Επιστροφή στο Forum : Στιγματικοί...
Ακόμη ένα "μυστήριο" αυτό των στιγματικών φαίνεται πως λύθηκε...οριστικά, όπως και το μυστήριο του Αγίου Φωτός (ναυλώνουμε και ολόκληρο αεροπλάνο της Ολυμπιακής, στο πτώμα της οποίας έχουν σκυλεύσει κατά καιρούς πολλοί...)
Για όσους δεν γνωρίζουν αναφέρομαι στους ανθρώπους εκείνους που εμφανίζουν στίγματα σε χέρια και πόδια (αλλά και σε άλλα σημεία του σώματός τους) σε αντιστοιχία των σημαδιών που προκάλεσαν τα καρφιά στο σώμα του σταυρωμένου Χριστού.
Παραδόξως ο όρος "στίγματα" αναφέρεται μόνο ΜΙΑ φορά στην Κ.Δ και ειδικότερα στην επιστολή του Παύλου προς Γαλάτες, όπου ο Παύλος τους γράφει: "εγώ βαστάζω στο σώμα μου τα στίγματα του Κυρίου".
Ιστορικά ως ο πρώτος "στιγματικός" καταγράφεται ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης (θυμηθείτε τον "Μικρούλη του Θεού" του δικού μας Καζαντζάκη) εκεί γύρω στα 1224.
300 "στιγματικοί" έχουν απο τότε καταγραφεί απο την Καθολική Εκκλησία, εκ των οποίων 24 σήμερα βρίσκονται εν ζωή.
Άλλα σπουδαία παραδείγματα "στιγματικών":
Η Αγία Αικατερίνη της Σιέννα, η Τερέζα της Άβιλα και η γερμανίδα μοναχή Άννα Αικατερίνη Έμεριχ που ενέπνευσε τη ταινία του Μελ Γκίμπσον: "Τα πάθη του Χριστού".
Επίσης πολύ γνωστές περιπτώσεις αυτές της Τερέζας Νόιμαν που αιμοραγούσε κάθε Παρασκευή (επι παραγγελία!!!) για 40 χρόνια. Όπως και ο Άγιος Πίος της Πετρελσίνα -γνωστός και ως πατέρας Πίος.
Οι υποψίες παρακινήθηκαν όταν τα στίγματα στα χέρια των στιγματικών "μετανάστευσαν" απο τις παλάμες στους καρπούς τους, μετά από παρατηρήσεις σύγχρονων ιστορικών άλλα και αρχαιολόγων ότι το σημείο όπου καρφώνανε τους κατάδικους δεν ήταν οι παλάμες (αυτές δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του σταυρωμένου) αλλά οι καρποί.
Επιπλέον επιστημονικά έχει επαληθευθεί ότι τα "στίγματα" αυτά μπορεί να τα αναπαράγει ο καθένας απο εμάς με 3 διακριτούς τρόπους:
Τρόπος Α!: Πρόκληση στιγμάτων που δεν προκαλούν πόνο. Τοποθέτηση σιδηρικού χλωριδίου στο ένα χέρι και κυανιούχο κάλιο στο άλλο. Στη συνέχεια ενώνουμε τις παλάμες αφού πρώτα αφήσουμε για λίγο τις δυο χημικές ενώσεις να στεγνώσουν (σημείωση: η δυο ενώσεις είναι εντελώς άχρωμες).
Τρόπος Β!: Πρόκληση στιγμάτων που προκαλούν πόνο. Τοποθέτηση διαλύματος του νατρίου ή υδροξειδίου του καλίου και κατόπιν το αφήνουμε να στεγνώσει. Το διάλυμα είναι εντελώς άχρωμο.
Τρόπος Γ!: Πρόκληση των στιγμάτων-πληγών με ένα ξυράφι.
