PDA

Επιστροφή στο Forum : Κάρλος Καστανέντα


keith-x
05-09-05, 02:10
Η πιο μυστηριώδεις προσωπικότητα των καιρών μας ….Ο Κάρλος Καστανέντα!! Πολυδιαβασμένος, αινιγματικός…Ο άνθρωπος που είδε την “Άλλη πλευρά” και γνώρισε το αληθινό σύμπαν!!
Μάγος, Προφήτης , Αγγελιοφόρος ή απλά ένας Συγγραφέας;;;;

keith-x
05-09-05, 21:53
Παραθέτω μια συνέντευξη με μαθητευόμενες του Δον Χουάν Μάτους που η μια από αυτές ήταν και σύντροφος του Καστανέντα! Η Κάρολ Τίγκις!


1η Απριλίου 1997

Όλες οι απαντήσεις δόθηκαν από την Τ. Αμπελάρ, Κ. Τιγκς,
Φ. Ν. Γκράου.

Ήσασταν μαζί με τον Κάρλος Καστανέντα, μαθητευόμενοι του Δον Χουάν Μάτους και των μάγων συντρόφων του. Ωστόσο παραμείνατε στην ανωνυμία για χρόνια και δεν είναι παρά πρόσφατα που αποφασίσατε να μιλήσετε για την δική σας μαθητεία με τον Δον Χουάν. Γιατί αυτή η μακριά σιωπή; Και ποιος ο λόγος της αλλαγής μετά;
-Πρώτα απ' όλα θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι στον καθένα από μας που γνώρισε ο άνθρωπος Κάρλος Καστανέντα, αποκαλούσε τον Δον Χουάν Μάτους με διαφορετικό όνομα. Melhior Vaquizque/ John Michael Abelar/ Mariano Alueriano. Για ν' αποφύγουμε τη σύγχυση πάντα τον αποκαλούμε το μεγάλο Ναγουάλ. Όχι μεγάλο με την έννοια της ηλικίας αλλά της προτεραιότητας και πάνω απ' όλα για να τον ξεχωρίσουμε από το νέο ναγουάλ, τον Κάρλος Καστανέντα. Το να συζητήσουμε για τη μαθητεία μας με το μεγάλο Ναγουάλ, δεν ήταν καθόλου μέρος της αποστολής που μας ανάθεσε. Γι' αυτό παραμείναμε στην απόλυτη ανωνυμία. Η επιστροφής της Κάρολ Τιγκς το 1985 επέφερε μια πλήρη αλλαγή σε ότι αφορά τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας.
Ήταν παραδοσιακά προετοιμασμένη από την καθοδήγηση, για ένα πέρασμα που ο σημερινός άνθρωπος θα μετέφραζε σε τόπο και χρόνο αλλά που για τους Σαμάνους του αρχαίου Μεξικού, σημαίνει γνώση.
Ξεκίνησαν ένα ταξίδι μέσω ενός πράματος που αποκαλούσαν "η σκοτεινή θάλασσα της επίγνωσης". Παραδοσιακά πάλι ο ρόλος της Κάρολ Τιγκς ήταν να μας καθοδηγήσει ώστε να καταφέρουμε αυτό το πέρασμα. Όταν επέστρεψε, αυτόματα μετέφερε τον απομονωμένο στόχο του ατομικού μας ταξιδιού σ' ένα μεγαλύτερο και υψηλότερο σκοπό. Γι' αυτό αποφασίσαμε να σταματήσουμε την ανωνυμία και να διδάξουμε τα μαγικά περάσματα του αρχαίου Μεξικού.

-Ήταν οι οδηγίες που λάβατε από τον Δον Χουάν Μάτους όμοιες μ' αυτές του Κάρλος Καστανέντα; Αν όχι, ποια είναι η διαφορά; Πως η καθεμιά σας θα περιέγραφε τον Δον Χουάν και τους αρσενικούς ή θηλυκούς συντρόφους του;

-Οι οδηγίες που μας δόθηκαν δεν ήταν καθόλου ίδιες μ' αυτές του Κάρλος Καστανέντα, για τον απλούστατο λόγο ότι είμαστε γυναίκες. Έχουμε όργανα που οι άντρες δεν έχουν. Τις ωοθήκες και τη μήτρα, που είναι όργανα τεράστιας σπουδαιότητας. Οι οδηγίες του μεγάλου Ναγουάλ για μας, εστιάζονται στην καθαρή δράση. Όσο αφορά στην περιγραφή των συντρόφων του μεγάλου Ναγουάλ, αρσενικών και θηλυκών, όλο που μπορούμε να πούμε σ' αυτό το σημείο της ζωής μας, είναι ότι ήταν πολύ εξαιρετικά πλάσματα. Το να μιλήσουμε γι' αυτούς σαν άνθρωποι του καθημερινού κόσμου θα ήταν άσκοπο για μας σε μια τέτοια χρονική στιγμή. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλοι τους, -και ήταν δεκάξη συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου Ναγουάλ- βρίσκονταν σε μια μοναδική κατάσταση νεανικού σφρίγους. Ήταν όλοι τους μεγάλοι και την ίδια στιγμή, δεν ήταν. Όταν από περιέργεια και θαυμασμό ρωτήσαμε το μεγάλο Ναγουάλ ποιος ήταν ο λόγος της υπερβολικής τους ζωτικότητας, μας είπε ότι αυτό που τους ανανέωνε σε κάθε βήμα της ζωής τους, ήταν η σχέση τους με το άπειρο.

-Μολονότι πολλές σύγχρονες ψυχολογικές και κοινωνιολογικές έρευνες συνηγορούν στο να τεθεί ένα τέλος στην απόσταση ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό, έχουμε διαβάσει στα βιβλία σας, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα στον τρόπο που ο καθένας τους εισχωρεί στη γνώση. Θα μπορούσατε να μας διαφωτίσετε σε σχέση μ' αυτό; Πως είστε σεις και με ποιο τρόπο οι εμπειρίες σας ως θηλυκοί μάγοι, είναι διαφορετικές απ' αυτές του Κάρλος Καστανέντα;

-Η διαφορά μεταξύ θηλυκών και αρσενικών μάγων στην ταξινόμηση από το μεγάλο Ναγουάλ, είναι το απλούστερο πράμα στον κόσμο. Όπως κάθε άλλη γυναίκα στον κόσμο, έχουμε μια μήτρα. Έχουμε διαφορετικά όργανα από τους άντρες. Τη μήτρα και τις ωοθήκες, τα οποία σύμφωνα τους μάγους κάνουν εύκολο για τις γυναίκες να εισέλθουν σε εξωτικές περιοχές της γνώσης. Υπάρχει μια γιγάντια δύναμη στο σύμπαν. Μια σταθερή, συνεχής, αυτοανανεούμενη δύναμη, που διακυμαίνεται αλλά δεν αλλάζει. Ονομάζουν αυτή τη δύναμη επίγνωση της σκοτεινής θάλασσας της γνώσης. Οι μάγοι βεβαιώνουν ότι όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι προσαρτημένα σ' αυτή τη δύναμη. Αποκαλούν αυτό το σημείο της ένωσης, σημείο συναρμολόγησης. Οι μάγοι υποστηρίζουν ότι λόγω της παρουσίας της μήτρας μέσα στο σώμα, οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν το σημείο συναρμολόγησης σε μια νέα θέση. Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι μάγοι πιστεύουν ότι το σημείο συναρμολόγησης για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη βρίσκεται στο ίδιο μέρος. Τρία πόδια πίσω από το φτερό του ώμου. Όταν οι μάγοι βλέπουν τα ανθρώπινα πλάσματα ως ενέργεια, αντιλαμβάνονται αυτό το σημείο ως ένα πεδίο με σύνθετη μάζα ενέργειας, στο σχήμα της φωτεινής μπάλας. Οι μάγοι λένε ότι από τη στιγμή που τα αντρικά σεξουαλικά όργανα βρίσκονται έξω από το σώμα, οι άντρες δεν έχουν την ίδια ευκολία. Επομένως θα ήταν ανόητο για τους μάγους το να προσπαθήσουν να σβήσουν ή να καλύψουν αυτές τις ενεργειακές διαφορές. Σχετικά με τη συμπεριφορά των αρσενικών και θηλυκών μάγων στην κοινωνική αποστολή, είναι σχεδόν η ίδια. Η ενεργειακή διαφορά κάνει τους ενασκούμενους, άντρες ή γυναίκες να ακολουθούν διαφορετικούς τρόπους. Στην περίπτωση των μάγων, αυτή η διαφορά είναι προσθετική. Η μεγάλη ευκολία των γυναικών να μετατοπίζουν το σημείο συναρμολόγησης, χρησιμεύει σαν βάση για τη δράση των αντρών μάγων, που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αντοχή και πιο επίμονη θέληση.

-Έχουμε επίσης διαβάσει στα βιβλία σας ότι η Φλορίντα Ντόνερ Γκράου και η Τάισα Αμπελάρ, αντιπροσωπεύουν η καθεμιά, μια διαφορετική κατηγορία στον κόσμο του Σαμανισμού. Η μία σας είναι ονειρευτής και η άλλη διώκτης. Αυτά είναι ελκυστικές και εξωτικές ικανότητες αλλά πολλοί άνθρωποι τις χρησιμοποιούν αδιαχώρητα και τις μεταφράζουν με τον δικό τους τρόπο. Ποια είναι η πραγματική σημασία μιας τέτοιας ταξινόμησης; Όταν ερχόσαστε στη δράση, ποιες είναι οι συνέπειες για την Φλορίντα Ντόνερ Γκράου, με το να είναι ονειρευτής και για την Τάισα Αμπελάρ, με το να είναι διώκτης;
-Για μια ακόμη φορά, όπως στην προηγούμενη ερώτηση, η διαφορά είναι πολύ απλή διότι έχει υπαγορευτεί από την ενέργεια της καθεμιάς. Η Φλορίντα Ντόνερ Γκράου είναι ονειρευτής επειδή έχει μια ασυνήθιστη ευκολία να μετατοπίζει το σημείο συναρμολόγησης. Σύμφωνα με τους μάγους, όταν το σημείο συναρμολόγησης το οποίο είναι το σημείο προσάρτησης στη σκοτεινή θάλασσα της γνώσης μετατοπίζεται, ένα νέο σημείο ενεργειακής μάζας έχει συναρμολογηθεί. Μια συνένωση παρόμοια με την αρχική, αλλά αρκετά διαφορετική για να εγγυηθεί την αντίληψη ενός άλλου κόσμου, που δεν είναι ο κόσμος της καθημερινής ζωής.
Το χάρισμα της Τάισα Αμπελάρ σαν διώκτης, είναι η ευκολία της να τακτοποιεί το σημείο συναρμολόγησης στην καινούργια θέση όπου έχει μετατοπιστεί. Χωρίς αυτή την ευκολία, να τακτοποιείται το σημείο συναρμολόγησης, η αντίληψη του άλλου κόσμου είναι πολύ προσωρινή, κάτι πολύ παρόμοιο με το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη χρήση ισχυρών παραισθησιογόνων. Ένας αχταρμάς παραστάσεων χωρίς ρυθμό και αιτία. Οι μάγοι πιστεύουν ότι αυτό που προκύπτει από τα παραισθησιογόνα είναι ότι πράγματι μετατοπίζεται το σημείο συναρμολόγησης, αλλά μόνο μέσα σ' ένα χαοτικό και πρόσκαιρο αποτέλεσμα.

