PDA

Επιστροφή στο Forum : ΟΙ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ!


ELASTELLITSA
01-05-07, 17:13
Μυστηριωδες και εξωτικο δωρο απο τους αρχαιους Μαγια, η σοκολατα δημιουργει μια μεγαλοπρεπή, ευχαριστη διαθεση και εμπνεέι μια γαληνια αισθηση πολυτιμης ηδονής.Η σοκολατα αιχμαλωτιζει τη φαντασια των ανθρωπων για πανω απο 3000 χρονια.

Η σοκολατα ειναι ο δουρειος ιππος που μεταφερει εκατονταδες φυσικα και χημικα συστατικα που προκαλουν αλλαγη της διαθεσης με διακριτικο αλλα αναμφισβητητο τροπο.
Ενα απο τα πολλα συστατικα ειναι η φαινεθυλαμινη ή ΡΕΑ.το χημικο αυτο διεγειρει το νευρικο συστημα και προκαλει εκλυση των ενδορφινων,στοιχειο που μοιαζει με το οπιο.Επεισης αυξανει τη δραση της ντοπανιμης, ενος νευροχημικου που σχετιζεται αμεσα με την σεξουαλικη διεγερση η ευχαριστηση.Η ΡΕΑ κατακλυζει τον εγκεφαλο κατα τη διαρκεια του οργασμου και κινειται γενικα οταν ειμαστε ερωτευμενοι.Η σοκολατα αυξανει την εκκριση τησ σεροτινινης,μιας ουσιας του εγκεφαλου που αποτρεπει την καταθλιψη και διευκιλυνει τον νυχτερινο υπνο, επεισης , ενισχυει την καλη διαθεση των γυναικων που πασχουν απο προεμμηνοροίκο συνδρομο.
Ενα αλλο συστατικο της σοκολατα που μεταβαλλει την ψυχικη διαθεση ειναι η ανανδαμιδη.Η ανανδαμιδη προερχεται απο την σανσκριτικη λεξη ανανδα που σημαινει ευλογια και ειναι ενα κανναβινοειδες ψυχοδιεγερτικο χημικο.Δημιουργει ενα γενικο αισθημα ευφοριας και γενικα αυτο εξηγει την καλη διαθεση των ανθρωπων που τρωνε σοκολατα.

'ΚΕΝΤΡΙΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ'

Για πολλούς η σοκολάτα ειναι ενας παραγοντας υπεροχης ονειροπολησης,ενα δωρο που μας επιτρεπει να διακρινουμε τον ανωτερο εαυτο μας.

Εκτος απο τις ψυχοδιεγερτικες ιδιοτικες της σοκολατας εχει και καποια φυσικα οφελη για τον οργανισμο
-ειναι αντιοξειδωτικο
-συμβαλλει στη μειωση της κακης χοληστερολης
-μειωνει την πιθανοτητα εμφανισης στεφανιαιων νοσων,καρδιακης προσβολης,εγκεφαλικου
-εμποδιζει τη θρομβωση των αιμοπεταλιων

Η σοκολατα οντως ειναι ενα υπεροχο ψυχοδιεγετικο προιον της φυσης...
περιμενω αποψεις και απο αλλους σοκολατομανεις,κυριως ως προς τις αλλαγες στη διαθεση.. :D

Hedwig
02-05-07, 00:48
Πολύ γλυκό το θέμα που άνοιξες! :)

Εγώ προσωπικά δεν ξέρω αν αλλάζει η διάθεσή μου, αλλά αν δεν φάω κάθε μέρα λίγη σοκολατίτσα καταπιέζομαι!