Τα αποτελέσματα και στις τρείς παραπάνω περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά!!! Θα τελειώσω το παρόν νήμα με την ίδια παρατήρηση που έκανα για το Άγιο Φως:
2000 χρόνια Χριστιανικής Ιστορίας και πολύ περισσότερα Επιστημονικής Έρευνας δεν κατάφεραν αυτό που τόσο η Χριστιανική Πίστη όσο και η Επιστήμη προσπάθησαν...
Να υψώσουν δηλαδή την πίστη του ανθρώπου απο το επίπεδο της Μαγίας στο επίπεδο του Πνεύματος. Κρίμα...
Οι υποψίες παρακινήθηκαν όταν τα στίγματα στα χέρια των στιγματικών "μετανάστευσαν" απο τις παλάμες στους καρπούς τους, μετά από παρατηρήσεις σύγχρονων ιστορικών άλλα και αρχαιολόγων ότι το σημείο όπου καρφώνανε τους κατάδικους δεν ήταν οι παλάμες (αυτές δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του σταυρωμένου) αλλά οι καρποί.
Φίλτατε Μίλτο να συμφωνήσω με όσα λες και να εκφράσω και μια αποροία. Τελικά ο Χριστός στρυρώθηκε ή κρεμάστηκε στο σταυρό? γιατί ναι μεν τα ευαγγέλια αναφέρουν "επί ξύλου κρεμμάμενος" αλλά ο Θωμάς ζητάει να δει τα ίχνη από τα καρφία στις παλάμες του Ιησού.... από την άλλη οι ρωμαίοι κρεμούσαν τους ανθρώπους στο σταυρό μέχρι να πεθάνουν και δεν τους σταύρωναν... τελικά ποια είναι η αλήθεια? Μήπως οι στιγματικοί θα έπρεπε τελικά να εμφανίζονται με σκοινιά στα χέρια και στα πόδια ? ποιος ξέρει?
2000 χρόνια Χριστιανικής Ιστορίας και πολύ περισσότερα Επιστημονικής Έρευνας δεν κατάφεραν αυτό που τόσο η Χριστιανική Πίστη όσο και η Επιστήμη προσπάθησαν...
Να υψώσουν δηλαδή την πίστη του ανθρώπου απο το επίπεδο της Μαγίας στο επίπεδο του Πνεύματος. Κρίμα...
H επιστήμη δεν έχει καμία σχέση ούτε ασχολείται με την πίστη του ανθρώπου. Η επιστήμη αποκαλύπτει το πως λειτουργεί και δομείται το σύμπαν. Πολλοί έκαναν το λάθος να μπερδέψουν επιστήμη και θρησκεία.. και όχι πάντα με αγαθούς σκοπούς..
H επιστήμη δεν έχει καμία σχέση ούτε ασχολείται με την πίστη του ανθρώπου. Η επιστήμη αποκαλύπτει το πως λειτουργεί και δομείται το σύμπαν. Πολλοί έκαναν το λάθος να μπερδέψουν επιστήμη και θρησκεία.. και όχι πάντα με αγαθούς σκοπούς..
Σωστά...μόνον που τα ανώτερα πανεπιστημιακά πτυχία φέρνουν τον τίτλο Ph.D δηλ. Doctor of PHILOSOPHY, ακόμη και για επιστήμες "βασικού" επιπέδου με έντονο μαθηματικό φορμαλισμό όπως η Φυσική. Από ένα σημείο και πέρα η γραμμή που "τραβά" κάποιος χάνει τα όρια του ''γνωστού" και επεκτείνεται στο 'επέκεινα"...
Miltos01,
Ξέχασες το Δ.
Ο ίδιος ο οργανισμός να παράγει τις πληγές κατά απαίτηση του εγκεφάλου...
Το έχουμε δει να συμβαίνει με πολλές άλλες παθήσεις και σε τυχαίες στιγμές - γιατί να μην το πράτει και τώρα;
Ακόμη ένα "μυστήριο" αυτό των στιγματικών φαίνεται πως λύθηκε...οριστικά, όπως και το μυστήριο του Αγίου Φωτός (ναυλώνουμε και ολόκληρο αεροπλάνο της Ολυμπιακής, στο πτώμα της οποίας έχουν σκυλεύσει κατά καιρούς πολλοί...)
