Επιστροφή στο Forum : Τηλεπικοινωνίες στη Αρχαία Ελλάδα
Οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να ανταλλάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και σε γρήγορο χρόνο πληροφορίες, τόσο κατά την περίοδο των πολέμων όσο και σε περίοδο ειρήνης. Με το εφευρετικό τους μυαλό είχαν κατορθώσει να σχεδιάσουν ένα σύστημα από μηχανισμούς που τους επέτρεπαν να φτάσει στο τελικό δέκτη οποιοδήποτε μήνυμα ήθελαν, δυανύοντας ακόμα και 700χλμ σε περίπου μία ώρα.
Εάν υπάρχουν συμφορουμίτες τους οποίους ενδιαφέρει το θέμα, μπορώ να σας
παραθέσω όλα όσα γνωρίζω περί του θέματος με αναλυτική παρουσίαση των
μεθόδων και των μηχανισμών που χρησιμοποιούσαν.
Για τις φρυκτωρίες μιλάς φαντάζομαι ;)
Είναι ωραίο θέμα και καλό είναι να το αναπτύξει κάποιος στο φόρουμ. Υπάρχει και το βιβλίο "Τηλεπικοινωνίες στην αρχαία ελλάδα" εκδόσεις αίολος αν θυμάμαι καλά αλλά δεν θυμάμαι τον συγγραφεά :(, το οποίο εξηγεί πολλά για τις επικοινωνίες στην αρχαία ελλάδα και το βρήκα πολύ κατατοπιστικό.
¶λλες πηγές μπορείς να μας δώσεις?
Σωστά τα λες φίλτατε... για τις φρυκτωρίες και όχι μόνο...
Χρήστος Λάζος, "Τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων", Εκδόσεις Αίολος
Δυστυχώς δεν έχω άλλες πηγές... Μπορώ να το αναπτύξω το θέμα αν ενδιαφέρει το forum
Φιλε teoilio εννοείται ότι ενδιαφέρει το forum , απλά επειδή αν καταλαβαίνω καλά έχεις ήδη συγκεντρωμένο το υλικό σου, γιατί δεν το στέλνεις σε κάποιο απ 'τα παιδιά της Gateway έτσι ώστε να ανέβει ως "άρθρο επισκέπτη";
Η απόφαση δική σου :p
Τελικά μετά απο πίεση χιλιάδων θαυμαστών μου :D αποφάσισα να το αναπτύξω το θέμα.....
Οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να ανταλλάσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και σε γρήγορο χρόνο πληροφορίες, τόσο κατά την περίοδο των πολέμων όσο και σε περίοδο ειρήνης. Με το εφευρετικό τους μυαλό είχαν κατορθώσει να σχεδιάσουν ένα σύστημα από μηχανισμούς που τους επέτρεπαν να φτάσει στο τελικό δέκτη οποιοδήποτε μήνυμα ήθελαν, δυανύοντας ακόμα και 700χλμ σε περίπου μία ώρα. Ας δούμε με ποιο τρόπο γινόταν αυτό.
Ημεροδρόμοι
Το πρώτο σχέδιο των ελλήνων για τη μεταφορά πληροφοριών αποτελεί η χρήση των ημεροδρόμων. Ήταν άνθρωποι γνωστοί για τις ικανότητές τους στο τρέξιμο στουςοποίους εμπιστεύονταν τη μεταφορά μηνυμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο πιο γνωστός ημεροδρόμος που έμεινε και στην ιστορία ήταν ο Φειδιππίδης, ο οποίος πήγε από την Αθήνα στο Μαραθώνα και μετά πάλι πίσω στην Αθήνα το μήνυμα της νίκης χωρίς καμία στάση και πέθανε από εξάντληση. Οι ημεροδρόμοι είχαν αποκτήσει το σεβασμό και κοινωνική καταξίωση σε σημείο να τους έχουν αφιερωθεί και ναοί (Τάλβυθος ημεροδρόμος του Αγαμέμνωνα στον οποίο οι Σπαρτιάτες αφιέρωσαν ναό). Ενδέχεται κάποιοι από τους ημεροδρόμους να ήταν έφιπποι ειδικά όταν ήταν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Αυτή ήταν η αρχική μορφή του συστήματος των ημεροδρόμων που στη πορεία αναβαθμίστηκε και βελτιώθηκε με τη δημιουργία σταθμών στους οποίους οι αγγελιαφόροι πλέον άλλαζαν τα άλογά τους και ξεκουράζονταν ή άλλαζε και ο αγγελιαφόρος.