ELASTELLITSA
02-05-07, 16:23
μπορω να σου απαντησω σε αυτο...ολες αυτες οι ουσιες που περιεχονται στον καφε στη σοκολατα σε καποια βοτανα στα ναρκωτικα κτλ οταν λαμβανονται συστηματικα σε καποια ποσοτητα γινονται εθιστικες και δεν μπορουμε να λειτουργησουμε χωρις αυτες.Γι αυτο η αποτοξινωση απο το τσιγαρο και τα ναρκωτικα δεν ειναι ευκολη υποθεση μιας και το σωμα το ζηταει.Παρομοιες οποιοειδεις ουσιες υπαρχουν στο σωμα μας και μας κατακλυζουν κατα τη διαρκεια του ερωτα.
Η φυσιολογια του εγκεφαλου των ερωτευμενων αλλαζει οταν βλεπουν το προσωπο που αγαπουν.Μια μικρη περιοχη το υπογαστριο εκρινει μια ουσια,την ενδορφινη η οποια ειναι ακρως εθιστικη.Εξ'ου και η απιστευτη θλιψη που αισθανομαστε οταν χωριζουμε ενω αγαπαμε ακομη.Στην ουσια ειναι η αναγκη για την χημεια στο σωμα και οχι τοσο η αναγκη για το συγκεκριμενο ατομο..

Ειναι μια πολυ καλη αρχη για οσους αγαπανε χωρις ανταποκριση...Αν το φιλοσοφισουμε το θεμα μπορουμε να πουμε...οχι!Εγω δε θα εξαρτωμαι απο την ενδορφινη..!παμε παρακατω! :p

galaxia
02-05-07, 21:16
«Σοκολάτα» είναι η λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα προϊόντα που παράγονται από τους καρπούς του κακαόδεντρου και λέγεται ότι ίσως προέρχεται από τους Μάγια, που συνήθιζαν να λένε : « chokola ' j » και εννοούσαν « να πιούμε σοκολάτα μαζί ». Ήταν από τους πρώτους λαούς που χρησιμοποίησαν το κακαόδεντρο ( theobroma cacao , δηλαδή τροφή των θεών), δημιουργώντας ένα πικάντικο ρόφημα σοκολάτας από σπόρους κακάο, πιπεριές, τσίλι, νερό και μπαχαρικά. Εν τω μεταξύ, οι σπόροι του κακαόδεντρου χρησιμοποιούνταν ως οικονομικό μέσο ανταλλαγής, αλλά και ως θυμίαμα σε θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Περίπου τον 16 ο αιώνα, οι Ισπανοί ανακαλύπτουν τη σοκολάτα, την ενώνουν με ζάχαρη για πιο γλυκιά γεύση και μόλις το 1674 περίπου, κυκλοφορεί στο Λονδίνο η πρώτη σοκολάτα σε στερεή μορφή. Οι αριστοκράτες της εποχής, κατανάλωναν τη σοκολάτα ως αφροδισιακό και ως τονωτικό. Στην Ολλανδία προσθέτουν βούτυρο και της δίνουν τη σημερινή της μορφή, ενώ στην Ελβετία, ο Nestle δημιουργεί τη σοκολάτα γάλακτος.

Σήμερα, η σοκολάτα αποτελεί το νούμερο 1 σε κατανάλωση γλύκισμα παγκοσμίως και έχει ως κύρια συστατικά ζωμό κακάο, βούτυρο, ζάχαρη, γάλα και πολλές ακόμα αρωματικές ουσίες ή αρτύματα, ανάλογα με το είδος.

Από τη μία πλευρά, λέγεται ότι υποκαθιστά τον έρωτα και από την άλλη ότι προκαλεί κακό στην υγεία και το βάρος μας. Τι είναι αυτά που θα πρέπει να ξέρουμε λοιπόν για τη σοκολάτα;

Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η σοκολάτα βοηθάει στην έκκριση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, που μας κρατούν ήρεμους, μειώνουν το άγχος και τις καταθλιπτικές τάσεις. Επιπλέον, έχει σχετισθεί με τη μείωση της πίεσης του αίματος, με ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά, με δράση ενάντια στον επίμονο βήχα και με τη γέννηση πιο χαρούμενων μωρών, εφόσον καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, καφεΐνη και βιταμίνη Ε.

