμβολισμο των τεκτονικων συμβολων, για την προελευση τους, καθως επισης και για τα στοιχεια των τυπικων που εφαρμοζονταν στις πρωτες τεκτονικες συντεχνιες. Ποιες διαφορες υπαρχουν με το σημερα; Ποιοι μυθοι και συμβολισμοι ακολουθουν οι τεκτονες (βλ. Βασιλικη Αψιδα).

Ενα τοπικ που θα ηθελα να χαρακτηριστει "εγκυκλοπαιδικου" περιεχομενου (δεν ειναι τυχαια αλλωστε η επιλογη μου να μπει σε διαφορετικη αυτη τη φορα κατηγορια) γι'αυτο και ζητω τη βοηθεια οσων γνωριζουν πραγματικα για τι μιλουν :)

Ευχαριστω!

http://www.odaha.com/Images/Comment/freemasonry.jpg

http://images.amazon.com/images/P/0517202670.01.LZZZZZZZ.jpg

Fr.GAOTU
13-01-07, 04:00
O Beetle πραγματικά ξεκίνησε μια ωραία και ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα είχε ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημή σημασία κάθε τεκτονικού συμβόλου ή και των μύθων του τεκτονισμού εκτός λίγων εξαιρέσεων. Στην πραγματικότητα ερευνώντας τις απαρχές τους θα βρούμε «επίσημες» θεωρίες για το τι μπορεί να σημαίνει το κάθε σύμβολο. Η μύηση για κάθε τέκτονα είναι εκείνη που βοηθά τον μυούμενο να μάθει να αποσυμβολίζει, να βλέπει πίσω από τις εικόνες, και έχοντας κατά νού ότι τα αδέλφια μεταξύ τους έχουν περάσει την ίδια μύηση εφόσον έχουν και τον ίδιο βαθμό μεταξύ τους είναι πολύ πιθανό να έχουν τις ίδιες απόψεις για την σημασία του συμβόλου, και έτσι οι απόψεις τους να εδραιώνονται. Για εμένα ο αποσυμβολισμός είναι κάτι σαν το πείραμα με το μελάνι στην διπλωμένη σελίδα, ο καθένας βλέπει κάτι διαφορετικό ανάλογα με τα βιώματα του. Σε ένα σχέδιο μιας ορθής γωνίας κάποιος μπορεί να δει την αρχή και το τέλος, κάποιος έναν γνώμονα και κάποιος άλλος ενενήντα μοίρες.

leo morpheus
13-01-07, 17:59
Aκριβώς.Απ'ότι ξέρω κάθε Τέκτονας κάνει αποσυμβολισμό όπως αυτός νομίζει.
Όπως μου είχε πει πρόσφατα ένας,εμείς δίνουμε τα σύμβολα,τους μύθους,τις παραβολές και ο καθένας τα ερμηνεύει όπως αυτός θέλει.Απλά δείχνουμε τι δρόμο,πως θα τον περπατήσει κάποιος είναι άλλο θέμα.

Ragnarok
13-01-07, 18:41
Αλλά και πάλι προκύπτει το ερώτημα...Εφόσον η "αποκρυπτογράφηση" κάθε συμβόλου αποτελεί προσωπική υπόθεση και αφού,σύμφωνα με τα λόγια τέκτονα που έτυχε να γνωρίσω λίγες μέρες πριν,πάντα υπάρχει μια συζήτηση περί των συμβόλων και κατάθεση της προσωπικής άποψης,συζήτηση που οδηγεί σες μια αλήθεια...Θέλω να πω...Μετά από τόσα χρόνια συζητήσης..ε όλο και σε κάτι σταθερό θα έχουν καταλήξει...ίσως....

R-b-t3r
13-01-07, 18:54
Aκριβώς.Απ'ότι ξέρω κάθε Τέκτονας κάνει αποσυμβολισμό όπως αυτός νομίζει.
Όπως μου είχε πει πρόσφατα ένας,εμείς δίνουμε τα σύμβολα,τους μύθους,τις παραβολές και ο καθένας τα ερμηνεύει όπως αυτός θέλει.Απλά δείχνουμε τι δρόμο,πως θα τον περπατήσει κάποιος είναι άλλο θέμα.
Μου θυμίζει και εμένα την ερμηνεία της τράπουλας ταρώ όπου ο καθένας ανάλογα με την έμπνευση στηρίζεται σε κάποια γενικά πλαίσια της κάθε κάρτας-σύμβολο και βγάζει την δική του ερμηνεία. Ισχύει και εδώ κάτι παρόμοιο?

Diotima
14-01-07, 00:34
Ε, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα ούτε καν για την τράπουλα ταρώ!!

Ο συμβολισμός όπου κι αν χρησιμοποιείται (από αρχαιοτάτων χρόνων) δεν είναι κάτι ασαφές και ακαθόριστο.
Είναι εργαλείο και μέσο για την επίτευξη του εκάστοτε σκοπού.
Σαφώς ο καθένας μπορεί να επιλέξει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί, αλλά αν αποκλίνει τελείως από τις παραμέτρους του σκοπού για τον οποίο χρησιμοποιεί το συμβολισμό, απλά θα αποτύχει.

Συνεπώς, σκοπός κάθε μελετητή είναι να γνωρίσει την τέχνη και να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν έχει νόημα να ερμηνεύω τις κάρτες των ταρώ κατά την εκάστοτε έμπνευσή μου, αν δεν έχω τσεκάρει ότι η "έμπνευσή" μου οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Διαφορετικά, απλά αχρηστεύω τα εργαλεία μου, γιατί π.χ. χρησιμοποιώ το κατσαβίδι για να καρφώνω και το σφυρί για να ξεβιδώνω.

the_black_planet
14-01-07, 03:23
Με τον τεκτονισμό δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα αλλά από ότι έχω ακούσει από μέλη του,είναι κάτι σαν αναπαράσταση των αρχαίων Ελληνικών μυστηρίων,αν και δυστυχώς μπλέκουν την ελληνική σοφία με εβραϊκές δυσειδαιμονίες,τουλάχιστον στα πρώτα στάδια,δεν μπορώ να ξέρω για τα ανώτερα στάδια μύησης.

Αν όντως λοίπον πρόκειται για μια διαδικασία στα πρότυπα των Ελληνικών μυστηρίων,τότε μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.Στα αρχαία μυστήρια και κυρίως στα Ελευσήνια που μάλλον είναι πιο κοντά στη διαδικασία μύησης του Τεκτονισμού γιατί και εκεί υπήρχαν βαθμίδες μύησης(ελλάσωνα και μείζωνα μυστήρια),ο επίδοξος μυούμενος,αφού περάσει τα στάδια προετοιμασίας που αφορούσαν στον καθαρμό σώματος,ψυχής και νου,όταν πλέον ήταν "έτοιμος",οι ιεροφάντες αφού του εδίναν κάποιες ενθεογενείς ουσίες για να οδηγηθεί σε έκσταση(για περισσότερα ρωτήστε τον Λουξ;)),στη συνέχεια του παρουσίαζαν τα σύμβολα που μέσω αυτών μπορούσε ο κατάλληλα προετοιμασμένος να κατανοήσει τα θεία δράματα και γενικά μεγάλα κοσμικά μυστήρια.

Για να μπορέσεις όμως να αντιληφθείς το πραγματικό νόημα των συμβόλων,όπως είπα και πριν πρέπει προηγουμένως να έχεις καθαρθεί και κυρίως στον νου,δηλαδή να απελευθερωθεί από την διττή άγνοια και από τους κατασκευασμένους τρόπους σκέψης,γιατί τα σύμβολα προέρχονται(από ότι έχω καταλάβει εγώ τουλάχιστον) από το συλλογικό ασυνείδητο και αντιπροσωπεύουν α πριόρι γνώσεις του ανθρώπου.Έχει απόλυτο δίκιο δηλαδή η Διοτίμα ότι κάθε σύμβολο έχει μια μόνο έννοια,σύνθετη πάντα φυσικά.

Diotima
14-01-07, 19:03
Αγαπητέ φίλε, θα συμφωνήσω αρκετά στα όσα παραθέτεις, αλλά είμαι κάθετα αντίθετη στον ισχυρισμό σου περί χρήσης ενθεογενών.

Δεν ξέρω αν ο Λουξ προωθεί τέτοιες απόψεις εδώ μέσα, αλλά θεωρώ αδιανόητο για άνθρωπο ο οποίος ασχολείται με τον εσωτερισμό, τη φυσική και την πνευματικότητα να μην γνωρίζει ότι οι ψυχικές εμπειρίες οφείλουν να προκύπτουν από ίδια κίνητρα για να είναι αληθείς.

Όλα τα υπόλοιπα, ακόμη κι αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για κάποιο κομμάτι της ιστορίας, θεωρώ ότι αφορούν σε περιόδους ξεπεσμού και παρακμής.

Όσο για το ζήτημα της τεκτονικής παράδοσης και την προέλευσή της, καλό νομίζω είναι να ερευνήσουμε πρώτα την έννοια της χρήσης κάποιων συμβολισμών και να μην σπεύσουμε να επικρίνουμε επιπόλαια τις όποιες επιρροές προκύψουν, αφού ενδέχεται να παίζουν τον ρόλο τους.
Η Εβραϊκή παράδοση επί παραδείγματι, έχει δεδομένη θέση στο Δυτικό Αποκρυφισμό και δε θα έπρεπε, κατά την γνώμη μου, να υποτιμάται, ασχέτως της αναγνωρίσεως ενδεχομένως ευγενέστερων ή και πνευματικότερων άλλων παραδόσεων.

leo morpheus
14-01-07, 20:25
Αγαπητέ φίλε, θα συμφωνήσω αρκετά στα όσα παραθέτεις, αλλά είμαι κάθετα αντίθετη στον ισχυρισμό σου περί χρήσης ενθεογενών.

Δεν ξέρω αν ο Λουξ προωθεί τέτοιες απόψεις εδώ μέσα, αλλά θεωρώ αδιανόητο για άνθρωπο ο οποίος ασχολείται με τον εσωτερισμό, τη φυσική και την πνευματικότητα να μην γνωρίζει ότι οι ψυχικές εμπειρίες οφείλουν να προκύπτουν από ίδια κίνητρα για να είναι αληθείς.

Όλα τα υπόλοιπα, ακόμη κι αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για κάποιο κομμάτι της ιστορίας, θεωρώ ότι αφορούν σε περιόδους ξεπεσμού και παρακμής.

Που είναι το κακό για τις ουσίες που οδηγούν σε έκσταση;Μιλάμε για φυτικά σκευάσματα χωρίς τις σημερινές χημικές προσθήκες που οδηγούν στο θάνατο γενιές και γενιές ανθρώπων.Από τους Ινδιάνους έως τους Αβορίγινες συναντούμε τέτοιες ουσίες.Είναι κακό;Απλά αυτό που κάνουν είναι να αναπτύσσουν κάποιες αισθήσεις...

Diotima
15-01-07, 02:09
Απλά δεν είναι εσωτερισμός αγαπητέ μου.

Το εξήγησα πιο πάνω:

"οι ψυχικές εμπειρίες οφείλουν να προκύπτουν από ίδια κίνητρα για να είναι αληθείς"

...εκτός αν μας ενδιαφέρει να "παίξουμε".

the_black_planet
15-01-07, 03:19
Αν θέλετε την δικιά μου γνώμη όπως προκύπτει από την προσωπική μου εμπειρία(σαν νέο παιδί και εγώ...) όσον αφορά τα ενθεογενή,πέρα από όποιες παρενέργειες προκύπτουν από την υπέρμετρη χρήση τους,εμένα η αίσθηση μου είναι ότι προκαλούν το εξής απλό:ναρκώνουν τις εξωτερικές αισθήσεις και σε φέρνουν πιο πολύ σε επαφή με το ασυνείδητο(εξ'ου και οι ψυχικές ασθένιες που προκαλούν).Από εκεί και πέρα φυσικά και δε μιλάμε σε καμία περίπτωση για ψυχική εμπειρία αλλά για εσώτερική και χρησιμοποιούνταν μόνο σαν βοήθημα για να αναδυθούν μνήμες από το συλλογικό ασυνείδητο,κάτι φυσικά που μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους,ενώ ο όρος έκσταση που χρησιμοποίησα είναι μάλλον λανθασμένος γιατί η πραγματική έκσταση είναι κάτι τελείως διαφορετικό και προκύπτει μόνο από τον έρωτα και με κανέναν άλλο τρόπο.Όπως είπα λοιπόν δεν πρόκειται για πραγματική ψυχική εμπειρία,άλλωστε τα ενθεογενή έχω την πεποίθηση(χωρίς να έχω στοιχεία) ότι χρησιμοποιούνταν μόνο στα ελλάσωνα Ελευσήνια μυστήρια και όχι στα μείζωνα(για τα όποια γνωρίζουμε ελάχιστα)

Τώρα όσον αφορά τα περί Εβραικού αποκρυφισμού,δεν δηλώνω σε καμία περίπτωση ειδήμων του θέματος και γι'αυτό δέχομαι φυσικά το ενδεχόμενο να κάνω λάθος.Ίσως και η εβραϊκή διδασκαλία να έχει κάποια θετικά στοιχεία,άλλωστε δεν έχω μελετήσει καθόλου την Καμπαλά,πάντως τουλάχιστον η θεολογία τους πιστεύω θα συμφωνείς ότι πρόκειται για μια κακή αντιγραφή της αντίστοιχης Ερμητικής και μάλιστα όσα στοιχεία έχουν προσθέσει οι ίδιοι,όπως για παράδειγμα την πτώση των πρωτόπλαστων,θα έλεγα στερούνται διαλεκτικής βάσης,φαντάζουν πρόχειρα και σε κάθε περίπτωση έρχονται σε αντίθεση με την Έλληνική αντίληψη για το ίδιο θέμα,οπότε πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις ότι δικαιολογείται σε κάποιο βαθμό η απορία μου για το πώς μπορεί κανείς να συνδιάσει 2 αντιφατικές σε πλείστα σημεία διδασκαλίες...Αν κάνω λάθος φυσικά περιμένω να με βοηθήσεις να το δω.

Πάντως όσον αφορά συγκεκριμένα τα τεκτονικά σύμβολα και την προέλευση τους,νομίζω ότι εσύ αγαπητή Διοτίμα είσαι η κατάλληλη να μας πεις.Εκτός και αν δεν μας θεωρείς έτοιμους για τέτοιες αποκαλύψεις,βλέπεις δεν είμαστε Σωκράτες εμείς(χιούμορ κάνω αλλά σε καμία περίπτωση δεν ειρωνεύομαι,προς αποφυγή παρεξηγήσεων).

LuX
15-01-07, 10:10
Θα μπορούσα να γράφω για ώρες αλλά τη να πρωτο πω..
Το θέμα νομίζω πως ξεκίνησε από λάθος βάση ....
Οι μασόνοι δεν είχαν αρχικώς καμία μα καμία σχέση με τα αρχαία μυστήρια και δη τα Ελευσίνια ....η μόνη τους σχέση είναι το πολυζητούμενο καμουφλάζ ...
Ούτε τα αρχαία μυστήρια όπως τα καβείρια τα ινδικά και τα αιγυπτιακά είχαν ακριβώς την ίδια σχέση το 1500 πχ με τα νεο- Ελευσίνια αυτά δηλαδή του 150 π.χ. και μετά ....Εδώ δεν είχαν τα πρώτα ελευσίνια (θρακικά) με τα κατοπινά που εποπτεύονταν απ τους Αθηναίους ...
Προσπάθησαν και προσπαθούν να μας πείσουν πως έχουν κάποια σχέση αλλά αυτός που γνωρίζει ξέρει πως αυτή η σχέση είναι εντελώς ανύπαρκτη ....
Άλλα αντ άλλων όπως θα λέγαμε .... η απλώς ένα κακέκτυπο....
Τα μυστήρια τελούνταν εν κρυπτώ ....
...και αυτό βολεύει πολλούς.....
μα πάρα πολλούς ...
Ξέρετε πως αν άρχιζα κάποια στιγμή να παραθέτω μασονικά σύμβολα και αποκαλυπτικά βίντεος θα τελείωνα σε κανα δυο χρονάκια...
Άσε που η φίλη μου η Διοτίμα θα λεει διάφορα πάλι.... με ορατό φόβο να μου προκαλέσει εγκεφαλική δυσλειτουργία και ψυχολογικό οβερντόουζ ....είναι που και τελευταία προσπαθώ να απαλείψω εντελώς
τον δογματισμό από τη ζωή μου ...οπότε διαλέγω ώστε να μη συμμετάσχω καθόλου στο παρόν θέμα ....
Ίσως αρκετοί γνωρίζετε ότι διαθέτω μια απ τις πιο ενημερωμένες βιβλιογραφίες για τα Ελευσίνια μυστήρια και δε το κρύβω ....
Αυτά που κρύβω όμως πρέπει να όντως μείνουν κρυφά από τους βέβηλους.....
Ευχαριστώ....

Δ.

LuX
15-01-07, 10:44
Διοτίμα : Απλά δεν είναι εσωτερισμός αγαπητέ μου.

Το εξήγησα πιο πάνω:

"οι ψυχικές εμπειρίες οφείλουν να προκύπτουν από ίδια κίνητρα για να είναι αληθείς"

μα τα μυστήρια φυσικά και δεν είχαν καμία σχέση με τον εσωτερισμό...
οι μύστες δε μάθεναν ...
αλλά πάθεναν .....
ευτυχώς που απεμπλάκηκα αυτόματα ....

:D ...εκτός αν σας ενδιαφέρει να "παίξετε". :D

Δ.

Diotima
15-01-07, 16:23
μα τα μυστήρια φυσικά και δεν είχαν καμία σχέση με τον εσωτερισμό...
οι μύστες δε μάθεναν ...
αλλά πάθεναν .....

Ευτυχώς που γνωρίζεις τόσο καλά για τί πράγμα μιλάς φίλε μου, που δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσω για να σε αντικρούσω. Αυτοαναιρείσαι περίτρανα, αφού αγνοώντας αυτήν καθ' αυτήν την ουσία του εσωτερισμού, δηλαδή την εμπειρία της ψυχής, δηλώνεις απερίφραστα ότι είναι κάτι αντίθετο προς την πρακτική των μυστών.

Δεν είναι κακό ξέρεις, να παραδεχόμαστε κάποιες φορές ότι η πληροφορησή μας ενδέχεται να είναι ελλιπής, αντί να βροντοφωνάζουμε ότι έχουμε ωραία βιβλιοθήκη στο σπίτι μας.

Αν είναι να μας κάνεις κάποια παρουσίαση σαν τις εικόνες με τα "μανιτάρια" σε άλλο αντίστοιχο θέμα και μέσα απ' αυτήν να μας εξηγήσεις τη συμβολική του τεκτονισμού, εγώ προσωπικά θα σε αφήσω ήσυχο να ξεδιπλώσεις την αλήθεια σου. Σε ελεύθερη χώρα ζούμε άλλωστε και ο καθένας δικαιούται να έχει άποψη.

Τώρα το πόσο αυτή η άποψη θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του τεκτονισμού, ας το κρίνει ο καθένας κατά το δοκούν.

Πάντως όσον αφορά συγκεκριμένα τα τεκτονικά σύμβολα και την προέλευση τους,νομίζω ότι εσύ αγαπητή Διοτίμα είσαι η κατάλληλη να μας πεις.Εκτός και αν δεν μας θεωρείς έτοιμους για τέτοιες αποκαλύψεις,βλέπεις δεν είμαστε Σωκράτες εμείς(χιούμορ κάνω αλλά σε καμία περίπτωση δεν ειρωνεύομαι,προς αποφυγή παρεξηγήσεων).

Φίλε μου, η αλήθεια πάντα βρίσκεται μπροστά στα μάτια όλων μας.
Η αποκάλυψή της όμως, είναι μία εσωτερική διεργασία που για τον καθένα μας είναι υποκειμενική.
Όλοι είμεθα έτοιμοι, όταν οι ίδιοι το θελήσουμε.

Θα φέρω ένα απλό παράδειγμα...
Όλοι φαντάζομαι γνωρίζουμε τον κωδικό αριθμό 007.
Πώς τον γνωρίζουμε; Μα φυσικά από τον γνωστό υπερκατάσκοπο του κινηματογράφου.

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/20/JB007.JPG

Ο αναζητών μελετητής και γνώστης του εσωτερισμού όμως, ξέρει κάτι ακόμη.

Ότι αυτή ήταν η μυστική υπογραφή ενός από τους μεγαλύτερους αποκρυφιστές της Αναγεννήσεως, του Dr. John Dee, στην αλληλογραφία του προς τη Βασίλισσα Ελισσάβετ.

http://www.sirbacon.org/links/007.jpg

Τώρα βέβαια, εδώ, ο Lux μπορεί να βλέπει μανιτάρια, αλλά είπαμε... ελευθερία έχουμε.

LuX
15-01-07, 16:51
Συγγνώμη βρε Διοτίμα που δε θα παίξω το παιχνίδι σου ...
Ειλικρινά το κάνω επειδή εκτός των άλλων σε συμπαθώ πολύ... :)

Το αν ξέρω η δε ξέρω , το αν έχω δει η δεν έχω δει και τι έχω δει δε θα το μοιραζόμουν ποτέ μαζί σου .....όσο και αν σε συμπαθώ ...
...όσο για τις πληροφορίες περί John Dee (http://en.wikipedia.org/wiki/John_Dee) και Βασίλισσας καλά κάνεις και το αναφέρεις για να μαθαίνουν οι μικρότεροι....δε ξέρω βέβαια αν ξέρεις (που σίγουρα θα ξέρεις ) τα al-χημικά πειράματα του εν λόγω κυρίου καθώς και τη σχέση του με τα φυτά......

για ποια αλήθεια μιλάς τελικά ;

..........αλλά επειδή έχουμε ξεφύγει απ το θέμα που νομίζω πως είναι ο συμβολισμός θα σταματήσω εδώ ...

κλείνοντας με τα λόγια του F.Hartmann
"δέον να μη συγχέωμεν τα παρά των πολλών συνήθως λεγόμενον γινώσκειν , όπερ ουδέν άλλο εστίν η γνώσις φαντασιώδης , μετά του πραγματικού επίστασθαι .
ότι γινώσκει τις , μαθών αυτό παρ άλλου δεν είναι ή η γνώμη άλλου, δεν είναι η αληθής γνώσις .
η αληθής γνώσις το επίστασθαι δηλαδή δέδοται μόνον εις τον αυτοδιδάκτως , τον εξ ιδίας αντιλήψεως μαθόντα...."
http://img232.imageshack.us/img232/4133/deehieroglyphyv4.gif (http://imageshack.us)

ευχαριστώ και συνεχίζω να σε συμπαθώ....

Δ.

leo morpheus
15-01-07, 17:18
Diotima,γιατί επιτίθεσαι σε προσωπικό επίπεδο;Ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό δεν προάγει την συζήτηση...

Τώρα τι σχέση έχουν τα αρχαία Μυστήρια με τον εσωτερισμό,δεν ξέρω,μάλλον καμία.Εσύ τι λες;

Μιχάλης
15-01-07, 17:37
Αγαπητοί φίλοι, θα σας παρακαλούσα να μην μετατρέψουμε το φόρουμ σε chat και να μην παθιαζόμαστε με άσχημο τρόπο με τα θέματα. Οι απαντήσεις μας καλό θα ήταν να κινούνται σε επίπεδο επιχειρηματολογίας και να έχουν και μια σχετικά μεγάλη έκταση...ευχαριστώ.

the_black_planet
15-01-07, 18:00
Αν και ο Λουξ δεν έχει ανάγκη από δικηγόρους,όποιος μπορεί να δει πέρα από τους στενούς ορίζοντες ξέρει καλά ποιός είναι ο Λουξ,οι υπόλοιποι κρίνουν το αίτιο από το αποτέλεσμα.Πες μου αγαπητή Διοτίμα,εσύ είσαι τόοοοοοοσο σίγουρη ότι γνωρίζεις καλύτερα τα του τεκτονισμού όσο και του εσωτερισμού από τον Λουξ;Ή μάλλον ότι τα γνωρίζεις τόσο καλά που αποκλείεται κάποιος με διαφορετική άποψη να έχει αυτός δίκιο και εσύ άδικο;Και να σου πω και κάτι άλλο,είσαι σίγουρη ότι είναι τόσο όμοια η ουσία και οι πρακτικές του τεκτονισμού με αυτές των Ελληνικών μυστηρίων;;;;

Diotima
15-01-07, 19:38
Μάλιστα... Η γνωστή εξέλιξη αυτών των συζητήσεων.

Κοίταξε φίλε μου Lux...