-Στα τελευταία βιβλία σας, "Όντα σε ονείρεμα" και το "Πέρασμα των μάγων", μιλάτε για προσωπικές εμπειρίες που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Αντικρίζοντας άλλους κόσμους, ταξιδεύοντας μέσα στο άγνωστο, ερχόμενες σ' επαφή με ανόργανα όντα, είναι όλα εμπειρίες που προκαλούν αντιδράσεις. Η πρόκληση δεν είναι ούτε στο να πιστέψει κανείς τέτοιες περιγραφές, ούτε να σας θεωρήσει πλάσματα ανώτερα ή διαβολικά, πλάσματα που δεν αγγίζονται από αρρώστιες, γηρατειά ή θάνατο. Ποια είναι η καθημερινή πραγματικότητα μιας γυναίκας μάγισσας και πως καταφέρνει να συνταιριάζει στη ζωή της τον ορισμένο χρόνο με το μαγικό χρόνο;
-Η ερωτησή σας κυρία Labarta, είναι πολύ αποπροσανατολιστική και εξεζητημένη. Συγχωρείστε μας την ειλικρίνεια. Δεν είμαστε πλάσματα της διανόησης και δεν είμαστε ικανές να συμμετέχουμε σε πρακτικές με τις οποίες ασχολείται ο κόσμος της διανόησης, που στην πραγματικότητα δεν σημαίνουν τίποτα. Καμιά από μας με κανένα τρόπο δεν είναι ανώτερη η διαβολική, ή άρρωστη ή γερασμένη. Αυτό που συνέβη σε μας είναι ότι έχουμε πεισθεί από το μεγάλο Ναγουάλ, ότι υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων. Η μεγάλη πλειοψηφία από μας είναι πλάσματα που οι μάγοι αποκαλούν (μ' ένα υποτιμητικό τρόπο θα προσθέταμε), οι αθάνατοι. Η άλλη κατηγορία, είναι αυτοί που πρόκειται να πεθάνουν. Το μεγάλο Ναγουάλ μας το είπε αυτό, σαν αθάνατα πλάσματα, ποτέ δεν παίρνουμε το θάνατο σαν σημείο αναφοράς και επομένως επιτρέπουμε στους εαυτούς μας την αδιανόητη πολυτέλεια να ζούμε σε ολόκληρη τη ζωή μας μπλεγμένοι σε κόσμους, περιγραφές, πολεμικές, συμφωνίες και διαφωνίες. Η άλλη κατηγορία είναι η κατηγορία των μάγων, πλασμάτων που πρόκειται να πεθάνουν, που δεν μπορούν σε οποιαδήποτε στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να επιτρέψουν στον εαυτό τους την πολυτέλεια του να κάνουν διανοητικού τύπου δηλώσεις. Αν είμαστε κάτι, είμαστε πλάσματα χωρίς καμιά σημασία. Και αν κατέχουμε κάτι, είναι η βεβαιότητά μας πως είμαστε πλάσματα που θα πεθάνουμε και αυτή τη μέρα θα αναγκαστούμε ν' αντιμετωπίσουμε το άπειρο.

keith-x
05-09-05, 21:54
Η Προετοιμασία μας είναι το απλούστερο πράγμα στον κόσμο. Προετοιμάζουμε τους εαυτούς μας εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για τη συμπλοκή αυτή με το άπειρο. Το μεγάλο Ναγουάλ κατάφερε να σβήσει από μέσα μας την συγκεχυμένη ιδέα της αθανασίας και την αδιαφορία στη ζωή και μας είπε ότι σαν πλάσματα που πρόκειται να πεθάνουν, μπορούμε να αυξήσουμε τα πεδία των επιλογών μας στη ζωή. Οι μάγοι βεβαιώνουν, ότι τα ανθρώπινα όντα είναι όντα μαγικά, άξια για τις πιο θαυμάσιες και τέλειες πράξεις, από τη στιγμή που απελευθερωθούν από ιδεολογίες που τους μετατρέπουν σε κοινούς, συνηθισμένους ανθρώπους. Ο απολογισμός μας στην πραγματικότητα είναι φαινομενολογικές περιγραφές κατορθωμάτων της αντίληψης, που είναι διαθέσιμα σε όλους μας, ειδικά στις γυναίκες, κατορθώματα που αποσιωπήθηκαν, λόγω της συνηθειάς μας για αυτοανάλυση. Οι μάγοι ισχυρίζονται ότι το μόνο πράμα που υπάρχει για μας ως ανθρώπινα όντα, είναι το ΕΓΩ, ΕΓΩ και μόνο ΕΓΩ. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, το μόνο δυνατό κατόρθωμα, είναι αυτό που με τον οποιονδήποτε τρόπο ικανοποιεί το Εγω. Και εξ ορισμού, οτιδήποτε αφορά στο ατομικό ΕΓΩ, μόνο σε οργή και προσβολή μπορεί να οδηγήσει.

-Ο Κάρλος Καστανέντα είναι το νέο Ναγουάλ. Ποιο είναι το νόημα για σας σαν γυναίκες ή επίσης για τις θηλυκές ακουλουθούς σας; Είναι δυνατό για μια γυναίκα να είναι Ναγουάλ;