Οι περισσότερες από αυτές τις ιδιότητές της οφείλονται στο κακάο, που περιέχει η σοκολάτα, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά – γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στον οργανισμό. Η σκούρα σοκολάτα (υγείας) περιέχει λιγότερο γάλα και περισσότερο κακάο, απ' ότι η γάλακτος ή η λευκή, γι' αυτό και αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, λέγεται ότι η σοκολάτα σχετίζεται με την αύξηση του βάρους, την παρουσία ακμής, με τις ημικρανίες ή ότι προκαλεί εξάρτηση. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν επιβεβαιωθεί απόλυτα και ενδεχομένως να προκαλούνται ύστερα από κατανάλωση σοκολάτας σε μεγάλες ποσότητες.

Τελειώνοντας είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η « τροφή των θεών » , ναι μεν περιέχει αρκετά λιπαρά και θερμίδες, αλλά καταναλώνοντας την με μέτρο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και σωστής διατροφής μπορούμε να επωφεληθούμε από τις θετικές τις ιδιότητες! :)

ELASTELLITSA
02-05-07, 22:04
φιλε,galaxia σε βλεπω πολυ ενημερωμενο για το θεμα και μου αρεσει!!επεισης εχω φοβερες πληροφοριες σχετικα με τον καφε,το τσιλι,τα βοτανα,την κανναβη και την καβα....εαν σας ενδιαφερουν τα θεματα διατροφης και φυσικα η χημεια θα χαιρομουν να μοιραστω τις πληροφοριες μου μαζι σας..αλλιως να μη σας ζαλιζω αδικα με το δικο μου κολλημα με τη διατροφη!

Hedwig
03-05-07, 15:04
Ωραία! Έχεις δηλαδή στοιχεία για όλους τους εθισμούς μας! :p
Εγώ πάντως θα ήθελα να δω αυτά που έχεις να γράψεις και για τα υπόλοιπα...πληροφοριακά και μόνο, γιατί εγώ προσωπικά δεν υποκύπτω σε κανόνες και μέτρα! :cool:

galaxia
03-05-07, 23:23
με ενδιαφερουν πολυ τα θεματα διατροφης και ιδιατερα η χημεια οποτε θα ηθελα να ακουσω τις πληροφοριες σου σχετικα με τους εθισμους μας οπως τους ονομασε και ο/η hedwig και ιδιαιτερα για τα βοτανα και τον καφε...

Υ.Γ. ειμαι female...

Melhisedek
16-05-07, 14:58
Αναμφίβολα η σοκολάτα είναι πολύ δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους.



Δυστυχώς όμως συχνά νιώθουμε άβολα όταν τρωμε σοκολάτα διότι η κατανάλωση σοκολάτας έχει συνδυασθεί με την πρόκληση παχυσαρκίας, ημικρανίας και άλλων αρνητικών για την υγεία μας.

Όμως πόση αλήθεια υπάρχει στις πεποιθήσεις αυτές; Ποιες είναι οι πραγματικές επιδράσεις στην υγεία;

Παρά το γεγονός ότι ακόμα χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να αποδειχθεί τελεσίδικα, φαίνεται ότι μια μέτρια κατανάλωση σοκολάτας είναι ωφέλιμη στον οργανισμό μας. Η σοκολάτα μπορεί να έχει προληπτικές δράσεις εναντίον των καρδιακών νοσημάτων, του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας. Συνήθως η σοκολάτα περιέχει τα ακόλουθα:

Πρωτεΐνες: Είναι απαραίτητες στο μεταβολισμό των κυττάρων

Λιπαρές ουσίες: Περιέχει μέχρι 50% κορεσμένα λίπη

Βιταμίνη Ε: Είναι μια λιποδιαλυτή πρωτείνη σημαντική για τη δομή των μεμβρανών των κυττάρων

Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Είναι ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό των οστών και των δοντιών

Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος

Καφεΐνη: Είναι ένα διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα

Χαλκός: Συμβάλλει στο μεταβολισμό του σίδηρου, βοηθά στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα, στα μαλλιά και βοηθά στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος

Φυτικές ουσίες με αντι-οξειδωτικές ιδιότητες: Το κακάο από το οποίο κατασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντι-οξειδωτικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων και συμβάλλουν στην ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Επίσης έχουν επίδραση στους μηχανισμούς γήρανσης του σώματος. Οι φυτικές αντι-οξειδωτικές ουσίες που περιέχει το κακάο είναι δυνατόν να προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η σοκολάτα σκούρου χρώματος, περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες λόγω του ότι κατασκευάζεται με περισσότερο κακάο Βλέπουμε λοιπόν ότι η σοκολάτα περιέχει πολλά χρήσιμα και ωφέλιμα συστατικά.