Το αν παίζεις ή δεν παίζεις παιγνίδι δικό μου ή δικό σου αφορά εσένα, οπότε μη μου κάνεις χάρες. Εξάλλου δε σου ζήτησα να μοιραστείς κάτι μαζί μου.
Κράτα τη σοφία σου για πιο αντάξιους αναγνώστες.

Όσο για τη συμπάθειά σου... να 'σαι καλά! Σου ανταποδίδω την κατανόησή μου.

Τώρα τι σχέση έχουν τα αρχαία Μυστήρια με τον εσωτερισμό,δεν ξέρω,μάλλον καμία.Εσύ τι λες;

Τί να πω εγώ;;; Για να το λες εσύ θα ξέρεις καλύτερα.
Αναμένω να προάγεις εσύ τη συζήτηση λοιπόν, χωρίς αντιπαραθέσεις επί προσωπικού και χωρίς να παρεμβάλλεσαι απλώς ξαφνικά διαμαρτυρόμενος.

Αγαπητέ the_black_planet,

με την ίδια λογική θα πρέπει να σε ρωτήσω, εσύ πως ξέρεις ότι κάποιος δεν ξέρει, ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ανάλογα των αιτιών κι ότι αν υπάρχει κάποιος στενόμυαλος ανάμεσά μας, είναι αυτός που νομίζεις;;

Κύριοι, τί συζητάμε εδώ;;

Έχουμε την ωριμότητα και τη σωφροσύνη να αναλύσουμε το θέμα ή θα αποδείξουμε για μία ακόμη φορά ότι αδυνατούμε να αγγίξουμε κάποια ζητήματα, όπως έχει αποδειχθεί σε ποικίλες παρόμοιες συζητήσεις;;

Μήπως καλώς παρέμεναν κρυφά κάποια τέτοια θέματα τόσα χρόνια;;

leo morpheus
16-01-07, 11:43
Diotima,αφου θες να προαχθεί η κουβέντα,δεν θα αναλωθώ σε μάχη μαζί σου...
Λοιπόν,για να ξαναμπούμε στο θέμα ας αρχίσουμε να μιλάμε για τα σύμβολα.
Για αρχή ο διαβήτης...τι συμβολίζει άραγε...;
Υπάρχει μία έννοια ή το ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει και μπορεί;

LuX
18-01-07, 17:04
Diotima,αφου θες να προαχθεί η κουβέντα,δεν θα αναλωθώ σε μάχη μαζί σου...
Λοιπόν,για να ξαναμπούμε στο θέμα ας αρχίσουμε να μιλάμε για τα σύμβολα.
Για αρχή ο διαβήτης...τι συμβολίζει άραγε...;
Υπάρχει μία έννοια ή το ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει και μπορεί;
απ ότι καταλαβαίνω πιο πολύ ενδιαφέρει κάποιους η προπαγάνδα παρά το θέμα του συμβολισμού ...άντε να δούμε πόσο θα περιμένουμε για τον διαβήτη αλλά και για το μάτι .......
http://img262.imageshack.us/img262/3974/180pxmasoniceyeofprovidvq3.gif (http://imageshack.us)
Που αισθάνομαι πως μας βλέπει αλλά δε μιλάει...
Αλλά τα μάτια δε μιλάνε μάλλον
Τα στόματα μιλάνε
Εκτός και αν μιλάνε μόνο
Όταν υπάρχει όφελος
(Οικονομικό η αλλού είδους )
Ας κλείσω πονηρά το ένα .. ;)
http://img218.imageshack.us/img218/9105/c7ou5.jpg (http://imageshack.us)
Όπως ο Οντίν
H o Aι Βασίλης .....

Δ.

Diotima
18-01-07, 17:30
Δε νομίζετε ότι το έχετε παρακάνει με την πρόκληση;

Έλεγα ότι θα σας πέρναγαν οι μέρες της αυξημένης ορμονικής δραστηριότητας και θα μπορούσαμε να κάνουμε μία πιο πολιτισμένη συζήτηση.

Λυπάμαι βαθιά για το επίπεδο του συνδιαλέγεσθαι, το οποίο φαίνεται ότι δεν είναι παροδικό φαινόμενο για εσάς.

LuX
18-01-07, 17:36
Δε νομίζετε ότι το έχετε παρακάνει με την πρόκληση;

Έλεγα ότι θα σας πέρναγαν οι μέρες της αυξημένης ορμονικής δραστηριότητας και θα μπορούσαμε να κάνουμε μία πιο πολιτισμένη συζήτηση.

Λυπάμαι βαθιά για το επίπεδο του συνδιαλέγεσθαι, το οποίο φαίνεται ότι δεν είναι παροδικό φαινόμενο για εσάς.
Αγαπητή μου φίλη Διοτίμα
δεν υπάρχει λόγος να ταράζεσαι και να μας συμπαρασύρεις σε chat πρακτικές ...
Εξάλλου εσένα περιμένουμε...
που απ ότι καταλαβαίνουμε ξέρεις μερικά πράγματα να μας εξηγήσεις.
Αυτό που προσωπικά συμπεραίνω είναι ..
Πως κτυπάω τη πόρτα...
Αλλά δεν ανοίγει κανείς ... !!!
Άσε τα νεύρα και χρησιμοποίησε τα δάκτυλα σου μπας και δούμε επιτέλους ΦΩΣ

Δ.

R-b-t3r
19-01-07, 01:00
Οι μασόνοι δεν είχαν αρχικώς καμία μα καμία σχέση με τα αρχαία μυστήρια και δη τα Ελευσίνια ....η μόνη τους σχέση είναι το πολυζητούμενο καμουφλάζ ...
Ούτε τα αρχαία μυστήρια όπως τα καβείρια τα ινδικά και τα αιγυπτιακά είχαν ακριβώς την ίδια σχέση το 1500 πχ με τα νεο- Ελευσίνια αυτά δηλαδή του 150 π.χ. και μετά ....Εδώ δεν είχαν τα πρώτα ελευσίνια (θρακικά) με τα κατοπινά που εποπτεύονταν απ τους Αθηναίους ...
Προσπάθησαν και προσπαθούν να μας πείσουν πως έχουν κάποια σχέση αλλά αυτός που γνωρίζει ξέρει πως αυτή η σχέση είναι εντελώς ανύπαρκτη ....
Αυτό που λέει ο Lux εδώ είναι σωστότατο. Τα μασωνικά τυπικά εχουν σχέση με τα αιγυπτικά αλλά όχι με τα ελευσίνια. Προέρχονται απευθείας από την ανατολή χωρίς να έχει μεσολαβήσει ο εμποτισμός από την αρχαιοελληνική λατρευτική παράδοση.
Πως κτυπάω τη πόρτα...
Αλλά δεν ανοίγει κανείς ... !!!
Άσε τα νεύρα και χρησιμοποίησε τα δάκτυλα σου μπας και δούμε επιτέλους ΦΩΣ Ψυχραιμία lux. Άσε της λίγο χώρο γιατί θα πάθει ασφυξία από το στενό μαρκάρισμα.

Diotima
19-01-07, 01:26
Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να παρασύρει κάποιον εάν ο δεύτερος δεν έχει αντίστοιχη τάση.

Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν, υπήρχε λόγος για να ταραχτώ, όπως και να νευριάσω, όταν εμμένεις σε μία εμπρηστική φρασεολογία τόσο στο παρόν θέμα, όσο και στο αντίστοιχο "Masonry - Τεκτονισμός" όπου κατακρίνεις τελείως φασιστικά την τοποθέτηση ενός άλλου μέλους (και αναφέρομαι στον τρόπο της έκφρασης της αντίθεσής σου και όχι σε αυτήν καθ' αυτήν τη θέση σου, την οποία και δεν κρίνω).

Η ταραχή και ο εκνευρισμός δεν είναι παρά φυσικές αντιδράσεις, οι οποίες "κρούουν τον κώδωνα" και ενεργοποιούν τα απαραίτητα κριτήρια της συνειδήσεως, με τα οποία ορίζονται οι μετέπειτα δράσεις μας μέσα στα πλαίσια του κύκλου ο οποίος εκφράζει την ύπαρξή μας και ο οποίος εγγράφεται πάντα δια του γεωμετρικού οργάνου, το οποίο καλείται διαβήτης.

Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν σε μία δημόσια συζήτηση και δεν σέβονται το γεγονός ότι όλες οι απόψεις έχουν θέση και οφείλουν να καταγραφούν μέσα στα πλαίσια ενός υγιούς πλουραλισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος πρέπει ντε και καλά να έχει την αποκλειστικότητα της ορθότητας και κατά συνέπεια, να πείσει και τους υπολοίπους.

Το να προεξοφλείτε ότι κάθε θέση η οποία δε σας αρέσει είναι προπαγανδιστική, είναι αήθες και προβοκατόρικο.
Όλοι μπορούμε υποκειμενικά να κρίνουμε τη φερεγγυότητα των λόγων κάποιου συνομιλητή μας, αλλά όχι τη φερεγγυότητα του ιδίου προσωπικά, αφού δεν αποτελεί παρά ένα ψευδώνυμο εγγεγραμένο σε μία διαδικτυακή κοινότητα.

Συνεπώς είναι ανόητο από κάθε πλευρά να προσωποποιούνται οι αντιπαραθέσεις και να απεμπολούμε μόνοι μας τα προνόμια μίας εποικοδομητικής συζήτησης, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί στη βάση του αλληλοσεβασμού και της συνεκτίμησης των κατατεθειμένων απόψεων.

Δεν εξαιρώ κανέναν στις ανωτέρω εκτιμήσεις μου. Ούτε καν τον εαυτό μου.
Και περιμένω να αντιλαμβανόμαστε ως ώριμοι συνομιλητές, ότι οι αντιθέσεις μας δεν είναι επί προσωπικού απέναντι κανενός, εφόσον τηρείται η στοιχειώδης ευγένεια, αλλά έχουν σαν σκοπό να προάγουν τον κάθε διάλογο.

Λυπάμαι αν αυτό δεν επιτυγχάνεται πάντα, αφού η Βαβέλ της πραγματικότητάς μας, η οποία επιβάλλει δυσκολίες στην αλληλοκατανόηση ακόμη κι όταν φαίνεται να μιλούμε την ίδια γλώσσα, είναι συνήθως αμείλικτη, όπως αποδείχθηκε στο διάλογό μου με τον leo morpheus, όπου άλλες ήταν οι προθέσεις μου και αλλού οδηγηθήκαμε.

Ολοκληρώνοντας, να θυμίσω ότι το ενδεχόμενο η πόρτα να είναι ανοιχτή και να μην το βλέπεις, το έχουμε ξανασυζητήσει.
Θεωρώ περιττό να το επαναλάβουμε.

Δεν έχετε λόγο να περιμένετε εμένα για να δείτε φως. Ανάψτε τη λάμπα! :)
Εκμεταλλευτείτε το σπινθήρα της διανοίας σας... Κι οι τέκτονες άνθρωποι είναι.
Το να γράψουμε στεγνά ότι ο Γνώμονας για παράδειγμα, είναι σύμβολο πίστης και σταθερότητας και ο Διαβήτης της διάνοιας, της ακρίβειας και της δικαιοσύνης είναι ανούσιο αν ο καθένας δεν μπορεί να αναγάγει τους συμβολισμούς αυτούς στην καθημερινή του ζωή και αδυνατεί να προσεγγίσει την ουσία της αλληγορίας.
Ας συζητήσουμε πολιτισμένα λοιπόν, αν το θέλετε.

Υ - Γ. Η δική μου άποψη είναι αρκετά διαφοροποιημένη από εκείνη του R-b-t3r, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να επεκταθώ άλλο προς το παρόν.
Θα πρότεινα απλά να ερευνηθεί η τεκτονική παράδοση η οποία αναφέρεται σε δεδομένες επιδράσεις από τον αρχαιοελληνικό κόσμο.

R-b-t3r
19-01-07, 01:38
Υ - Γ. Η δική μου άποψη είναι αρκετά διαφοροποιημένη από εκείνη του R-b-t3r, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να επεκταθώ άλλο προς το παρόν.
Θα πρότεινα απλά να ερευνηθεί η τεκτονική παράδοση η οποία αναφέρεται σε δεδομένες επιδράσεις από τον αρχαιοελληνικό κόσμο.
Κοίταξε Διοτίμα, αυτή συγκεκριμένα η θέση σου δεν μπορεί να στηριχθεί γιατί δεν υπάρχει ο "φορέας" της συνέχειας.
Επιδράσεις όπως λές μπορεί να έχουν δεχθεί (και δεν θα το αμφισβητήσω αυτό) αλλά υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά του να είσαι συνεχιστής-διάδοχος και του να επηρεάζεσαι.
Κατά πρώτον σημαίνει ότι έχεις κοινά στοιχεία, αλλά τα ερμηνεύεις με διαφορετική βάση που αλλάζει όλο το λατρευτικό σκηνικό.
Κατά δεύτερον δεν έχεις την "κληρονομιά" να δράς ή να πράτεις στο όνομα του προκατόχου σου.

Αυτά όπως καταλαβαίνεις προκύπτουν και από την ασυνέχεια της λατρείας των αρχαιοελληνικών μυστηρίων αλλά και την δεδομένη βάση των αιγυπτιακών μυστηρίων που πήραν οι σταυροφόροι ως κληρονομιά πίσω στην δύση. Μπορώ άνετα να δεχθώ για παράδειγμα ότι τα μασωνικά τυπικά προέρχονται άμεσα από την λατρείας της Ίσιδας (Μπαφομέτ) των ναϊτών αλλά το να με παραπέμπεις σε μη Ανατολικές (και δεί μή μεσανατολικές) παραδόσεις είναι λίγο άστοχο και ανήκει και στην σφαίρα της εικασίας.

Φιλίκά.

Diotima
19-01-07, 04:11
Κοίταξε Διοτίμα, αυτή συγκεκριμένα η θέση σου δεν μπορεί να στηριχθεί γιατί δεν υπάρχει ο "φορέας" της συνέχειας.

Μα νομίζω ότι με αυτό το σκεπτικό καμμία θέση δεν μπορεί να στηριχτεί μηδεμίας εξαιρουμένης.

Επιδράσεις όπως λές μπορεί να έχουν δεχθεί (και δεν θα το αμφισβητήσω αυτό) αλλά υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά του να είσαι συνεχιστής-διάδοχος και του να επηρεάζεσαι.
Κατά πρώτον σημαίνει ότι έχεις κοινά στοιχεία, αλλά τα ερμηνεύεις με διαφορετική βάση που αλλάζει όλο το λατρευτικό σκηνικό.
Κατά δεύτερον δεν έχεις την "κληρονομιά" να δράς ή να πράτεις στο όνομα του προκατόχου σου.

Δε νομίζω, φίλε μου, ότι υπάρχει εσωτερικός χώρος ο οποίος να μπορεί να αποδείξει συνέχεια και διαδοχή από τόσο παλιά.

Εννοείται ότι μιλάμε για ομοιότητες και όχι για πλήρη ταύτιση.

Εξάλλου ο τεκτονισμός δηλώνει αδογμάτιστος, συνεπώς δε μιλά στο όνομα κάποιου προκατόχου, απλά φέρει μία παράδοση με πληθώρα επιδράσεων (κατά τη δική μου άποψη).

Αυτά όπως καταλαβαίνεις προκύπτουν και από την ασυνέχεια της λατρείας των αρχαιοελληνικών μυστηρίων αλλά και την δεδομένη βάση των αιγυπτιακών μυστηρίων που πήραν οι σταυροφόροι ως κληρονομιά πίσω στην δύση. Μπορώ άνετα να δεχθώ για παράδειγμα ότι τα μασωνικά τυπικά προέρχονται άμεσα από την λατρείας της Ίσιδας (Μπαφομέτ) των ναϊτών αλλά το να με παραπέμπεις σε μη Ανατολικές (και δεί μή μεσανατολικές) παραδόσεις είναι λίγο άστοχο και ανήκει και στην σφαίρα της εικασίας.

Δεν ξέρω πως συνδέεις την Ίσιδα με το φερόμενο ως Μπαφομέτ.
Θα ήθελα να το δω αυτό αν θα είχες την καλοσύνη.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Τεκτονισμός δεν ξεκινά με τους Ναΐτες, οπότε ναι, μπορώ να δεχθώ ότι δέχθηκε ισχυρή επιρροή, την οποία και φέρει έως σήμερα ειδικά σε χώρες όπου εκδιώχθηκαν οι εν λόγω ιππότες, αλλά είναι νομίζω, επιπόλαιο να περιορίζουμε την προέλευσή του εκεί.

Εξάλλου υπάρχει βιβλιογραφία της εποχής του μεσαίωνα που εμφανίζει δύο σαφώς διαφορετικές οργανώσεις: τους Ναΐτες από τη μία και τις συντεχνίες των οικοδόμων - λιθοξόων με το φιλοσοφικό κομμάτι τους από την άλλη.

R-b-t3r
19-01-07, 11:41
Μα νομίζω ότι με αυτό το σκεπτικό καμμία θέση δεν μπορεί να στηριχτεί μηδεμίας εξαιρουμένης.
Όχι αυτό δεν ισχύει. Απλά η περίπτωσή σου μοιάζει με αυτή του παγκρατίου (της αρχαιοελληνικής πολεμικής τέχνης) που δεν μπορεί να αποδείξει την ιστορική της συνέχειας όσο και αν ισχυρίζεται ότι έχει τις ίδιες βάσεις.
Δε νομίζω, φίλε μου, ότι υπάρχει εσωτερικός χώρος ο οποίος να μπορεί να αποδείξει συνέχεια και διαδοχή από τόσο παλιά.
Λογικό δεν είναι? Αν μπορούσε να το αποδείξει σημαίνει ότι οι πρακτικές του ήταν ανοιχτές στο ευρύ κοικό και έχουν καταγραφεί και αλλού.
Εννοείται ότι μιλάμε για ομοιότητες και όχι για πλήρη ταύτιση.

Εξάλλου ο τεκτονισμός δηλώνει αδογμάτιστος, συνεπώς δε μιλά στο όνομα κάποιου προκατόχου, απλά φέρει μία παράδοση με πληθώρα επιδράσεων (κατά τη δική μου άποψη). Ναι αλλά απο αυτό τον κυκεώνα χαρακτηριστικών κάτι πρέπει να βγαίνει στο τέλος. Με λίγα λόγια κανένας δεν είναι αδογμάτιστος, όλοι σε κάτι πιστεύουμε (θεό, αξίες, ιδανικά, ακόμα και στα χρήματα ή στη δύναμη).
Δεν ξέρω πως συνδέεις την Ίσιδα με το φερόμενο ως Μπαφομέτ.
Θα ήθελα να το δω αυτό αν θα είχες την καλοσύνη.
Όλα τα στοιχεία μπροστά στα μάτια όλων είναι. Να παραθέσω 2: οι ναϊτες κατηγορήθηκαν (η πέμπτη κατηγορία από τον πάπα) ότι προσκυνούσαν μια θεότητα που ήταν είτε ένα κεφάλι ή μια γάτα (σύμβολο της Ίσιδας).
Επίσης ένα όνομα της Ίσιδας ήταν "μαύρη κυρία". Όλως τυχαίως λοιπόν μετά τις σταυροφορίες και αφού διαολόστειλαν τους Ναϊτες χτίζεται η Notre Damme με λεφτά από τους άγιους τόπους (τους Ναϊτες δηλαδή). Τώρα αν ξέρεις λίγα γαλλικά και αλλάξεις το t σε i είναι φως φανάρι: Noire Damme=μαύρη κυρία..... Σύμπτωση?
Η notre damme είναι γνωστό ότι χτίστηκε από Ναϊτες. :)

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Τεκτονισμός δεν ξεκινά με τους Ναΐτες, οπότε ναι, μπορώ να δεχθώ ότι δέχθηκε ισχυρή επιρροή, την οποία και φέρει έως σήμερα ειδικά σε χώρες όπου εκδιώχθηκαν οι εν λόγω ιππότες, αλλά είναι νομίζω, επιπόλαιο να περιορίζουμε την προέλευσή του εκεί. Ίσα ίσα το μόνο βέβαιο είναι ότι ο τεκτονισμός ξεκινά με τους Ναίτες ;)
Είναι ιστορικά γνωστό ότι οι δυτικοί είχαν (πριν τους ναϊτες) ελάχιστες επαφές με την ανατολή και τις λατρευτικές πρακτικές της. Η εισβολή στους άγιους τόπους, εκτός από τις γνωστές συνέπειες, έφερε σε επαφή τους δυτικούς με βαβυλωνικές, Ιουδαϊκές και αιγυπτιακές πρακτικές. Προηγουμένως αυτές οι πρακτικές ήταν άγνωστες στον ευρωπαϊκό χώρο. Μην μου πείς ότι ήξεραν τον ερμή τον τρισμέγιστό πριν από τις σταυροφορίες, γιατί θα κεφίσει και το ποικιλόχρουν ερίφιο...:D

Εξάλλου υπάρχει βιβλιογραφία της εποχής του μεσαίωνα που εμφανίζει δύο σαφώς διαφορετικές οργανώσεις: τους Ναΐτες από τη μία και τις συντεχνίες των οικοδόμων - λιθοξόων με το φιλοσοφικό κομμάτι τους από την άλλη. Αν μου μιλάς για ναϊτες, μου μιλάς ήδη για μετά το 1080-1100. Κάτι που να δείχνει μασωνική δραστηριότητα παλαιότερη δεν έχεις? ;)

Φιλικά

LuX
19-01-07, 15:03
Το να γράψουμε στεγνά ότι ο Γνώμονας για παράδειγμα, είναι σύμβολο πίστης και σταθερότητας και ο Διαβήτης της διάνοιας, της ακρίβειας και της δικαιοσύνης είναι ανούσιο αν ο καθένας δεν μπορεί να αναγάγει τους συμβολισμούς αυτούς στην καθημερινή του ζωή και αδυνατεί να προσεγγίσει την ουσία της αλληγορίας.
Επιτέλους να που αρχίζουμε να βρίσκουμε μιαν άκρη ....!!!!
Κάτι που δεν ήξερα και μπορώ να κατανοήσω εύκολα....!!!
(ΑΝ και εχω μικρές απορίες)
Μα τόσο δύσκολο ήταν ;
Άμα θέλεις σε 2 γραμμές δίνεις ρέστα...!!
Μήπως να μπορούσες να γράψεις 2 γραμμές και για τον παντεπόπτη οφθαλμό ;
Ευχαριστώ προκαταβολικά ...