-Όλο αυτό σημαίνει για μας ότι ο Κάρλος Καστανέντα είναι ο συμβουλός μας, ο δικηγόρος που ξέρει που να υπογράψουμε ντοκουμέντα σχετικά με το άπειρο. Είναι ο νομικός μας σύμβουλος σε ερωτήσεις που αφορούν στο άπειρο. Βεβαίως μια γυναίκα θα μπορούσε να κάνει το ίδιο πράγμα αλλά, όπως λένε οι μάγοι, αν μπορείς να το κάνεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου, γιατί να σηκωθείς; Το να είσαι ένα τέτοιο είδος συμβούλου, είναι πραγματικά γιούνισεξ. Το μεγάλο Ναγουάλ συνήθιζε ν' αστειεύεται γι' αυτό, λέγοντας ότι το να είσαι Ναγουάλ, είναι ίδιο με το να είσαι υπηρέτης. "Που να πάρει Τζέημς, πήγαινε στην κουζίνα και φέρε μου το αλάτι, είμαι πολύ κουρασμένη να σηκωθώ". Και φυσικά ο Τζέημς, οφείλει να σηκωθεί, να πάει στην κουζίνα και να φέρει το αλάτι.
-Η φυσική παρουσία ενός δασκάλου μπορεί να μην είναι απολύτως αναγκαία αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλη βοήθεια. Δεχτήκατε άμεση εκπαίδευση από το Δον Χουάν και τους συντρόφους του προκειμένου να σας οδηγήσουν στον κόσμο του Σαμανισμού. Νομίζετε στ' αλήθεια ότι αυτός ο κόσμος είναι ευπρόσιτος στον καθένα, ακόμα και όταν δεν έχει έναν προσωπικό δάσκαλο;
-Κατά κάποιο τρόπο, η επιμονή του να έχει κάποιος έναν δάσκαλο, είναι παραλογισμός. Η ιδέα του μεγάλου Ναγουάλ ήταν ότι μας βοηθούσε να καταργήσουμε την κυριαρχία του εγώ. Με τα' αστεία του και την καταπληκτική αίσθηση χιούμορ, κατάφερε να μας κάνει να γελάμε με τον εαυτό μας. Μ' αυτή την αίσθηση πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αλλαγή είναι δυνατή για τον καθένα, μια αλλαγή παρόμοια με τη δική μας, για παράδειγμα, το να εξασκείσαι στη tensegrity χωρίς την ανάγκη ενός συγκεκριμένου και προσωπικού δασκάλου. Το μεγάλο Ναγουάλ δεν ενδιαφερόταν να διδάξει τη γνώση του. Ποτέ δεν υπήρξε δάσκαλος ή Γκουρού. Δεν επιθυμούσε λιγότερο το να είναι ένας. Το μεγάλο Ναγουάλ είχε αφοσιωθεί στη διαιώνιση του είδους του. Εάν μας καθοδήγησε προσωπικά, ήταν για να ενσταλάξει μέσα μας την υπόσχεση του μάγου που θα μας επέτρεπε να συνεχίσουμε το είδους του. Περίμενε ότι μια μέρα θα ερχόταν η σειρά μας να κάνουμε το ίδιο. Περιστάσεις έξω από τη θελησή μας ή τη δική του, συνωμότησαν στο να σταματήσει η συνέχεια αυτής της γενεαλογίας. Μπροστά σε ένα γεγονός που δεν μπορούμε να το απομονώσουμε από την παραδοσιακή του λειτουργία, της γενεαλογικής συνέχειας δηλαδή, θέλουμε να κάνουμε αυτή τη γνώση διαθέσιμη. Από τη στιγμή που οι ενασκούμενοι στην tensegrity δεν υποχρεώνονται να διαιωνίσουν κανένα σαμανικό είδος, έχουν την δυνατότητα να εκπληρώσουν ό,τι εκπληρώσαμε, αλλά μέσα από ένα διαφορετικό μονοπάτι.
-Αισθανόσαστε έτοιμες για να κάνετε το τελευταίο πέρασμα; Τι περιμένετε στο διάστημα, που θα το γνωρίσετε σαν απρόσωπο, κρύο και αρπακτικό;
-Ό,τι περιμένουμε είναι μια ατέλειωτη σύγκρουση και η πιθανότητα να αντικρίσουμε το άπειρο, είτε για ένα δευτερόλεπτο είτε για πέντε εκατομμύρια χρόνια.
-Μερικοί αναγνώστες των βιβλίων του Κάρλος Καστανέντα, τον επικρίνουν για την έλλειψη μιας μεγαλύτερης πνευματικότητας (θρησκευτικής) στα βιβλία του, εξαιτίας του ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε λέξεις όπως "αγάπη". Είναι ο κόσμος του πολεμιστή στ' αλήθεια τόσο κρύος; Αισθάνεστε τα ανθρώπινα συναισθήματα; Ή ίσως δίνετε μια διαφορετική ερμηνεία σ' αυτά;
-Ναι, τους δίνουμε ένα διαφορετικό νόημα και δεν χρησιμοποιούμε λέξεις όπως "αγάπη" ή "θρησκεία" γιατί το μεγάλο Ναγουάλ μας έπεισε ότι είναι κενές αξίες. Όχι η αγάπη η η θρησκεία ως έννοιες, αλλά η χρησιμοποίηση αυτών των δυο λέξεων. Η διαφωνία του είχε ως εξής. Εάν στ' αλήθεια θεωρούμε τους εαυτούς μας αθάνατα πλάσματα που έχουν την πολυτέλεια να ζουν μεταξύ γιγαντιαίων αντιφάσεων και ατέλειωτη φιλαυτίας, εάν το μόνο που μετράει για μας είναι η προσωπική απόλαυση, πως μπορούμε να κάνουμε την αγάπη η τη θρησκεία κάτι αυθεντικό; Για το μεγάλο Ναγουάλ, αυτές οι σκέψεις είναι ανέμπνευστες, άψυχες λέξεις που κανένας δεν είναι προετοιμασμένος να συγκρατήσει. Είπε πως κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι μ' αυτές τις αντιφάσεις, τις ξεπερνάμε λέγοντας πως σαν ανθρώπινα πλάσματα είμαστε αδύναμοι. Το μεγάλο Ναγουάλ μας είπε αυτό, ότι σε γενικό κανόνα εμείς τα ανθρώπινα πλάσματα ποτέ δεν διδαχτήκαμε την αγάπη. Διδαχτήκαμε μόνο ευχάριστα συναισθήματα, σχετιζόμενα αποκλειστικά με το ατομικό εγώ. Το άπειρο είναι απόλυτο και χωρίς οίκτο, είπε, και δεν υπάρχει χώρος για απατηλές αρχές, ανεξάρτητα από το πόσο ευχάριστες μπορεί να μας είναι.
-Φαίνεται πως το κλειδί στο να επεκτείνουμε τις ικανοτητές μας για αντίληψη, βρίσκεται στην ποσότητα ενέργειας που έχουμε στη διαθεσή μας και πως η ενεργειακή κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου, είναι άθλια. Ποια θα ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για την εξοικονόμηση ενέργειας; Είναι αυτό δυνατό για κάποιον που έχει να φροντίσει οικογένεια, να πάει στη δουλειά κάθε μέρα και να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνική ζωή; Και τι γίνεται σε σχέση με την αγαμία ως τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας, που είναι ένα από τα πιο αμφισβητήσιμα σημεία στα βιβλία σας;
-Η αγαμία είπε το μεγάλο Ναγουάλ πως έχει συστηθεί για την πλειοψηφία από μας όχι για ηθικούς λόγους, αλλά γιατί δεν έχουμε αρκετή ενέργεια. Μας έκανε να δούμε πως η πλειοψηφία μας έχει εγκλωβιστεί μέσα στη συζυγική πλήξη. Σαν πραγματικός μάγος, το μεγάλο Ναγουάλ υποστήριξε ότι η σύλληψη έχει σε μεγάλο βαθμό την τελική σημασία. Είπε ότι εάν η μητέρα δεν κατάφερε να έχει έναν οργασμό τη στιγμή της σύλληψης, το αποτέλεσμα είναι κάτι που αποκάλεσε "βαρετή σύλληψη". Δεν υπάρχει ενέργεια υπ' αυτές τις συνθήκες. Το μεγάλο Ναγουάλ, συνιστούσε την αγαμία για κείνους που έχουν συλληφθεί με παρόμοιο τρόπο. Ένα άλλο πράγμα που συνέστησε όσο αφορά στην εξοικονόμηση της ενέργειας, ήταν η διάλυση των πρότυπων συμπεριφοράς που οδηγεί στο χάος, όπως η αδιάκοπη απασχόληση με ρομαντικές ερωτοτροπίες. Η παρουσίαση και η άμυνα του εαυτού στην καθημερινή ζωή, οι υπερβολικές ρουτίνες και πάνω απ' όλα η τρομερή επιμονή στο ενδιαφέρον για τον εαυτό. Εάν αυτά τα σημεία έχουν ξεπεραστεί, τότε ο καθένας από μας μπορεί να έχει απαραίτητη ενέργεια να χρησιμοποιήσει το χρόνο, τον τόπο και την κοινωνική αποστολή του πιο έξυπνα.
-Τα μαγικά περάσματα της tensegrity είναι η μεγαλυτερή σας παραχώρηση σε κείνους που ενδιαφέρθηκαν για τον κόσμο του Δον Χουάν Μάτους. Τι μπορεί ν' αποφέρει η tensegrity σε κείνους που την εξασκούν; Μπορεί αυτή να εξισωθεί με οποιαδήποτε άλλη φυσική άσκηση ή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά;
-Αυτό που η tensegrity αποφέρει σε κείνους που την εξασκούν, είναι η ενέργεια. Η διαφορά μεταξύ της tensegrity και άλλων συστημάτων φυσικής άσκησης είναι ότι ο σκοπός της tensegrity, έχει υπαγορευτεί από τους Σαμάνους του αρχαίου Μεξικού. Αυτή η υπαγόρευση είναι η απελευθέρωση του πλάσματος που πρόκειται να πεθάνει.
-Ποια είναι η ιδέα για να διαδώσετε τη γνώση σας στη μείζονα κλίμακα μέσω των ανοιχτών σεμιναρίων; Σκέφτεστε αυτό το είδος προσέγγισης που συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση των εμπορικών μέσων και των μεγάλων συναθροίσεων, για να είστε πραγματικά αποτελεσματικές για κάποιον που αποζητά να επιτύχει μια προσωπική αλλαγή;
-Η ενθουσιώδης συμβολή ενός τόσο μεγάλου αριθμού ενασκούμενων, είναι κάπως έκπληξη για μας. Το μεγάλο Ναγουάλ ποτέ Δε μας μίλησε για κάτι τέτοιο επειδή ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να το δούμε. Το πλήθος των ανθρώπων είναι που δίνει στην tensegrity ένα κοινό σκοπό και ανταμείβει τους ενασκούμενους προσωπικά, με το να κατορθώσουν αυτό που κανονικά θα λέγαμε ακατόρθωτο, μέσα σ' αυτό το χρονικό πλαίσιο των σεμιναρίων.
-έχετε βεβαιώσει ότι είσαστε το τέλος στη γενεαλογική σειρά του Δον Χουάν και ότι κάνετε καινούργια πράματα που δεν έχουν γίνει ποτέ από τους Σαμάνους που προηγήθηκαν. Ίσως οι κοντόφθαλμοι σας κατηγορήσουν ότι δεν είσαστε πιστοί στις γνήσιες διδασκαλίες. Σε ποιο επίπεδο έχετε διαχωριστεί από τον παραδοσιακό Σαμανισμό, όπως έχει διδαχτεί σε σας από τον Δον Χουάν; Και ποια είναι η καινούργια κατεύθυνση της δουλειάς σας;
Με κανένα τρόπο δεν έχουμε διαχωριστεί από τη διδασκαλία του μεγάλου Ναγουάλ. Μας ανάθεσε την αποστολή να κλείσουμε την γενεαλογική του συνέχεια με μια χρυσή πόρπη και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε. Για μας τα σεμινάρια είναι ο μόνος τρόπος για να σας πλησιάσουμε και να κρατήσουμε την προσοχή σας. Ο Κάρλος Καστανέντα δίδαξε την tensegrity για δέκα χρόνια σε κείνους που τον πλησίασαν. Έδωσε διαλέξεις και μαθήματα σε κείνους που τα ζήτησαν και το μόνο πράμα που πέτυχε τέλεια, ήταν να προμηθεύσει λεξικό στα άτομα που έκαναν καριέρα, πελεκίζοντας τον Κάρλος Καστανέντα.

ΤΕΛΟΣ

anti
27-04-06, 23:04
Υπάρχει ήδη θέμα για τον Καστανέντα επομένως δεν χρειαζεται να ανοιξω άλλο...
Η keith-x εβαλε μια πολύ ομορφη συνεντευξη...
Θα ηθελα αν θελετε κ εσεις να μου πειτε την γνώμη σας για τα βιβλία του και για όσα εχεις γραψει και εχει πει....
Πιστευεται πως ειναι απλα της φαντασιας του ή στέκουν με βαση την λογική?

lakis_barkoulis
05-05-06, 22:32
μια φορα διαβασα ενα βιβλιο του απο τις εκδοσεις κακτος (δεν θυμαμαι πιο) μιλαγε για ενα γερακι και εναν ινδιανο αλλα δεν ειχα καταλαβει τιποτα... πρεπει να ειναι πολυ ενδιαφερουσα φυσιογνωμια...

solipsistis
09-05-06, 03:04
Απ τα ολιγα που εχω διαβασει απ τον καρλος(ενα βιβλιο δλδ),ομολογουμενως η φαση του ειναι περιεργη..ειχε σπουδασει ανθρωπολογια κ αποφασισε να κανει αναζητηση καπου στη νοτιο αμερικη οπου κ γνωρισε τον δον χουαν ο οποιος ηταν μαγος ινδιανος.Εκει περα μυηθηκε στην πνευματικη αναζητηση μεσω παραισθησιογονων ουσιων οπως η μεσκαλινη :eek: .Τα περισσοτερα βιβλια του μιλανε για τις διδασκαλιες του δον χουαν κ τι εμαθε μεσω αυτων.Πεθανε απο καρκινο,αποτελεσμα μαλλον της χρησης ολων αυτων των ουσιων.Γενικα ειχε να πει δυο κουβεντες για τη ζωη...


γεια χαρα φορουμ! ;)

kotsalo
11-05-06, 23:11
Τα 2 πρώτα βιβλία που 'χω διαβάσει είναι πολύ ενδιαφέροντα,άντε σε ελέυθερο χρόνο και τα υπόλοιπα πολλά που έχει.Η γνώμη μου είναι ότι στέκουν αυτά ένα προς ένα,και για τον Mescalito και όλα.Αφού την έψαχνε το τυπάκι και πήγε και γνώρισε τον σαμάνο (κατά τύχη βέβαια).