Γιατί όμως η κατανάλωση της σοκολάτας έχει συσχετισθεί με διάφορες αρνητικές συνέπειες; Ας δούμε αρχικά τη σχέση της σοκολάτας με την παχυσαρκία.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε ενέργεια. Μικρές ποσότητες σοκολάτας περιέχουν πολλές θερμίδες. Όταν κάποιος τρωει συστηματικά περισσότερο φαγητό από ότι χρειάζεται ο οργανισμός του, τότε καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που παίρνει. Αυτό οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία. Δεν είναι λοιπόν ορθό να πούμε ότι τρώγοντας σοκολάτα θα παχύνουμε. Είναι μόνο όταν τρωμε υπερβολικές ποσότητες σοκολάτας που θα πάρουμε περιττό βάρος.

Σε μια υγιεινή διατροφή μπορούμε να περιλάβουμε το κακάο και τη σοκολάτα την οποία πρέπει να τρωμε σε μικρές ποσότητες.

Ποια είναι η σχέση της σοκολάτα με τις ημικρανίες; Οι ημικρανίες είναι σοβαροί πονοκέφαλοι που εξαντλούν τον ασθενή. Προκαλούνται από σπασμούς των αρτηριών που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Οι αιτίες που προκαλούν τις ημικρανίες δεν είναι γνωστές. Μερικοί παράγοντες θωρούνται ότι προκαλούν την έναρξη των συμπτωμάτων της ημικρανίας. Μερικά φαγητά συμπεριλαμβανομένης και της σοκολάτας έχουν ενοχοποιηθεί για αυτό. Όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα προκαλεί ημικρανία. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες όπως το στρες, η κούραση, ο θυμός, η υπερένταση που είναι πολύ πιο συχνά υπεύθυνοι για την πρόκληση ημικρανίας.

Η σοκολάτα προκαλεί ακμή και σπυριά; Υπάρχει διαδεδομένη η αντίληψη ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή και σπυριά. Η αντίληψη αυτή δεν βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν μια σχέση μεταξύ σοκολάτας και ακμής. Επιπρόσθετα κανένα από τα συστατικά της σοκολάτας δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ακμή ή τα σπυριά.

Ποια είναι η σχέση της σοκολάτας και της χοληστερόλης; Ο τύπος του κορεσμένου λίπους που περιέχει η σοκολάτα δεν συμβάλει στην αύξηση της σύνθεσης χοληστερόλης από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό μια μέτρια κατανάλωση σοκολάτας, δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που θα συμβάλει στην αύξηση χοληστερόλης αίματος. Η προστασία που παρέχει η σοκολάτα εναντίον των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου οφείλεται στις αντι-οξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες. Οι αντι-οξειδωτικές ουσίες της σοκολάτας είναι περισσότερες από εκείνες του τσαγιού. Η σοκολάτα σκούρου χρώματος περιέχει λιγότερο γάλα και περισσότερο κακάο. Είναι περισσότερο ωφέλιμη διότι η συγκέντρωση φυτικών αντι-οξειδωτικών ουσιών είναι μεγαλύτερη.

Χρειάζονται ακόμη και άλλες έρευνες για να αποδειχθούν τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία. Όμως η αύξηση της πρόσληψης χρήσιμων στοιχείων για τον οργανισμό μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας περισσότερο κακάο παρά σοκολάτα. Το κακάο περιέχει πολύ λιγότερο λίπος παρά η σοκολάτα.

Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι η σοκολάτα και το κακάο όταν καταναλώνονται με μέτρο, μπορούν να βοηθούν τον οργανισμό μας εναντίον ορισμένων εκφυλιστικών παθήσεων, καρδιακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ορισμένες προκαταλήψεις σχετικά με την πρόκληση ημικρανίας και ακμής ή σπυριών από τη σοκολάτα δεν ευσταθούν.