Δ.

cHrIsToS1
19-01-07, 16:10
Συμβολα του Τεκτονισμου αλλα και προελευση αυτων ειναι το θεμα ετσι;
Για την προελευση πιστευω οτι ο καθενας μπορει να πει οτι θελει και το κυριοτερο να το στηριξει και με πηγες.
Οταν αναφερομαστε σε μια οργανωση χωρις να εχουμε καποια συγκεκριμενη αρχη αυτης, αλλα να της δινουμε (ή και να εχει) προελευση ετεροκλητων στοιχειων που μας πανε πισω μακρυα, πολυ μακρυα, τοτε μονο αυτο μπορει να γινει.
Ροδοσταυροι, Ναιτες, Πυθαγορειοι,Αιγυπτιακα μυστηρια,. Ελευσινια, ενθεογενη, λογικη, φαντασια, μεσα εξω πανω κατω, ολα μεσα, τοτε πιστευω πως μπλεκουμε.
Για ποιον Τεκτονισμο να μιλησουμε για τα συμβολα.
Και μαλιστα οταν (θελει να) λεγεται και ως κατι το ''μυστικο'' το ''αποκτυφο''.
Οταν δε, μιλαμε οτι προκειται για κατι το εσωτερικο τοτε ειναι που μπλεκουμε ακομα περισσοτερο.
γιατι τοτε ο καθεις, με βαση τον ....εσωτερικο του κοσμο, μπορει να ''αποσυμβολισει'' να θεωρησει να δει και πει ο,τι θελει.
Και να ειναι και αληθες αυτο που θα πει.
Μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι........(ασχετο)
Τουλαχιστον ομως απο την ονομασια του (συμβολικη ή μη αυτην εχει) μπορουμε καλιστα να θεωρησουμε ως συμβολα του, τα κυριοτερα ή πρωταρχικα εστω, αυτα που χρησιμοποιουσανε οι.... τεκτονες.
Μεσα απο τις συντεχνιες του, αυτες των οικοδομων, μεσα στις οποιες εγιναν ''αποδεκτοι'' και ανθρωποι της τεχνης και της φιλοσοφιας, ασχετοι ομως με το επαγγελμα.
Πληρωσανε και μπηκανε.
Σε αυτες τις συντεχιες.
Οταν ο Αντερσον και ο Ντεσαζυλιερ ιδρυσαν την Μεγαλη Στοα, ''ενωνωντας'' τις προυπαρχουσες στοες, και μετα το πληθος των ευγενων και ''κυριων'' που ετρεξαν να ''εγγραφουν'', τοτε μαλλον μπορουμε να βρουμε την απαρχη του ελευθεροτεκτονισμου.
Του θεωρητικου ομως.
Ο ενεργος ελευθεροτεκτονισμος, αυτος που ειχε ως συμβολα του, εργαλεια της καθημερινοτητας του, παραγκωνιστηκε και.... πεθανε.
επαψε να υπαρχει δηλαδη αυτος ο τεκτονισμος που η πραξη εφτιαχνε την θεωρια.
Που τα συμβολα ηταν εργαλεια που ηξεραν και χρησιμοποιουσαν στην καθημερινοτητα τους, στην δουλεια τους στο επαγγελμα τους.
αυτα που τους εδιναν το ζην αλλα και μεσω αυτων εφτιαχναν το ευ ζην.
Για το θεωρητικο τεκτονισμο (αυτον δηλαδη που τα συμβολα ηταν κατι που ελαχιστα ή και καθολου χρησιμοποιουσαν ως κατι το απτο,) και τα συμβολα αυτου, πιστευω οτι δεν μπορω να μιλησω.
Για την προελευση μερικων τουλαχιστων απο των συμβολων του, που θεωρητικα χρησιμοποιουσε, για το χτισιμο τους πνευματος τους, πιστευω οτι δεν μπορει να ειναι αλλα απο τα προυπαρχοντα απτα των προκατοχων τους ενεργων Τεκτονων.
Των χτιστων.
και αυτα, τα κυριοτερα δεν μπορει να ειναι αλλα, απο το μυστρι και το πηλοφορι.
ο γνωμονας, η ποδια, το μυστρι.
Κυρια εργαλεια των χτιστων.
ο γνωνονας χρειαζεται για να μην γινει ο τοιχος... κυκλικος.
Δεμενος με σχοινι στην ακρη του οποιου ειναι ενα βαριδι, για να υψωνεται... καθετα.
Για να μπορει ο χτιστης να φτιαξει και να υψωσει εναν τοιχο καθετα.
Αυτο το συμβολο χρησιμοποιειται σαν εμβλημα του συνεταιρισμου.
και σαν εργαλειο χρησιμευει στον χτιστη/χωρομετρη να χαραξει ορθη γωνια.
Την γωνια της δικαιοσυνης.
Και παριστανει το ιερο τριγωνο του Πυθαγορα.
Ειναι το εργαλειο που συμβολιζει την επιδραση της δυναμης πανω στον εαυτο μας.
Για να γινει η ακατεργαστη πετρα, ο αμαθης, λειασμενη και ετοιμη να μπει στην θεση που της ταιριαζει στο οικοδομημα/ναο της ζωης.Να γινει ''μυημενος''.
Χαραζουμε με αυτο ευθειες, οποτε τι αλλο να συμβολιζει παρα την ευθυτητα.... και την δικαιοσυνη.ορθη γωνια. ουτε να κλινει απο εδω ουτε απο εκει.
Χωρις αυτον, χωρις την ευθυτητα και την δικαιοσυνη, δεν μπορει το οικοδομημα να γινει παρα πυργος της Βαβελ.
ή της Πιζας....
Η ποδια για το χτιστη, τον προστατευει, [προστατευει τα ρουχα του, που δεν ειχε και πολλες αλλαξιες (δεν ειχανε μπει στην ελευθερη αγορα τοτε... ) απο το μειγμα, την καυστικοτητα αυτου, τα θρυψαλα της πετρας που κατεργαζεται.
Πετσινη, καλη και γερη.
Στον θεωρητικο τεκτονισμο, ελαβε θεση ως ποδια του δασκαλου.
Το σχημα της, το καταλληλοτερο για να καλυπτει και να προστατευει τον χτιστη, τι αλλο απο τραπεζιο.Το κανονουμε και κανονικο και ειμαστε ετοιμοι.
Της βαζουμε και κανα στολιδι, κανα τριγωνο (το ιερο του Πυθαγορα)και κανα κορδονι με κανα δυο γραμματα (γραμματιζουμενοι γαρ)Μαψ και Βεναψ και εχουμε μια ωραια αμφιεση για τον θεωρητικο τεκτονα.
Το μυστρι... ε χωρις αυτο, ναο δεν χτιζεις, κανα καλυβι μπορει.(ποσο ωραιο ομως ειναι και αυτο οταν βρισκεσαι ερμαιο των στοιχειων)
και επειδη το τσιμεντακι δεν ειναι πολυ βολικο, αυτο δηλαδη που κραταει τις πετρες ενωμενες, κανουμε το μυστρι συμβολο της ενοτητας και της αγαπης.
Αυτα ως συμβολα προερχομενα απο την πρωταρχικη μορφη της οργανωσης.
Απο εκει και περα στον καθαρα θεωρητικο τεκτονισμο μπορουμε να βρουμε ως συμβολα και το γραμμα G, και το αστρο με τις πετε κορυφες.
Τις μισες απο το δεκα δηλαδη και η δεκαδα συμβολιζει την αρμονια του Συμπαντος.
Συμβολο της ευρυθμιας, και της ζωντανης αρμονιας δειχνει την σωματικη ομορφια και την υγεια.Συμβολιζει αν οχι δειχνει.
Και οπως το αστρο της Βηθλεεμ ειναι αυτο που οδηγησε τους μαγους ή τους βοσκους(οποτε λεμε και τους μαγους και τους βοσκους)(ολο αντιφασεις ειναι αυτη η βιβλος παναθεμα την) στον χωρο γεννησης του Σωτηρα ημων Κυριου Ιησου Χριστου, ετσι και το φλογερο αυτο αστρο θα οδηγησει τους Τεκτονες στο βασιλειο της χιλιετιας.
Και μαζι τους εννοειται και ολη την ανθρωποτητα.
Ειναι το συμβολο που τοτε θα αντικαταστησει τον σταυρο.
Τον σταυρο που σταυρωσε τον Ιησου γιατι αν προχωρησουμε πιο πισω και μπλεξουμε με τιποτα τετρακτυς και σβαστιγκες αντε γεια.
Οποτε λεμε τον σταυρο ως οργανο βασανισμου και θανατωσης, παιρνοντας μπαλα ομως και οποια αλλη εννοια.
Τις αλλαζουμε ολες δηλαδη,(εδω δεν γουσταρουμε τον σταυρο στην ελληνικη σημαια και προτιμουμε να αλλαχτει παρα να αλλαξουμε μυαλα και να τον θωρησουμε διαφορετικα. τι να λεμε τωρα)
Το γραμμα G, αν μη τις αλλες ερμηνειες οπως του πρωτου γραμματος διαφορων λεξεων οπως Θεος Γεωμετρια κτλ, αν μη τι αλλο δειχνει οτι η Ελληνικη γλωσσα ειναι παρωχημενη γιατι σε αυτην Θεος και Γεωμετρια δεν αρχιζουν απο το ιδιο γραμμα.
Βεβαια αν εχουμε για θεο κανα τετραγραμματο Γιοντ Χε Βαου Χε χεχεχεχε, κατι κανουμε.
Ασχετο που στην Ελληνικη γλωσσα Αει ο Θεος τα παντα γεωμετρει ή καπως ετσι γραμματιζουμενος δεν ειμαι.
Και οι συμβολισμοι συνεχιζονται μαζι και τα συμβολα και η προελευση αυτων.
Τι εναστρους ουρανους στα ταβανια, τι ισοπλευρα τριγωνα το ενα μεσα στο αλλο, τι σφραγιδες Σολομωντιες,τι αλεπουδες τι γερακια τι μαιμουδες τι λιονταρια...... ειπαμε ολα μεσα.Αυξανεσθαι και πλυθενεσθαι....
και οσο για τα ενθεογενη φιλε Λουξ, τι εν θεο, κοινο μυστικο ειναι, οτι εχεις μεσα σου αυτο θα βγαλουν.Πιο γρηγορα και πιο εντονα.Θα μπορουσε να ειναι η βασιλικη οδος, αλλα τετοια μην ξεχνας οτι δεν υπαρχει.
Αν εχω μεσα μου τον διαβολο, οτι και οσα να πιω σε αυτον θα με πανε και οχι στον θεο.

LuX
19-01-07, 16:22
και οσο για τα ενθεογενη φιλε Λουξ, τι εν θεο και μαλακιες, κοινο μυστικο ειναι, οτι εχεις μεσα σου αυτο θα βγαλουν.Πιο γρηγορα και πιο εντονα.
δε διαφωνώ καθόλου....
αλλά δεν έθιξα εγώ το θέμα περί ενθεογενών
επειδή δε μου αρέσει να μιλάω για άλλους scroll up to see …

Δ.

Diotima
19-01-07, 17:47
Μα νομίζω ότι με αυτό το σκεπτικό καμμία θέση δεν μπορεί να στηριχτεί μηδεμίας εξαιρουμένης. Όχι αυτό δεν ισχύει. Απλά η περίπτωσή σου μοιάζει με αυτή του παγκρατίου (της αρχαιοελληνικής πολεμικής τέχνης) που δεν μπορεί να αποδείξει την ιστορική της συνέχειας όσο και αν ισχυρίζεται ότι έχει τις ίδιες βάσεις.

Όταν λες "η περίπτωσή σου", σε τί αναφέρεσαι;
Όπως και να έχει, δε νομίζω ότι κατανοώ τι θέλεις να πεις σ' αυτό το σημείο.

Δε νομίζω, φίλε μου, ότι υπάρχει εσωτερικός χώρος ο οποίος να μπορεί να αποδείξει συνέχεια και διαδοχή από τόσο παλιά.Λογικό δεν είναι? Αν μπορούσε να το αποδείξει σημαίνει ότι οι πρακτικές του ήταν ανοιχτές στο ευρύ κοικό και έχουν καταγραφεί και αλλού.

Θα πρέπει να λάβεις υπ' όψιν σου ότι η έρευνα για την πραγματική τεκτονική ιστορία έχει αρχίσει σχετικά πρόσφατα και έχει φέρει στο φως κάποια άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία.
Ίσως έχουμε την ευκαιρία να δούμε κάποια από αυτά στην πορεία...

Ναι αλλά απο αυτό τον κυκεώνα χαρακτηριστικών κάτι πρέπει να βγαίνει στο τέλος. Με λίγα λόγια κανένας δεν είναι αδογμάτιστος, όλοι σε κάτι πιστεύουμε (θεό, αξίες, ιδανικά, ακόμα και στα χρήματα ή στη δύναμη).

Φίλε μου, είναι η πολλοστή φορά που ερχόμαστε να εξηγήσουμε τι είναι δόγμα.

Θα παραπέμψω και πάλι στο λινκ:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CF%8C%CE%B3%CE%BC%CE%B1

Σημασία δεν έχει αν κάποιος πιστεύει για παράδειγμα στο Θεό με την ευρεία έννοια - όπως συμβαίνει με τον τεκτονισμό - για να θεωρείται δογματικός, αλλά θα πρέπει να προσδίδει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε αυτόν το Θεό, τα οποία δεν απόδεικνύονται φυσικά και τα οποία θεωρεί δεδομένα.
Αυτό είναι δόγμα.

Το αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα που αναφέρεις.

Όλα τα στοιχεία μπροστά στα μάτια όλων είναι. Να παραθέσω 2: οι ναϊτες κατηγορήθηκαν (η πέμπτη κατηγορία από τον πάπα) ότι προσκυνούσαν μια θεότητα που ήταν είτε ένα κεφάλι ή μια γάτα (σύμβολο της Ίσιδας).
Επίσης ένα όνομα της Ίσιδας ήταν "μαύρη κυρία". Όλως τυχαίως λοιπόν μετά τις σταυροφορίες και αφού διαολόστειλαν τους Ναϊτες χτίζεται η Notre Damme με λεφτά από τους άγιους τόπους (τους Ναϊτες δηλαδή). Τώρα αν ξέρεις λίγα γαλλικά και αλλάξεις το t σε i είναι φως φανάρι: Noire Damme=μαύρη κυρία..... Σύμπτωση?
Η notre damme είναι γνωστό ότι χτίστηκε από Ναϊτες. :)

Ναι, θα συμφωνήσω ότι είναι μία πολύ γλαφυρή εκδοχή αυτή και εν μέρει αρκετά ορθή.
Το θέμα είναι ότι το κεφάλι αναφέρεται σε κάτι άλλο κατά την ταπεινή μου άποψη και μάλλον δεν είναι επί του παρόντος να αναλυθεί.

Ίσα ίσα το μόνο βέβαιο είναι ότι ο τεκτονισμός ξεκινά με τους Ναίτες ;)
Είναι ιστορικά γνωστό ότι οι δυτικοί είχαν (πριν τους ναϊτες) ελάχιστες επαφές με την ανατολή και τις λατρευτικές πρακτικές της. Η εισβολή στους άγιους τόπους, εκτός από τις γνωστές συνέπειες, έφερε σε επαφή τους δυτικούς με βαβυλωνικές, Ιουδαϊκές και αιγυπτιακές πρακτικές. Προηγουμένως αυτές οι πρακτικές ήταν άγνωστες στον ευρωπαϊκό χώρο. Μην μου πείς ότι ήξεραν τον ερμή τον τρισμέγιστό πριν από τις σταυροφορίες, γιατί θα κεφίσει και το ποικιλόχρουν ερίφιο...:D

Αν μου μιλάς για ναϊτες, μου μιλάς ήδη για μετά το 1080-1100. Κάτι που να δείχνει μασωνική δραστηριότητα παλαιότερη δεν έχεις? ;)

Φιλικά

Αγαπητέ μου, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε και να παρενοχλούμε και τα συμπαθή τετράποδα.

Απλά θεωρώ ότι δεν μπορούμε παρά να απορρίψουμε το ενδεχόμενο ο τεκτονισμός να ξεκινά με τους Ναΐτες και μάλλον η αναφορά σου στον Ερμή είναι βασισμένη στη δική σου οπτική.
Αυτή η άποψη περί ναϊτικής καταγωγής καλλιεργήθηκε από τον Ramsay και μάλλον είναι ανακριβέστατη, διότι αγνοεί παντελώς τους περιβόητους Κομακικούς Τέκτονες και τα Ρωμαϊκά Κολλέγια των κτιστών λιθοδόμων.

R-b-t3r
19-01-07, 18:32
Όταν λες "η περίπτωσή σου", σε τί αναφέρεσαι;
Όπως και να έχει, δε νομίζω ότι κατανοώ τι θέλεις να πεις σ' αυτό το σημείο. Εννοώ με λίγα λόγια ότι στον κόσμο που ζούμε πρέπει να αποδεικνύεις από που προήλθες και ποιός στα έμαθε αυτά. Ο τεκτονισμός επειδή δεν δρούσε ανοιχτά δεν είναι σε θέση να αποδείξει τίποτα από όσα ισχυρίζεται. Μπορεί να ισχυρίζεται βέβαια ότι θέλει: για παράδειγμα ο βασιλιάς Συμεών των βουλγάρων το 925 αυτοανακυρήχθηκε Βασιλιάς ρωμαίων και βουλγάρων ενώ δεν είχε καταλήσει καν το βυζαντινό κράτος. Με λίγα λόγια άλλο τι λές ότι είσαι και άλλο τί είσαι στην πράξη γιατί δεν ζούμε σε αγγελικό κόσμο.
Θα πρέπει να λάβεις υπ' όψιν σου ότι η έρευνα για την πραγματική τεκτονική ιστορία έχει αρχίσει σχετικά πρόσφατα και έχει φέρει στο φως κάποια άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία.
Ίσως έχουμε την ευκαιρία να δούμε κάποια από αυτά στην πορεία...
Κανένα πρόβλημα.
Σημασία δεν έχει αν κάποιος πιστεύει για παράδειγμα στο Θεό με την ευρεία έννοια - όπως συμβαίνει με τον τεκτονισμό - για να θεωρείται δογματικός, αλλά θα πρέπει να προσδίδει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε αυτόν το Θεό, τα οποία δεν απόδεικνύονται φυσικά και τα οποία θεωρεί δεδομένα.
Αυτό είναι δόγμα.

Το αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα που αναφέρεις.
Αυτά τα μικρά-μικρά πιστεύω σιγά σιγά δημιουργούν μια κοσμοθεώρηση στον κάθε άνθρωπο. Οι νορμάλ άνθρωποι δεν την αλλάζουν αυτή την κοσμοθεώρηση κάθε τρείς και δύο. Με λίγα λόγια όλοι οι άνθρωποι είναι προκατειλλημένοι σε κάτι. Αυτό δεν είναι δόγμα?

Αγαπητέ μου, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε και να παρενοχλούμε και τα συμπαθή τετράποδα.
Μα γιατί??? Οι αμνοί είναι ωραιότατα ζώα (και φυσικά νοστιμότατα :D)
Απλά θεωρώ ότι δεν μπορούμε παρά να απορρίψουμε το ενδεχόμενο ο τεκτονισμός να ξεκινά με τους Ναΐτες και μάλλον η αναφορά σου στον Ερμή είναι βασισμένη στη δική σου οπτική.
Γιατί το απορρίπτείς τόσο άνετα? Επειδή το υποστηρίζω?
Αυτή η άποψη περί ναϊτικής καταγωγής καλλιεργήθηκε από τον Ramsay και μάλλον είναι ανακριβέστατη, διότι αγνοεί παντελώς τους περιβόητους Κομακικούς Τέκτονες και τα Ρωμαϊκά Κολλέγια των κτιστών λιθοδόμων. Βασικά αποτελούσε το παραπάνω κειμενάκι αποτελούσε δικό μου συμπερασμα και δεν το διάβασα πουθενά. Δεν έχω ιδέα ποιός στηρίζει τί. Και το noire damme μόνος μου το συμπέρανα... Απλά ήταν πολύ μεγάλη σύμπτωση για να είναι σύμπτωση.... ;)
Αυτή η άποψη περί ναϊτικής καταγωγής καλλιεργήθηκε από τον Ramsay και μάλλον είναι ανακριβέστατη, διότι αγνοεί παντελώς τους περιβόητους Κομακικούς Τέκτονες και τα Ρωμαϊκά Κολλέγια των κτιστών λιθοδόμων. Το επιχείρξημά σου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ: Η δική σου άποψη παραγνωρίζει πιθανώς την προσσφορά των guilds και αυτών των οργανώσεων στην σημερινή μασωνική παράδοση. Φυσικά κάποια επιρροή είχαν, αλλά η σύνδεση δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει κάποια παράδοση με ανοιχτή πρόσβαση ώστε να μπορεί να επιβεβαιωθεί με πηγες. Θυμάσαι το παράδειγμα με τον Συμεών λίγο παραπάνω? ;)

Μπορεί να ισχυρίζεστε ότι είστε συνεχιστές κάποιων γηγενών παραδόσεων (που προσωπικά πιστεύω ότι ούτε με σφαίρες δεν είστε, αλλά ας το παραβλέψουμε χάρην του διαλόγου) αλλά πρέπει να το αποδείξετε. Τουλάχιστον για αυτά που σου είπα υπάρχει καταγεγγραμένη συνέχεια και διαδοχή. Για αυτά που μου λές δεν μπορείς να μου δείξεις ούτε ένα κείμενο που να δείχνει την διαδοχή του λατρευτικού τυπικού (αν υπήρχε) των συντεχνιών.

Diotima
19-01-07, 20:35
Κατ' αρχήν θα μου επιτρέψεις να θυμίσω ότι δεν εκπροσωπώ παρά τον εαυτό μου. Οπότε θα σε παρακαλούσα να μην χρησιμοποιείς πληθυντικό, όπου δε σου το επιβάλλει η ευγένεια.

Εννοώ με λίγα λόγια ότι στον κόσμο που ζούμε πρέπει να αποδεικνύεις από που προήλθες και ποιός στα έμαθε αυτά. Ο τεκτονισμός επειδή δεν δρούσε ανοιχτά δεν είναι σε θέση να αποδείξει τίποτα από όσα ισχυρίζεται. Μπορεί να ισχυρίζεται βέβαια ότι θέλει: για παράδειγμα ο βασιλιάς Συμεών των βουλγάρων το 925 αυτοανακυρήχθηκε Βασιλιάς ρωμαίων και βουλγάρων ενώ δεν είχε καταλήσει καν το βυζαντινό κράτος. Με λίγα λόγια άλλο τι λές ότι είσαι και άλλο τί είσαι στην πράξη γιατί δεν ζούμε σε αγγελικό κόσμο.

Νομίζω ότι το παράδειγμά σου είναι ατυχές για τον απλούστατο λόγο ότι είναι διαφορετικό να ασκείς εξουσία εξ ονόματος κάποιων, οπότε και σαφώς οφείλεις ν' αποδείξεις τα λεγόμενά σου και τελείως διαφορετικό το ζήτημα του τεκτονισμού.

Ο θεσμός αυτός είναι ότι πιο σημαντικό έχει να παρουσιάσει ο Δυτικός Εσωτερισμός για κάποια εκατοντάδες χρόνια τώρα.
Αυτό και μόνο αποδεικνύει κάτι.

Ως προς τη συνέχεια την οποία επικαλείται ως θεσμός και της οποίας δεν θεωρεί ότι έχει την αποκλειστικότητα, δεν έχει να αποδείξει κάτι.
Όποιος μετέχει ξέρει πολύ καλά ποιά στοιχεία το αποδεικνύουν.
Για τους υπόλοιπους είναι μάλλον περιττή πληροφόρηση.

Αυτά τα μικρά-μικρά πιστεύω σιγά σιγά δημιουργούν μια κοσμοθεώρηση στον κάθε άνθρωπο. Οι νορμάλ άνθρωποι δεν την αλλάζουν αυτή την κοσμοθεώρηση κάθε τρείς και δύο. Με λίγα λόγια όλοι οι άνθρωποι είναι προκατειλλημένοι σε κάτι. Αυτό δεν είναι δόγμα?

Εάν αυτά τα μικρά πιστεύω - όπως τα λες - τον οδηγούν στην προκατάληψη και στην προβολή μίας εμπνευσμένης αλήθειας ως μοναδική, τότε και μόνο τότε μιλάμε για δόγμα. Αυτή είναι η διαφορά.

Γιατί το απορρίπτείς τόσο άνετα? Επειδή το υποστηρίζω?
Βασικά αποτελούσε το παραπάνω κειμενάκι αποτελούσε δικό μου συμπερασμα και δεν το διάβασα πουθενά. Δεν έχω ιδέα ποιός στηρίζει τί. Και το noire damme μόνος μου το συμπέρανα... Απλά ήταν πολύ μεγάλη σύμπτωση για να είναι σύμπτωση.... ;)

Φίλε μου, φυσικά και δεν το απορρίπτω επειδή το υποστηρίζεις εσύ.
Δεν έχω κάτι μαζί σου, ούτε θα ήμουν τόσο φαιδρή.
Δεν ισχυρίστηκα πουθενά ότι δανείστηκες την σκέψη σου από κάπου.
Αντιθέτως είναι πολύ ευχάριστο το ότι συλλογίστηκες εύστοχα πάνω σε αυτό.
Όμως ζήτησες στοιχεία και γι' αυτό ανέφερα ότι αυτές οι σκέψεις έχουν απασχολήσει το χώρο για χρόνια και έχουν γίνει έρευνες.

Το επιχείρξημά σου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ: Η δική σου άποψη παραγνωρίζει πιθανώς την προσσφορά των guilds και αυτών των οργανώσεων στην σημερινή μασωνική παράδοση. Φυσικά κάποια επιρροή είχαν, αλλά η σύνδεση δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει κάποια παράδοση με ανοιχτή πρόσβαση ώστε να μπορεί να επιβεβαιωθεί με πηγες. Θυμάσαι το παράδειγμα με τον Συμεών λίγο παραπάνω? ;)

Σου επαναλαμβάνω ότι ο χώρος αυτός έχει πλέον μέχρι και έδρα σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό και γίνονται επίσημες έρευνες.
Δεν είναι τόσο ξεκάρφωτα τα πράγματα όσο μπορεί να δείχνουν.
Προσωπικά, δεν παραγνωρίζω καμμία επίδραση. Θεωρώ ότι όλες έχουν τη θέση τους.
Όμως είναι τραγικά δύσκολο να εντοπιστεί μία συγκεκριμένη προέλευση του τεκτονισμού σε αυστηρά συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λόγω της ευρύτητας εμφάνισής του (μεγάλες χρονικές περίοδοι και ποικιλία γεωγραφικών τόπων).

Μπορεί να ισχυρίζεστε ότι είστε συνεχιστές κάποιων γηγενών παραδόσεων (που προσωπικά πιστεύω ότι ούτε με σφαίρες δεν είστε, αλλά ας το παραβλέψουμε χάρην του διαλόγου) αλλά πρέπει να το αποδείξετε. Τουλάχιστον για αυτά που σου είπα υπάρχει καταγεγγραμένη συνέχεια και διαδοχή. Για αυτά που μου λές δεν μπορείς να μου δείξεις ούτε ένα κείμενο που να δείχνει την διαδοχή του λατρευτικού τυπικού (αν υπήρχε) των συντεχνιών.