Τηλεβόας
Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος που συνέλαβε τη ιδέα τηα αναπαραγωγής ήχων μέσω του ακουστικού τηλέγραφου ο οποίος μπορούσε να μεταφέρει τους ήχους μέσω του αέρα σε μακρυνές αποστάσεις. Αποτελούνταν από ένα τρίποδο ύψους τεσσάρων μέτρων ενωμένο στη κορυφή, απο την οποία ξεκινούσε ένα σκοινί που συγκρατούσε ένα στρογγυλό ηχητικό κέρας μεγάλου μεγέθους.
Οι φρυκτωρίες
Η φωτιά και κατ' επέκταση το φως ήταν βασική προϋπόθεση για να μεταφερθεί το μήνυμα σύντομα και σε μεγάλη απόσταση. Η χρήση φωτεινών σημάτων κυρίως χρησιμοποιήθηκε στο πόλεμο για να μεταφέρουν τις διαταγές των ανωτέρων. Τα οπτικά σήματα μπορούσαν να αναπαράγουν πληροφορίες μεγάλης ποικιλίας. Για παράδειγμα η Μήδεια, υψώνοντας ένα αναμμένο πυρσό ειδοποίησε τους Αργοναύτες να σπεύσουν στη Κολχίδα. Για τη μετάδοση των οπτικών σημάτων με έντονους καπνούς ή στήλες καπνού ήταν απαραίτητη η κατασκευή ειδικών κτισμάτων σε υπερηψωμένα σημεία, τα οποία ονομάζονταν φρυκτωρίες. Για τα φωτεινά σήματα που ανταλλάσσονταν μέσω των φρυκτών (πυρσών) είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων και οι δύο πλευρές για τη μετάφραση των μηνυμάτων. Όπως εκτιμούν οι μελετητές ο πρώτος που χρησιμοποίησηε τηλεπικοινωνιακούς πύργους για τη μετάδοση μηνυμάτων ήταν ο Ηρακλής, ο οποίος σε δύο κωμοπόλεις της Δυτικής Μεσογείου, την Αβύλη και την Κάπλη, έστησε τις γνωστές Ηράκλειες Στήλες, που έπαιζαν το ρόλο φάρου στα διέρχομενα πλοία. Από τα γνωστότερα παραδείγματα μετάδοσης μηνυμάτων με σήματα φωτιάς ήταν η είδηση της πτώσης της Τρόιας στον εκπληκτικό χρόνο ρεκόρ για την εποχή της μιας ημέρας. Το
μήνυμα ταξίδεψε από την Τροία στο Ερμαίο της Λήμνου, απο κεί στον ¶θω, στις κορυφές του Μακίστου στην Εύβοια και στη κορυφή του Κιθαιρώνα. Απο κεί το μήνυμα μεταφέρθηκε στη λίμνη Γοργώτη, στο Αγίπλαγκτο (Μέγαρα) και στη συνέχεια η φωτεινή λωρίδα υπερπήδησε το Σαρωνικό κόλπο κι έφτασε στο Αραχναίον κοντά στις Μυκήνες κι απο κει ημεροδρόμοι το μετέφεραν στο ανάκτορο των Ατρειδών.
Τηλέγραφος του Αινεία
Ο Αινείας ο Τακτικός συνδύασε τους πυρσούς και τη μηχανική έτσι ώστε η επικοινωνία μεταξύ του αποστολέα και του δέκτη να περιέχει σαφείς πληροφορίες, όπως,για παράδειγμα, "πεζικό με βαρύ οπλισμό" κ.α. Βασική προϋπόθεση για τη σωστή μετάδοση του μηνύματος ήταν οι υδραυλικοί τηλέγραφοι να είναι όμοιοι. Θα έπρεπε επίσης τα κεραμικά αγγεία να έχουν το ίδιο μέγεθος σε πλάτος και βάθος. Τις ίδιες διαστάσεις είχαν και οι φελλοί, στους οποίους στηρίζονταν μεταλλικές ράβδοι, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε ίσα μέρη, τριών δαχτύλων το καθένα. Εκεί υπήρχε ευκρινής διαχωρισμός και σε κάθε ράβδο αναγράφονταν τα κυριότερα και τα γενικότερα που συνέβαιναν στους πολέμους. Επίσης μια ακόμα βασική προϋπόθεση για να διαβαστεί σωστά το μήνυμα ήταν οι τρύπες των αγγείων να έχουν την ίδια διάμετρο έτσι ώστε να φεύγει η ίδια ποσότητα νερού. Οι υδραυλικοί τηλέγραφοι βρίσκονταν πάντα σε υψόμετρα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη οπτική επαφή. Η απόσταση που είχαν μεταξύ τους δύο ή περισσότεροι τηλέγραφοι δεν ήταν σταθερή, παρ' όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι συνήθως ξεπερνούσε τα δεκάδες χιλιόμετρα. Όταν όλα ήταν έτοιμα, οι χειριστές του τηλέγραφου άναβαν πυρσούς. Όταν η μία πλευρά ήθελε να δώσει κάποιο μήνυμα κατέβαζε τον πυρσό και συγχρόνως οι δύο άνοιγαν τη διαρροή του νερού. Όταν η ράβδος όπου αναγράφονταν οι πληροφορίες που ήθελαν να μεταβιβαστούν έφτανε στο στόμιο του αγγείου έκλειναν τη ροή και ξανασήκωναν τον πυρσό. Τότε και οι απέναντι έκλειναν τη διαρροή του νερού και διάβαζαν το σημείο στο οποίο είχε σταματήσει η δική τους ράβδος.