Raistlin
06-07-06, 20:42
Ενδιαφέροντα αυτά που λέει και γράφει ο Καστανέντας, αλλά πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι από την στιγμή που ότι <έβλεπε> το έβλεπε υπό την επίρια παρεσθησιογώνων? Είμαι λίγο επιφυλακτικός σ' αυτά που έχει πει

Ποσειδώνιος
02-08-06, 02:51
Παιδιά δεν έχει νόημα να διαβάσετε ένα βιβλίο του Καστανέτα. Πρέπει να τα διαβάσετε όλα και με τη σειρά που τα έχει γράψει διότι σε κάθε επόμενο βιβλίο εξηγεί πράγματα που αφήνει αδιευκρίνιστα στα προηγούμενα. Όσον αφορά τα δυο πρώτα βιβλία που αναφέρονται στη χρήση των παραισθησιογόνων αυτά είναι τα λιγότερο σημαντικά και μπορούν να παραλειφθούν αρχικά. Αυτό διευκρινίζεται στο τρίτο βιβλίο (Ταξίδι στο Ιξτλάν) όπου γίνεται μια καινούρια αρχή και το θέμα μπαίνει στη σωστή του βάση. Ο γέρος Ινδιάνος έδωσε στον Καστανέτα παραισθησιογόνα για να τον ταρακουνήσει και να τον κάνει να αντιληφθεί ότι ο κόσμος δεν είναι όπως τον περιγράφει η ακαδημαϊκή επιστήμη. Άλλοι μαθητές δεν χρειάστηκε να δοκιμάσουν σχεδόν καθόλου από αυτά. Επίσης οι γυναίκες δεν τα έχουν ανάγκη.
Αν καταφέρετε να διαβάσετε όλα τα βιβλία στο δεύτερο πέρασμα θα αντιληφθείτε ότι την πρώτη φορά δεν καταλάβατε και πολλά πράγματα. Το ίδιο και στο τρίτο πέρασμα. Πιστεύω ότι είναι μαγικά βιβλία γραμμένα με μαγικό τρόπο και αυξάνουν σιγά σιγά την ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε μια ξεχωριστή πραγματικότητα πιο αληθινή από αυτή που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε.
Εν κατακλείδι μην κρίνετε τον Καστανέτα αν δεν διαβάσετε όλα τα βιβλία του ‘το ένα συμπληρώνει το άλλο. Η ουσία του δεν είναι τα παραισθησιογόνα αλλά η ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο όχι με τον τρόπο που μαθαίνει ο δυτικός άνθρωπος αλλά με ένα τρόπο που ανακάλυψαν οι αρχαίοι ινδιάνοι μάγοι και είναι πολύ πιο πλήρης, ενδιαφέρων και με τεράστιες δυνατότητες για εμάς. Το μυαλό μας είναι φυλακισμένο (με τον τρόπο που μεγαλώνουμε) αλλά έχει άπειρες δυνατότητες αντίληψης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς χρήση ουσιών. Αλίμονο οι ουσίες μας φυλακίζουν ακόμα περισσότερο.

quick messenger service
02-08-06, 08:28
Όσον αφορά τα δυο πρώτα βιβλία που αναφέρονται στη χρήση των παραισθησιογόνων αυτά είναι τα λιγότερο σημαντικά και μπορούν να παραλειφθούν αρχικά.

Θα σου πρότεινα αντί να τα απορρίψεις να τα διαβάσεις τουλάχιστον άλλες τρεις φορές το καθένα ...και ειδικά τις σελίδες που αναλύουν τα φαινόμενα που ονομάζεις παραισθήσεις ...
Σκέψου ότι αν δεν υπήρχαν τα τρία πρώτα βιβλία είναι πολύ πιθανόν να μη γνωρίζαμε τον carlos ….
Και φυσικά δε θα υπήρχαν και όλα τα παρελκόμενα ...σχολές, ινστιτούτα ,ομάδες κλπ

Το μυαλό μας είναι φυλακισμένο (με τον τρόπο που μεγαλώνουμε) αλλά έχει άπειρες δυνατότητες αντίληψης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς χρήση ουσιών. Αλίμονο οι ουσίες μας φυλακίζουν ακόμα περισσότερο.

Οι ουσίες φυλακίζουν μόνο όσους δε τις σέβονται και τις χρησιμοποιούν για αναψυχή αφου οι ουσίες δε προκαλούν "καταστάσεις " αλλά δίνουν το ερέθισμα στις ενδορφίνες ,που αυτές είναι μέρος του συνόλου την βιολογικής μας υπόστασης...και είναι αυτές τελικά αλλάζουν που το state of mind ..και όχι καθαυτές οι Ληφθείσες ουσίες...


μετά τιμής

Δόν Χουάν Χενάρο (α.α.)

Ποσειδώνιος
02-08-06, 09:18
Θα σου πρότεινα αντί να τα απορρίψεις να τα διαβάσεις τουλάχιστον άλλες τρεις φορές το καθένα ...και ειδικά τις σελίδες που αναλύουν τα φαινόμενα που ονομάζεις παραισθήσεις ...
Σκέψου ότι αν δεν υπήρχαν τα τρία πρώτα βιβλία είναι πολύ πιθανόν να μη γνωρίζαμε τον carlos ….
Και φυσικά δε θα υπήρχαν και όλα τα παρελκόμενα ...σχολές, ινστιτούτα ,ομάδες κλπ



Οι ουσίες φυλακίζουν μόνο όσους δε τις σέβονται και τις χρησιμοποιούν για αναψυχή αφου οι ουσίες δε προκαλούν "καταστάσεις " αλλά δίνουν το ερέθισμα στις ενδορφίνες ,που αυτές είναι μέρος του συνόλου την βιολογικής μας υπόστασης...και είναι αυτές τελικά αλλάζουν που το state of mind ..και όχι καθαυτές οι Ληφθείσες ουσίες...


μετά τιμής

Δόν Χουάν Χενάρο (α.α.)

Φυσικά και έχω διαβάσει τα δυο πρώτα βιβλία αρκετές φορές επίσης. Το τρίτο βέβαια δεν αναφέρεται στις ουσίες τις αφορίζει θα έλεγα (ταξίδι στο Ιξτλάν). Θα επιμείνω στην αποψή μου αν και είμαι από αυτούς που τις σέβομαι και ποτέ δεν τις χρησιμοποίησα για αναψυχή. Το οτι αντιδρούμε σε κάποιες ουσίες σημαίνει τελικά οτι ο εγκέφαλος μας μπορεί να τις παράγει αφού υπάρχουν υποδοχείς γι αυτές αν ξέρεις τι εννοώ. Τέλος πάντων σε καταλαβαίνω γιατί και εγώ είχα παραπλανηθεί αρκετά στο παρελθόν. Η εισαγωγή στο Ταξίδι στο Ιξτλάν ξεκαθαρίζει το τοπίο, διαβασε τη. Συμφωνώ πάντως οτι δεν θα γνωρίζαμε τον Καστανετα αν δεν ήταν τα πρώτα βιβλία όμως είναι και ο λόγος που είναι παρεξηγημένος τελικά.

quick messenger service
02-08-06, 09:37
Τέλος πάντων σε καταλαβαίνω γιατί και εγώ είχα παραπλανηθεί αρκετά στο παρελθόν. Η εισαγωγή στο Ταξίδι στο Ιξτλάν ξεκαθαρίζει το τοπίο, διαβασε τη. Συμφωνώ πάντως οτι δεν θα γνωρίζαμε τον Καστανετα αν δεν ήταν τα πρώτα βιβλία όμως είναι και ο λόγος που είναι παρεξηγημένος τελικά.
αν και δεν αισθάνομαι καθόλου παραπλανημένος δε ξέρω τι να σου πώ γιατι δε ξέρω τι έκανες που το έκανες και με ποιόν ....αν θες πές μου γρήγορα γιατι πρόκειτε να πάω ταξίδι......

* αντι των 2 βιβλίων εκ παραδρομής έγραψα 3.....

Ποσειδώνιος
02-08-06, 10:16
Ένα βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου τελευταία είναι το "οι διδασκαλίες του Δον Κάρλος" του Βικτορ Σάντσες. Το συνιστώ σε όλους ανεπιφύλακτα είναι μια σύνοψη και πρακτική εφαρμογή των όσων είπε ο Καστανέτα. Βέβαια καλό θα είναι κάποιος να έχει διαβάσει πρώτα τουλάχιστόν τα 11 από τα 12 βιβλία του Καστανέτα με τη σειρά (τα μαγικά περάσματα μπορούν να παραληφθούν ίσως). Τέλος πάντων στην εισαγωγή αναφέρεται στους αναγνώστες του Καστανέτα και παραθέτω τα λεγόμενα του για να προσέχουμε όλοι μας

…Φαίνεται πως η πλειονότητα των αναγνωστών τον Καστανέντα δεν έχουν ακόμη καταλάβει με ποιο τρόπο μπορούν να εφαρμόσουν το περιεχόμενα των βιβλίων του.
Ανάμεσα στους αναγνώστες του υπάρχουν συχνά εκείνοι ο οποίοι θεωρούν τα βιβλία του ως διασκεδαστική λογοτεχνία χωρίς να βλέπουν σε αυτά τίποτα περισσότερα από έναν τρόπο για να περάσουν την ώρα τους. Οι διανοούμενοι συνήθως τα απορρίπτουν ως απλοϊκή φαντασία, και τα θεωρούν άχρηστα από λογοτεχνικής άποψης. Είναι δε ακόμη περίεργο, το ότι υπάρχου και κάποιοι φανατικοί διανοούμενοι οι οποίοι ενοχλούνται από τα κείμενα του Καστανέντα, και ιδιαίτερα από τον "ασεβή" δον Χουάν, ο οποίος ήταν πάντα έτοιμος να διακωμωδήσει τις διανοητικές αναζητήσεις. Μήπως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απορρίπτουν τα γραπτά του Καστανέντα; 'Ίσως. Σε κάθε περίπτωση, είναι αλήθεια πως οι διανοούμενοι γενικά δεν διαβάζουν Καστανέντα (αν και υπάρχουν αρκετοί, ειδικά στους ακαδημαϊκούς κύκλους, οι οποίοι τον διαβάζουν στα κρυφά).
Στο άλλο άκρο του φάσματος έχουμε τον φανατικό, ο οποίος χωρίς καμιά ουσιαστική εμπειρία πάνω σε αυτές τις διδασκαλίες θεωρεί τα πάντα ως αλήθεια, προσπαθώντας να τα κατανοήσει κυριολεκτικά. Είναι το είδος των ατόμων πού "βλέπουν" συμμάχους και τόπους δύναμης σε κάθε τούς βήμα. 'Όλα αυτά είναι ασφαλώς, προϊόντα της φαντασίας και όχι της εμπειρίας. Είναι φανατικοί όχι επειδή τους αρέσουν τα βιβλία του Κάρλο Καστανέντα, αλλά επειδή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μπουν στον κόπο και να εφαρμόσουν στην πράξη τις προτάσεις που παρουσιάζει στα κείμενά του και οι οποίες απαιτούν ακλόνητη αποφασιστικότητα. Αντίθετα, γεμίζουν το μυαλό τους με φαντασιώσεις σε αντίβαρο όλων εκείνων τα οποία η νωθρή τους ύπαρξη δεν τους επιτρέπει να ζήσουν άμεσα.