Εγώ προσωπικά ούτε θέλω κι ούτε μπορώ να σου αποδείξω το οτιδήποτε.
Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο για τους Διονυσιακούς τεχνίτες και το βρήκα ενδιαφέρον.
Δε βιάζομαι όμως να εξάγω συμπεράσματα.
Είπαμε... ερευνούμε και θα δούμε...

LuX
24-01-07, 12:06
http://img209.imageshack.us/img209/9245/tgse01111m4ye.jpg (http://imageshack.us)
Μάτι - χειραψία (συμφωνία; ) - γαιδουράγκαθα ;-κορώνα

Δ.

SpRiTe
25-01-07, 10:49
Φίλοι καλημέρα
Φίλε Lux, πριν προσπαθήσω να απαντήσω σε όποιο αποσυμβολισμό αναρωτιέσαι σχετικά με τα τεκτονικά σύμβολα, θα ήθελα να ρωτήσω "γιατί". Π.χ. Ο παντεπόπτης οφθαλμός, εκτός απο τη πανταχού παρουσία του θεού (όπως τον ορίζει ο καθένας μας), συμβολίζει επίσης και την εσωτερική όραση που πρέπει να έχουμε βλέποντας πάντα πίσω απο τις πράξεις μας και τις αιτίες τους κ.ο.κ. Να ένας αποσυμβολισμός σε 3 γραμμές. Δικαίως θα πεις, "μα τι λέει τώρα, αυτά τα ξέρω κι εγώ". Ναι φαντάζομαι οτι τα ξέρεις κι εσύ, και όλοι μας, αλλά εμβαθύναμε? Προσπαθήσαμε να τα βιώσουμε? Αναρωτιόμαστε όλο και λιγότερο όταν δρούμε, καταφέρνοντας να φιμώσουμε την εσωτερική μας φωνή, ανησυχούμε γι αυτό? (υποκειμενικά πάντα, μιας και τον μόνο που προσπαθώ να τιθασεύσω είναι ο εαυτός μου)
Θα μπορούσα να γράψω και άλλα, αλλά "γιατί"?
Τα τεκτονικά σύμβολα, είναι σύμβολα που ενεργοποιούν σε όποιον ασχολείτε, οχι τίποτα περίργες δυνάμεις, αλλά μια βαθύτερη κατανόηση των πραγμάτων γύρω του. (πάντα να υπενθυμίζουμε οτι αυτό επιτυγχάνεται και με άλλους τρόπους, σχολές κτλ)
Το θέμα άνοιξε (απο ότι κατάλαβα) για μια προσέγγιση των τεκτονικών συμβόλων, ακαδημαϊκά? Τα τεκτονικά σύμβολα είναι βιωματική φίλοι μου.
Σας διαβεβαιώ οτι πολύ λίγο ενδιαφέρει (σε αναλογία μεγεθών) η ιστορία του τεκτονισμού σε σχέση με το πως μπορεί κάποιος να εξελιχθεί.
Η εστίαση του θέματος λοιπόν θα έπρεπε κατα τη γνώμη μου να επικεντρωθεί στη φιλοσοφία του τεκτονισμού. Κανείς δε ρώτησε ποτέ "ποιά είναι η φιλοσοφική ερμηνεία του τεκτονισμού για την ελευθερία?" (σαν παράδειγμα)
Αυτό φαντάστηκα οτι πήγε να γίνει στο προηγούμενο θεμα που κλειδώθηκε.
Τα τεκτονικά σύμβολα είναι πάρα πολλά. Πάρα πολλά. Αντιστοιχούν σε βαθμούς, οι βαθμοί σε νοήματα, σε εμβάθυνση, σε βιωματική. Το οποίο σημαίνει οτι πρέπει να προυπάρχει μια κατάλληλη "τεκτονική μόρφωση" για να κατανοηθούν. Θέλετε να εκθέσω σύμβολα σε μορφή μιας λίστας π.χ.? Αν όχι πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε, να μπορέσουμε να μάθουμε ο ένας απο τον άλλο. Ο τεκτονισμός για τα μέλη του είναι ένα μεγάλο σχολείο. Ένα σχολείο Ζωής.
Καταλαβαίνω οτι συνήθως κάποιος βλέπει μια σέκτα συνωμοσίας μέσα σ΄αυτόν(έχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον). Αν θέλουμε να δούμε πίσω απο τεκτονικά σύμβολα συνωμοσία το συζητάμε. Αν θέλουμε να δούμε ένα άλλο τρόπο φιλοσοφικής προσέγγισης όμως, προσωπικά δεσμεύομαι - αν μπορώ - να απαντήσω σε κάθε τι για τα τεκτονικά σύμβολα.
Αλλά "γιατί?"

Antonia
25-01-07, 10:58
Προσωπικά αγαπητέ Sprite, δηλώνω πως θα με ενδιέφερε να γνωρίσω τη γενικότερη φιλοσοφία των Τεκτόνων με τη βοήθεια μάλιστα κάποιων ανθρώπων που τη γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Ξέρω πως θα μπορούσα να αγοράσω ένα-δυο βιβλία και να διαβάσω πολλά πράγματα αλλά μια και δεν είμαι του βιβλίου και αφιερώνω μεγάλο χρόνο σ' αυτό το διαδικτυακό χώρο θα προτιμούσα η ενημέρωσή μου, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να γίνει από εδώ. Φυσικά και ένας απλός, ακαδημαϊκός αποσυμβολισμός εικόνων, δε θα μου προσέφερε και πολλά, οπότε θα χαιρόμουν εάν εμβαθύνατε στη συζήτηση... Ελπίζω να συμμετέχει και η φίλη Diotima βέβαια, που φαίνεται να ξέρει επίσης αρκετά.

Αυτό ως απάντηση στο "γιατί;" σας. :)

LuX
25-01-07, 12:59
Δηλαδή φίλε μου σπραιτ
Το ότι....
Πολλοί τέκτονες (φυσικά η και νομικά πρόσωπα) αναγνωρίζονται απ ορισμένα σύμβολα και αλληλοβοηθούνται η αλληλοεξυπηρετούνται δεν ισχύει ;
Ένας τέκτονας δικαστής όταν αναγνωρίσει πως στο εδώλιο βρίσκεται κατηγορούμενος ένας άλλος τέκτονας θα είναι αμερόληπτος και δε θα τον βοηθήσει ;
Δε θέλω να σκέφτομαι πως οι τέκτονες δε πανε καν κατηγορούμενοι για να μη με νομίσεις και προκατειλημμένο .

http://img206.imageshack.us/img206/8703/ats27477tacobell4hc.gif (http://imageshack.us)

Αν οι δύο μας «κτυπήσουμε» μια δουλειά ενός τέκτονα και γω δεν είμαι τέκτονας αλλά εσύ είσαι, ποίος απ τους δυο μας θα πάρει τη δουλειά ; (κι ας δώσω φτηνότερη προσφορά) ....

Αυτή είναι μια διαφορετική ερμηνεία των συμβόλων ...ξέρεις ..
Και ίσως φιλοσοφική ερμηνεία του τεκτονισμού για την ελευθερία και την ισότητα.
Ο τεκτονισμός για τα μέλη του είναι ένα μεγάλο σχολείο.(όπως το λες μόνο για μέλη) .
Μέλος η φίλος τελικά ;

Τέλος ξεκαθαρίζω πως δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους τέκτονες και με κανενός είδους σέκτα σχολή η όλα τα συναφή...απλά έχω ορισμένες βάσιμες απορίες...αυτό είναι όλο....και τίποτα παραπέρα... :)

Δ.

SpRiTe
25-01-07, 15:42
Φίλε Lux,
Γράφεις "Πολλοί τέκτονες (φυσικά η και νομικά πρόσωπα) αναγνωρίζονται απ ορισμένα σύμβολα και αλληλοβοηθούνται η αλληλοεξυπηρετούνται δεν ισχύει ;"
"Ένας τέκτονας δικαστής όταν αναγνωρίσει πως στο εδώλιο βρίσκεται κατηγορούμενος ένας άλλος τέκτονας θα είναι αμερόληπτος και δε θα τον βοηθήσει ;"

Κατά το τεκτονισμό, τα σύμβολα αναγνώρισης μεταξύ των τεκτόνων είναι γι αυτό το σκοπό. ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ μόνο. Τίποτα άλλο. Πραγματικά η ηθική για το τέκτονα - ένα θέμα που θα έπρεπε να θιχτεί άμεσα - είναι μια διδασκαλία που αφορά μόνο ένα: αναγνωρίζω ένα τέκτονα (αδερφό στη συγκεκριμένη περίπτωση) απο τις πράξεις του.
Συγκεκριμένα για τη περίπτωση που αναφέρεις:
α) άπαξ και καταδικαστείς
β) υπάρχουν υπόνοιες οτι είσαι εγκληματικός χαρακτήρας
γ) μαθαίνει η στοά οτι πρόκειτε να δικαστείς για ένα θέμα (οποιοδήποτε θέμα)
εγείρονται διαδικασίες οι οποίες σε ΠΑΥΟΥΝ απο τις εργασίες τις στοάς, καθώς ακόμα και θα διαγραφείς απο το τάγμα. Ο δικαστής που λες, οχι μόνο δε θα βοηθήσει, αλλά φαντάζομαι θα εξαντλήσει το περιθώριο αυστηρότητας του νόμου. Μη νομίζεις οτι ο τεκτονισμός εκκολάπτει τέτοιους ανθρώπους οι οποίοι θα βοηθούν όποιο άλλο τέκτονα στις παραβατικές πράξεις τους.
Σαφώς και υπάρχει βοήθεια. Ένας άνεργος τέκτονας φαντάζομαι οτι θα βοηθηθεί ΚΑΙ απο τους αδερφούς του. Ένας τέκτονας που χρειάζεται αίμα θα βοηθηθεί ΚΑΙ απο τους αδερφούς του. Ένας άνθρωπος που υποφέρει επίσης χωρίς να είναι τέκτονας θα βοηθηθεί και απο τέκτονες κ.ο.κ.

"Αν οι δύο μας «κτυπήσουμε» μια δουλειά ενός τέκτονα και γω δεν είμαι τέκτονας αλλά εσύ είσαι, ποίος απ τους δυο μας θα πάρει τη δουλειά ; (κι ας δώσω φτηνότερη προσφορά) ...."
Εσυ φυσικά.
Καταλαβαίνω τη αισθάνεσαι και νομίζεις για τους τέκτονες. Άνθρωποι είναι.
Όπως έχω ξαναπεί υπάρχουν τέκτονες απο πολλά επαγγέλματα. Δεν είναι μόνο γιατροί και δικηγόροι, η άνθρωποι υψηλού κοινωνικού κύρους λόγω επαγγέλματος η οικονομικής επιφάνειας.
Παράλληλα να ρωτήσω κι εγώ κάτι."Αν οι δύο μας «κτυπήσουμε» μια δουλειά κάποιου που δεν είναι τέκτονας και γω είμαι (και το ξέρει) αλλά εσύ δεν είσαι, ποίος απ τους δυο μας θα πάρει τη δουλειά ; (κι ας δώσω φτηνότερη προσφορά) ....

"

LuX
25-01-07, 15:50
Παράλληλα να ρωτήσω κι εγώ κάτι."Αν οι δύο μας «κτυπήσουμε» μια δουλειά κάποιου που δεν είναι τέκτονας και γω είμαι (και το ξέρει) αλλά εσύ δεν είσαι, ποίος απ τους δυο μας θα πάρει τη δουλειά ; (κι ας δώσω φτηνότερη προσφορά) ....
"
Δε γνωρίζω...
για πες μου την άποψη σου
(τα υπόλοιπα που είπες τα αφήνω στη κρίση οσων διαβάζουν)

Δ.

Diotima
26-01-07, 04:44
Γιατί άραγε κάποιοι ενδιαφέρονται να μάθουν για τον τεκτονισμό από τη μία, ενώ άλλοι απλά περιμένουν να ξεδιπλωθούν σκέψεις και μετά να λοιδορήσουν ή έστω να κρίνουν ως άλλοι επόπτες της ζωής και της συμπεριφοράς των άλλων;;

Τις αγνότερες προθέσεις κι αν αποδεδειγμένα επιδείξει κάποιος και μάθουν ότι είναι τέκτονας, θα αναζητούν το "λάκκο στη φάβα".

Ο πιο αδέκαστος, ηθικός και άψογος επαγγελματίας απ' την στιγμή που θα κυκλοφορήσει η φήμη ότι έχει σχέση με στοές, φοράει ταμπέλα.
Τελείωσε.
Κάθε καλή πράξη ή συμπεριφορά αμφισβητείται ντε φάκτο μάλιστα!

Τι κι αν τα σύμβολα έχουν πνευματική αξία...
Δε μας νοιάζει.
Μας νοιάζει αν αύριο αδικηθούμε ή θεωρήσουμε ότι αδικούμαστε υπέρ κάποιου τέκτονα εξ αιτίας των συμβόλων τους.
Και βέβαια, άπαξ και βρούμε την αιτία του κακού, δηλαδή τη μεροληψία, παύουμε να αναζητούμε αν μας άξιζε να δικαιωθούμε (όπως νομίζαμε).

Για όλα κάποιος δεν πρέπει να φταίει πλην του τέλειου εαυτούλη μας;
Ε, αυτοί είναι οι τέκτονες.

Στη χώρα της ρεμούλας, της μίζας και των μεσαζόντων κάθε μορφής, πρόβλημα είναι οι τέκτονες κι όχι το γεγονός ότι είμαστε εθισμένοι στον αμοραλισμό.

Πραγματικά αξιοσημείωτη αντίδραση και ίσως αξίζει ψυχιατρικής και κοινωνιολογικής προσέγγισης.

LuX
26-01-07, 11:36
Στη χώρα της ρεμούλας, της μίζας και των μεσαζόντων κάθε μορφής, πρόβλημα είναι οι τέκτονες κι όχι το γεγονός ότι είμαστε εθισμένοι στον αμοραλισμό.
Πραγματικά αξιοσημείωτη αντίδραση και ίσως αξίζει ψυχιατρικής και κοινωνιολογικής προσέγγισης.
Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλη μου...

http://img207.imageshack.us/img207/1792/insightlogoir2.jpg (http://imageshack.us)
εδώ καλά είναι η να παω αλλού ; (εχει και ματάκι).. ;)

http://img205.imageshack.us/img205/6480/sataniceyejj6.jpg (http://imageshack.us)
σημεία και τέρατα παντού αλλά κανείς δε σχολιάζει....

Δ.

LuX
26-01-07, 11:37
http://img149.imageshack.us/img149/1714/aeonfluxposter04iq7.jpg (http://imageshack.us/)

Δ.

LuX
26-01-07, 13:22
http://img262.imageshack.us/img262/3986/dannyeyeshw8.jpg (http://imageshack.us)
Τελευταία οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως Τα μάτια μας μπορούν να εστιάσουν σε δύο σημεία ταυτόχρονα ...
ο μύθος της Τζοκόντας αρχίζει και καταρρίπτεται ως υποβολιμαίος
(στημένη δουλειά δλδ)
Από ποιόν ξέρουμε ...
Το γιατί το ξέρουμε όμως ;

Δ.

SpRiTe
26-01-07, 16:04
Φίλοι καλησπέρα
Η αλήθεια είναι οτι και πάλι οδηγείτε εκτός θέματος ο διάλογος.
Πραγματικά θα έπρεπε να ανοιχτεί ένα θέμα οχι για τα σύμβολα, αλλά για το αν τελικά οι τέκτονες, ο τεκτονισμός είναι τελικά καλοί οι κακοί, όπως γράφει ο φίλος beetlejuice στην αρχή του θέματος.(σαφώς δε δίνεται αυτό το νόημα, πέρνω τη πρόταση μόνο αναφορικά με αυτό)
Η φίλη Διοτίμα κάλυψε επακριβώς - δυστυχώς - το θέμα της αντιμετώπισης των τεκτόνων απο τη κοινωνία.
Ειλικρινά φίλε Lux, δε νομίζω να μιλάει για σένα στο κείμενό της η Διοτίμα, εφ΄όσον αυτό που λέει 'Πραγματικά αξιοσημείωτη αντίδραση και ίσως αξίζει ψυχιατρικής και κοινωνιολογικής προσέγγισης." φαίνεται οτι είναι αναφορικά στο υπόλοιπο θέμα της το οποίο εξετάζει αυτή τη κοινωνική προσέγγιση.
Υπεραμύνεσαι στο οτι οι τέκτονες πρέπει να είναι ένα μυστηριώδες δίκτυο ανθρώπων συνωμοσιολογικής υφής και προέλευσης. Δεν είναι. (βέβαια δε το αναφέρεις πουθενά ξεκάθαρα, αλλά αυτό αισθάνομαι οτι νοιώθεις. Ίσως μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτησή σου να ήταν καλύτερη)

Γενικά φίλοι μου τα τεκτονικά σύμβολα δεν προέρχονται απο μια συγκεκριμένη παράδοση, π.χ. τα Ελευσίνια μυστήρια. Είναι κατά τη γνώμη μου σύμβολα τα οποία προήλθαν πραγματικά μέσα απο τη συντεχνία των χτιστών του μεσαίωνα, τα οποία περιβλήθησαν με συμβολικό περιεχόμενο. Σαφώς απο την άλλη μεριά είναι εξαιρετικής σημασίας οτι υπάρχουν και σύμβολα τα οποία υπάρχουν π.χ. όπως ο πεντάκτινος αστέρας σε πολλές παραδόσεις και μυστηριακές σχολές.
Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο τεκτονισμός είναι οτι αποσυμβολίζει σε μια γενική έννοια το πεντάκτινο αστέρα σαν τον άνθρωπο, κατ επέκταση "παιδί" του σύμπαντος, του παγκόσμιου νόμου. Αν τώρα ξεκινήσουμε να αποσυμβολίζουμε αυτό το σύμβολο, θα δούμε οτι οι προεκτάσεις του είναι ανθρωποκεντρικές, ουμανιστικές κατα μια άποψη, οι οποίες δείχνουν οτι εφόσον ο άνθρωπος βαδίζει στο δρόμο της αυτογνωσίας, (της εσωτερικής εξέλιξης κλπ) τότε αντιλαμβάνεται περισσότερο τον εαυτό του σαν μια οντότητα η οποία είναι μοναδική αφενός, και αφετέρου ακριβώς γι΄αυτό το λόγο δε μπορεί παρά να είναι θετική με τους υπόλοιπους ανθρώπους αλλά και το περιβάλλον γύρω της.
Ο τεκτονισμός επιτρέπει πραγματικά της ελευθερία να μπορεί ο κάθε ένας να αποσυμβολίζει με διαφορετικό τρόπο, αλλά δεν επιτρέπει την ασυδοσία σ΄αυτό τον αποσυμβολισμό. Εξηγούμαι:
Αν μέσα στο πεντάκτινο βλέπω ένα τράγο αντιστρέφοντάς το για να δώσω ένα αρνητικό αποσυμβολισμό, γενικά δεν είναι παραδεκτό, είναι ανώφελο και αποπροσανατολιστικό. Με τον ίδιο τρόπο δε βλέπει παντεπόπτες οφθαλμούς πουθενά παρά μόνο σε εκκλησίες, αρχαίες παραδόσεις κτλ.
Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος απο το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένα και τ άστρα και η ίδια η λέξη σημαίνει αυτόν που κοιτάει ψηλά, στα άστρα σε ανώτερες σφαίρες διανόησης αν θέλετε. (τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να κάνει ο καθένας)
Ξεκίνησα να μιλάω για το πεντάκτινο μιας και είναι ενα σύμβολο αρχαιότατο που ο τεκτονισμός το υιοθέτησε μέσα στη παράδοσή του, και ίσως έτσι ξεκινήσει ο γόνιμος διάλογος εντός του θέματος που απο την αρχή ήταν και ο στόχος.
Δε μακρυγορώ προσπαθώντας να δώσω την ουσία, όμως επειδή για μερικά σύμβολα απαιτείται εκτενέστερη ερμηνεία, θα ήθελα κι εγω με τη σειρά μου να ρωτήσω αν και κατα πόσο είναι αποδεκτό αυτό απο τους συντονιστές του φόρουμ, και κατα δεύτερο πόσο ενδιαφέρει η τεκτονική άποψη για το συγκεκριμένο θέμα τους χρήστες.

LuX
26-01-07, 16:32
Φίλε μου σπραιτ
Είμαι πολύ χαρούμενος που βάζεις το θέμα στη σωστή του βάση.
Όπως προείπα δε κατηγορώ κανέναν ούτε βλέπω παντού φαντάσματα και συνομωσίες , απλά το μόνο που κάνω είναι να ψάχνω και να προσπαθώ να συνεχίσω το πολύ όμορφο θέμα των συμβολισμών.....
Δε νομίζω πως έγραψα κάπου πως τα πράγματα είναι όπως τα λεω η τα φαντάζομαι , αλλά ευτυχώς η δυστυχώς για τους τέκτονες λέγονται και ακούγονται πολλά και η μόνη μου ανιδιοτελής και άμεμπτη πιστεύω ευχαρίστηση ,είναι να φτάσω όσο γίνεται κοντύτερα στην αλήθεια για αυτούς ...
Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο....
τα υπόλοιπα ας τα απαντήσουν οι συντονιστές ...

Δ.

Diotima
26-01-07, 18:22
Πολύ ωραία!

Θα μου επιτρέψετε να συνεισφέρω κι εγώ με μία εικόνα...

http://img403.imageshack.us/img403/4913/11102733yi2.jpg

Ελπίζω ο φίλος LuX να μας δώσει μία πρώτη εικόνα του τί σχέση πιστεύει ότι έχουν όλα αυτά με τον τεκτονισμό ειδικά.

leo morpheus
27-01-07, 01:18
Diotima,το Ματι συναντάται από την αρχαία Αίγυπτο ως την χριστιανική θρησκεία και ως τους μασώνους.Πιστεύω ότι είναι ένα αρχετυπικό σύμβολο...
Απλά,αυτοί που το χρησιμοποιούν ευρύτερα στο συμβολισμό είναι οι Τέκτονες και τα...δολλάρια...δεν ξέρω αν υπάρχει συσχετισμός αλλά δεν νομίζω...

Diotima
27-01-07, 01:24
Θα συμφωνήσω, leo morpheus.

Δεν ξέρω αν η "ποσότητα" παίζει ρόλο, αλλά σίγουρα πρόκειται περί αρχετυπικού συμβόλου της πανταχού παρουσίας του Θεού.
Είναι νομίζω... πολύ απλό και σχεδόν αυτονόητο.

Γι' αυτό αναρωτήθηκα γιατί ο LuX δείχνει σα να είναι εντυπωσιασμένος από την χρήση του.

leo morpheus
27-01-07, 01:28
Απλά Diotima,ο Lux έδειξε το μάτι να εμφανίζεται σε διάφορες εικόνες γιατί όπως προανέφερα το χρησιμοποιούν ευρύτερα οι Τέκτονες σε συνδυασμό με το σκοτεινο παρασκήνιο της Μασωνίας...Απλά,έκανε συνειρμούς.Λογικό μου φαίνεται...

Diotima
27-01-07, 03:10
Επειδή υποψιάζομαι ότι νομίζουμε πως ευρύτερα το χρησιμοποιούν οι τέκτονες, συνδυάζουμε όλες τις εικόνες αντίστοιχα και οδηγούμαστε μοιραία στα γνωστά τραγελαφικά σενάρια υπό τον τίτλο "σκοτεινο παρασκήνιο της Μασωνίας".

Ποιό είναι άραγε αυτό και γιατί συνδέουμε τις εικόνες αυτές ή και άλλες;;
Νομίζω ότι κι αυτά είναι λογικά και ως ερωτήματα και ως διαπιστώσεις.

LuX
27-01-07, 11:50
http://img209.imageshack.us/img209/7467/160pxallsehendesaugeamthl4.jpg (http://imageshack.us)
Φίλοι μου καλησπέρα σας
(Όπως λεει και ο φίλτατος σπραιτ )
το θέμα μας δεν είναι ο λούξ και οι φαντασιώσεις του αλλά ο συμβολισμός και δη ο μασονικός .
αλλά ας δούμε καλύτερα τι σημαίνει πρακτικός συμβολισμός .....