Η σοκολάτα ή ακόμη καλύτερα το κακάο μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινούς διατροφής.



Ο καρπός του κακαόδεντρου, το οποίο πρωτοκαλλιεργήθηκε από τους Ατζέκους και τους Μάγια εκατοντάδες χρόνια πριν, δίνει τη βασική ύλη για ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα όλων των εποχών, του οποίου οι ιδιότητες στη ψυχοσωματική σφαίρα του ανθρώπινου οργανισμού θεωρούνται μοναδικές και σχεδόν «μαγικές». Στο βασίλειο των τροφών που προκαλούν υπέρμετρη τέρψη έως και ηδονή με την κατανάλωσή τους, το θρόνο κατέχει αδιαμφισβήτητα η σοκολάτα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο «νονός» του κακαόδεντρου, ο Σουηδός βοτανολόγος Linnaeus, το ονόμασε λατινικά Theobroma (που μεταφράζεται ως «η τροφή των θεών») προμηνύοντας τη θέση της στη διατροφή του ανθρώπου!

Τεράστιος όγκος μελετών που αφορούν στη σοκολάτα και στις επιδράσεις της στη ανθρώπινη ψυχοδυναμική, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συνεργιστική δράση των επιμέρους θρεπτικών της στοιχείων, είναι μοναδική και εν μέρει ανερμήνευτη. Μια από τις βασικότερες υποθέσεις, που πρωτοεισήχθη στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την ευφορία που προκαλεί η κατανάλωση σοκολάτας, ήταν αυτή των Wurtman και Wurtman το 1989. Σύμφωνα λοιπόν με τους συγκεκριμένους ερευνητές, υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και υδατανθράκων και των επιπέδων σεροτονίνης του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη, αποτελεί νευροδιαβιβαστή καθοριστικής σημασίας για την ψυχολογική μας διάθεση και ταυτόχρονα πεδίο δράσης των περισσότερων ίσως αντικαταθλιπτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τους Wurtman και Wurtman, μετά από τη κατανάλωση της πλούσιας σε υδατάνθρακες σοκολάτας, η αύξηση του σακχάρου προκαλεί την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη με την σειρά της, προκαλεί πρόσληψη πολλών αμινοξέων (όχι όμως και τρυπτοφάνης) από τους περιφερικούς ιστούς, όπως είναι οι μύες. Σε αντίθεση λοιπόν με τα άλλα αμινοξέα, το αμινοξύ τρυπτοφάνη, δεσμεύεται από την αλβουμίνη του αίματος και έτσι στο αίμα αυξάνεται η αναλογία μεταξύ τρυπτοφάνης και μεγάλων, ουδέτερων αμινοξέων (LNAA) . Η συγκεκριμένη υψηλή αναλογία τρυπτοφάνης προς LNAA, έχει σαν τελική συνέπεια τη προώθηση σημαντικών ποσοτήτων αυτού του αμινοξέος στον εγκέφαλο. Εκεί, η τρυπτοφάνη συμβάλλει, ως πρόδομος ουσία, στη παραγωγή της πολυπόθητης σεροτονίνης.

Κάποιοι ερευνητές αντιτίθενται στη θεωρία των Wurtman και Wurtman υποστηρίζοντας, πως για να αυξηθεί σημαντικά στο αίμα η αναλογία τρυπτοφάνης/LNAA, πρέπει το τρόφιμο να εμπεριέχει ποσό πρωτεΐνης πάρα πολύ μικρό (συγκεκριμένα η πρωτεΐνη πρέπει να συνεισφέρει σε λιγότερο από το 2% των θερμίδων του τροφίμου). Με μια πιο διεξοδική όμως ματιά στη «μαγική» σύνθεση της σοκολάτας, θα δούμε πως η μαύρη σοκολάτα εμπεριέχει ελάχιστη πρωτεΐνη (συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος των πρωτεϊνών της δεν απορροφάται, λόγω αλληλεπιδράσεων με τις πολυφαινόλες του κακάο) και άρα μπορεί να εμπλέκεται στην ουσιαστική σύνθεση της σεροτονίνης!