Κοντά στους φανατικούς είναι και οι λάτρεις της μαριχουάνα και των άλλων ναρκωτικών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα γραπτά του Καστανέντα για να δικαιολογήσουν τις έξεις τους. Πιστεύουν πως, μέσα από την τεμπέλικη κατανάλωση κάποιου ναρκωτικού, θα αποκτήσουν "σοβαρότητα" ενώ απλώς βαφτίζουν τη συνήθειά τους "αναζήτηση της γνώσης". 'Όπως οι φανατικοί, έτσι και οι εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες υποκαθιστούν το σοβαρό έργο με φαντασιώσεις και λεκτικές συζητήσεις, με την επιπλέον δυσκολία πως οι φαντασιώσεις αυτές γίνονται περισσότερο αληθοφανείς χάρη στην επίδραση των ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά, ασφαλώς, χωρίς κάποια αλλαγή στις συνήθειες, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν το εγώ τους ή την καθημερινή ζωή τους.
Ακόμα και όταν ο εθισμένος έχει πρόσβαση σε "φυτά δύναμης", όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι γηγενείς στις τελετές τους, απλώς καταφέρνει να μετατρέψει τη χρήση αυτών των μαγικών φυτών (πεγιότ, τολοάκ, μανιταριών, κ.λπ.) σε κάτι που μοιάζει με καινό μεθύσι. Στην περίπτωσή τους, οι ουσίες αυτές ενισχύουν τους δομικούς περιορισμούς, υποδηλώνοντας μια διαφυγή από την πραγματικότητα και όχι μια συνάντηση μαζί της. Ασφαλώς, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά με τους ιθαγενείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ιερά φυτά τους για να ενισχύσουν τη διαδικασία της γνώσης που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους, και την οποία ακολουθούν με αυστηρή πειθαρχία και προετοιμασία. Οι δυο καταστάσεις δεν έχουν κανένα κοινό σημείο.
Υπάρχουν επίσης αναγνώστες που δεν ανήκουν σε καμιά από τις κατηγορίες που ανέφερα πιο πάνω και οι οποίοι βρίσκουν τις ιδέες του Καστανέντα ελκυστικές, αλλά απλώς δεν γνωρίζουν πώς να τις Θέσουν σε εφαρμογή.
'Έτσι, παρά την αξία των βιβλίων του Καστανέντα και τις μεγάλες πωλήσεις τους, τα κείμενά του δεν έχουν τεθεί επαρκώς σε πρακτική εφαρμογή. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των αναγνωστών του ανήκει σε μία από αυτές τις τρεις κατηγορίες.
Η πρόχειρη ανάγνωση αυτών των βιβλίων, σε συνδυασμό με τη βαθιά ριζωμένη αφηρημάδα των σύγχρονων ανθρώπων, εμποδίζει την πρόσβαση στο Θησαυρό της διδασκαλίας του δον Χουάν σχεδόν σε όλους.



Καλό ταξίδι

Ποσειδώνιος
11-08-06, 18:21
Παιδιά δεν έχει νόημα να διαβάσετε ένα βιβλίο του Καστανέτα. Πρέπει να τα διαβάσετε όλα και με τη σειρά που τα έχει γράψει διότι σε κάθε επόμενο βιβλίο εξηγεί πράγματα που αφήνει αδιευκρίνιστα στα προηγούμενα. Όσον αφορά τα δυο πρώτα βιβλία που αναφέρονται στη χρήση των παραισθησιογόνων αυτά είναι τα λιγότερο σημαντικά και μπορούν να παραλειφθούν αρχικά. Αυτό διευκρινίζεται στο τρίτο βιβλίο (Ταξίδι στο Ιξτλάν) όπου γίνεται μια καινούρια αρχή και το θέμα μπαίνει στη σωστή του βάση.

Εν κατακλείδι μην κρίνετε τον Καστανέτα αν δεν διαβάσετε όλα τα βιβλία του ‘το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Η διδασκαλία του Δον Χουάν
Μια ξεχωριστή πραγματικότητα
Ταξίδι στο Ιξτλάν
Ιστορίες δύναμης
Δεύτερος κρίκος δύναμης
Το δώρο του αετού
Εσωτερική φλόγα
Η δύναμη της σιωπής
Η τέχνη των ονείρων
Τα μαγικά περάσματα
Ο τροχός του χρόνου
Η ενεργός πλευρά του απείρου

SpRiTe
11-08-06, 19:21
Φίλε Ποσειδώνιος
θα συμφωνούσα μέχρι το βιβλίο "η τέχνη των ονείρων"
Τα υπόλοιπα δύσκολα ανταποκρίνονται στο πνεύμα του συγγραφέα και είναι αμφιλέγομενα.(οι ενστάσεις δεκτές :) )
Όμως θα έλεγα σε όλους οτι οι προσωπικές εμπειρίες και τα βιώματα του C.C. διαφέρουν απο άνθρωπο σε άνθρωπο, ΔΕΝ μπορούν να βοηθήσουν ουσίες (ναρκωτικά) στο να σπάσει η λογική εφ όσον τα βιβλία του μας δείχνουν μια σκιαγράφηση του τι συμβαίνει.

Ποσειδώνιος
11-08-06, 20:20
Πραγματικά ήθελα και εγώ να πω κάτι για τα δυο τελευταία βιβλία και δεν ήξερα τι. Νομίζω ότι δεν τα έχω διαβάσει αρκετά - μια και είναι σχετικά καινούρια - και είναι ανώριμα μέσα μου. Πάντως νοιώθω ότι όντως μέχρι την τέχνη των ονείρων τα λέει όλα. Θέλω να τα ξαναδιαβάσω κάποια στιγμή και να απόκτήσω μια πιο σίγουρη άποψη. Άλλα πολύ εύκολο να λές ότι δεν είναι δικά του. Μήπως δεν είμαστε αρκετά έτοιμοι να τα δούμε σαν δικά του;

Το τελευταίο που λες δεν το κατάλαβα

boogieman
11-08-06, 21:53
Καταρχας συμφωνο με τα λεγομενα του Ποσειδωνιου....

τα βιβλια του C.C καλο θα ηταν να διαβαστουν με την σειρα.....
οταν ειχα διαβασει το 1 βιβλιο ειπα οτι δεν λεει και πολλα πραγματα ο "τυπος"...

αλλα ολα αλαξαν απο το 2 βιβλιο και μετα....
αφου και ο ιδιος o Don Juan του ειπε οτι του ελεγε μπαρουφες για να τον τραβηξει στο μονοπατι των "μαγων"....χαχα... :)

το βιβλιο "Ο Τροχος του χρονου" ειναι αποσπασματα απο τα προηγουμενα βιβλια του...αν δεν εχεις διαβασει τα προηγουμενα βιβλια του πολλυ πιθανο να μπερδευτεις σε πολλα σημεια,και να μην καταλαβαινεις πολλα πραγματα....

το βιβλιο του Σαντσες επισης μου αρεσε...αν και εμαθα οτι ειχε προβληματα μετα, απο την "Cleargreen".......(δικαστηρια,κ.λ.π)...

οποιος ακομα ενδιαφερεται,εχω να του προτεινω να ριξει και μια ματια στο βιβλιο του "Lujan Matus" "The Art of Stalkin Parallel Perception"....

http://www.parallelperception.com/index.html

to οποιο δεν νομιζω να κυκλοφορει ακομα στην Ελλαδα.....
(αν υπαρχει καποιος που να το εχει, please ας μου στειλει ενα μνμ....)

ριξτε και μια ματια στο φορουμ του....εχει πολλα ενδιαφεροντα πραγματα να δει & να μαθει κανεις........

SpRiTe
12-08-06, 14:11
Φίλοι καλημέρα

Η σειρά με την οποία μπορούν να διαβαστούν τα βιβλία του C.C. κατά τη δική μου εκτίμηση, είναι

1) Το Ταξίδι στο Ιξτλάν
Περιγράφει αναλυτικά την αρχή της μαθητείας του C.C., με μεγάλες αναφορές τόσο στις αρχές της κοσμοθεώρησής των Τολτέκων όσο και σε πρακτικού επιπέδου ασκήσεις.

2) Το Ιστορίες Δύναμης
Συμπληρώνει κάποια κενά σχετικά με τις ψυχικές δυνατότητες και τη στάση ζωής που πρέπει να έχουν οι πολεμιστές, καθώ επίσης δίδονται κάποιες περαιτέρω ασκήσεις και επεξηγήσεις.

3) Το Μια ξεχωριστή πραγματικότητα
Ένα βιβλίο που περιέχει πολλές σημαντικές γνώσεις σχετικά με τα φυτά δύναμης, τις διδασκαλίες, και την υπόλοιπη ομάδα του. Ασχολείτε με τη Γνώση, και την κατάκτησή της.

4) Η Διδασκαλία του Δον Χουάν
Ασχολείτε σχεδόν αποκλειστικά με τα φυτά Δύναμης. Ένα υπέροχο βιβλίο που δίνει στον αναγνώστη πραγματικά μια εικόνα της χρησιμοποίησής τους για το "σπάσιμο της λογικής" και τη περαιτέρω εξέλιξη του Κάρλος. Βέβαια είναι καταπληκτικά τα κομμάτια της φιλοσοφίας που δίνει και που ο κάθε πολεμιστής πρέπει να βιώσει.

5) Το Δεύτερος Κρίκος Δύναμης
Ο Κάρλος προχωράει παραπέρα στη γνώση. Έρχεται αντιμέτωπος με μια πανίσχυρη μάγισσα τη Ντόνα Σολεντάδ, όπου το Σολεντάδ σημαίνει στα ισπανικά και μοναξιά. Ένα εκπληκτικό βιβλίο που δίνει το μέγεθος των δυνατοτήτων της Γυναίκας, της θηλυκής Δύναμης.

6) Το "Δώρο του Αετού"
Ίσως το σημαντικότερο βιβλίο όλων. Ένα βιβλίο όπου δίδεται η σημαντικότερη διδασκαλία στο Κάρλος, καθώς και η σύνθεση των ομάδων, και το πως μπορεί κάποιος να δουλέψει το "Ονείρεμα" η τη "Καταδίωξη". Μετά απο αυτό το βιβλίο νομίζω οτι ο σοβαρός αναγνώστης περνάει στη διαστάση της κατανόησης "της άλλης μεριάς"

7) Το "Εσωτερική φλόγα"
Ένα βιβλίο πολύ δύσκολο, το οποίο μιλάει για τους "μικρούς τυράνους" εκτός άλλων, το οποίο "ραφηνάρει" κατά κάποιο τρόπο όλη τη κοσμοθεωρία του Κάρλος. Εδώ αναφέρεται εκτενώς στα ανόργανα όντα και στο τρόπο διαχείρησής τους.

8) Το η "Δύναμη της Σιωπής"
Σ' αυτό κλείνει τη διδασκαλία του με την αναφορά στη γραμμή αναδοχής των δασκάλων του Δον Χουάν καθώς και με αναλύσεις σε επιμέρους ζητήματα των διδασκαλιών του Κάρλος.

9) Το Η τέχνη των Ονείρων"
Έδώ με γλαφυρό τρόπο και γραμμένο με το τρόπο που γράφτηκαν και τα υπόλοιπα βιβλία είναι πραγματικά για αυτούς που ασχολούνται με ονείρεμα το πιο συναρπαστικό "εγχειρίδιο" για μελέτη και άσκηση.