Μήπως κάποιοι εδώ μέσα χαίρουν της ανοχής του συντονισμού;;

Φαίνεται ότι ο LuX είναι κάποια σημαίνουσα προσωπικότητα, έχει άποψη και μάλιστα φερέγγυα επί παντός επιστητού και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποκλιθούμε.
Ενας αγνός αναζητητής και ειδήμονας σαν κι αυτόν, θα πρέπει να έχει την αποκλειστικότητα της αλήθειας, οπότε... εμείς πρέπει να σιωπήσουμε και εν ανάγκει να φιμωθούμε.
Τελικά φιμώσανε τον Λούξ αφού το θέμα κλειδώθηκε .
Αλήθεια η ψέμα ;

Επίσης στο ίδιο θέμα οι χρήστες : λεο μορφέους , αρ μπι τερ , ραγκναροκ ,αγκάλιαρεπ ,χρήστος1 και Δρυμονία έθεσαν τους προβληματισμούς τους και έλαβαν πολύ σαφείς απαντήσεις , δεν τους ειρωνεύτηκε κανείς και δεν έγιναν στόχοι σκληρής αντιπαράθεσης .
Αλήθεια η ψέμα ; (ας μιλήσουν οι ίδιοι)

http://img209.imageshack.us/img209/4186/allseeingeyenb1.jpg (http://imageshack.us)

Τον αποκάλεσαν αντιδραστικό και ότι αξίζει ψυχιατρικής τουλάχιστον προσέγγισης .
Αλήθεια η ψέμα ;

Αυτοί που τον αποκαλούν αντιδραστικό σχιζοφρενή και φαντασιόπληκτο δεν προπαγανδίζουν καθόλου το θέμα και συμμετέχουν εξίσου με το ίδιο ζήλος και όρεξη σε πολλά άλλα θέματα του φόρουμ.
Αλήθεια η ψέμα ;

http://img206.imageshack.us/img206/9727/aolbasicgv4.gif (http://imageshack.us)

Στο #43 πόστ του παρόντος θέματος η λεζάντα της δημοσιευόμενης φωτογραφίας εξαφανίσθηκε ως δια μαγείας μετά από προφανώς «αόρατη παρέμβαση-διαμαρτυρία κάποιου»
Αλήθεια η ψέμα ;

Οι Μπους, Μπλέρ,Μέρντοχ ,Ροκεφέλλερ όπως και οι αρχηγοί μεγάλων θρησκειών και όλα τα συναφή όπως πολιτικοί μεγαλοβιομήχανοι και οικονομικοί μεγιστάνες όπως ο Τζόρτζ Σόρος που έχουν αιματοκυλήσει τον πλανήτη και παίζουν τις τύχες και τις ζωές μας στο χρηματιστηριακό τους μονοπώλιο , δεν είναι μασόνοι ούτε ανήκουν σε στοές ούτε είναι μέλη παρεμφερών οργανώσεων όπως η λέσχη μπίλντερμπεργκ η τριμερής επιτροπή η οι σκάλς εν μπόνς αλλά πρόκειται για ηθικούς κυρίους που αναζητούν την αλήθεια και τη φώτιση (κατά τα λεγόμενα του φίλου σπραιτ)
Αλήθεια η ψέμα ;

http://img213.imageshack.us/img213/6372/baphometlevis1smallyr3.jpg (http://imageshack.us)

Επειδή υποψιάζομαι ότι νομίζουμε πως ευρύτερα το χρησιμοποιούν οι τέκτονες, συνδυάζουμε όλες τις εικόνες αντίστοιχα και οδηγούμαστε μοιραία στα γνωστά τραγελαφικά σενάρια υπό τον τίτλο "σκοτεινο παρασκήνιο της Μασωνίας".
Όλα τα παραπάνω δεν υφίστανται αλλά είναι τραγελαφικά σενάρια και μέρος της φαντασίωσης του Λούξ .
Αλήθεια η ψέμα;

Δ.

LuX
27-01-07, 11:59
http://img208.imageshack.us/img208/1791/horus2158ap8.jpg (http://imageshack.us)
Τέλος.... το μάτι της δικαιοσύνης ΔΕΝ παρακολουθεί τα πάντα και επιβραβεύει αυτόν που θα τολμήσει να σηκώσει κεφάλι .
Αλήθεια η ψέμα ;

http://img262.imageshack.us/img262/9462/hamptonctsmallpc4.jpg (http://imageshack.us)
Οι θρησκείες δε συνάπτουν κρυφές συμφωνίες μεταξύ τους η με τις πολιτικές ηγεσίες και κοιτάνε πάντα το καλό των πιστών πολιτών και δε Κάνουν ύποπτη χρήση των συμβόλων .
Αλήθεια η ψέματα ;

http://img207.imageshack.us/img207/1653/mi52gj6.gif (http://imageshack.us)
Καθώς και οι απανταχού μυστικές υπηρεσίες δεν συμμετέχουν καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα , απλώς παρατηρούν .
Αλήθεια η ψέμα ;

http://img440.imageshack.us/img440/7283/quomododeumjd9.gif (http://imageshack.us)
... υγιαίνετε .....

Δ.

SpRiTe
29-01-07, 16:33
Φίλοι μου καλησπέρα, και καλή βδομάδα
Φίλε Lux, θέτεις και πάλι κάποια ερωτήματα, που δεν μπορώ να κατορθώσω να σου απαντήσω. Ειλικρινά πρέπει πρώτιστα, να υπενθυμίσω απλά ότι ο τεκτονισμός (που είναι και το θέμα μας) δεν είναι θρησκεία, αλλά φιλοσοφικό σύστημα. (αν έχεις αντίρρηση βέβαια το συζητάμε)
Σαν τέτοιο προασπίζεται, και ακολουθεί ανθρωπιστικές αρχές οι οποίες ενεργούν υπέρ της κοινωνίας και των μελών του. Έχω γράψει αρκετές φορές και ίσως καταντώ κουραστικός, ότι οι τέκτονες είναι άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ότι παλεύουν για τον εαυτό τους και ένα καλύτερο κόσμο. Ότι τα τεκτονικά σύμβολα ΔΕΝ είναι αποκλειστικότητα των τεκτόνων, και ότι οι τέκτονες τα υιοθέτησαν στη παράδοσή τους.
Καταλαβαίνω ότι παλεύεις για ένα καλύτερο και ποιο ιδεατό κόσμο. Όλοι μας θέλουμε να πορευόμαστε στην Αλήθεια, αλλά σ αυτά που ρωτάς πρέπει να σου πω ότι δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που μπορεί να απαντήσει επακριβώς και με σιγουριά.
Θα ήθελα να σου πω μόνο, οτι σ αυτές τις γραμμές που εκθέτεις τα ερώτηματά σου, κάνεις αυτό που κατ εμέ δεν είναι ορθό: Ταυτοποιείς ανόμοια πράγματα και νομίζω οτι είναι άστοχο στη παρούσα κουβέντα, και δεν οδηγεί πουθενά.
Στο εμπόριο (καθώς και στο διαδίκτυο) κυκλοφορούν αρκετοί τίτλοι βιβλίων κ.α. που έχουν στόχο να απαντήσουν σε αυτό που αναρωτιέσαι "αλήθεια η ψέμα"
Σ αυτό το σημείο θα ήθελα να εκθέσω και πάλι μερικές αράδες για το πως τεκτονισμός αντιλαμβάνεται την αλήθεια και το ψέμα.
Φιλοσοφικά η απόλυτη αλήθεια σαν ιδέα είναι μια πολύ υψηλή έννοια, η οποία ταυτίζεται συμβολικά με το "φως". Πιστεύει ότι φτάνουμε α αυτή βήμα βήμα, πρώτα απ΄ όλα αρχίζοντας να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας. Ο εαυτός μας είναι και ο μεγάλος μας αντίπαλος σ αυτό το έργο ζωής. Πρέπει σιγά σιγά να χαλιναγωγηθούν όλα όσα αποτελούν τροχοπέδη του, π.χ. ο εγωισμός η τα πάθη τα οποία έχουμε.
Πραγματικά όμως το "πεδίο μάχης" είναι η ίδια η ζωή μας. Οι δράσεις μας. Ο τέκτονας δεν είναι αλάθητος και το ξέρει αυτό. Προσπαθεί όμως μέσα από τα λάθη του και αφού τα αναγνωρίσει να γίνει ακόμα καλύτερος. Εδώ μπαίνουν και οι συμβολισμοί των «εργαλείων» του τα οποία αν μη τι άλλο χτίζουν ένα καλύτερο, ωριμότερο, και πιο όμορφο εσωτερικό εαυτό. Αυτό το εσωτερικό ψυχικό – πάντα ανοιχτό – μάτι μικροκοσμικά είναι για να βλέπει και να παρατηρεί την ορθότητα των δράσεών μας, ενώ μακροκοσμικά είναι η ανώτερη σφαίρα αντίληψης η οποία δηλώνει τη παρουσία του θείου μέσα σε κάθε τι. Το ψέμα είναι στη σφαίρα των ελαττωμάτων. Όπου ελάττωμα, είναι όλα όσα κάνουμε και είναι ακριβώς αντίθετα απο το στόχο μας. Την αλήθεια.
Είναι άχρηστα τα σύμβολα αν ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα μόνο από τη σφαίρα της κριτικής η του συμφέροντος και όχι της βιωματικής. Επίσης άχρηστο σαν σύμβολο όπου και αν υπάρχει ανώφελα (ο παντεπόπτης οφθαλμός) διότι αν μη τι άλλο δεν έχει να κάνει με άνθρωπο σε άνθρωπο, π.χ. αν ένα γραφείο παρακολουθήσεων το βάλει στη πόρτα του, αντιστρέφει (όπως είπα και για το πεντάκτινο αστέρα) την ερμηνεία του, καθιστώντας έτσι τον αποσυμβολισμό του στα πλαίσια μιας αρνητικής κοινωνικά και εσωτερικά ερμηνείας.
Και πάλι θα θέσω μια ερώτηση.
Κάτω απο κάθε φωτογραφία που παραθέτεις σαν τελική ερώτηση «αλήθεια η ψέμα?» δεν θα ήταν καλύτερα να ρωτάς «γεγονός η εικασία?»

LuX
29-01-07, 18:00
Φίλε σπραιτ...
Από μεριάς μου δεν έχω κανέναν λόγο να συνεχίσω κάποια αντιπαράθεση μαζί σου η με τη φίλη Διοτίμα .
Σε άλλα συμφωνούμε
σε κάποια άλλα διαφωνούμε ...
Αλλά αυτό νομίζω πως είναι υγιές σε μια δημόσια συζήτηση .
Και προπάντων ποτέ δεν ισχυρίστηκα πως το δίκιο είναι με το μέρος μου ...

Δ.

leo morpheus
29-01-07, 20:02
Πραγματικά πολύ καλές οι φωτογραφίες Lux!

Τα σύμβολα είναι απλές εικόνες και μερικά από αυτά είναι αρχετυπικά.Πως θα ερμηνεύσει κάποιος ένα σύμβολο είναι δικιά του υπόθεση.Πέρα από αυτά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως κάποια σύμβολα έχουν συνδεθεί άρρηκτα με κάποιους...
Τα σύμβολα δεν από μόνα τους κακά(π.χ.το τετριμμένο παράδειγμα με τη σβάστικα...),αλλά εκείνοι που τα χρησιμοποιούν τους δίνουν την ιδιότητα.
Τα κάθε είδους τάγματα χρησιμοποιούν σύμβολα που πριν από αυτούς τα έχουν χρησιμοποιήσει κάποιοι.Το μάτι πριν τους Μασώνους το χρησιμοποιήσαν οι Αιγύπτιοι,χωρίς αναγκαστικά να το αποσυμβολίζουν το ίδιο.
Είναι γεγονός πως όλα τα τάγματα και ειδικά τα τεκτονικά έχουν κάτι το ύποπτο,μόνο και μόνο από το γεγονός πως έχουν κρυφό χαρακτήρα.Τα παραδείγματα που έδωσε ο Lux για ανθρώπους που πραγματικά ελέγχουν τον κόσμο είναι σωστά και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν όντως τα τάγματα όπως μερικοί υποστηρίζουν διδάσκουν την αλήθεια και τη σοφία ή από την άλλη βγάζουν φουρνιές ανθρωπίσκων που τους θέλουν να ζουν,να αναπνέουν,να πράτουν για τα δικά τους συμφέροντα,που σύμφωνα με τα παραπάνω παραδείγματα δεν είναι και τόσο αγνά.
Προσωπικά πιστεύω,πως η πληροφορία και η γνώση είναι ελεύθερα και δεν ανήκουν και δεν μπορούν να διδαχτούν από κανένα τάγμα ή ιερατείο.Όπως έχω ξαναπεί η αλήθεια δεν είναι μία και όποιος τη μονοπωλεί πλανάται οικτρά.
Αν δεχτώ τις αγνές προθέσεις του Τεκτονισμού έχω ένα ερώτημα...γιατί οι διδαχές των Αρχιερέων τους δεν γίνονται ευρείες;Αν μου πείτε πως ο απλός άνθρωπος ή πιο σωστά ο μη μυημένος δεν μπορεί να καταλάβει ή να αντέξει αυτή τη γνώση θα διαφωνήσω γιατί ποιοι είναι τελικά πραγματικά μυημένοι στα μυστήρια της ζωής;

Diotima
29-01-07, 20:44
Από τον τρόπο που τίθενται κάποια ερωτήματα, προκύπτει και η κατεύθυνση του νου και της σκέψης μας, που προσπαθεί να κατανοήσει μέσα από αντιφατικές και αλλοπρόσαλλες κάποιες φορές πληροφορίες.

Η λέξη "αρχιερείς" είναι τελείως έξω από το πνεύμα του τεκτονισμού και σαφώς παραπέμπει σε νοοτροπίες οι οποίες δεν τον αφορούν.
Δεν υπάρχουν τέτοια πρόσωπα στον τεκτονισμό.
Υπάρχουν άνθρωποι - μέλη με πείρα στην τέχνη και τέτοιες απόψεις φιλοσοφικές ή χάρισμα στο λόγο που αξίζει να χαρίσουν τις σκέψεις τους σε αναγνώστες είτε μέσα από βιβλία, είτε με άλλο μέσο.

Υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία με κεντρικό θέμα τον τεκτονισμό.
Υπάρχουν βιβλία φιλοσοφικά που έχουν εμπνευστεί από τον τεκτονισμό.

Δεν καταλαβαίνω τί το κρυφό υπάρχει.
Βέβαια, όταν κάποιος βγαίνει και μιλάει ανοιχτά, μετά κατηγορείται...

Ίσως δεν ξέρουμε τί θέλουμε τελικά.

leo morpheus
29-01-07, 20:47
Η λέξη "αρχιερείς" είναι τελείως έξω από το πνεύμα του τεκτονισμού και σαφώς παραπέμπει σε νοοτροπίες οι οποίες δεν τον αφορούν.
Δεν υπάρχουν τέτοια πρόσωπα στον τεκτονισμό.
Υπάρχουν άνθρωποι - μέλη με πείρα στην τέχνη και τέτοιες απόψεις φιλοσοφικές ή χάρισμα στο λόγο που αξίζει να χαρίσουν τις σκέψεις τους σε αναγνώστες είτε μέσα από βιβλία, είτε με άλλο μέσο.

Δεν υπάρχει μασωνικός βαθμός αρχιερέα;Έτσι δεν είναι;Γι' αυτό το ανέφερα.
Δεν εννοούσα θρησκευτικό αρχιερέα!

Diotima
29-01-07, 23:28
Υπάρχουν μύθοι στον τεκτονισμό που αναφέρονται σε αρχιερείς.
Δεν ξέρω αν εννοείς αυτό.

Δεν υπάρχει τέτοιο αξίωμα πάντως.

leo morpheus
30-01-07, 03:59
Υπάρχουν μύθοι στον τεκτονισμό που αναφέρονται σε αρχιερείς.
Δεν ξέρω αν εννοείς αυτό.

Δεν υπάρχει τέτοιο αξίωμα πάντως.

Δεν υπάρχει ''Αρχιερέας 1ου Βαθμού'' κ.λ.π.;Δεν νομίζω να πέφτω τόσο έξω...!Επίσης,μια και έχεις τόσες γνώσεις πάνω στο θέμα,πως και δημιουργήθηκαν μεικτές τεκτονικές στοές όπως η ''Δελφοί'';Ποιος ο λόγος ύστερα από τόσα χρόνια ανδροκρατείας;

Diotima
30-01-07, 05:19
Λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει τέτοιος τίτλος. Δεν ξέρω πού το διάβασες ή ποιός στο είπε, αλλά δεν υπάρχει.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν αντιλαμβάνομαι το δεύτερο ερώτημά σου.
Δε θα 'πρεπε να υπάρχουν μεικτές τεκτονικές στοές κατά την γνώμη σου;
Πάρα πολλοί θεσμοί ήταν ανδροκρατούμενοι και άλλαξαν.
Αυτό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, δεν αφορά τον τεκτονισμό ειδικά.

LuX
06-02-07, 09:43
Μήπως θα μπορούσε κάποιος εκ των συμμετεχόντων στη συζήτηση να μας εξηγήσει τι είναι και τι σημαίνει το κάτωθι σύμβολο ;

http://img153.imageshack.us/img153/5688/25360621zd0.jpg (http://imageshack.us)
σαν ένα τριπλό Τ μου μοιάζει....

όπως και το επόμενο ....που είναι το ίδιο (Τ) σκαλισμένο στη κορυφή των φτερών του κηρυκείου....;

http://img219.imageshack.us/img219/7637/67277412zd0.jpg (http://imageshack.us)

Επί τη ευκαιρία το κηρύκειο είναι ένα θέμα που αφήσατε (στη μέση) και δε σας κολακεύει καθόλου ...αφού όλα συνδέονται...... (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=2060&page=1)

Δ.

Drymonia
06-02-07, 10:34
Να πω την αλήθεια, πρώτη φορά το βλέπω. Πρέπει να χει σχέση με το τρισυπόστατο σώμα-πνεύμα/νους-ψυχή που πρέπει να βρίσκονται σε ισοροπία/αρμονική συνύπαρξη για την θέωση.

LuX
06-02-07, 14:14
Να πω την αλήθεια, πρώτη φορά το βλέπω. Πρέπει να χει σχέση με το τρισυπόστατο σώμα-πνεύμα/νους-ψυχή που πρέπει να βρίσκονται σε ισοροπία/αρμονική συνύπαρξη για την θέωση.
νομίζω πως αυτή η σκέψη σου πρέπει να είναι εντελώς λανθασμένη....
αν θες να πιάσει περισσότερο τόπο... κάνε τη copy-paste στο κηρύκειο ;) .
ας περιμένουμε και τις απαντήσεις των υπολοίπων λοιπόν... :)
ΑΝ γνωρίζουν.....και μπορούν φυσικά.....

Δ.

LuX
13-02-07, 15:00
Τελικά δε βλέπω να μας Εξηγεί κανείς τα ....3Τ....
μπαι δε γουει...
η λέξη μεσουράνιος γνωρίζει κανείς αν έχει σχέση με τον τεκτονισμό ; :D

Δ.

Diotima
13-02-07, 23:49
Όχι δεν έχει.

ΥΓ Υπάρχει λέξη μεσουράνιος;

melian
14-02-07, 00:42
Ρήμα μεσουρανώ υπάρχει σίγουρα αρα γιατί να μην υπάρχει και επίθετο; ;)
Μεσουράνιος = αυτός που μεσουρανεί.

Antonia
14-02-07, 10:34
Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη (που κατά τ' άλλα έχει καταστρέψει την ελληνική γλώσσα και ορθογραφία, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) μεσουρανώ μεταφορικά σημαίνει:

-> φθάνω στο απόγειο, στο αποκορύφωμα της επιτυχίας, της ανάπτυξης, της ακμής, της δόξας.
-> θριαμβεύω, βρίσκομαι στο ζενίθ.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, η σύνδεση με τον τεκτονισμό, αν πάρουμε σα δεδομένο πως οι Τέκτονες συνήθως είναι άτομα υψηλόβαθμα και σημαντικά για την κοινωνία (βλ. πολιτικοί) είναι πως όσοι είναι μέρος αυτού έχουν εξουσία, άρα και δύναμη, οπότε είναι στο κορυφαίο σημείο της προσωπικής τους επιτυχίας.
Επίσης, από κάποιες εικόνες που έχουν παραθέσει μέλη στο συγκεκριμένο topic, μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως το τρίγωνο χρησιμοποιείται συνέχεια σα σύμβολο στον τεκτονισμό. Σημειολογικά το τρίγωνο έχει σχέση με το απόγειο σημείο, την κορυφή, αφού πάντα φέρει μία. Στον τεκτονισμό μάλιστα, συνήθως είναι ισοσκελές, οπότε και η κορυφή του είναι στο κέντρο...

Δεν ξέρω αν έχουν καμία σχέση όλα αυτά με αυτό που ρωτάει ο LuX. Συγχωρέστε με αν είπα άσχετα πράγματα, απλά προσπαθώ να βγάλω κι εγώ μια άκρη.

SpRiTe
14-02-07, 11:45
Φίλοι μου καλημέρα σας

Φίλε Lux τα τρία Τ συμβολικά (θα προσπαθήσω να το αποδώσω έτσι για να γίνει κατανοητό) συμβολίζουν την εσωτερική τάξη, και αρμονία που μπορεί να έχουν οι τρεις βασικές δυνάμεις του ανθρώπου, η θέληση η αγάπη η σοφία.
Βέβαια μια περαιτέρω ανάλυση θα είναι δύσκολο να γίνει, διότι, δεν είναι σύμβολο το οποίο απο μόνο του έχει μια ερμηνεία στερεότυπη, αλλά συνδέεται με ένα μεγάλο κομμάτι της τεκτονικής φιλοσοφίας που στόχο του έχει ο άνθρωπος να μπορέσει να καταλάβει τις δυνατότητές του, και να βάζει στόχους που θα υπερβαίνουν ακόμα και τον εαυτό του, που είπαμε, οτι είναι και ο μεγάλος μας εχθρός (τα αρνητικά μέρη του εαυτού μας πάντα).
Είναι σύμβολο το οποίο συναντάται σε μεγάλους βαθμούς, οι οποίοι έχουν σα στόχο ο άνθρωπος να γίνει όσο μπορεί, στο μέτρο του ο καθένας, περισσότερο διεισδυτικός στις έννοιες, ερμηνείες, δράση του στη ζωή.
Φίλη Antonia, πάρα πολύ προσεγμένος ο τρόπος που συνδίασες τη λέξη "μεσουρανώ" μεταφορικά με το τεκτονισμό.
Όπως βεβαίωσε και η φίλη Διοτίμα, έτσι κι εγώ βεβαιώνω με τη σειρά μου οτι λέξη "μεσουράνιος" - "μεσουρανώ" δεν υπάρχει στο τεκτονισμό.
Τα δεδομένα όμως δεν είναι άνθρωποι "άτομα υψηλόβαθμα και σημαντικά για την κοινωνία (βλ. πολιτικοί)"
Καταλαβαίνω τη σύγχυση που υπάρχει με το θέμα, και στο μέτρο που γνωρίζω τα δεδομένα είναι οτι υπάρχουν άνθρωποι απο ΟΛΕΣ τις κοινωνικές τάξεις ισότιμα μεταξύ τους. Πολιτικοί δε γνωρίζω να υπάρχουν.
Πίστεψέ με, το μόνο που υπάρχει είναι άνθρωποι που διψάνε για τη θετική τους δράση, και τίποτα άλλο.
Όμως επειδή έθιξες και συνέδεσες όμορφα και το τρίγωνο με αυτό, ας πούμε και λίγα λόγια για το πως ο τεκτονισμός το αποσυμβολίζει.
Το τρίγωνο σε γενικές γραμμές είναι ένα σύμβολο το οποίο απο αρχαιοτάτους χρόνους συμβόλιζε κάτι το ανώτερο, που στη περίπτωσή μας είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε "φως" μεταφορικά. Σαν σύμβολο απο μόνο του, γιατί μπορεί να περικλείει μέσα του και άλλα σύμβολα, πχ το παντεπόπτη οφθαλμό, είναι ισοσκελές διότι οι τρεις πλευρές του συμβολίζουν διάφορα μέρη της τριαδικότητας, τα οποία είναι ισότιμα. Συμβολίζει επίσης τον αριθμό "3" με όλες του τις ερμηνείες (όπως και άλλα σύμβολα βέβαια) Η κορυφή που κοιτάει ψηλά συμβολίζει την κατάσταση που πρέπει να έχουμε εμείς που ψάχνουμε την αλήθεια τέκτονες η μη και που πρέπει να είναι πάντα το να κοιτάμε ψηλά.
Όταν περικλείει μέσα του ένα ακόμα σύμβολο όπως προανέφερα, αυτό γίνεται για να υποδηλώσει οτι μέσα απο την αλήθεια ενεργοποιείται η δύναμή του, μέσα απο την αλήθεια εκτιμάται η δράση του.
Σαφώς θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πάρα πολλά για τον αποσυμβολισμό του, πιστεύω οτι σε γενικές γραμμές καλύπτεται όμως.
Να σημειώσω οτι το μεγάλο θέμα των συμβόλων και του αποσυμβολισμού τους παράλληλα, απασχολεί πολλούς τέκτονες, και ιδιαίτερα την ένταξή τους στη ζωή, τη βιωματική.