Φίλε Μίλτο, το θέμα του Αγίου Φωτός δεν βρίσκω πως έχει λυθεί και για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω πως πρόκειται να λυθεί. Λυμένο θεωρείται για κάποιους που το αμφισβητούν, το ίδιο λυμένο θεωρείται και για όλους εκείνους που το πιστεύουν. Μόνο με αυτή την έννοια μπορώ να δεχτώ ότι έχει λυθεί, μέσω της σχετικότητας της "λύσης" του, δηλαδή.
Το θέμα μας όμως είναι οι Στιγματικοί, οπότε καλά θα έκανα να επέστρεφα σε αυτό. Καταρχήν, τα λόγια του Παύλου μπορούν να ερμηνευθούν όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας.
Δεν θέλω να σταθώ (κι ελπίζω το θέμα να μην ανοίχτηκε με έναν τέτοιο σκοπό) στο εάν πρόκειται για θαύμα ή για απάτη εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Θέλω όμως να σταθώ στο ότι αποτελεί ένα γεγονός που χρήζει επιστημονικής έρευνας, γιατί αν μη τι άλλο, αποδεικνύει για πολλοστή ίσως φορά τη στενή σύνδεση μεταξύ Νου και Σώματος. Πολλά, από εκεί και πέρα, πρέπει να ερευνηθούν, με τη συνδρομή πολλών επιστημών. Εάν όντως αυτό είναι μια "υστερική" εκδήλωση πίστης, πρέπει να διερευνηθεί γιατί συμβαίνει μόνο στο Δυτικό Δόγμα και όχι στο Ανατολικό. Πρέπει επίσης να διερευνηθεί γιατί, αν οι μαρτυρίες ευσταθούν, να εμφανίζεται ακόμα και σε άτομα που δεν αυτοχαρακτηρίζονται ως θρησκευόμενα.
Πρέπει ακόμα να μελετηθεί ο μηχανισμός ο βιολογικός - ψυχικός που προκαλεί μια τέτοια "εντυπωσιακή" εκδήλωση, αν και αυτό είναι σημαντικά δύσκολο.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μια ενδελεχής έρευνα του ψυχολογικού - ψυχιατρικού ιστορικού του μάρτυρα και λεπτομερής ιατρικός έλεγχος.
Σε θρησκευτικό - φιλοσοφικό επίπεδο, χρειάζεται κανείς να αναρωτηθεί τι σκοπούς εξυπηρετεί μια τέτοια ψυχοσωματική εκδήλωση, όπως και μεγάλη για μένα σημασία έχει η άποψη του ίδιου του μάρτυρα για αυτό...
πρέπει να διερευνηθεί γιατί συμβαίνει μόνο στο Δυτικό Δόγμα και όχι στο Ανατολικό.
Το κάθε δόγμα έχει τα τρύκ του για να ενισχύει την πίστη και να κρατάει τα πρόβατα στο μαντρί.
Οι δυτικοί έχουν τα στίγματα και τη σινδόνη.
Εμείς έχουμε το Άγιο Φως και τον βησαρίωνα.
Πρόκειται για το αλατοπίπερο της θρησκείας!
Αλλά τώρα τελευταία που το έψαχνα οι δυτικοί μας ξεπερνάνε παρασάγγες και στο θέμα των μούμιων τύπου βησαρίωνα! Έχουν παρουσιάσει εντελώς άφθαρτα σώματα αγίων τους που είναι νεκρά εδώ και αιώνες! Θέλει κανείς να δει εικόνες;
Eμείς κρατάμε με νύχια και με δόντια το Αγιο Φως που απ'ότι φαίνεται είναι και το βαρύ πυροβολικό μας!
Σε θρησκευτικό - φιλοσοφικό επίπεδο, χρειάζεται κανείς να αναρωτηθεί τι σκοπούς εξυπηρετεί μια τέτοια ψυχοσωματική εκδήλωση, όπως και μεγάλη για μένα σημασία έχει η άποψη του ίδιου του μάρτυρα για αυτό...