Όμως οι επιδράσεις της κατανάλωσης σοκολάτας δεν σταματούν εδώ,περισσότερα στο από:http://my.aegean.gr/web/article147.html

ELASTELLITSA
16-05-07, 16:42
Δυστυχώς όμως συχνά νιώθουμε άβολα όταν τρωμε σοκολάτα διότι η κατανάλωση σοκολάτας έχει συνδυασθεί με την πρόκληση παχυσαρκίας, ημικρανίας και άλλων αρνητικών για την υγεία μας.

Όμως πόση αλήθεια υπάρχει στις πεποιθήσεις αυτές; Ποιες είναι οι πραγματικές επιδράσεις στην υγεία;
Η αποψη οτι η σοκολατα προκαλει ημικρανιες δεν αποδειχτηκε,υστερα απο επιστημονικη ερευνα.Σε μια μελετη που εγινε στο Πανεπιστημιο του Πιτσμπουργκ αναφερθηκε οτι "αντιθετα με την επικρατουσα αποψη γιατρων και ασθενων,η σοκολατα δε φαινεται να παιζει κανεναν απολυτως ρολο στην εμφανιση πονοκεφαλων και ημικρανιων'Τωρα,αν για καποιο λογο εχετε πονοκεφαλο απο την καταναλωση σοκολατας τοτε μην τρωτε!

φαίνεται ότι μια μέτρια κατανάλωση σοκολάτας είναι ωφέλιμη στον οργανισμό μας. Η σοκολάτα μπορεί να έχει προληπτικές δράσεις εναντίον των καρδιακών νοσημάτων, του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας.

Συμφωνα με καποιο τευχος του American journal of clinical nutrition η σοκολατα κανει καλο στην καρδια.Επεισης ,το κοκοα εχει την ιδια αντιθρομβωτικη ιδιοτητα με την ασπιρινη.Οι πολυφαινολες που περιεχει το κοκοα αρα και η σοκολατα προστατευουν την καρδια με 2 τροπους
-συμβαλλουν στη μειωση της οξειδωσης των χαμηλων σε πυκνοτητα λιποπρωτεινων(LDL)ή της αποκαλουμενης κακης χοληστερολης.Αρα προφυλλασει απο εμφανιση στεφανιαιων νοσων,καρδιακης προσβολης και εγκεφαλικου.
-οι πολυφαινολες εμποδιζουν επεισης τη θρομβωση των αιμοπεταλιων.
Προτου τρεξετε να αγορασετε ενα τεραστιο κεικ σοκολατα επειδη λεμε οτι κανει καλο θα πρεπει να εχετε υποψη σας καποια πραγματα.
-τα προστατευτικα στοιχεια τις σοκολατα βρισκονται στο κοκοα αρα κυριως στη σκονη του κακαο και στις σοκολατες με πανω απο 70%περιεκτικοτητα.
οπως ολοι ξερουμε η ζαχαρη κανει κακο στα δοντια και εχει πολλες θερμιδες αρα οι σοκολατινες ειναι εκτος...!

Λιπαρές ουσίες: Περιέχει μέχρι 50% κορεσμένα λίπη
κατα την επεξεργασια του κοκοα πριν ακομη 'φυγει' απο τις φυτειες με μια ειδικη διαδικασια διαχωριζεται το βουτυρο κακαο απο τα στερεα υλικα.Η σκονη κακαο περιεχει ελαχιστα λιπαρα.οι σοκολατες γαλακτος,οι σοκολατινες και τα κεικ παρα πολλα!