Τη σειρά των βιβλίων την δίνω βάση της δυσκολίας στης κατανόηση των διδασκαλιών του, και θεωρώντας οτι κάποιος δε θα μείνει απλός αναγνώστης. Έτσι νομίζω οτι σιγά σιγά πρέπει να "εισβάλει" κάποιος σ αυτό το κόσμο που περιγράφει ο Κάρλος.
Όλα τα βιβλία του Καστανέντα είναι μια περιπλάνηση, μια εξερεύνηση σε ένα χώρο μυστηριακό που ξεδιπλώνουν σιγά σιγά τις απεριόριστες δυνατότητες που όλοι έχουμε και μπορούμε να βρούμε μέσα μας. Η ενέργεια και η διαχείρησή της - σχετικά με τις ασκήσεις - σ΄αυτή τη κατά τη γνώμη μου σειρά των βιβλίων είναι η πιο βατή για έναν αναγνώστη ο οποίος θέλει να ασχοληθεί.
Το σημαντικότερο και το πιο κατανοητό στην αρχή είναι η Φιλοσοφία που παραθέτει σχετικά με τον άνθρωπο και τη ζωή του. Είναι σημαντικό να τις δώσουμε την ενέργεια του αξίζουν γιατί πριν τις ασκήσεις χρειάζεται μια δυνατή ψυχή ένα δυνατό πνεύμα.
Ελπίζω όσο μπορούσα μέσα απο τη δική μου υποκειμενική γνώμη να έδωσα κάποιες πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν.
(αν θέλετε περαιτέρω κουβέντα σε κάποια ζητήματα ευχαρίστως να τη κάνουμε)

Ποσειδώνιος
13-08-06, 11:44
Φίλε sprite

Πιστεύεις δηλαδή ότι η σειρά που έγραψε τα βιβλία δεν είναι η σωστή για να τα διαβάσουμε. Ενδιαφέρον λάθος φίλε μου. Αλλά μάλλον εσύ γνωρίζεις καλύτερα από τον ίδιο τον Καστανέντα.

Πάντα μου έκανε εντύπωση το ότι καθένας καταλαβαίνει τον Καστανέντα με τον δικό του τρόπο. Αλλά και ότι εγώ όταν ξαναδιαβάζω ένα βιβλίο το καταλαβαίνω διαφορετικά (ίσως γιατί την δεύτερη φορά έχει μεγαλώσει η αντίληψη μου). Αυτός όμως μιλά για συγκεκριμένα πράγματα άσχετα αν εμείς μπορούμε να καταλάβουμε ή όχι.

Νομίζω οι αναφορές που δίνεις για τα βιβλία είναι αποπροσανατολιστικές για τα μέλη του Φόρουμ. Αλλά πριν μιλήσω για αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί στη σειρά των βιβλίων παρεμβάλεις τα δυο πρώτα και με άλλη μάλιστα σειρά μετά τις ιστορίες δύναμης. Λες ότι τα βάζεις κατά σειρά δυσκολίας. Μα πιστεύεις ότι οι ιστορίες δύναμης που μιλά για το τονάλ και το ναγουάλ είναι ευκολότερες από τα δυο πρώτα που ουσιαστικά μόνο περιγράφει εμπειρίες που δεν μπορεί και ο ίδιος να εξηγήσει (ιδίως στο πρώτο) και έχουν περισσότερο λογοτεχνικό περιεχόμενο θα έλεγα
Ύστερα στην εισαγωγή στο ταξίδι στο Ιξτλάν μας συντονίζει μακριά από το πνεύμα των δυο πρώτων βιβλίων. Εγώ νομίζω ότι τα δυο πρώτα μπορούν να παραλειφθούν αρχικά και να τα διαβάσει κάποιος στο δεύτερο πέρασμα για να έχει μια πιο συνολική άποψη. Επίσης για το λόγο ότι μπορεί να σταματήσει μετά την ανάγνωση τους και να μην πάει παραπέρα και έτσι να μείνει με λάθος εντύπωση για το νόημα της φιλοσοφίας των Ινδιάνων. Πρέπει να αρχίζουμε είτε από το πρώτο βιβλίο αλλά να διαβάζουμε οπωσδήποτε μέχρι και το ταξίδι στο Ιξτλάν πριν αποφασίσουμε να συνεχίσουμε ή να σταματήσουμε με τον Κάρλος Καστανέτα ή να ξεκινήσουμε από το ταξίδι στο Ιξτλάν και να συνεχίσουμε τη σειρά όπως έχει. Σκέψου ακόμα Το ταξίδι στο Ιξτλάν μετά το πρώτο μέρος συνεχίζει χρονολογικά εκεί που μας είχε αφήσει στο Μια ξεχωριστή πραγματικότητα. Και ο δεύτερος κρίκος δύναμης έρχεται να λύσει τις απορίες μας για το τέλος των Ιστοριών δύναμης και εκείνης της βουτιάς στον γκρεμό. Σκέψου να παρεμβάλουμε ανάμεσα τα άλλα δυο βιβλία.

Φίλε μου δεν νομίζεις ότι ήδη το θέμα είναι αρκετά μπερδεμένο από μόνο του για να το μπερδεύουμε και εμείς αλλάζοντας αυθαίρετα τη σειρά των βιβλίων.

Στον πρόχειρο τρόπο που αναφέρεσαι στα βιβλία να πω τουλάχιστον δυο πράγματα. Στην Εσωτερική Φλόγα μιλά βασικά για την κυριαρχία της συνείδησης καθώς αναλύει την Πρώτη , Δεύτερη και Τρίτη Προσοχή. Οι μικροί τύραννοι είναι βέβαια βασική και χρήσιμη γνώση άλλα όχι και το κεντρικό θέμα. Επίσης στην δύναμη της σιωπής που θεωρώ το δυσκολότερο βιβλίο βοηθιέται από την αναφορά στους μάγους για να εξηγήσει το πολύ δύσκολο θέμα της εκδήλωσης και του χειρισμού των επιταγών του πνεύματος αναλύωντας την τέχνη της καταδίωξης. Δεν θα πω για τα άλλα που γράφεις τουλάχιστον προς το παρόν.

Καθένας επίσης μπορεί να θεωρεί σημαντικότερο όποιο βιβλίο θέλει. Το δώρο του αετού δεν είναι για μένα το σημαντικότερο βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι είναι το πιο αποκαλυπτικό αφού μας δίνει τα μεγαλύτερα μυστικά της ομάδας του Ναγκουάλ όπως το νόμο. Για μένα σημαντικότερο είναι πάντα το ταξίδι στο ιξτλάν γιατί σηματοδοτεί το ξύπνημα του Κάρλος Καστανέντα και διότι αν μου έλεγαν πιο βιβλίο να διαλέξω για κάποιον που θέλει να διαβάσει μόνο ένα βιβλίο αυτό θα υποδείκνυα . Νομίζω όλα τα άλλα βιβλία εξηγούν αυτό το βιβλίο σταθμός. Αλλά είπαμε κάθενας νομίζει ότι θέλει.

2bκοντινιου....πλιζ

SpRiTe
21-08-06, 10:58
:) Φίλε Ποσειδώνιος

Η άποψή μου είναι υποκειμενική, και εκφράζει τη δική μου οπτική γωνία στο θέμα της ανάγνωσης των βιβλίων του Κάρλος Καστανέντα.(αυτό το έθεσα στο πόστ μου αλλά μάλλον με λάθος τρόπο)
Διάβασα προσεχτικά τα όσα έγραψες, και πραγματικά αισθάνομαι οτι είσαι ένας άνθρωπος που ασχολείτε σοβαρά με το θέμα και ομολογώ οτι χαίρομαι.
Αν έγινα αποπροσανατολιστικός σε σχέση με την άποψή μου για το θέμα ειλικρινά συγνώμη. Οι λόγοι που παρέθεσα αυτή τη σειρά ανάγνωσης ήταν μια καλοπροαίρετη πρόταση για κάποιον που θα θελήσει να "γνωρίσει" αυτή τη γνώση και επιπλέον να μπορέσει να εισάγει στοιχεία της στη βιωματική του.
Δε διαφωνώ σε τίποτα απο όσα γράφεις, πραγματικά δίνεις μια εικόνα που είναι εύστοχη για το νέο αναγνώστη και μπορεί να τον βοηθήσει στο ξεκίνημά του.
Ειλικρινά αισθάνθηκα και πάλι οτι μαθαίνω και αναπροσαρμόζω τις απόψεις μου προς το καλύτερο.

Ποσειδώνιος
21-08-06, 17:19
Φίλε Sprite όσο σοβαρά και να ασχολούμαι με το θέμα δεν μπορώ να πω ότι έχω αφιερωθεί αρκετά στην πρακτική πλευρά αυτής της γνώσης όπως το σβήσιμο της προσωπικής ιστορίας, την ανεκαφαλαίωση, ή το σπάσιμο των καθημερινών συνήθειων αν και λίγο λίγο τα δουλεύω. Ελπίζω καθώς περνούν τα χρόνια να συσσωρεύω αργά αργά ενέργεια αντί να χάνω.
Πάντως αυτό το μονοπάτι δεν είναι για πολλούς. Με πολλούς φίλους έχω συζητήσει για τον Κάρλος και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στην πορεία μετά βίας κατορθώνουν να ολοκληρώσουν ένα βιβλίο. Έχω δανείσει το ταξίδι στο Ιξτλάν σε κάποιο φίλο και το κρατά 2 χρόνια τώρα. Δεν μου το επιστρέφει γιατί πάντα λέει ότι θα το ολοκληρώσει κάποια στιγμή αυτό όμως δεν έχει συμβεί ακόμα. Ακόμα και αυτός που μου έμαθε και μου εξήγησε αρκετά πράγματα αρχικά για ορισμένα βιβλία βαρέθηκε να ολοκληρώσει όλη τη σειρά. Όταν τον συνάντησα μετά από χρόνια κατάλαβα ότι είχε μια δική του άποψη για τη φιλοσοφία αυτή, που αν διάβαζε τα τελευταία βιβλία θα έβλεπε ότι ήταν λάθος.
Δεν είναι βέβαια το μόνο μονοπάτι αυτό του Καστανέτα αλλά μου αρέσει ιδιαίτερα διότι είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά. Λέει τα πάντα. Ενώ σε άλλα μονοπάτια φτάνεις μέχρι το σημείο που μετά πρέπει να συναντήσεις κάποιον μυημένο μια και η πιο προχωρημένη γνώση υποτίθεται είναι μυστική. Αυτό αντιμετώπισα όταν μικρότερος προσπάθησα να εμβαθύνω στην ινδική φιλοσοφία και την γιόγκα. Θα έπρεπε να αρχίσω να ακολουθώ κάποιον γκουρού. Επίσης μου αρέσει στον Καστανέτα και τον Δον Χουάν ότι δεν το παίζουν μεγάλοι δάσκαλοι που ξέρουν την αλήθεια όπως οι περισσότεροι παρόμοιοι. Είναι πολεμιστές και έχουν συνείδηση του αγνώστου και του θανάτου τους. Δεν νοιώθουν σημαντικοί ή κάτι ιδιαίτερο και αυτό τους κάνει τελικά να ξέρουν περισσότερα.
Από γεροντικά βιβλία ξέρω ότι και μοναχοί του Αγίου Όρους για παράδειγμα πραγματοποιούν απίστευτα πράγματα. Άντε όμως να τους βρεις και άντε να σου πουν και τίποτα, καθώς κρατούν μυστικές τις ικανότητες τους. Άσε που η φιλοσοφία του Κάρλος εφαρμόζεται στον καθημερινό κόσμο και δεν χρειάζεται να γίνεις ερημίτης όπως πολλοί που διάβασαν ένα βιβλίο νομίζουν. Βέβαια στις ερημιές σίγουρα μπορούμε πολλά να αντιληφθούμε και πρέπει να πηγαίνουμε, αλλά όχι και να ζήσουμε όλη τη ζωή μας εκεί.
Για να κλείσω πιστεύω ότι η φιλοσοφία αυτή είναι ολοκληρωμένη και από θεωρητική και από πρακτική άποψη και δεν χρειαζόμαστε επιπλέον δασκάλους όπως η Cleargreen παρά μόνο συνοδοιπόρους και διάβασμα και ξαναδιάβασμα των βιβλίων. Γι αυτό και δεν πήγα στα σεμινάρια όταν ήρθαν στην Ελλάδα οι της Cleargreen να διδάξουν tensegrity. Πρόσεξες πως τελειώνει το Ταξίδι στο Ιξτλάν. Μας λέει ουσιαστικά ότι όποιος σας πει «ελάτε να σας δείξω το σωστό δρόμο» κάποιο κίνητρο έχει (είτε το ξέρει και ο ίδιος είτε όχι) και πρέπει να του λέμε «ευχαριστώ δεν θα πάρω». Το πνεύμα - αν είναι ο δρόμος μας - θα μας στείλει εκεί που πρέπει για να πάμε παρακάτω ή θα φέρει το δάσκαλο μπροστά μας αν έχουμε συσσωρεύσει αρκετή ενέργεια για να τον συναντήσουμε. Αν δεν έχουμε αρκετή ενέργεια ούτε τα βιβλία δεν μπορούμε να διαβάσουμε ή να κατανοήσουμε και τα αντιμετωπίζουμε σαν λογοτεχνικά κείμενα.