Νομίζω ότι η απάντηση του skeptic δεν είναι μακριά απο την αλήθεια και γι΄αυτό την επαναλαμβάνω:
Το κάθε δόγμα έχει τα τρύκ του για να ενισχύει την πίστη και να κρατάει τα πρόβατα στο μαντρί.
Φως, φωτάκια, μπιχλιμπίδια, εικονίτσες, στολίδια αλλά και οράματα, μύθοι, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, μαγικά, μαγίες, ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΥΝ σε οποιαδήποτε θρησκεία και δόγμα τη διαστάση ενός ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΘΕΟΥ στο επίπεδο του ΘΕΑΜΑΤΟΣ.
Σε μια επόχη που "άλλοι" ταξιδεύουν στο διάστημα, ετοιμάζονται να αποικίσουν την σελήνη, εμείς καλούμαστε να δούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ του κόσμου μέσα απο ΦΩΤΑΚΙΑ, ΣΗΜΕΙΑ και ΣΗΜΑΔΙΑ αγνοώντας τον ορισμό του ιδρυτή της θρησκείας μας: "Πνεύμα ο Θεός...".
Επι του θέματος τώρα, νομίζω ότι ναι αργά ή γρήγορα θα μπορέσουμε να καταλάβουμε κάτω απο ποιές διαδικασίες και κάτω απο ποιές προϋποθέσεις ο ανθρώπινος οργανισμός (και όχι μόνο η σκέψη ή ο εγκέφαλος) οδηγείται στην εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων (σπανίων κατά τ' άλλα). Άλλωστε ήδη γνωρίζουμε ότι βλάβες ποικίλες κάθε οργανισμός μπορεί να προκαλέσει στην ίδια του τη βιολογική λειτουργία (αυτοάνοσα νοσήματα).
Νομίζω ότι η απάντηση του skeptic δεν είναι μακριά απο την αλήθεια και γι΄αυτό την επαναλαμβάνω:Φως, φωτάκια, μπιχλιμπίδια, εικονίτσες, στολίδια αλλά και οράματα, μύθοι, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, μαγικά, μαγίες, ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΥΝ σε οποιαδήποτε θρησκεία και δόγμα τη διαστάση ενός ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΘΕΟΥ στο επίπεδο του ΘΕΑΜΑΤΟΣ.
Δεν διαφωνώ, αλλά και η προσπάθεια ερμηνείας του Θείου κατ' αυτόν τον τρόπο, νομίζω πως κάνει το ίδιο. Αυτό που για μερικούς μπορεί να είναι λαμπάκια, φωτάκια ή αιματάκια, μπορεί ίσως να έχει μια σημασία που ο Συμπαντικός Θεός τη θεωρεί σπουδαία.
Σε μια επόχη που "άλλοι" ταξιδεύουν στο διάστημα, ετοιμάζονται να αποικίσουν την σελήνη, εμείς καλούμαστε να δούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ του κόσμου μέσα απο ΦΩΤΑΚΙΑ, ΣΗΜΕΙΑ και ΣΗΜΑΔΙΑ αγνοώντας τον ορισμό του ιδρυτή της θρησκείας μας: "Πνεύμα ο Θεός...".
Σε μια εποχή που άλλοι ταξιδεύουν στο διάστημα, κάποιοι άλλοι πεινούν, πονάνε, αρρωσταίνουν, πεθαίνουν, είναι δυστυχισμένοι και μόνοι. Η επιστήμη δεν κατάφερε να δώσει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα και ως εκ τούτου δεν θεωρώ τίποτε άλλο παρά ως ένα τσιτάτο το να λέμε ότι πήγαμε στο διάστημα, άρα να μην πιστεύουμε σε φωτάκια. Είμαστε ακόμα εξαιρετικά ανώριμοι ως είδος για να κρίνουμε εάν κάτι είναι ένα απλό λαμπάκι ή αν πίσω από αυτό ίσως κρύβεται κάτι άλλο.