Diotima
14-02-07, 12:42
Σε ελληνικό λεξικό λέξη "μεσουράνιος" δεν έχω βρει κι ο αγαπητός μου Μπαμπινιώτης δεν αναφέρει την ύπαρξη επιθέτου.

Στην τεκτονική εγκυκλοπαίδεια επίσης δεν υπάρχει.

Τώρα βέβαια, εμείς οι έλληνες είμαστε γλωσσοπλάστες, οπότε όλα γίνονται, αλλά εδώ νομίζω μιλάμε για τα ήδη υπαρκτά ζητήματα του τεκτονισμού, έτσι;

Θα ήθελα να παρατηρήσω κάτι σε σχέση με την προσπάθεια αποσυμβολισμού η οποία επιχειρείται στην παρούσα συζήτηση.

Είναι δεδομένο ότι κάποια σύμβολα και όροι, όπως υπαινίχθηκε κι ο SpRiTe, αφορούν σε μύθους με τους οποίους οι τέκτονες καταπιάνονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου στην πορεία της εξέλιξής τους και της προσωπικής μαθητείας τους κι έτσι η σημασία τους έχει μία πιο ειδική χροιά, η οποία αποκαλύπτεται καλύτερα και ευκολότερα σε μέλη των στοών αποκλειστικά.
Θεωρώ λοιπόν, ευνόητο ότι εδώ δεν είναι δυνατόν παρά να θιγούν ακροθιγώς τέτοια ζητήματα και μέσα στα πλαίσια της έκθεσης προσωπικών εκτιμήσεων και μόνον.

Δυστυχώς, θεωρώ σημαντικό να επισημανθεί ότι μόνον η προσωπική εμπειρία μπορεί να δώσει σαφή εικόνα σχετικά με τη συμβολική του τεκτονισμού κι επειδή κυκλοφορούν πολλοί "καλοθελητές" και δήθεν "μέλη" που σπεύδουν να παρουσιαστούν ως ειδήμονες ή και διάφορες ιστοσελίδες που "ηρωικά" αποκαλύπτουν υποτιθέμενα μυστικά, ας "κρατούμε μικρό καλάθι".

Πρόσφατα μου είπαν ότι υπάρχει νεαρός - μικρότερος των 20 ετών - περιφερόμενος στα ελληνικά φόρουμς και τσατ ρουμς, ο οποίος διατείνεται ότι είναι χρόνια μέλος του τεκτονισμού κι ότι έχει εμπειρία που "κληρονόμησε" από τους τέκτονες γονείς του.
Είναι περιττό νομίζω να υπενθυμίσω ότι μέλος στοάς μπορεί να γίνει κάποιος μόνο όταν έχει κλείσει το 21ο έτος της ηλικίας του και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (μία εκ των οποίων είναι η περίπτωση οι γονείς να είναι ήδη μέλη), δίδεται άδεια για συμμετοχή νωρίτερα, αλλά που σαφώς, τότε δε μιλούμε για κανένα "κληρονομικό χάρισμα" ή ιδιαίτερη γνώση. Είναι πολύ νωρίς και προσωπικά, θα θεωρούσα πολύ αλαζονική μία τέτοια δήλωση.

LuX
14-02-07, 17:09
http://img473.imageshack.us/img473/4141/200702120130260pk6.jpg (http://imageshack.us)

Δε ξέρω αν μπορείτε να διακρίνεται το όνομα αλλά σίγουρα φαίνεται ο βαθμός ...
Για να μη νομίζεται πως πλασάρω μούφα πληροφορίες ....
Αν υπάρχει λάθος χρεώστε τον κύριο και όχι εμένα ..

Σπραιτ μερσί για την ωραία επεξήγηση ...
Αλλά τα νομίσματα έχουν δύο όψεις όπως θα έλεγε ο συνήγορος του διαβόλου (που δεν είμαι εγώ)
Τα πυραμιδωτά συστήματα εκτός των όσων προείπες για τα τρίγωνα ενέχουν και τη πίσω πλευρά , αυτή δηλαδή της χειραγώγησης από την κορυφή προς τη βάση ...

Δ.

Diotima
14-02-07, 19:39
Καλά... αυτός ο κύριος Brown λέει ότι θέλει και κάποιος κότσαρε κι ένα νούμερο δίπλα στ' όνομά του...

Εσύ ως Έλληνας δεν έχεις κρίση να αντιληφθείς ότι η λέξη δεν σημαίνει "μεσουράνιο";

Είναι τόσο δύσκολο να διαπιστώσεις ότι τέτοια λέξη δεν υπάρχει;;

Προφητική ήμουν στο προηγούμενο ποστ ή μήπως τελικά μερικά πράγματα είναι θέμα κοινού νου;;

Αν κάθε φορά που κάποιος διέπραττε το ποινικό αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων χρησιμοποιούσε το επιχείρημα "δεν φταίω εγώ, η Εύα με απάτησε", καλά θα ήταν... καθαρή θα την έβγαζε ε;

LuX
15-02-07, 15:28
Καλά... αυτός ο κύριος Brown λέει ότι θέλει και κάποιος κότσαρε κι ένα νούμερο δίπλα στ' όνομά του...

Εσύ ως Έλληνας δεν έχεις κρίση να αντιληφθείς ότι η λέξη δεν σημαίνει "μεσουράνιο";

Είναι τόσο δύσκολο να διαπιστώσεις ότι τέτοια λέξη δεν υπάρχει;;

Προφητική ήμουν στο προηγούμενο ποστ ή μήπως τελικά μερικά πράγματα είναι θέμα κοινού νου;;

Αν κάθε φορά που κάποιος διέπραττε το ποινικό αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων χρησιμοποιούσε το επιχείρημα "δεν φταίω εγώ, η Εύα με απάτησε", καλά θα ήταν... καθαρή θα την έβγαζε ε;
Κυρία Διοτίμα μου

Τώρα νομίζω πως γίνεσαι άδικη ...και όπως καταλαβαίνεις κάτι τέτοιο αντιτίθεται στη βασική αρχή σου ...
Σε λίγο θα μας πεις πως έκανα και μοντάζ με «μούφα» ονόματα και βαθμούς ...
Το ρήμα μεσουρανώ υπάρχει εις την ελληνική να είσαι σίγουρη ...
Εξάλλου αυτός ο κύριος Μπράουν δεν είναι πηγή μου όπως θα φαντάζεσαι αφού όπως πολύ κατάλαβες ως Έλλην προτιμώ τα Ελληνικά προϊόντα
.................................................. .................................................. ........................
Τέλος για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τα λοιπά που λες ....φαντάσου τι μπορώ να πω και εγώ για σένα ....αλλά βλέπεις πως δε το κάνω γιατί και έτσι να είναι ,σε σέβομαι και σε εκτιμώ .
Πάντως σε αντίθεση με προηγούμενους συζητητές του θέματος δε θα πω πως άκουσα από κάποιον που είπε πως ήταν ....κλπ
.................................................. .................................................. ............................

Αυτά τα ολίγα ....
Από εδώ και πέρα δε θα φιλοσοφήσω άλλο
Εξάλλου ότι και να πω θα λες τα αντίθετα ....
Τέσπα ,αν βρω κάποια στιγμή διάθεση ,θα προτιμήσω να σου δείξω και όχι να πω περισσότερα ...

Bholenath !

Δ.

Diotima
15-02-07, 19:22
Κάνε μας τη χάρη βρε LuX που κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.

Κατ' αρχήν άσε τις αρχές μου ήσυχες διότι δε σε αφορούν.

Στο δια ταύτα τώρα:

- δεν είπα ότι εσύ έκανες το μοντάζ.

- άνθρωπος με στοιχειώδη νοημοσύνη μπορεί να ξεχωρίσει ένα ρήμα από ένα επίθετο ή ένα ουσιαστικό. Είναι άλλο το "μεσουρανώ" κι άλλο το "μεσουράνιο", που είναι ανύπαρκτο.

- είναι τελείως ανόητο και ανακριβές ότι η λέξη "μάσονρι" προέρχεται από οποιαδήποτε σχετική ρίζα. Είναι γνωστό από πού προέρχεται. Κάνε τον κόπο να το βρεις. Δεν είναι δύσκολο.

- αν ο κύριος αυτός δεν είναι η πηγή σου, τί ρωτάς λοιπόν;

- οι συκοφαντίες σου προς το πρόσωπό μου με αφήνουν αδιάφορη.

- είναι αλήθεια ότι ό,τι κι αν πεις, λέω αντίθετα. Σου ζητώ συγγνώμη που δεν ανέχομαι τις ανακρίβειές σου.

Αναμένουμε να συνεχίσεις καλύτερα, αφού λες ότι μπορείς... και σου υπόσχομαι να υποκλιθώ ταπεινά στη μεγαλειότητά σου όταν βρεις τη διάθεση να μου δείξεις...

Μιχάλης
15-02-07, 22:53
Θα παρακαλέσω για άλλη μια φορά να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που οδήγησαν στο κλείδωμα του θέματος "masonry" πριν από λίγο καιρό. Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα και δεν μπορεί να διεξαχθεί ένας σωστός διάλογος, ιδιαίτερα μεταξύ δύο συνομιλητών που διαισθάνομαι πως αν το θέλουν έχουν πολλά να πουν.

Μιχάλης
15-02-07, 23:20
Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη (που κατά τ' άλλα έχει καταστρέψει την ελληνική γλώσσα και ορθογραφία, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) μεσουρανώ μεταφορικά σημαίνει:

-> φθάνω στο απόγειο, στο αποκορύφωμα της επιτυχίας, της ανάπτυξης, της ακμής, της δόξας.
-> θριαμβεύω, βρίσκομαι στο ζενίθ.

Και για να κάνω μια (ελπίζω όχι απέλπιδα) προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος. Προφανώς, σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά και με τα λίγα Ελληνικά που γνωρίζουμε, υπάρχει ρήμα "μεσουρανώ" αλλά δεν υπάρχει "μεσουράνιος". Ακόμα και να υπήρχε, όμως, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιόν τρόπο συνδέεται η λέξη "μασόνος" και "μασονία" μαζί της, τουλάχιστον σε ετυμολογικό επίπεδο. Σε συμβολικό μπορούμε να κάνουμε διάφορες υποθέσεις.
Διοτίμα, θα ήθελα να μας πεις εάν η πυραμίδα με τον παντεπόπτη οφθαλμό αποτελεί μασονικό σύμβολο. Εάν ναι, από που αντλεί την προέλευσή του και ποιός είναι ο συμβολισμός της; Ο Μασονισμός χρησιμοποιεί αρχαιότερα σύμβολα με δικό του τρόπο, σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν από διάφορες θρησκείες;

LuX
16-02-07, 09:55
Και για να κάνω μια (ελπίζω όχι απέλπιδα) προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος. Προφανώς, σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά και με τα λίγα Ελληνικά που γνωρίζουμε, υπάρχει ρήμα "μεσουρανώ" αλλά δεν υπάρχει "μεσουράνιος". Ακόμα και να υπήρχε, όμως, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιόν τρόπο συνδέεται η λέξη "μασόνος" και "μασονία" μαζί της, τουλάχιστον σε ετυμολογικό επίπεδο. Σε συμβολικό μπορούμε να κάνουμε διάφορες υποθέσεις.
Διοτίμα, θα ήθελα να μας πεις εάν η πυραμίδα με τον παντεπόπτη οφθαλμό αποτελεί μασονικό σύμβολο. Εάν ναι, από που αντλεί την προέλευσή του και ποιός είναι ο συμβολισμός της; Ο Μασονισμός χρησιμοποιεί αρχαιότερα σύμβολα με δικό του τρόπο, σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν από διάφορες θρησκείες;
http://img257.imageshack.us/img257/3480/20070212011950pr7.jpg (http://imageshack.us)

μεσούρανα = high up in the sky
μεσουράνημα = acme ,crown ,culmination
μεσουράνηση = zenith
μεσουράνιος = meridian - in mid-air

Η λέξη που συνδέεται είναι η αγγλική masonry

Δ.

Drymonia
16-02-07, 10:16
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΒΡΗΚΑ!!

Και ΝΑΙ το επίθετο υπάρχει και είναι ..αρχαίο. Βρίσκεται στο Mέγαν Λεξικόν Liddell&Scott και έχει ως εξής:

Μεσουράνιος, ον, ο εν τω μέσω του ουρανού ών, Αριστ. Μετεωρ. 3. 6, 8.

..επίσης υπάρχουν τα παράγωγα: μεσουρανέω, μεσουράνημα και μεσουράνησις.

Diotima
16-02-07, 17:53
Προφανώς, σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά και με τα λίγα Ελληνικά που γνωρίζουμε, υπάρχει ρήμα "μεσουρανώ" αλλά δεν υπάρχει "μεσουράνιος". Ακόμα και να υπήρχε, όμως, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιόν τρόπο συνδέεται η λέξη "μασόνος" και "μασονία" μαζί της, τουλάχιστον σε ετυμολογικό επίπεδο. Σε συμβολικό μπορούμε να κάνουμε διάφορες υποθέσεις.

Ακριβώς αυτή είναι και η δική μου απορία.

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η αγαπητή Drymonia έκανε την απαιτούμενη γλωσσολογική ανακάλυψη και υπάρχει η λέξη έστω στα αρχαία, δεν καταλαβαίνω πώς προκύπτει ως ρίζα της αγγλικής "masonry".

Επειδή κάποια γράμματα ταιριάζουν;;

Αν πρέπει ντε και καλά να προέρχονται όλα από τα αρχαία ελληνικά, νομίζω ότι υπάρχει πολύ πιο απλή και λογική εξήγηση.
Υπάρχει το ρήμα "μάσω" το οποίο σημαίνει "κτίζω". Και οι μασώνοι - τέκτονες προέρχονται από τους κτίστες.

Διαφορετικά, να βρούμε όλες τις λέξεις που μοιάζουν τα γράμματα και ν' αρχίσουμε τους "συμβολικούς ακροβατισμούς". Τί λέτε;

Κατ' αρχήν, για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο συμβολισμός είναι μία πανάρχαια τεχνική που βασίζεται σε ανθρώπινες ψυχικές λειτουργίες και δεν χρησιμοποιείται μόνο από θρησκείες.
Το πιο απλό παράδειγμα είναι οι πινακίδες οδικής κυκλοφορίας.
Σύμβολα που εικονοποιούν μία εντολή για τους οδηγούς και όλοι έχουμε συμφωνήσει τη λειτουργία και τη σημασία τους.

Ο Τεκτονισμός έχει δικά του σύμβολα, τα οποία δεν είναι αναγκαία πρωτότυπα, αλλά έχουν πιο εξειδικευμένη χρήση ή/και σημασία ανάλογα.

Το συγκεκριμένο που με ρωτάς, δηλαδή η πυραμίδα με τον παντεπόπτη οφθαλμό δεν είναι αμιγώς τεκτονικό σύμβολο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως, με την ευρεία έννοιά του, δηλαδή όπως χρησιμοποιείται ήδη από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου. Τότε, ως γνωστόν, συμβόλιζε το θείο και την πανταχού παρουσία του.

Templar
20-02-07, 12:04
Masonry is the building of structures from individual units laid in and bound together by mortar. The common materials of masonry construction are brick, stone such as marble, granite, travertine, limestone; concrete block, glass block, and tile. Masonry is generally a highly durable form of construction. However, the materials used, the quality of the mortar and workmanship, and the pattern the units are laid in can strongly affect the durability of the overall masonry construction.

Mason = Τεκτων (οπως αρχιτεκτων) Κτιστης

Ειναι καθαρα αγγλικη λεξη και δεν εχει καμμια σχεση με ουρανους
Αλλωστε ο τεκτονισμος ξεκινησε ως αδελφοτητα των τεκτωνων (κτιστων)

LuX
21-02-07, 10:19
Καταρχήν να ευχαριστήσω τη φίλη μου Δρυμονία που με έβγαλε από τη δύσκολη θέση του να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας ....
Μια απλή και μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι να παραθέσω τα λόγια της γιαγιά μου και μια παροιμία που μου έλεγε όταν ήμουν μικρός ...

«αν το ρήμα με το ουσιαστικό δε συνουσιαστεί
το επίθετο ποτέ δε θα γεννηθεί»...

[font=Comic Sans MS]Διοτίμα, θα ήθελα να μας πεις εάν η πυραμίδα με τον παντεπόπτη οφθαλμό αποτελεί μασονικό σύμβολο. Εάν ναι, από που αντλεί την προέλευσή του και ποιός είναι ο συμβολισμός της; Ο Μασονισμός χρησιμοποιεί αρχαιότερα σύμβολα με δικό του τρόπο, σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν από διάφορες θρησκείες;

http://img206.imageshack.us/img206/6594/madonnanw9.jpg (http://imageshack.us)
LIKE A VIRGIN (MARY ? )

Αν και δε με λένε Διοτίμα θέλω φίλε Μιχάλη να σου πω πως ....Ναι είναι..!!
Τι σχέση έχει τώρα η Madonna με την Παναγία την Έριδα τον Πάπα τις αστρικές Πύλες τις πυραμίδες τη μαγεία και την παρθενογένεση ;
Ίσως δούμε στη συνέχεια.....

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω τη κυρία Διοτίμα αν μπορεί να μας πει με ευγενικό τρόπο ,ποίος ο συμβολισμός των δαπέδων διαφόρων στοών η αιθουσών που είναι διακοσμημένα με μαύρα και άσπρα τετράγωνα ...
Αυτά προς το παρόν....
Φιλικά...

Δ.

Drymonia
21-02-07, 11:25
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω την διαμάχη που έχει ξεσπάσει. Ο Lux μας αναφέρει ότι το επίθετο "μεσουράνιος" χρησιμοποιείται από τους Μασσώνους. Κι έχει μια λογική σύμφωνα με την φιλοσοφία της μασσωνίας και τα σύμβολα που χρησιμοποιεί. Δηλαδή, η πυραμίδα με τον οφθαλμό στην κορυφή είναι ένα σύμβολο μεσουράνησης. Τώρα, το αν από εκεί βγήκε η λέξη mason, εδώ μπορούμε να πούμε πολλά, δηλαδή η λέξη στην Ελληνική γράφεται με 2 τρόπους: Μασσωνία, Μασονία. Αν πάρουμε το 1ο και σύμφωνα με το ετυμολογικό λεξικό που έχω, ίσως [το πιθανότερο δηλαδή] προέρχεται από την αρχαία λέξη "μάσσων" = μείζον. Υπάρχει και το "μάσσω/μάττω" = ψηλαφώ, κατεργάζομαι δια των χειρών, ζυμώνω, εκ του οποίου προέρχεται και η αγγλική [stone]mason που ακριβώς σημαίνει κόβω λίθους χρησιμοποιώντας τα χέρια μου για να χτίσω. Τώρα, γιατί είναι "mason" κι όχι "builder" στην Αγγλική ίσως να έχει σχέση με την διπλή σημασία της λέξης σύμφωνα με την ρίζα της που επαναλαμβάνω ταιριάζει απόλυτα με την φιλοσοφία της αδελφότητας.

Ε, δεν τους είπε και καμπούρηδες ο Lux!!!

Lux ενδιαφέροντα τα περί Μαντόνας, συνέχισε..

LuX
21-02-07, 12:26
Drymonia] Τώρα, γιατί είναι "mason" κι όχι "builder" στην Αγγλική ίσως να έχει σχέση με την διπλή σημασία της λέξης σύμφωνα με την ρίζα της που επαναλαμβάνω ταιριάζει απόλυτα με την φιλοσοφία της αδελφότητας.

ισως επειδή μασον = μονας = αμνος ....
ρε C Δρυμονία για κάνε ενα κόπο και δες στο λεξικό....

το μασάω υπάρχει... :D ?

Lux ενδιαφέροντα τα περί Μαντόνας, συνέχισε..
θα μου επιτρέψεις να το σκεφτώ λίγο ε ......
δεν είναι και τόσο εύκολο .....όσο φαίνεται....

Δ.

Drymonia
21-02-07, 12:42
ισως επειδή μασον = μονας = αμνος ....
Ναι, ίσως και γι'αυτό.. Μα είναι πολύ λογικό, όπως όλες οι θρησκείες, αδελφότητες κλπ έχουν σύμβολα και λέξεις με φανερές και κρυφές/μυστικές/"μόνο για μέλη"/"for internal use only" σημασίες, υπάρχει γενικά αμφισημία. Απλά δεν επιθυμούν οι γνώσεις αυτές να βγαίνουν προς τα έξω διότι έτσι η πυραμίδα σπάει και γίνεται ευθεία γραμμή.

ρε C Δρυμονία για κάνε ενα κόπο και δες στο λεξικό....

το μασάω υπάρχει... :D ?
Χι χι, υπάρχει μαζί με την φυλή των Μασάι που ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ! ;)

Diotima
21-02-07, 15:32
Νομίζω ότι εδώ θα μάθουμε πραγματικά την αλήθεια περί μασωνίας κι εγώ δεν μπορώ παρά να σωπάσω, να ανοίξω τα μάτια μου, να διαβάσω καλά και επιτέλους να μορφωθώ από τους ειδήμονες.

Καλή συνέχεια...

LuX
21-02-07, 15:42
Νομίζω ότι εδώ θα μάθουμε πραγματικά την αλήθεια περί μασωνίας κι εγώ δεν μπορώ παρά να σωπάσω, να ανοίξω τα μάτια μου, να διαβάσω καλά και επιτέλους να μορφωθώ από τους ειδήμονες.

Καλή συνέχεια...
Όσες μασονικές εγκυκλοπαίδειες και να ανοίξεις.... την αλήθεια είναι πολύ δύσκολο να τη μάθεις Διοτίμα μου ...
Δε ξέρω αν έχεις πάει ποτέ σε κάποια πυραμίδα , να σταθείς στη βάση της και να κοιτάξεις στη κορυφή .....
Αν ποτέ τύχει (που στο εύχομαι) προσπάθησε να δεις τη κορυφή της και θα με θυμηθείς .....
Παρόλα αυτά νομίζω πως δε θα το βάλεις κάτω ότι και αν λες .....
Γιατί σ αρέσει.......
Αναμένω λοιπόν να μου πεις για τα δάπεδα των μασονικών στοών ...

Γιατί ένα μαύρο και ένα άσπρο......;

Δ.

Μιχάλης
21-02-07, 15:43

Καλή συνέχεια...

Διοτίμα, έχεις επίγνωση φαντάζομαι, ότι βρισκόμαστε σε ένα δημόσιο φόρουμ, στο οποίο ο καθένας καταθέτει τις απόψεις του, όποιες και αν είναι. Εκτίθεται κανείς μέσω των απαντήσεών του και βάση αυτών κρίνεται ο συλλογισμός του. Εάν κατέχεις κάποια γνώση παραπάνω, που προφανώς σύμφωνα με εσένα είναι και η σωστή, έχεις το ελεύθερο να την παρουσιάσεις ή να την κρατήσεις για τον εαυτό σου. Και τα δύο είναι δικαιώματά σου.
Θα ήθελες να μου απαντήσεις για ποιό λόγο θεωρείς πως έχεις τις σωστές απαντήσεις; Έχεις κάνει κάποια συγκεκριμένη έρευνα πάνω στο ζήτημα της Μασονίας ή έχεις κάποια οποιαδήποτε άλλη σχέση, που σε κάνει να υποτιμάς αυτά που οι χρήστες παραθέτουν;
Αν έχεις κάνει έρευνα επάνω στα μασονικά σύμβολα, θα ήθελες να μας παρουσιάσεις τα κυριότερα σημεία της, που να αποδεικνύουν ότι όλοι οι υπόλοιποι λένε απλώς ανοησίες;

Diotima
22-02-07, 04:49
Η Δημοκρατία καταστρέφεται διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της Ελευθερίας και της Ισότητας.

Έμαθε στους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα, την αναρχία ως ευδαιμονία.