Αλφαβητικός Κώδικας
Όταν οι χρήστες του υδραυλικού τηλέγραφου με την πάροδο του χρόνου διαπίστωσαν δυσκολίες στην ακριβή περιγραφή των πληροφοριών όπως αναφορά σε αριθμητικές δυνάμεις του εχθρού, ήρθε ή ώρα που οι Κλεόξενος και Δημόκλειτος παρουσλιασαν την "Πυρσεία" ή αλλιώς "οπτικό τηλέγραφο". Η λειτουργία του είχε ως εξής: αρχικά διαίρεσαν το αλφάβητο σε πέντε μέρη ανά πέντε γράμματα τα οποία αναγράφονταν σε πινακίδες τις οποίες θα έπρεπε να έχουν μαζί τους όσοι θα συνομιλούσαν. Πριν εγκαταστήσουν και τα
υπόλοιπα εξαρτήματα του τηλέγραφου υπήρχε η συνεννόηση ότι οι πρώτοι -δύο στον αριθμό- πυρσοί που θα σηκώνονταν θα ήταν από εκείνον που ήθελε να αναγγείλει κάτι. Η μεταφορά των πληροφοριών θα ξεκινούσε αν κι από την απέναντι πλευρά σηκώνονταν δύο πυρσοί. Όταν κατέβαιναν όλοι οι πυρσοί, τότε εκείνος που ήθελε να αναφέρει κάτι σήκωνε τους πρώτους πυρσούς από τα αριστερά, δηλώνοντας με αυτό το τρόπο στο δέκτη ποια πινακίδα έπρεπε να εξετάσει. Αν για παράδειγμα σήκωνε τον πρώτο πυρσό ,
εννοούσε τη πρώτη πινακίδα κ.ο.κ. Η δεύτερη ομάδα πυρσών χρησιμοποιούνταν για να υποδείξουν τα γράμματα που θα σχημάτιζαν τη λέξη του μηνύματος. Για την καλύτερη καταγραφή των εναλλασσόμενων πυρσών οι χρήστες χρησιμοποιούσαν κατάλληλες διόπτρες. Για την αποφυγή λαθών, εκείνος που θα σήκωνε ή θα κατέβαζε τους πυρσούς, ήταν πίσω από ένα πρόχειρα κατασκευασμένο τοίχο με σύνηθες ύψος τα δέκα μέτρα. Επειδή η συμπλήρωση ενός πλήρους μηνύματος απαιτούσε χρόνο, οι χρήστες αναγκάστηκαν να βρουν τις λέξεις με τα λιγότερα γράμματα, χωρίς όμως να χάνει το πληροφοριακό της περιεχόμενο η πρόταση. Για να επιτευχθεί σωστά και γρήγορα η μετάδοση του μηνύματος, οι χρήστες της Πυρσείας, οι οποίοι ήταν πολίτες με άριστη γνώση ανάγνωσης, γραμματικής και ορθογραφίας, εκπαιδεύονταν καθημερινά ώστε να συνηθίσουν στον τρόπο γραφής και
μετάδοσης των μηνυμάτων. Με την παροδο του χρόνου κάποιοι βελτίωσαν τον οπτικό τηλέγραφο κάνωντας στην αρχική μορφή κάποιες παρεμβάσεις, αλλάζοντας τα γράμματα των πλακών έτσι ώστε να αποφευχθεί η υποκλοπή του μηνύματος.
Πηγή : Χρήστος Λάζος, "Τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων", Εκδόσεις Αίολος
Odysseus_Nemo
21-09-07, 03:36
Φίλε teoilio μην παρεξηγήσεις τα παρακάτω :
Ανακοινώθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο τεχνολογίας της Γαλλίας δυο σημαντικές αποκαλύψεις για δυο ενδιαφέροντες πολιτισμούς σε ότι αφορα το τεχνολογικό επίπεδο της αρχαιότητας και δη στο θέμα της διάδοσης της πληροφορίας.