Η δική μου η θέση περί των Στιγμάτων είναι πως πρόκειται για μια ακραία ψυχοσωματική εκδήλωση υστερικού τύπου πίστης, αλλά και πάλι δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για αυτό. Θέλω έρευνα, θέλω σοβαρή και αντικειμενική έρευνα χωρίς προαπαιτούμενα, τόσο για τα Στίγματα όσο και για το Άγιο Φως. Δεν θέλω προκατάλειψη ούτε από τη μεριά εκείνων που τα πιστεύουν, ούτε από τη μεριά εκείνων που δυσπιστούν. Και, δυστυχώς, και οι δύο πλευρές διαθέτουν μπόλικη.
Είμαστε ακόμα εξαιρετικά ανώριμοι ως είδος για να κρίνουμε εάν κάτι είναι ένα απλό λαμπάκι ή αν πίσω από αυτό ίσως κρύβεται κάτι άλλο.
Όχι Μιχάλη, δεν είναι έτσι. Θαύματα προγραμματισμένα και με καθορισμένη την ώρα του "ραντεβού" υποτιμούν την δική μου τουλάχιστο νοημοσύνη. Δικαιώμά σου βέβαια να διατηρείς την αποψή σου στο ακέραιο.
Σχετικά με την επιστήμη.Ναι, είναι αλήθεια δεν κατάφερε να δώσει λύση στα προβλήματα του πόνου, της αρρώστιας, της πείνας. Αλλά αν καθίσουμε να το σκεφτούμε λίγο παραπάνω δεν φταίει η επιστήμη γι' αυτό αλλή η ΠΟΛΙΤΙΚΗ εφαμογής της. Γιατί η επιστήμη μπορεί να δώσει λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα σήμερα παρά κάθε άλλη εποχή. Πρέπει να αλλάξει ο άνθρωπος όχι η επιστήμη. Και κατα την ταπεινή μου άποψη- όπως έγραψα ήδη - αυτό μπορεί να γίνει πηγαίνοντας προς το "Πνεύμα".
Όχι Μιχάλη, δεν είναι έτσι. Θαύματα προγραμματισμένα και με καθορισμένη την ώρα του "ραντεβού" υποτιμούν την δική μου τουλάχιστο νοημοσύνη. Δικαιώμά σου βέβαια να διατηρείς την αποψή σου στο ακέραιο. Αλλά αν καθίσουμε να το σκεφτούμε λίγο παραπάνω δεν φταίει η επιστήμη γι' αυτό αλλή η ΠΟΛΙΤΙΚΗ εφαμογής της. Γιατί η επιστήμη μπορεί να δώσει λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα σήμερα παρά κάθε άλλη εποχή. Πρέπει να αλλάξει ο άνθρωπος όχι η επιστήμη. Και κατα την ταπεινή μου άποψη- όπως έγραψα ήδη - αυτό μπορεί να γίνει πηγαίνοντας προς το "Πνεύμα".
Συμφωνώ μαζί σου, σχετικά με το ρόλο της πολιτικής και με τις τρομερές σχέσεις που κατά καιρούς έχει αναπτύξει με τη θρησκεία. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό θέμα για ανάλυση, αν και δεν είναι του παρόντος. Σχετικά με τα υπόλοιπα, δεν έχω σκοπό να αποπειραθώ να αλλάξω τη γνώμη σου ή να επιβάλω τη δική μου.
Αντιστρέφοντας το επιχείρημά σου, όμως, μήπως για όλες αυτές τις απόψεις επίσης δεν φταίει η θρησκεία αλλά η πολιτική που έχουν ασκήσει οι ταγοί της; είναι νομίζω ένα χρήσιμο ερώτημα.