Ίσως είναι δικό μου λάθος ότι και εγώ αλλάζω τη σειρά των βιβλίων ή μάλλον λέω να παραλείπουμε τα δυο πρώτα. Μπορεί να κάνω λάθος αλλά νομίζω όπως ξαναείπα ότι αυτό νοιώθω ότι λέει ο ίδιος ο Καστανέτα στο τρίτο βιβλίο το ταξίδι στο Ιξτλάν. Άσε που εξαιτίας των 2 πρώτων βιβλίων αμέτρητοι χιπις κατέκλυσαν το μεξικό και τα βουνά του ψάχνοντας για πεγιοτλ και χάθηκαν αβοήθητοι στις αναζητήσεις του μυαλού τους.... Θέλει λοιπόν να έχουμε κάποια πειθαρχία πνεύματος πριν τα διαβάσουμε. Ακόμα στα παρακάτω βιβλία ο Καστανέτα αναφέρει ότι αν δεν ήταν το ναγκουάλ(Δον Χουαν) δεν θα είχε μόνο από τα φυτά αυτές τις εμπειρίες καθώς το ναγκουαλ του έδινε ενέργεια για να αντιληφθεί παραπέρα. Στα 2 πρώτα βιβλία όμως δεν αναφέρει κάτι τέτοιο και ο αναγνώστης νομίζει ότι αν δοκιμάσει από τα φυτά θα έχει και αυτός τις ίδιες εμπειρίες. Αλλά νομίζω και ότι εσυ φίλε sprite κάπως έτσι το βλέπεις μια και προτείνεις να μην ξεκινάμε από αυτά τα 2 πρώτα.

boogieman
25-08-06, 22:46
...το ιδιο το Νagual ειχε πει οτι κανεις δεν χρειαζετε κανεναν δον χουαν,η καποιον αλλο για να ακολουθησει το μονοπατι του πολεμιστη.....
το μονο που χρειαζετε ο συγχρονος ανθρωπος ειναι να "ξεσκουριασει" τον συνδετικο του κρικο με το "πνευμα"....
το ταξιδι στο μονοπατι του πολεμιστη δεν ειναι κατι το κρυφο,η απαγορευμενο...απλος κανενας δεν θελει να αλαξει το βολεμα του,το πως εχει ταξινομισει(η τον εχουν δασκαλεψει να ταξινομισει) το τοναλ του, την καθημερινη πραγματικοτητα του....
.....και εγω καπου εκει βρισκομαι...θελει προσπαθεια και "προθεση" για να ξεφυγεις απο την "κατασκευη" του κοσμου που προβαλεται απο την συλλογικη συνειδηση της κοινωνιας,,,,

...και καποια λογια που με εμπνεουν και ανοιγουν τους οριζοντες του μυαλου μου...

"For me there is only the traveling on paths that have heart. There I travel, and the only worthwhile challenge is to traverse its full length. There I travel..., looking,... looking breathlessly. "
'The Teachings of don Juan' by Carlos Castaneda

Ποσειδώνιος
13-09-06, 00:16
Θα σου πρότεινα αντί να τα απορρίψεις να τα διαβάσεις τουλάχιστον άλλες τρεις φορές το καθένα ...και ειδικά τις σελίδες που αναλύουν τα φαινόμενα που ονομάζεις παραισθήσεις ...
Σκέψου ότι αν δεν υπήρχαν τα τρία πρώτα βιβλία είναι πολύ πιθανόν να μη γνωρίζαμε τον carlos ….
Και φυσικά δε θα υπήρχαν και όλα τα παρελκόμενα ...σχολές, ινστιτούτα ,ομάδες κλπ



Οι ουσίες φυλακίζουν μόνο όσους δε τις σέβονται και τις χρησιμοποιούν για αναψυχή αφου οι ουσίες δε προκαλούν "καταστάσεις " αλλά δίνουν το ερέθισμα στις ενδορφίνες ,που αυτές είναι μέρος του συνόλου την βιολογικής μας υπόστασης...και είναι αυτές τελικά αλλάζουν που το state of mind ..και όχι καθαυτές οι Ληφθείσες ουσίες...


μετά τιμής

Δόν Χουάν Χενάρο (α.α.)
αν και δεν αισθάνομαι καθόλου παραπλανημένος δε ξέρω τι να σου πώ γιατι δε ξέρω τι έκανες που το έκανες και με ποιόν ....αν θες πές μου γρήγορα γιατι πρόκειτε να πάω ταξίδι......

* αντι των 2 βιβλίων εκ παραδρομής έγραψα 3.....
Σχόλια για το πρώτο βιβλίο του Καστανέντα «Η διδασκαλία του Δον Χουάν» από τον ίδιο τον Καστανέντα στο προτελευταίο βιβλίο του «Ο τροχός του χρόνου». Σχόλια που συμπληρώνουν την εισαγωγή του τρίτου βιβλίου «Ταξίδι στο Ιξτλάν» όπου ξεκαθαρίζει ότι η χρήση των διαφόρων ουσιών δεν ήταν το κεντρικό θέμα της διδασκαλίας του σαμάνου αλλά ένας τρόπος να σπάσει την σταθερή αντίληψη που είχε ο μαθητής του για τον κόσμο.



«Η ουσία όσων μου είπε ο Δον Χουάν στα πρώτα στάδια της μαθητείας μου συμπυκνώνεται στον αφηρημένο χαρακτήρα των αποσπασμάτων που επιλέχθηκαν από το πρώτο βιβλίο, με τον τίτλο Η Διδασκαλία τον Δον Χουάν. Σ' αυτό ο δον Χουάν μιλούσε πολύ για τους συμμάχους, τα φυτά της δύναμης, τον Μεσκαλίτο, το μικρό καπνό, τον άνεμο, τα πνεύματα των ποταμών και των βουνών, το πνεύμα του chaparral κ.λπ. Αργότερα, όταν τον ρώτησα για το λόγο της παλαιότερης έμφασής του σε αυτά τα στοιχεία, και γιατί δεν τα χρησιμοποιούσε πια, παραδέχτηκε ανερυθρίαστα ότι στην αρχή της μαθητείας μου είχε υιοθετήσει όλες αυτές τις ινδιάνικες ψευδοσαμανιστικές αερολογίες προς όφελός μου.
Έμεινα άφωνος. Αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατό να δηλώνει κάτι τόσο ολοφάνερα ψευδές. Εννοούσε πραγματικά όσα έλεγε, και εγώ ήμουν ο άνθρωπος ο οποίος μπορούσε να πιστοποιήσει την ειλικρίνεια των λόγων του και της ψυχικής του διάθεσης.
«Μην το παίρνεις τόσο στα σοβαρά», μου είπε γελώντας. «'Ήταν πολύ διασκεδαστικό για μένα να ανακατέψω όλες αυτές τις σαχλαμάρες και ήταν μάλιστα ακόμα πιο διασκεδαστικό επειδή ήξερα ότι το κάνω προς όφελός σου».
«Προς όφελός μου, δον Χουάν; Τι είδους τρέλα είναι αυτή;»
«Ναι, προς όφελός σου. Σε παραπλάνησα κρατώντας εστιασμένη την προσοχή σου σε αντικείμενα του δικού σου κόσμου τα οποία ασκούσαν επάνω σου προφανή γοητεία, και εσύ κατάπιες το αγκίστρι, μαζί με την πετονιά και το φελλό. 'Ηθελα μόνο να μου αφιερώσεις αδιάσπαστη την προσοχή σου. Πώς όμως θα μπορούσα να το καταφέ¬ρω έχοντας αντίκρυ μου ένα τόσο απειθάρχητο πνεύμα; Εσύ ο ίδιος δεν έπαυες να επαναλαμβάνεις ότι αποφάσισες να μείνεις μαζί μου επειδή βρήκες γοητευτικό αυτό που είπα για τον κόσμο. Αυτό που δεν ήξερες όμως πώς να εκφράσεις ήταν ότι η γοητεία που αισθάνθηκες βασιζόταν στο γεγονός ότι αναγνώριζες ασαφώς όλα τα στοιχεία για τα οποία μιλούσα. Σκέφτηκες ότι αυτή η ασάφεια ήταν —τι άλλο;— ο σαμανισμός, και έτσι την κυνήγησες, δηλαδή έμεινες μαζί μου».
«Και το κάνεις αυτό στον καθένα, δον Χουάν;»
«'Όχι, επειδή δεν έρχεται ο καθένας να με βρει και, πάνω απ’ όλα, επειδή δεν ενδιαφέρομαι για τον καθένα. Ενδιαφερόμουν και ενδιαφέρομαι για σένα μόνο. Ο δάσκαλός μου, ο ναγουάλ Χούλιαν, με εξαπάτησε με έναν παρόμοιο τρόπο. Με εξαπάτησε εκμεταλλευόμενος τον αισθησιασμό μου και την απληστία μου. Μου υποσχέθηκε να μου προσφέρει όλες τις όμορφες γυναίκες που τον τριγύριζαν και να με γεμίσει χρυσάφι.
Μου υποσχέθηκε μια περιουσία κι εγώ έπεσα στην παγίδα του με κλειστά μάτια. 'Ολοι οι σαμάνοι της γενιάς μου είχαν εξαπατηθεί με παρόμοιο τρόπο, από αμνημονεύτων χρόνων. Οι σαμάνοι της γενιάς μου δεν είναι δάσκαλοι ή γκουρού. Δε δίνουν δεκάρα για το αν θα διδάξουν τη γνώση τους. Θέλουν κληρονόμους της γνώσης τους, κι όχι ανθρώπους που ομιχλωδώς ενδιαφέρονται γι αυτή τη γνώση για διανοουμενίστικους λόγούς».
Ο δον Χουάν είχε δίκιο όταν είπε ότι είχα πέσει για τα καλά στην παγίδα του. Πίστευα πράγματι ότι είχα βρει τον ιδανικό σαμάνο πληροφοριοδότη ενός ανθρωπολόγου. "Ήταν η εποχή που με την παρότρυνση τον δον Χουάν και χάρη στην επιρροή του κρατούσα ημερολόγιο και μάζευα παλιούς χάρτες που έδειχναν τις τοποθεσίες όπου βρίσκονταν οι αρχαίες πόλεις των Ινδιάνων Γιάκι, ξεκινώντας με τα χρονικά των ιησουιτών στα τέλη του 17ου αιώνα. Κατέγραφα όλες αυτές τις τοποθεσίες, ανίχνευσα τις πιο ανεπαίσθητες αλλαγές και άρχισα να προβληματίζομαι και να αναρωτιέμαι για το λόγο που άλλαζε ελαφρά το πολεοδομικό σχέδιο κάθε φορά που οι πόλεις μεταφέρονταν σε άλλο τόπο. Εικοτολογίες σχετικά με την αιτία αυτού του γεγονότος και δικαιολογημένες αμφιβολίες με κατέκλυσαν. Συγκέντρωσα χιλιάδες φύλλα χαρτί με περιληπτικές σημειώσεις και καταγεγραμμένες πιθανότητες, τις οποίες άντλησα από βιβλία και χρονικά. 'Ημουν ο ιδανικός φοιτητής ανθρωπολογίας. Ο δον Χουάν πυροδοτούσε τη φαντασιοπληξία μου με κάθε δυνατό τρόπο.
«Δεν υπάρχουν εθελοντές στο μονοπάτι του πολεμιστή», μου είπε ο δον Χουάν προφασιζόμενος ότι μου δίνει μια εξήγηση. «'Ενας άνθρωπος πρέπει να σπρωχτεί στην ατραπό του πολεμιστή παρά τη θέλησή του».
«Δον Χουάν, τι να κάνω με τις χιλιάδες σημειώσεις που με παραπλάνησες να συγκεντρώσω;»
Η απάντησή του με ξάφνιασε:
«Γράψε ένα βιβλίο γι' αυτές!» είπε. «Είμαι σίγουρος ότι, αν αρχίσεις να το γράφεις, ποτέ δε Θα χρησιμοποιήσεις αυτές τις σημειώσεις , έτσι κι αλλιώς. Είναι άχρηστες, αλλά ποιος είμαι εγώ για να σου πω κάτι τέτοιο; Ας το ανακαλύψεις μόνος σου. Μην επιχειρήσεις όμως να γράψεις σαν συγγραφέας. Δοκίμασε να το κάνεις σαν πολεμιστής, σαν σαμάνος πολεμιστής».
«Τι εννοείς, δον Χονάν;»
«Δεν ξέρω. Βρες το μόνος σου».
Είχε απόλυτο δίκιο. Ποτέ δε χρησιμοποίησα αυτές τις σημειώσεις. Αντίθετα, βρέθηκα ασυναίσθητα να γράφω σχετικά με τις ασύλληπτες πιθανότητες ύπαρξης ενός άλλου γνωστικού και ερμηνευτικού συστήματος.»