Αιγύπτιοι ανέφεραν πως σε πρόσφατη έρευνα στις Πυραμίδες της Γκίζας ανεκάλυψαν δείγματα καλωδίων, όμοιων με αυτά των τηλεφώνων. Αποτελούν σοβαρή ένδειξη ότι το τηλεφωνικό σύστημα πρωτοδημιούργήθηκε από τους επί της Γης θεούς, τους Φαραώ.
Έλληνες ανέφεραν πως κάτω από την Ακρόπολη και τα αυτής περίχωρα δεν ευρέθη κανένα σημάδι καλωδιώσεως. Πράγμα που αποδεικνύει (κατά τον ευφυή αυτό λαό) δύο τινά : α) δεν υπήρξε ουδεμία επίδρασις του Αιγυπτιακού (και ιδίως του Φαραωνικού) Πολιτισμού επί του μεγίστου αυτού Ελληνικού και
β) Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο Ελληνικός (και δη ο Αττικός) Πολιτισμός φέρει την πατρότητα της Τηλεπικοινωνίας. ¶ξιον τέκνο αυτού ο πΟΤΕ. :D
Φίλε teoilio, ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου. Όμως θα ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον αν υπήρχε και μια σύγκριση με τις τεχνικές μετάδοσης πληροφορίας και άλλων λαών της κάθε εποχής που εξετάζουμε.
TeknonSelinis
23-10-07, 18:16
Αναφέρεστε για τηλεπικοινωνίες σε επίπεδο κινητού τηλεφώνου.
Μήπως έχει ακούσει κάποιος η έχει πληροφορίες για επικοινωνία σε επίπεδο ραντάρ? π.χ οτι τα αρχαία ελληνικά θέατρα χρησιμοποιούνταν και ως ραντάρ?
Ναι αυτό το έχω διαβάσει στο βιβλίο "Μυστική Ελλάδα", στο οποίο αναφέρεται πως τα θέατρα χτιστίκανε για τηλεεπικοινωνιακούς σκοπούς, τώρα δε θυμάμαι αν λέει κάτι για ραντάρ.
Πάντως αναγράφεται στο παραπάνω βιβλίο πως για αυτόν ακριβώς το λόγο τα θέατρα έχουν σχήμα παρεμβολικής κεραίας, για να λαμβάνουν και να στέλνουν σήματα!
Έλληνες ανέφεραν πως κάτω από την Ακρόπολη και τα αυτής περίχωρα δεν ευρέθη κανένα σημάδι καλωδιώσεως. Πράγμα που αποδεικνύει (κατά τον ευφυή αυτό λαό)
οτι μάλλον είχαμε κινητη τηλεφωνία.ναι?
αλλα κανε μια παρουσιαση των μεθόδων τεο.ακούγεται ενδιαφέρον.
urban_soul
29-02-08, 02:21
Φίλε teoilio μην παρεξηγήσεις τα παρακάτω :
Ανακοινώθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο τεχνολογίας της Γαλλίας δυο σημαντικές αποκαλύψεις για δυο ενδιαφέροντες πολιτισμούς σε ότι αφορα το τεχνολογικό επίπεδο της αρχαιότητας και δη στο θέμα της διάδοσης της πληροφορίας.
Αιγύπτιοι ανέφεραν πως σε πρόσφατη έρευνα στις Πυραμίδες της Γκίζας ανεκάλυψαν δείγματα καλωδίων, όμοιων με αυτά των τηλεφώνων. Αποτελούν σοβαρή ένδειξη ότι το τηλεφωνικό σύστημα πρωτοδημιούργήθηκε από τους επί της Γης θεούς, τους Φαραώ.
Έλληνες ανέφεραν πως κάτω από την Ακρόπολη και τα αυτής περίχωρα δεν ευρέθη κανένα σημάδι καλωδιώσεως. Πράγμα που αποδεικνύει (κατά τον ευφυή αυτό λαό) δύο τινά : α) δεν υπήρξε ουδεμία επίδρασις του Αιγυπτιακού (και ιδίως του Φαραωνικού) Πολιτισμού επί του μεγίστου αυτού Ελληνικού και
β) Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο Ελληνικός (και δη ο Αττικός) Πολιτισμός φέρει την πατρότητα της Τηλεπικοινωνίας. ¶ξιον τέκνο αυτού ο πΟΤΕ. :D
Φίλε teoilio, ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου. Όμως θα ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον αν υπήρχε και μια σύγκριση με τις τεχνικές μετάδοσης πληροφορίας και άλλων λαών της κάθε εποχής που εξετάζουμε.
φιλε νεμο ελπιζω να γνωριζεις οτι αυτο που λες προερχεται απο ανεκδοτο ετσι...?
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.