η δικη μου συνταγη..1 ωρα πριν την προπονηση(τρεξιμο) πινω ενα ροφημα απο 2 κουτ σουπ κακαο σκονη(προσοχη στην ποιοτητα και την εταιρια) με 200ml νερο και 4 ζαχαρινες.το βραζω και φουσκωνει οπως ο ελληνικος καφες..το πινω και δε με πιανει κανεις!απιστευτη ενεργεια.Επεισης ειναι καλο και για πρωινο ροφημα.

galaxia
20-05-07, 23:32
Δεκαπέντε γραμμάρια σοκολάτας, κυρίως μαύρης, 30 γραμμάρια αλκοόλ και μέχρι δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι ευεργετικά για την καρδιά! :D :D

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης, η μαύρη και η σοκολάτα γάλακτος -όχι όμως η λευκή, δρουν ευεργετικά στην ελαστικότητα των αρτηριών και εμποδίζουν τη σκλήρυνση τους. Το αλκοόλ, σε ελάχιστες ποσότητες, κατεβάζει τα επίπεδα της συστολικής (μεγάλης) αρτηριακής πίεσης και ο καφές έχει ορισμένες ωφέλιμες ουσίες, όπως αντιοξειδωτικά, κάλιο, νιασίνη (ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β) και μαγνήσιο, που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Η κατανάλωση, ωστόσο, περισσότερων από τριών φλιτζανιών καφέ αυξάνουν κατά 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου. :(

ELASTELLITSA
21-05-07, 01:22
Αφου πρωτα αναφερω οτι οι πληροφοριες που σας γραφω ειναι απο το βιβλιο 'ψυχολιχουδιες'απο τις εκδοσεις ψυχαλου προχωραω στην επομενη ψυχολιχουδια τον καφε!

η ημερα,αν οχι ολων αλλα των περισσοτερων αρχιζει σιγουρα με ενα φλυτζανι καφε.Τι ειναι αυτο που μας κανει να ζηταμε απεγνωσμενα τη γευση και το αρωμα αυτου του μοναδικου ροφηματος?ΧΗΜΕΙΑ-η αγαπημενη μου επιστημη.
ΓΕΝΙΚΑ
οικογενεια rubiaceae
γενος coffea
ειδη arabica,canephora,liberica
αειθαλες δενδρο με υψος 12-14 μετρα.
ΧΗΜΙΚΑ
καφεινη...

ερχονται τα υπολοιπα!

fantasy
04-05-12, 21:21
Εγώ καφέ δεν πίνω, δεν μ' αρέσει η γεύση του. Για μένα η σοκολάτα ήταν απόλαυση, με ηρεμούσε. Φαγητό δεν έτρωγα ποτέ πολύ. Είναι πραγματικά φάρμακο στη διάθεσή μου. Όταν είχα μελαγχολία έτρωγα ολόκληρη σοκολάτα, τεράστια αυτό το κάνω πια σπάνια. Το φυσιολογικό για μένα πια είναι να φάω 70 γραμμάρια και μια φορά την εβδομάδα διότι γιατρεύτηκα από το πάθος μου, γιατί η σοκολάτα ήταν πάθος.

theodoros
23-07-13, 18:50
Ναι αλλα φημιζεται οτι κουραζει πολυ πολυ το συκωτι/Οποτε δωρο αδωρο.:)

makis_dr
27-11-14, 02:16
καφες και μηλο ειναι τα μυστικα για ενδυναμωσει και αυτο οχι δεν στεκει παρα πολυ ετσι οπως εχουν γινει οι τροφες σημερα αλλα και απο παλια ειναι ολα μεταλλαγμενα προιοντα η σοκολατα η μαυρη βοηθαει κυριως για εμενα και αυτη σε μικρες ποσοτητες μια φορα το εξαμηνο και αμμα με τραβαει με βοηθανε πολυ
ανωτερες δυναμεις στην τροφη που καταναλωνω γιατι αλλιως μαυρο φιδι που με εφαγε θα ετρωγα σκατα και αυτο με απολυτη ειλικρινω ακρως εμπιστευτικο καφες πολυ καφες η καφεινη βοηυαει και στην αυπνια καλο εινα ι να μην κοιμασει ο εγκεφαλος πρεπει να σκεφτεται αν εχω εγκεφαλο που δεν εχω γιατι ειμαι μηχανη αν ειχα και τις απαραιτητες γνωσεις θα ειχα μεταλλαχθει σε κατι σπουδαιο αυτα