Μιχάλης:
Η δική μου η θέση περί των Στιγμάτων είναι πως πρόκειται για μια ακραία ψυχοσωματική εκδήλωση υστερικού τύπου πίστης,Είμαι κι εγώ αυτής της άποψης. Αν το ψάξουμε παραπέρα, θα δούμε πως υπάρχουνε διάφορες εκδηλώσεις παρόμοιου τύπου στο τι φαινόμενα μπορούν να πραγματοποιηθούν στο φυσικό επίπεδο όταν ο νους ενός ατόμου είναι έντονα συντονισμένος με κάποια ιδέα. Χωρίς απαράιτητα να χρειάζεται να το επιδιώκει συνειδητά, γιατί μερικοί έχω δει να νομίζουνε ότι για να προκληθεί κάτι πρέπει να συγκεντρωθείς σε αυτό. Όταν όμως κάποιος έχει μια εμμονή με κάτι και αυτό καταντάει ένας τρόπος ζωής και κυριαρχεί στις σκέψεις του, τότε όλο αυτό αρχίζει να λειτουργεί αυτόματα σιγά σιγά και κάποτε εκδηλώνει και το αποτέλεσμα.
Φυσικά επειδή σε αρκετές περιπτώσεις στιγματικών, το άτομο εκείνο είναι θρησκευόμενο ή με κάποιον τρόπο έχει επηρεαστεί από την θρησκευτική ιδεολογία έντονα (ακόμη και παρά την θέλησή του, πχ μεγαλώνοντας σε έντονα θρησκευόμενο περιβάλλον που του επιβαλλότανε) το συνδέουν πολλοί ως θεϊκή ένδειξη, θαύμα, οιωνό κτλ ...Και άλλο που δεν θέλει η θρησκευτική κοινότητα προκειμένου να ενισχύει ακόμη περισσότερο τις πεποιθήσεις της.
Δυστυχώς, το θέμα της υποβολής βλέπουμε να μην παίζει καθόλου για πολλούς.
Miltos01:
Οι υποψίες παρακινήθηκαν όταν τα στίγματα στα χέρια των στιγματικών "μετανάστευσαν" απο τις παλάμες στους καρπούς τους, μετά από παρατηρήσεις σύγχρονων ιστορικών άλλα και αρχαιολόγων ότι το σημείο όπου καρφώνανε τους κατάδικους δεν ήταν οι παλάμες (αυτές δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του σταυρωμένου) αλλά οι καρποί.Εμ, βλέπεις, αφού γίνεται μια διόρθωση βάση αδιάσειστων ιστορικών στοιχείων, συνεπώς στην συνέχεια η πατέντα που κυριαρχεί στο νου των στιγματικών διορθώνεται κι εκείνη βάση της νέας πληροφορίας που θα πάρουνε, οπότε θα αλλάξουν και τα σημάδια θέση. Λογικό δεν είναι;
Miltos01:
Επιπλέον επιστημονικά έχει επαληθευθεί ότι τα "στίγματα" αυτά μπορεί να τα αναπαράγει ο καθένας απο εμάς με 3 διακριτούς τρόπους:
Τρόπος Α!: Πρόκληση στιγμάτων που δεν προκαλούν πόνο. Τοποθέτηση σιδηρικού χλωριδίου στο ένα χέρι και κυανιούχο κάλιο στο άλλο. Στη συνέχεια ενώνουμε τις παλάμες αφού πρώτα αφήσουμε για λίγο τις δυο χημικές ενώσεις να στεγνώσουν (σημείωση: η δυο ενώσεις είναι εντελώς άχρωμες).
Τρόπος Β!: Πρόκληση στιγμάτων που προκαλούν πόνο. Τοποθέτηση διαλύματος του νατρίου ή υδροξειδίου του καλίου και κατόπιν το αφήνουμε να στεγνώσει. Το διάλυμα είναι εντελώς άχρωμο.
Τρόπος Γ!: Πρόκληση των στιγμάτων-πληγών με ένα ξυράφι.Κοίτα, αυτά που λες καθώς και άλλες ακόμη μέθοδοι που θα μπορούσε να εφαρμόσει κάποιος σκόπιμα φυσικό είναι να επιφέρουν το αποτέλεσμα κάποιων πληγών οπουδήποτε στο σώμα. Μην κολλήσουμε εκεί.