Σωκράτης

Drymonia
22-02-07, 10:24
Διοτίμα, δεν απαντάς στην ερώτηση του Μιχάλη, αντ'αυτού μας προσβάλλεις έμμεσα λέγοντάς μας αναιδείς, αυθάδεις και άναρχους. Δεν σε τιμάει αυτό διότι αποδεικνύει αδυναμία επιχειρηματολογίας. Ενεργείς σαν να δέχεσαι προσωπική επίθεση, κάτι που δεν ισχύει. Από την άλλη επικρίνεις όποιον έχει αντίθετη γνώμη και προβάλλει τα επιχειρήματά του, απορρίπτοντας την βασική αρχή κάθε ελεύθερης πολιτείας και πνεύματος να εκφράζει την άποψή του.
Είναι αναίδεια να σκεπτόμαστε λογικά;
Είναι αυθάδεια να εμβαθύνουμε στις λέξεις;
Ναι, είναι γεγονός, όπως υπάρχει το ρήμα "μάσσω", υπάρχει και ο υπερθετικός "μάσσων" που σημαίνει μείζον/μέγας. Για μένα αυτό έχει σημασία. Για σένα όχι, το δέχομαι, αλλά για μένα έχει και θα το σεβαστείς.
Είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει το επίθετο "μεσουράνιος". Για μένα σημασιολογικά και συμβολικά μπορεί να έχει σχέση με την στοά. Για σένα όχι και το σέβομαι και το ίδιο οφείλεις να κάνεις κι εσύ.

Ο Πυθαγόρας τίμα και εξυψώνει την ελευθερία ως το μεγαλύτερο αγαθό που σε κανέναν δεν πρέπει να παραδίδουμε:
Συγγενεί και άρχοντι πλην ελευθερίας πάντα είκε.

LuX
26-02-07, 16:54
http://img244.imageshack.us/img244/5117/20070211081734xw1.png
(http://imageshack.us)
Ο Αξιότιμος Κος Σπραιτ μηπως θα μπορούσε να μας εξηγήσει το νόημα των ασπρόμαυρων πλακιδίων του δαπέδου ....καθώς επίσης και Τι συμβολίζει το σύμβολο πάνω αριστερά δίπλα στον ήλιο και τη σελήνη.... και αν παίζει κάποιο ρόλο που τα πόδια της σκάλας πατάνε σε ένα μαύρο και ένα άσπρο πλακάκι , η ειναι απλώς τυχαίο ;

Δ.

Φοίβος Καλφόπουλος
26-02-07, 18:51
Lux δεν μπορώ να καταλάβω που θες να το πάς και επιμένεις τόσο στο χρώμα του δαπέδου . Για να σου φύγει λοιπόν αυτή η απορία το πάτωμα του κυρίως Ναού μιάς στοάς συμβολίζει τη Γη και έχει τη μορφή μωσαικού με μαύρες και άσπρες ψηφίδες διότι με αυτό το τρόπο συμβολίζεται η διαδικότητα στην οποία ζεί καθημερινά ο άνθρωπος ( μέρα-νύχτα , καλό-κακό , κρύο - ζεστό , χαρά λύπη κ.ο.κ ) . Γενικώς ολόκληρη η τεκτονική στοά είναι δομημένη με βάση κάποιους σημαντικούς για τους τέκτονες συμβολισμούς , δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένεις τόσο ...

LuX
27-02-07, 09:20
Κάτι σα το γιν- γιαν να υποθέσω δλδ ...
Συγγνώμη αλλά δε με καλύπτεις απόλυτα....
Αυτή είναι η εύκολη εξήγηση ...η Εξωδιαδιδόμενη ....
Προσωπικά μέσα από τη συγκεκριμένη φωτογραφία που ανέβασα ψάχνω τη βαθύτερη ουσία (τυπικό-μύηση) , αν αυτό μπορεί να ειπωθεί....

Ο επιμένον μανθάνει φυσικά και δεν έχω ισχυριστεί ποτέ ότι είμαι εύκολα κατανοητός ώστε να με καταλάβεις, βεβαίως αν υπάρχουν αντιρρήσεις γιατί ανοίξατε το θέμα ;
Ας μιλάγαμε για κάτι πιο εύκολο .....

Επί τη ευκαιρία ξέχασες να μας πεις για το σύμβολο αριστερά του μεσουρανούντος ηλίου ...περί τίνος πρόκειται ;
Αυτά για να αρχίσουμε
τα υπόλοιπα στη πορεία ...

Δ.

Drymonia
27-02-07, 11:01
Επίσης..
mason
builder
bilderberg

..λες;

agaliarep
04-09-07, 13:35
http://img362.imageshack.us/img362/4760/baphomet1wp0.gif (http://imageshack.us)

http://img184.imageshack.us/img184/7768/baphomet6my3.jpg (http://imageshack.us)

http://img362.imageshack.us/img362/1436/baphometzh0.jpg (http://imageshack.us)

http://img174.imageshack.us/img174/2063/masonsbaphometnz8.jpg (http://imageshack.us)

Akalyptos
04-09-07, 16:18
Καλησπέρα σε όλους Τέκτονες , Μασόνους και μη.
Μου πήρε 50' για να διαβάσω όλα τα post και μπορώ να πω πως τώρα είμαι έτοιμος να καταθέσω την άποψη μου.
Κατ' αρχάς αισθάνομαι ότι θα πρέπει να γίνει ένας τουλάχιστον ιστορικός διαχωρισμός μεταξύ Τεκτόνων και Μασόνων.
Αυτό το θέτω διότι παρότι στη βάση του (εννοιολογικά μιλώντας) το θέμα έχει κοινή ρίζα (κτίστες - οικοδόμους κλπ) , υπάρχει χρονολογική διαφοροποίηση και κατ' εμέ και ποιοτική διαφορά.
Οι Τέκτονες υπάρχουν από την αρχαιότητα σε όλους τους λαούς (για παράδειγμα οι Έλληνες Τελχίνες) και αποτελούσαν το "συνδικάτο" των κατασκευαστών - τεχνιτών , οι οποία κατείχαν τη γνώση της τέχνης τους και διαμέσου της συσπείρωσης κατοχύρωναν τον έλεγχο και την συνέχιση αυτής.
Οι Μασόνοι εμφανίζονται αιώνες αργότερα στον δυτικό κόσμο (και μόνο από όσο ξέρω με εξέρεση ίσως το Ισραήλ) αργότερα και συγκεκριμένα την περίοδο του Μεσαίωνα και αποτελούν και αυτοί συντεχνία κατασκευαστών άλλα όχι μόνο.
Στους κόλπους τους περιλαμβάνονται πλέον και άνθρωποι από άλλες επαγγελματικές ομάδες (καλλιτέχνες , επιστήμονες κλπ) , αλλά η αρχή παραμένει η ίδια :
Η διαφύλαξη και συνέχιση της γνώσης τους.
Η αρχή της αλληλοβοήθειας είναι αυτονόητη μεταξύ τους (πώς αλλιώς θα διαφυλάσσονταν άλλωστε η ύπαρξη και συνέχιση τους) και δεν αντιλαμβάνομαι την τοποθέτηση ότι οι Μασόνοι βοηθιούνται μεταξύ τους , αλλά βοηθούν και όλο τον κόσμο!!! Τότε γιατί να αποτελούν κλειστή κοινότητα? Ας γινόντουσαν εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα...
Λυπάμαι άλλα τέτοιου είδους τοποθετήσεις είναι μεν σεβαστές άλλα τείνουν προς την προπαγάνδα.
Ορθά βέβαια διατυπώθηκε πως η αλληλοβοήθεια έχει όρια και πώς δεν προάγονται και δεν καλλιεργούνται οι παράνομες πράξεις των μελών των διαφόρων στοών.
Υπάρχει βέβαια ένα θέμα στο πλαίσιο του "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" (και οι στοές έχουν σκοπό και στόχο) , του τί θεωρείται "παράνομο" και τι όχι.
Όσο για τα υπόλοιπα και βαθμοί υπάρχουν (κι ας το αρνείται η Diotima) και ιεραρχία (όχι ιεράρχες όμως) και σύμβολα και τελετουργικό (μυσταγωγία) και καλά κάνουν και υπάρχουν, στο κάτω κάτω δικαίωμα τους είναι να εκφράζονται όπως θέλουν.
Σχετικά με της φωτό που παρουσιάζει ο φίλος Lux , πράγματι παντού υπάρχουν (ή γίνετε εκτεταμένη χρήση τους) σύμβολα , όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν οι Μασόνοι , αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι τα σύμβολα αυτά προϋπήρχαν (το νόημα τους και η μεταξύ τους σύνθεση έχει αλλάξει από τους Μασόνους) και ως εκ τούτου μπορεί σε αυτό να οφείλετε η συχνή παρουσία τους.
Δεν αποκλείω βέβαια την πιθανότητα να είναι "σημάδια" μεταξύ των Μασόνων , αόρατα για εμάς , στη βάση του "Δες αυτό" , "πρόσεξε εκείνο" , "αγόρασε το άλλό" κλπ.
Αυτά.

ΥΓ. Αφιερωμένο στον Μιχάλη που του αρέσουν οι μακροσκελείς τοποθετήσεις

Lichen Rainbowspider
05-09-07, 15:10
Καλησπέρα σε όλους.
Δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλα τα ποστ του θέματος αλλά μια και έχει ανοίξει ένας έντονος διάλογος για τα σύμβολα του Τεκτονισμού, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες πληροφορίες σχετικά που όμως είναι λίγο πολύ γνωστές και πολυγραμμένες σε βιβλία, άρθρα, μελέτες, κ.λ.π. Για αυτό το λόγο δεν καταλαβαίνω γιατί σε ορισμένα ποστ παρατηρώ (εκτός αν είναι μόνο η ιδέα μου) μια έντονη «καχυποψία» για αυτό το θέμα.

Ο Τεκτονισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Ιουδαϊσμό και τα Ιουδαϊκά μυστήρια και όλες σχεδόν οι λέξεις των Τεκτονικών τυπικών είναι εβραϊκής καταγωγής, τουλάχιστον ως προς τον συμβολισμό γιατί ως προς τη φιλοσοφία του είναι συνδεδεμένος μάλλον με το πνεύμα και τους σκοπούς των αρχαίων μυστηρίων και του ερμητισμού. Δεν γνωρίζω περαιτέρω πολλά για την ουσία και τη φιλοσοφία του Τεκτονισμού.

Ως εκ τούτου, σημαντικό (συμβολικό) ρόλο στον Τεκτονισμό κατέχει ο περιβόητος Ναός του Σολομώντα. Στο κέντρο του Ναού αυτού, υπήρχε ορθογώνιο δάπεδο με ασπρόμαυρα πλακάκια εναλλάξ. Συγκεκριμένα, η μια του πλευρά αποτελείτο από δώδεκα σειρές άσπρα πλακάκια και δώδεκα σειρές μαύρα εναλλάξ. Στην κάθετη πλευρά του είχε από είκοσι τέσσερα άσπρα και μαύρα πλακάκια εναλλάξ. Το δάπεδο ονομάζονταν «μωσαϊκό δάπεδο» όχι όμως από το όνομα του Μωϋσή αλλά μάλλον από την ελληνική μετάφραση που σημαίνει ψηφιδωτό και χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους κυρίως που το ονόμασαν Musivum, από το οποίο οι Ιταλοί παρήγαγαν το Musaico.

Ως προς το τι συμβόλιζε ωστόσο δεν υπάρχουν ακριβείς ιστορικές βεβαιώσεις αλλά υπάρχει άποψη που λέει πως συμβόλιζε την απανταχού ανάμειξη του πνεύματος και/ή της ζωής με την ύλη και/ή του θανάτου. Υπενθύμιζε τον πλούτο και την ποικιλία των θεϊκών δώρων και το μεταβλητό της ανθρώπινης τύχης, το καλό και το κακό, τη χαρά και τη λύπη που περνάει ο άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του.

Πάνω στο δάπεδο αυτό υπήρχαν κάποια ιερά σύμβολα όπως η Σκάλα του Ιακώβ και μάλλον είναι αυτή που απεικονίζεται στην εικόνα που παρέθεσε ο/η Lux.

Ευρυνοος
26-02-09, 04:02
ας ρίξουμε μιά ματιά στον σύνδεσμο (http://skeftomaste-ellhnikagr.blogspot.com/2009/02/blog-post_9884.html)

ίσως το βρεί ενδιαφέρον ο LuX..

καληνύχτα.. καλημέρα..

αγριοπαπια
26-02-09, 14:34
Κοιτόντας την εικόνα που εβαλες Lux ,εκείνη με τη
σκάλα και καθώς αναρωτιώμουν για τα άσπρα-μαύρα τετράγωνα μου ήρθε στο
νου η ιστορία της γέννεσης όπου οι πρωτόπλαστοι έφαγαν από το δέντρο
της γνώσης του <<καλού>> και του <<κακού>> για να γίνουν θεοί.
Έχει άραγε εκείνο το <<κακό>> καμία σχέση με αυτα που μας λένε οι παπάδες,συγνώμη οι αντιπρώσοποι της εκκλησίας ήθελα να πω, για το κακό;
Λοιπόν πλησίασα καθόλου; ;)

LuX
26-02-09, 14:53
Δε νομιζω πως εισαι κοντα...
ισως βρηκες καποιες λεξεις και μονο ...
μεχρι να ζυγωσεις πιο κοντα ομως....
δες αυτο.....

http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=2890

@

Mallen
26-02-09, 15:48
Έχει άραγε εκείνο το <<κακό>> καμία σχέση με αυτα που μας λένε οι παπάδες,συγνώμη οι αντιπρώσοποι της εκκλησίας ήθελα να πω, για το κακό;
Λοιπόν πλησίασα καθόλου; ;)

ΗΛΙΟΣ <-> ΣΕΛΗΝΗ
ΑΣΠΡΟ<-> ΜΑΥΡΟ
ΦΩΣ <-> ΣΚΟΤΑΔΙ...

Στον ελευθεροτεκτονισμό υπάρχει το πνεύμα του δυϊσμού και της φιλοσοφικής διαλεκτικής. Αν ήταν σκέτο θρησκευτικό σύστημα (που ΔΕΝ είναι!) τότε δεν θα υπήρχε καν τούτος ο διαλεκτικός συμβολισμός. Ο φίλος Lichen Rainbowspider κάνει λάθος για τα περί Ιουδαϊσμού νέτα-σκέτα. Να σας το πω μια και καλή να το εμπεδώσετε (διότι βαρεθήκαμε κιόλας τη βαθύτατη άγνοια και τα άσκοπα μπλα-μπλά-μπλά από δω και από κει από τους δήθεν "γνώστες" -διαστρεβλωτές στην ουσία- του όλου θέματος): ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ είναι μια πολυ-σύνθεση αρχαίων παραδόσεων, φιλοσοφικών θεωρήσεων Γνωστικισμού και Σύγχρονης Μεταφυσικής και μερών πεποιθήσεων του Διαφωτισμού (προσοχή: όχι του Διαφωτισμού του στείρου Ορθολογισμού, αλλά αυτού που εμπεριέχει και την Πνευματικότητα ,Ο.Κ.?) Και βεβαίως ΔΙΧΩΣ δογματική διάθεση -πλήν του σεβασμού του απαράλαχτου των Τυπικών εργασιών της Στοάς (και για λόγους τήρησης παράδοσης μεταξύ άλλων)-οποτε ο τέκτων μπορεί να προσφέρει τη δική του (προσωπική) οπτική αντίληψης των πραγμάτων σε οποιοδήποτε θέμα τεκτονικής ομιλίας...

Και ο τεκτονισμός ΔΕΝ περιορίζει τη γλώσσα των συμβόλων του μόνο στα "οικοδομικά εργαλεία",αλλά επεκτείνεται και σε σύμβολα της παγκόσμιας παράδοσης (από αλχημεία-βουδδισμό-παγανισμό έως σύγχρονη γιουνγκανική ψυχολογική ερμηνεία,κοκ.)!

αγριοπαπια
26-02-09, 15:50
Το δέντρο της γνώσης το έβαλα για να πω τις λέξεις <<καλό>> ,<<κακό>>
και Θεός.<<Όπως πάνω-που καταλήγει η σκάλα- έτσι και κάτω-από που ξεκινάει->> Άν θες να διαβάσεις για πολλά ιερά δέντρα και τι συμβολίζει το μήλο
βρες τη Λευκή Θεά του Ρόμπερτ Γκρέιβς. (βιβλίο) .Μπορεί να το έχεις διαβάσει είδη. Αυτή ήταν η απάντηση για τον Lux.
Mallen συγνώμη αν η άγνοιά μου σου τη χαλάει απλά ανάφερα τι συνειρμους μου φέρνει η εικόνα που αναίβασε ο Lux.
Συνήθως επιτίθονται οι αδαείς επειδή φοβούνται μην γκρεμιστεί το εύθραθστο οικοδόμημα του συλογισμού τους .Όσοι γνωρίζουν βοηθούν
τους υπόλοιπους να μάθουν.

Trithemius
26-02-09, 16:04
ας ρίξουμε μιά ματιά στον σύνδεσμο (http://skeftomaste-ellhnikagr.blogspot.com/2009/02/blog-post_9884.html)

ίσως το βρεί ενδιαφέρον ο LuX..

καληνύχτα.. καλημέρα..
Πριν σχολιάσω τον σύνδεσμο, θέλω να σε ρωτήσω φίλε Ευρύνοε αν τον παρέθεσες ως παρωδία των μυήσεων ή ως έγκυρη πηγή πληροφόρησης.

Δε νομιζω πως εισαι κοντα...
ισως βρηκες καποιες λεξεις και μονο ...Οπότε ποιά είναι η ερμηνεία φίλτατε;

Mallen
26-02-09, 16:20
...και για να σας δώσω να καταλάβετε την εν γένει δυσκολία αποσυμβολισμού τεκτονικών εργαλείων+συμβόλων (δηλ. όταν ένας νεόφυτος τέκτων καλείται να αποσυμβολίσει φιλοσοφικά και εσωτεριστικά κάθε ένα από τα συγκεκριμένα σύμβολα), δοκιμάστε να "ερμηνεύσετε" τα κάτωθι:

http://mastermason.com/clipart/images/bodies/cryplogo.gif
http://www.kena.org/hirams/Pictures/Masonic/Craft%20Masonry/Beehive3_small.gif
http://www.kena.org/hirams/Pictures/Masonic/Craft%20Masonry/Carpet.jpg
http://www.kena.org/hirams/Pictures/Masonic/Craft%20Masonry/Points_small.jpg

Πάνω απ'όλα ο Τεκτονισμός αποτελεί ένα ΣΧΟΛΕΙΟ Ψυχής. Και ο αποσυμβολισμός δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση...

αγριοπαπια
26-02-09, 17:01
Λοιπόν Mallen έχω δηλώσει άγνοια για το θέμα όμως δέχομαι την
πρόκληση.Ασ κάνουμε λοιπον το πείραμα αλλά μη με γιουχάρεις μετά πάρα πολύ. Τι βλέπω εγώ στα συγκεκριμένα σχήματα...
Το πρώτο είναι οι ιδιότητες της θεάς Αθηνάς. Πριν το απορίψεις μπες στον κόπο να ψάξεις για το ποιες είναι, έξω από τα σχολικά βιβλία.
Το δεύτερο είναι πάλι το οικοδόμημα γύρω από τη θυλική αρχή.
Το τρίτο είναι πολύ δύσκολο τόσο εξ αιτίας της πληθώρας των συμβόλων που ειλικρινά δεν έχω ιδέα,όσο κι επειδή πολλά δεν διακρινονται καθαρά.Ίσως μόλις περάσεις το πρώτο ζευγάρι κύονες έχεις αριστερά το αρσενικό στοιχείο
και δεξιά το θυλικό όμως τα σχήματα η΄γράμματα στο κιβώτιο δεν μπορώ να τα δω.
Το τέταρτο σύμβολο έχει σχέση με την γνώση και τον χρόνο ή την αληθεινή
γνώση για τον χρόνο.
Εκτέθηκα πολύ;

26-02-09, 21:55
Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Πιστεύω πως βλέπουμε μονοδιάστα τα σύμβολα και αυτό είναι μεγάλο λάθος.
Δεν αναφέρομαι μόνο στα τεκτονικά σύμβολα αλλά και σε αυτά...
Ποιός είναι αυτός που δίδει την μονοδιάστατη πλευρά των συμβόλων ?????

Η αξία τους (σε κάθε σύμβολο) είναι όχι η πολυπλοκότητα αλλά η
πολύπλευρη η και ακόμα πολυδιάστατη απλότητα της ματιάς του αναζητητή των συμβόλων.

H αποκάλυψη τους έρχεται ίσως και να αναδύεται μέσα απο τον εσώτερο
εαυτό μας...

Δογματισμοί και γκουρού των συμβόλων (και άλλων βεβαια) δεν συνάδουν
στον κάθε ελευθερο αναζητητη και ερευνητη...

Ευχαριστώ.

Trithemius
26-02-09, 23:12
Θα συμφωνήσω εν μέρει. Σαφώς και η προσωπική προσέγγιση του ερευνητή των συμβόλων φέρνει αποτελέσματα ουσιώδη και διακριτά από άνθρωπο σε άνθρωπο, πλην όμως τα ίδια αυτά σύμβολα και ειδικά στα τάγματα εσωτερισμού, πολλές φορές σχετίζονται με συγκεκριμένους κώδικες επικοινωνίας και μεταφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Θα λέγαμε δε πως μερικά σύμβολα (όπως πχ ο ουροβόρος όφις στο avatar μου) έχουν παγκοσμίως συγκεκριμένη και (ας μου επιτραπεί), σχεδόν μονοσήμαντη ερμηνεία σε κάποιες περιπτώσεις.

Στο ζήτημα της αλληλεπίδρασής μας με τα σύμβολα, καθοριστικό ρόλο παίζει το εκάστοτε δρώμενο και ο τρόπος που ασχολούμαστε με τα σύμβολα (γίνεται ως απλή εγκυκλοπαιδική έρευνα; αποτελούν αυτά μέρος ενός τελετουργικού; κλπ.). Το σίγουρο είναι πως τα σύμβολα αποκτούν την πλήρη υπόστασή τους κυρίως σε ιδιαίτερες συνειδησιακές-συναισθηματικές καταστάσεις, όπως αυτές των τελετουργικών και δη των μυήσεων.

Ακριβώς αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα και συνδέοντάς το με τις ανωτέρω παραθέσεις περί τεκτονικών τυπικών-μυήσεων, ήθελα απλώς να επισημάνω-υπενθυμίσω πως αν και πλέον το διαδίκτυο μπορεί να μας προσφέρει άπειρες τέτοιες πληροφορίες, το μόνο που πάντα θα είναι αδύνατο να μας προσφέρει είναι η βιωματική εμπειρία, γιατί μόνον μέσω αυτής μπορούμε να μιλάμε για πλήρη γνώση περί συμβόλων, γιατί γνώση = πληροφορία + βιωματική εμπειρία.

Οπότε, όποιοι θεωρούν πως κατάφεραν να προβούν σε τρομακτικές αποκαλύψεις περί τελετουργικών διαφόρων εσωτερικών ταγμάτων, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο στόχος τους επετεύχθη κατά το ήμισυ (άρα καθόλου) γιατί αφενώς άλλοι τους πρόλαβαν παραθέτοντας τα τυπικά στο διαδίκτυο (πλέον υπάρχουν κυριολεκτικά τα πάντα!) και αφετέρου η όποια πληροφόρηση δεν μπορεί παρά να είναι ελλειπής, καθώς αυτό που ποτέ δεν θα μπορέσουν να αποκαλύψουν είναι η βιωματική εμπειρία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των τελετουργικών και παράλληλα είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την πλήρη κατανόηση των τυπικών και κατ' επέκταση των συμβόλων-συμβολισμών που σχετίζονται με αυτά...

Mallen
27-02-09, 00:08
Θα συμφωνήσω εν μέρει. Σαφώς και η προσωπική προσέγγιση του ερευνητή των συμβόλων φέρνει αποτελέσματα ουσιώδη και διακριτά από άνθρωπο σε άνθρωπο, πλην όμως τα ίδια αυτά σύμβολα και ειδικά στα τάγματα εσωτερισμού, πολλές φορές σχετίζονται με συγκεκριμένους κώδικες επικοινωνίας και μεταφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Θα λέγαμε δε πως μερικά σύμβολα (όπως πχ ο ουροβόρος όφις στο avatar μου) έχουν παγκοσμίως συγκεκριμένη και (ας μου επιτραπεί), σχεδόν μονοσήμαντη ερμηνεία σε κάποιες περιπτώσεις.

Σαφώς. Εδώ να συμφωνήσω...Πλήν όμως αυτές οι "συγκεκριμένες" πληροφορίες, δεν τις αφομιώνουν μονολιθικά: τις επεξεργάζονται αδογμάτιστα και τις θέτουν ενώπιον βαθύτερου στοχασμού (προς επιθυμητή εσωτερική μεταστοιχείωση, βεβαίως!-αλλιώς τι το θές να συχνάζεις σε Στοά...).