Όμως αρκετά αξιοσημείωτοι και ενδιαφέρον είναι οι δύο πρώτοι τρόποι οι οποίοι παρεπιπτώντος μου έφεραν στο νου μια σκηνή από την ταινία Fight Club όπου έδειξε σε ένα σημείο ο ένας πρωταγωνιστής να προκαλεί μια σοβαρή πληγή στο χέρι του άλλου χρησιμοποιώντας πιθανόν την πρώτη μέθοδο.
OANNHSEA:
Miltos01,
Ξέχασες το Δ.
Ο ίδιος ο οργανισμός να παράγει τις πληγές κατά απαίτηση του εγκεφάλου...
Το έχουμε δει να συμβαίνει με πολλές άλλες παθήσεις και σε τυχαίες στιγμές - γιατί να μην το πράτει και τώρα; Έτσι μπράβο. Ακόμη και η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει πια να ανακαλύπτει και να αποδέχεται την προέλευση πολλών παθήσεων από ανισσοροπίες και διαταραχές του εσωτερικού κόσμου.
Ήθελα να ρωτήσω όμως...
Γνωρίζει κανείς πράγματι εαν ακδηλώνεται το συγκεκριμένο φαινόμενο μόνο σε καθολικούς; Τι γίνεται πχ με τους ορθόδοξους ή τους προτεστάντες;
Η εκτεταμένη διερεύνηση όπως την αναφέρει ο Μιχάλης σαφώς και είναι καλό να λάβει χώρα κάποτε για να δούμε τι αποτελέσματα και πορίσματα μπορεί να προκύψουν. Άλλωστε χωρίς εκτενή έρευνα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.
Miltos01:
Σχετικά με την επιστήμη.Ναι, είναι αλήθεια δεν κατάφερε να δώσει λύση στα προβλήματα του πόνου, της αρρώστιας, της πείνας. Αλλά αν καθίσουμε να το σκεφτούμε λίγο παραπάνω δεν φταίει η επιστήμη γι' αυτό αλλή η ΠΟΛΙΤΙΚΗ εφαμογής της. Γιατί η επιστήμη μπορεί να δώσει λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα σήμερα παρά κάθε άλλη εποχή. Πρέπει να αλλάξει ο άνθρωπος όχι η επιστήμη. Και κατα την ταπεινή μου άποψη- όπως έγραψα ήδη - αυτό μπορεί να γίνει πηγαίνοντας προς το "Πνεύμα".Ακριβώς.
Τελικά τι είναι "Πνέυμα"?
Ποιος δημιούργησε την επιστήμη?
Και αν τελικά αλλάξει ο δημιουργός (άνθρωπος) δεν θα αλλάξει το δημιούργημά (επιστήμη) του?
Μήπως τελικά όλοι μιλάμε εκφέροντας απόψεις απλά προσωπικές, "αλήθειες" υποκειμενικές και αποδείξεις χωρίς καν ενδείξεις?
Ο καθένας ας πιστεύει ότι θέλει, απλά ότι πιστεύει δεν μπορεί να είναι κάθετι που τον βολεύει!
Melhisedek
14-05-07, 18:58
Ακόμη ένα "μυστήριο" αυτό των στιγματικών φαίνεται πως
Πολύ ωραίο το θέμα σου Miltos01,όμως δε συμφωνώ με το τελευταίο .Τι εννοείς στο επίπεδο της μαγείας?Μήπως μπερδεύεις πράγματα?Και γιατί εστιάζεις στο 2000 Χρόνια Χριστιανικής ιστορίας?Μήπως περιορίζεσαι στους χριστιανούς και εννοείς(διόρθωσέ με αν λανθάνω) ότι υπάρχει μόνο ο δρόμος της επιστήμης και όχι και της ΄΄μαγείας΄΄?
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.