Στο ζήτημα της αλληλεπίδρασής μας με τα σύμβολα, καθοριστικό ρόλο παίζει το εκάστοτε δρώμενο και ο τρόπος που ασχολούμαστε με τα σύμβολα (γίνεται ως απλή εγκυκλοπαιδική έρευνα; αποτελούν αυτά μέρος ενός τελετουργικού; κλπ.). Το σίγουρο είναι πως τα σύμβολα αποκτούν την πλήρη υπόστασή τους κυρίως σε ιδιαίτερες συνειδησιακές-συναισθηματικές καταστάσεις, όπως αυτές των τελετουργικών και δη των μυήσεων.

Ναι. Αυτό είναι αλήθεια...

Ακριβώς αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα και συνδέοντάς το με τις ανωτέρω παραθέσεις περί τεκτονικών τυπικών-μυήσεων, ήθελα απλώς να επισημάνω-υπενθυμίσω πως αν και πλέον το διαδίκτυο μπορεί να μας προσφέρει άπειρες τέτοιες πληροφορίες, το μόνο που πάντα θα είναι αδύνατο να μας προσφέρει είναι η βιωματική εμπειρία, γιατί μόνον μέσω αυτής μπορούμε να μιλάμε για πλήρη γνώση περί συμβόλων, γιατί γνώση = πληροφορία + βιωματική εμπειρία.

Ορθόν. Χαίρομαι που επιτέλους κάποιος θέτει το όλο θέμα σε σωστά πλαίσια... Δυστυχώς, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι επιδεκτικοί μυήσεως-γι αυτό τον λόγο ο τεκτονισμός ΔΕΝ απευθύνεται στις μάζες αλλά ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ καθαυτό. Δεν αρνείται τη μαζικοποίηση των Στοών, αλλά προκρίνει την αποτελεσματική αυτοβελτίωση των ατόμων -του καθενός ξεχωριστά-περισσότερο. Ουσιαστικά, ενδιαφέρεται για την ποιότητα και όχι για την ποσότητα...Τέσπα, τα'χουμε ξαναπεί όλα αυτά!!!

Οπότε, όποιοι θεωρούν πως κατάφεραν να προβούν σε τρομακτικές αποκαλύψεις περί τελετουργικών διαφόρων εσωτερικών ταγμάτων, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο στόχος τους επετεύχθη κατά το ήμισυ (άρα καθόλου) γιατί αφενώς άλλοι τους πρόλαβαν παραθέτοντας τα τυπικά στο διαδίκτυο (πλέον υπάρχουν κυριολεκτικά τα πάντα!) και αφετέρου η όποια πληροφόρηση δεν μπορεί παρά να είναι ελλειπής, καθώς αυτό που ποτέ δεν θα μπορέσουν να αποκαλύψουν είναι η βιωματική εμπειρία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των τελετουργικών και παράλληλα είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την πλήρη κατανόηση των τυπικών και κατ' επέκταση των συμβόλων-συμβολισμών που σχετίζονται με αυτά...

Κοίταξε: Δυστυχώς -και εδώ θα ακουστώ κάθε άλλο παρά ήπιος- ο κόσμος στη πλειονοτητά του (δηλ. ο αποκαλούμενος "βέβηλος") είναι ηθελημένα ή αθελά του, ηλίθιος. Η βλακεία βολοδέρνει και θα εξακολουθεί να βολοδέρνει την ανθρωπότητα. Παράδειγμα, ένας που ακούει κάπου ή από κάποιον "κοίτα τους βρωμομασόνους, τι μαζεύονται με τέτοια μυστικότητα;"ή πέφτει σε μια anti-masonry σαχλαμάρα 2-3 νοματαίων στο διαδίκτυο, και μετά τσουπ νομίζει πως "φωτίστηκε" επιτέλους από το θέμα και ντε και καλά έβγαλε το..."προφανές συμπέρασμα",δεν μπορεί μετά παρά να δει μονοδιάστατα το ζήτημα τεκτονισμός. Πέφτουν π.χ. σε μια "παρεμφερή" ιστοσελίδα περί Μπίλντεμπεργκ, Τριημερής Επιτροπής και δεν συμμαζεύεται -που μιλά για μυστικές συναντήσεις και τσουπ ξανά-μάνα κάνει τις πιο αστείες συσχετίσεις που μπορεί να κατεβάσει ο άγουρος νους! Όλοι οι αδαείς και καλά βάλθηκαν να ψάξουν τα δήθεν "τρομαχτικά" και "τερατώδη" μυστικά του τεκτονισμού, ενώ εδώ και αιώνες ουσιαστικά ο ελευθεροτεκτονισμός έχει ως τρομακτικά ΜΥΣΤΙΚΑ τα...εξής ένα: ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Και εκεί βρίσκεται η ειρωνεία του πράγματος: αν ήθελαν τελικά να βρούν το πραγματικό και αληθινό μυστικό του τεκτονισμού, δεν έχουν παρά να...κοιτάξουν τον ίδιο τον ΕΑΥΤΟ τους στον καθρέφτη του σπιτιού τους!!! :o Καλά το είπε και ένας τέκτονας (που βεβαίως και παραδέχεται πως στον τεκτονισμό δεν είναι όλα μέλι-γάλα)με "χρόνια" στη πλάτη του:<<πολλοί τέκτονες ως άνθρωποι θα σε απογοητεύσουν -ο τεκτονισμός όμως ως σύστημα στη πιο αυθεντική και γνήσια μορφή του, ποτέ!>>αλλά τέτοια φωνή, που να ακουστεί στην απέραντη έρημο της απύθμενης βλακείας... :(

27-02-09, 09:14
Φίλοι μου καλημέρα σας.

Φίλε μου Trithemius δεν θα διαφωνίσω στο σκεπτικό σου για την σύνδεση
γνώσης και βιωματικής εμπειρίας....

Σχετικά δε με την μονοσήμαντη ερμηνεία κάποιων συμβόλων έχουν γίνει κάτω
απο την αναγκη ή ακόμα και την οπτική απεικόνιση διδασκαλιών....

Θα πάρω ένα παράδειγμα το 5-Α...
Αυτό είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο που το χρησιμοποίησαν οι Γνωστικοί για να
παρουσιάσουν τις 5 πληγές του Χριστου στον Σταυρό...
Όμως ο Παπύς το αναφέρει ως σύμβολο αλλά και εργαλείο Μαγείας...
Νομίζω πώς όλοι γνωρίζουμε πως σαν σύμβολο Μαγείας το γνωρίζουμε και
αυτό ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ έχει επικρατήσει. (δυστυχώς)..
Ας ερευνούμε λοιπόν...

Ευχαριστώ.

ΚΑΘΗΡΑ
29-07-09, 19:45
,,,,,,,,χαρακτηριστικο της τεκτονικης αποκρυφολογιας θεωρητικης και τελετουργικης ....ειναι ο <εκλεκτισμος> ..αυτο στη γλωσσα της φιλοσοφιας σημαινει μια ταση για επιλογη στοιχειων θεωρητικων και τελετουργικων απο διαφορες φιλοσοφικες αποκρυφιστικες σχολες και ταγματα ...
αυτος ο θεωρητικος εκλεκτισμος αντανακλαται συχνα με ενα συγχυτικο τροπο στις μυστικες θεωριες ,στα συμβολα και στα τελετουργικα του τεκτονισμου ....στοιχεια απο αρχαια τελετουργικα και αποκρυφες θεωριες συμπλεκονται με την μεσαιωνικη και νεωτερη αποκρυφολογια .......και οχι παντα με τον καλυτερο τροπο...

...στην τεκτονικη αποκρυφολογια συναντιεται ο ανατολικος και δυτικος μυστικισμος ,,,τα βαβυλωνιακα, αιγυπτιακα και αρχαιοελληνικα μυστηρια με ταντρικα, μανταλικα τελετουργικα ...απο την μια ..απο την αλλη ενας παγανιστικος γοτθικου τυπου αποκρυφισμος αφομοιωμενος απο το ιουδαικο και χριστιανικο θεοσοφισμο και ανθρωποσοφισμο,,,
..... η αποκωδικοποιηση των τεκτονικων συμβολων αποτελει λοιπον απο χερι μια επιπονη και αμφιβολη διαδικασια ...με πολλα αποκωδικοποιητικα κι ερμηνευτικα κενα,,,εξαιτιας κυριως αυτης της <εκλεκτικης> πολυπλοκης συνθεσης που εμπεριεχεται στο ολο οικοδομημα του τεκτονισμου ...αλλα προπαντων λογω του ιδιομορφου βεβιασμενου ασυστηματοποιητου και αναρχου τροπου με τον οποιο προεκυψε η τεκτονικη αποκρυφολογια περνωντας συχνα μεσα απο τρομερες αλλοιωσεις και επιρροες -επεμβασεις απο ατομα<<μεμυημενους >> με ελαχιστη η μηδαμινη φιλοσοφικη και αποκρυφιστικη παιδεια... λογω του κοσμικου χαρακτηρα που αποκτησε ο τεκτονισμος συν τω χρονω ...

...ειναι γεγονος οτι ακομη και μεγαλοτεκτονες στην εποχη μας υψηλοβαθμοι αδυνατουν να ερμηνευσουν τα πολυσυνθετα συμβολα και τις απεικονισεις ....και οτι γενικα για το ολο θεμα της αποκωδικοποιησης υπαρχει μπολικη αυθαιρεσια ...και ελαχιστες και σκορπιες μη συστηματικες και μελετες ...οι <ειδικοι> ας με διορθωσουν αν κανω λαθος ....
μενει να δουμε συγγραμματα που να ερμηνευουν:

-συμβολισμους πανω στα τεκτονικα ενδυματα και διαδηματα -διασημα..
-συμβολισμους σχετικα με την αρχιτεκτονικη και το διακοσμο των στοων ..
-συμβολισμους που διεπουν την τεκτονικη <μυθολογια >..
-συμβολισμους πανω σε σεβαστα-αποδεκτα για τον τεκτονισμο μυστικα τελετουργικα συγγραμματα ..........

ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΑΙΟΝ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΚΤΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ <ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ > ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΦΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΔΙΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟΠΑΘΗ ΤΡΟΠΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΗΚΜΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ..................και αρα ειναι σχεδον απιθανο απο κατι που παραπαιει και παρακμαζει να δουμε πονηματα συστηματοποιησης και αποκωδικοποιησης..........

ΚΑΘΗΡΑ
30-07-09, 20:52
...........κι οχι μονο ο τεκτονισμος αλλα και ολα τα αλλα αποκρυφιστικα και μυστικα ταγματα ,θρησκειες και θρησκευματα χρηζουν αποκωδικοποιησης των συμβολων τους συστηματικης και αναλυτικης και συγκριτικης ...που ξερετε ??ισως μεσα απο αυτη την επιπονη <<εργασια >> καταφερουμε να δουμε ενα παγκοσμιοποιημενο -οικουμενικο θρησκειολογικο , κοσμολογικο και θεολογικο και ανθρωπολογικο πνευμα ...
...αλλα για να ξεκινησει μια τετοιας εμβελειας ερευνα , θα πρεπει να ορισουμε πρωτα τι ακριβως ειναι το <συμβολο> ....γιατι πως θα δρασουμε <αποσυμβολοποιητικα> αν δεν κατανοουμε την εννοια της <συμβολοποιησης> ..
,,,,,,,,ας επιχειρησουμε ενα προχειρο <ορισμα> σχετικα με την εννοια <<συμβολο>>...
...<συμβολο> λοιπον θα μπορουσαμε να πουμε οτι ειναι ενα συνολο -πλεγμα σημειων οπτικοακουστικων εντος του οποιου υπαρχει συμπυκνωμενο νοημα πληροφορια και αρα γνωση ...και που επιπλεον ειναι δυνατον να δρασει πανω σε οσους εκτειθενται οπτικα η ακουστικα σε αυτο ,,, ως υποβολεας και διεγερτης , ορισμενων ψυχονοητικων ,ψυχοσυναισθηματικων και αισθαντικων βιωματων ... εχωντας λοιπον ορισει με αυτο το τροπο τι ακριβως ειναι ενα συμβολο ,αρα κατα ακολουθιαν και η συμβολοποιηση...μπορουμε να παμε
παραπερα και να δουμε τι θα πρεπει να αποτελει μια διαδικασια αποσυμβολοποιησης ...

...συμφωνα με το ορισμα που αποπειραθηκαμε ...λοιπον ...<αποσυμβολοποιηση> ειναι καθε διεργασια εξερευνησης της κρυμμενης σημασιας νοηματος ,πληροφοριας και γνωσης που εμπεριεχεται σε ενα συμβολισμο ...και επιπλεον διερευνηση του τροπου με τον οποιο αυτο το συμβολο επιδρα πανω στη ψυχη και το σωμα μας διερευνωντας τι ειδους νοητικα ,συναισθηματικα και αισθαντικα βιωματα επαγει .................................................. ....

ΦΑΟΥΣΤ
01-09-11, 00:10
Τεκτονισμός, το αρτιότερο, περιεκτικότερο και ρεαλιστικότερο φιλοσοφικό σύστημα κατ'εμέ με αρχαιότατη προέλευση που συμπυκνώνει πανανθρώπινες αξίες και νοήματα, που διαλύει προλήψεις και δεισιδαιμονίες, προσφέρει μια πολύ απλή μέθοδο αποσυμβολισμού, λειτουργεί ενωτικά αναφορικά με τις θρησκείες και τα φιλοσοφικά ρεύματα, χαρακτηρίζεται από βαθειά και γνήσια εσωτερικότητα που δεν συναντάς πιστεύω σε καμμία εσωτερική σχολή, σε καμμία θρησκεία και σε καμμία Φιλοσοφία. 'Ενας δρόμος κατανόησης του Κόσμου, ενός αληθινού Κόσμου και όχι τυλιγμένου από ροζ συννεφάκια, μοδάτες μεταφυσικές του εμπορίου ή θρησκευτικό δογματισμό και τάσεις φυγής και νιρβάνας. Για αυτά τα τελευταία του γνωρίσματα ειδικά πιστεύω ότι έχει πολεμηθεί και συκοφαντηθεί τόσο πολύ. Επειδή είναι σοβαρός, γειωμένος, ρεαλιστικός, βαθύς και απαιτεί πραγματικό έργο, υπομονή και αυτοπειθαρχία. Τον πολεμάνε κυρίως οι παππάδες, οι νιρβάνες, τα μεταφυσικά ψώνια, οι έμποροι κάθε μεταφυσικής πίστης, οι αγγελοκρουσμένοι, οι τσαρλατάνοι και οι θρησκόληπτοι. Μεγάλη ζημιά του έχει προκαλέσει η αναπόφευκτη μυστικότητα. Δεν πουλάει ο Τεκτονισμός. Για αυτό δεν είναι δημοφιλής.

L.D.V.
07-09-11, 17:58
...και για να σας δώσω να καταλάβετε την εν γένει δυσκολία αποσυμβολισμού τεκτονικών εργαλείων+συμβόλων (δηλ. όταν ένας νεόφυτος τέκτων καλείται να αποσυμβολίσει φιλοσοφικά και εσωτεριστικά κάθε ένα από τα συγκεκριμένα σύμβολα), δοκιμάστε να "ερμηνεύσετε" τα κάτωθι:

http://mastermason.com/clipart/images/bodies/cryplogo.gif
http://www.kena.org/hirams/Pictures/Masonic/Craft%20Masonry/Beehive3_small.gif
http://www.kena.org/hirams/Pictures/Masonic/Craft%20Masonry/Carpet.jpg
http://www.kena.org/hirams/Pictures/Masonic/Craft%20Masonry/Points_small.jpg

Πάνω απ'όλα ο Τεκτονισμός αποτελεί ένα ΣΧΟΛΕΙΟ Ψυχής. Και ο αποσυμβολισμός δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση...

Καλησπέρα σε όλους καθώς είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ.

Αρχικά να τονίσω ότι ούτε ειδικός είμαι στους αποσυμβολισμούς , ούτε έχω σχέση με τον εν λόγο χώρο.

Σαν ανήσυχο πνεύμα που είμαι όμως λέω να προσπαθήσω με τις παραπάνω φωτογραφίες. Προφανώς κάποιοι ξέρετε το βαθύτερο νόημα αυτών των συμβόλων, παρακαλείστε λοιπών να είστε λίγο επιεικείς μαζί μου και να με διορθώνετε όπου μπορείτε αλλά και να συμπληρώνετε τα λεγόμενά μου.

Ελπίζω έτσι να βάλουμε τον πρώτο λίθο σε αυτή την συζήτηση και να χτίσουμε έναν καλό διάλογο.

Επιστρέφω σύντομα.

L.D.V.
07-09-11, 18:49
http://www.mastermason.com/hagerstownmasonictemple/images/r&sm.gif

Το εν λόγο λογότυπο είναι σύμβολο του Συμβουλίου των Κρυπτο-μασόνων (Councils of Cryptic Masons) του York Rite of Freemasonry. Χωρίς να είμαι σίγουρος 100% το όνομα τους το έχουν πάρει απο "λίγους" που είχα την τύχη να γνωρίζουν τι κρύβεται στη κρυπτή κάτω από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Υποθέτω λοιπόν ότι μιλάμε για αυτός που γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα περί μασονικών συμβολισμών.

Εκ πρώτης όψεως οι εικόνα μοιάζει με το άστρο του Δαβίδ. Σύμβολο του βασιλέα Σολομώντα. Η το γνωστό "Γνώμων και Διαβήτης των μασόνων . Αποτελείται όμως από 3 σύμβολα , ένα σπαθί , ένα μυστρί και τέλος μία πυραμίδα ή έναν διαβήτη.

Το Σπαθί θα μπορούσε να συμβολίζει την "σπάθα του βασιλεύς Σολομών" σύμβολο της δύναμης και της απονομής δικαιοσύνης , το μυστρί είναι καθαρά τεκτονικό εργαλείο σύμβολο της ένωσης, τέλος ο διαβήτης είναι σύμβολο της σοφίας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι τα άτομα τα όποια αντιπροσωπεύονται από το συγκεκριμένο έμβλημα θέλουν περάσουν ένα ανάλογο μήνυμα.

L.D.V.
07-09-11, 19:00
http://www.lucygardens.com/images/bee-hive-coloring-pages-1.gif

Το γνωστό σε όλους μελίσσι . Σύμβολο της εργατικότητας , της αναζωογόνησης , της σοφίας , της υπακοής και γενικά φερτέ στο μυαλό σας τις μέλισσες και τα θετικά που έχουν ως κοινωνία με αποτέλεσμα να ξεχωρίζουν ανάμεσα σε όλα τα ειδή του ζωικού βασιλείου.

Γιατί να είναι Σύμβολο των Τεκτόνων? Προφανές, θαυμασμός πρός ένα είδος εντόμου που κατάφερε να οικοδομήσει μια κοινωνία εξαιρετική. Πράγμα που ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει ακόμα. Συμβολίζει τον λόγο ύπαρξης των τεκτονικών στοών σε όλο τον κόσμο, την δημιουργία μιας τέλειας κοινωνίας.

L.D.V.
07-09-11, 19:42
http://desmond.imageshack.us/Himg51/scaled.php?server=51&filename=carpetb.jpg&res=medium

Τι να πρώτο σχολιάσω...

Πάμε με την σειρά.

1) Μελίσσι, κοιτάξτε το προηγούμενο ποστ
2)Κάρδια? Η Ράβδος του Ααρών (βλ. Πληγές του Φαραώ, Exodus)
3)Άγκυρα, σύμβολο σταθερότητας και επίτευξης στόχων. Η συγκεκριμένη ίσως να είναι και σύμβολο της Κιβωτού του Νοε
4)Η κιβωτός του Νοε
5)Κλεψύδρα, ο Άχρονος Θεός
6)Ακακία (βλ. Χιράμ Αβίβ)
7)Φέρετρο
8)Σφυρά , το όργανο (3ο κατά σειρά) που σκότωσε τον Χιράμ
9)Φτυάρι?
10) ο Θεριστής (βλ. Χιράμ Αβίβ, ο θρήνος της Χήρας)
11)Το 47ο πρόβλημα του Ευκλείδη, Πυθαγόρειο θεώρημα
12)Τετράγωνο? Η σπάθα του Βασιλέα Σολομώντα?
13)Το Δοχείο του Μάννα εξ Ουρανού (βλ. Exodus)
14)Μασονικό Ιερό, Η κιβωτός της διαθήκης, η Βίβλος , Εβραϊκή Γραφή στο Μπλε πέπλο που μοιάζει να φέρει την λέξη Αλήθεια , Γνώμων και Διαβήτης, οι 3 στήλες S B W που προσομοιώνουν την κίνηση του Ήλιου.

http://www.masonic-lodge-of-education.com/images/Symbols_Masonic_collage_240x359.jpg

βλέπετε στο κάτω μέρος των στηλών. τα VII , V και III. Τι δηλώνουν?

VII) Το 7 ιερό νούμερο της μασονίας, ο Άχρονος (Charity)
V) Ο Άνθρωπος και οι 5 αισθήσεις του (Hope)
III) Η Τρισυπόστατη φύση του Χριστιανικού θεού (Faith)
http://www.masonicstairwayrug.com/images/Masonic_Stairway_Rug1.jpg

3 + 5 + 7 = 15 Όσα και σκαλιά σε μια Φώτο που έγινε λόγος σε προηγούμενο ποστ και ο συνομιλητής ρωτούσε γιατί πατεί σε άσπρο και μαύρο τετράγωνο.(!)

Η άνοδος του ανθρώπου προς την Ουρανό

C
H
F

Κοιτάξτε στο κάτω αριστερό μέρος της Πρώτης φωτογραφίας

Στο Τεκτονικό Ιερό βλέπουμε και το Άστρο της Βηθλεέμ η αλλιώς Blazing Massonic Star

15) Τεκτονικά εργαλεία, γνώμονας , σφυρί, μέτρο, μυστρί κ.ο.κ
16)Ο Φάκελος , Ποδιά . Μασονικός συμβολισμός, ρουχισμός ... μπορώ να γραφώ μέχρι αύριο για αυτό.
17)Ανάποδο V , κορυφή της πυραμίδας , γέφυρα του θεού με τον άνθρωπο?
18) G , ΜΑΤΣ... ο Αρχιτέκτων του σύμπαντος

Επίσης οι Στήλες B και J . Boaz και Jachin οι στήλες στη είσοδο του Ναού.

Ο Παντεπόπτης οφθαλμός

Για εμένα η εικόνα προσομοιάζει τον ναό του Σολομώντα. Τα 3 κτίσματα. Το προαύλιο, την είσοδο στον Ναό και το Απόλυτο Ιερό στο κέντρο του Ναού. Τους 3 βαθμούς και τις αλήθειες από αποκαλύπτονται σε κάθε ένα στάδιο του Τεκτονισμού και την τελετή μύησης σε κάθε βαθμό.

Για εσάς? Βοηθήστε με...

L.D.V.
07-09-11, 19:59
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRm46u_r2stTq-EmvuuhGzpEEs4n8OOJTftpi3Ea9RHO0p4qWaXKg

Η Μονάδα ο ορισμός των πυθαγορείων για το Θεό, το πρωταρχικό Ον

Το σύμβολο του Πλανήτη Ήλιου κατά τους Πτολεμαίους και την Ελληνική Αστρονομία

Το κέντρο του Ιερού Νομού ( του Θαλή)

http://www.freemasons-freemasonry.com/pwc04.jpg

Για περεταίρω ανάλυση αναμένω τα σχόλια σας. Ελπίζω να έχω πέσει μέσα έστω και σε ένα από αυτά. Ο Αποσυμβολισμός και το βαθύτερο νόημα είναι δουλεία του καθενός και προσωπικό απόκτημα.

L.D.V.
15-05-12, 18:54
Έχει περάσει αρκετός καιρός απο την τελευταία φορά που έγραψα.

Έχει κάποιος να προσθέσει κάτι? Να κάνει μία διόρθωση?

Mallen
20-10-12, 15:41
Έχει περάσει αρκετός καιρός απο την τελευταία φορά που έγραψα.

Έχει κάποιος να προσθέσει κάτι? Να κάνει μία διόρθωση?

Καμία διόρθωση: εξέφρασες έναν προσωπικό αποσυμβολισμό (και πολύ καλά έκανες) :)

Επιπρόσθετα και μη καταφεύγοντας στην Ιερή Γεωμετρία, θα έλεγα πως το άνω σύμβολο συμβολίζει τους δύο Αγ. Ιωάννηδες (Βαπτιστής και Απόστολος) της Βασιλικής Τέχνης και στο κέντρο τους το "Σύμβολο του Ήλιου" που συμβολίζει τη διεύρυνση της Γνώσης εν μέσω ενός σταθερού κέντρου-σημείο (σύμβολο Ηθικής ακεραιότητας). Και πάλι: μια προσωπική γνώμη... ;)