LuX
22-09-06, 15:18
Πρόκειται για ένα άκρως μυοχαλαρωτικό φιλμάκι (http://www.youtube.com/watch?v=M5u4m1bzpUM&mode=related&search=) που νομίζω ότι ταιριάζει με το θέμα
...τα πολλά λόγια περιττεύουν....
αφιερωμένο που αλλού στον περιώνυμο
Απορώ γιατί οι γιατροί δε συνταγογραφούν τέτοιες μουσικές ???


Δ.

LuX
12-10-06, 08:29
Πολλοί ισχυρίζονται πως δεν υπήρξε καν....

http://img219.imageshack.us/img219/2867/cc1tb9.jpg (http://imageshack.us)

Το ότι Υπήρξε η δεν υπήρξε , δε νομίζω ότι παίζει και μεγάλο ρόλο ...

http://img216.imageshack.us/img216/9528/cc3bf7.jpg (http://imageshack.us)

Αλλά αν δεν υπήρξε τελικά ...ισχύει ο χάρτης ;

http://img243.imageshack.us/img243/5255/9ecru7hfzpwkif8.png (http://imageshack.us)

Δ.

Ποσειδώνιος
13-10-06, 00:44
Πολλοί ισχυρίζονται πως δεν υπήρξε καν....Ναι αυτό το ισχυρίζονταν παλαιότερα. Μετά όμως το βιβλίο "Η τέχνη των ονείρων" σταμάτησε πια να κρύβεται, έδωσε συνεντεύξεις, ίδρυσε την Cleargreen και δημιούργησε την Tensegrity μια σειρά ασκήσεων βασισμένη στα μαγικά περάσματα που διδάχθηκε από τον Δον Χουάν, αλλά με κάποιες τροποποιήσεις έτσι ώστε να μοιάζει με Τάι Τσι η παρόμοιες τεχνικές σχετικές με το Τσι. Υπάρχουν και κασέτες με ελληνικούς υπότιτλους δεν συμμετέχει όμως ο ίδιος. Πάνω στην Tensegrity οργάνωσε και πραγματοποίησε σεμινάρια εντός και εκτός Αμερικής όπως στη Γαλλία που όμως γυρίζοντας δήλωσε ότι ένοιωσε να χάνει πολύ ενέργεια φεύγοντας τόσο μακριά (Η Cleargreen συνεχίζει αυτά τα σεμινάρια μάλιστα είχαν έρθει και στην Αθήνα πριν 2 χρόνια αν θυμάμαι καλά). Μετά από λίγο καιρό (1-2 χρόνια) ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Είπαν ότι προήλθε από καρκίνο στο συκώτι νομίζω. Η Cleargreen βέβαια δήλωσε αργότερα ότι έφυγε όπως ο δάσκαλος του μετατρέποντας το υλικό του σώμα σε ενέργεια χωρίς να το αφήσει πίσω, μπαίνοντας δηλαδή σε αυτό που ονόμαζε "τρίτη προσοχή". Είπαν ότι για τυπικούς λόγους έπρεπε να δηλωθεί ένας τρόπος θανάτου. Κανείς δεν ξέρει αν είναι όντως έτσι ή είναι κάπου θαμένος μια και η ανακοίνωση του "θανάτου" του έγινε αρκετούς μήνες μετά.

Πάντως τον είδε πολύς κόσμος πριν μας αφήσει. Δεν άφηνε βέβαια να τον φωτογραφίσουν. Πάντως από όσο μπορώ να κρίνω από τις συνεντεύξεις του τα τελευταία χρόνια, πρόκειται για το ίδιο άτομο. Κυκλοφορά και μια ταινία όπου μιλούν άνθρωποι που τον συνάντησαν και μίλησαν μαζί του ή τον μελέτησαν. Συμμετέχει και ο Βίκτορ Σάντσες στο βιβλίο του οποίου αναφέρθηκα παλαιότερα.

SpRiTe
30-10-06, 15:44
Φίλε Ποσειδώνιος,
ποιά είναιη άποψή σου για το βιβλίο της Amy Wallace "Η ζωή μου με το Carlos Castaneda" ?
Πραγματικά θέλω τη γνώμη σου

Ποσειδώνιος
30-10-06, 15:57
Φίλε SpRiTe
Είχα διαβάσει πριν μερικούς μήνες την περιγραφή και δεν μου γέμισε το μάτι να το αγοράσω. Το έχω στα υπόψιν. Αν εσύ το διάβασες σε παρακαλώ πες μου εσύ τη γνώμη σου. Τότε είχα αποφασίσει να δοκιμάσω το βιβλίο μιας άλλης Μέριλιν ....κάτι "Ο ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ" το οποίο με απογοήτευσε και αφού χάθηκα στις βαρετές περιγραφές της το παράτησα στη μέση.

nikorion
27-01-08, 21:39
Έχω μερικές απορίες. μήπως μπορεί καποιος να βοηθήσει…

Πως η τροφή που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη, με την μαγική έννοια?

Πως δηλαδή συνδέεται το νευρικό σύστημα με το ονειρικό σώμα?

πως η βιολόγια επιρεαζει το ονειρικο σωμα?



Θα χαρώ πολύ αν μου απαντήσετε!

Ποσειδώνιος
29-01-08, 00:35
Νομίζω ότι κάθε τροφή που εισέρχεται στο σώμα αντιμετωπίζεται από αυτό σαν μια ασθένεια που προσπαθεί να απορρίψει. Το ζόρισμα που τραβάει σε αυτή την φάση το σύστημα της πέψης προκαλεί φυσικά αλλαγές σε όλο τον οργανισμό και φυσικά και στην αντίληψη. Κάποιες τοξικές ουσίες (κοινώς δηλητήρια) προκαλούν έντονες μεταβολές. Αυτές όμως έχουν μικρή διάρκεια όσο δηλαδή χρειάζεται το σώμα να μεταβολίσει τις ουσίες. Αντίθετα μόνιμες αλλαγές στην αντίληψη προκαλεί η νηστεία και η ειδική δίαιτα.

Τα όργανα αποτελούν κέντρα ενέργειας όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι αν πρέπει συνεχώς να εργάζονται για να αφομοιώνουν τις τροφές ή να καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες.

Γιατί άραγε οι αγιορείτες ασκητές τρώνε μόνο παξιμάδι και χόρτα (όταν δεν νηστεύουν … ) ;

Τώρα αυτό που συμβαίνει με την τροφή θα το καταλάβεις αν σκεφτείς ότι όλα είναι νήματα ενέργειας-νήματα φωτός με δική τους γνώση. Αν μπορούσαμε να δούμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι σαν φωτεινές ίνες δεν θα βλέπαμε να χωρά πουθενά η βιολογία ή το νευρικό σύστημα μα ούτε κάθε τι μετρήσιμο και υλικό. Οι ίνες της τροφής αναμιγνύονται και μετά σιγά σιγά ξεδιαλύνονται και μένουν μαζί με το σώμα μέχρι να εξαφανιστούν σιγά σιγά καθώς περνούν οι μέρες και απεκρίνονται από τα διάφορα μέρη του σώματος. Οι ίνες τις τροφής γενικώς αποχωρίζονται τις δικές μας αλλά μέχρι τότε το φωτεινό μας σώμα είναι διαφορετικό άρα και η αντίληψη ( συνειδητή και ασυνείδητη).

Αντιλαμβανόμαστε την ύλη ως κάτι σταθερό και φτιάχνουμε συστήματα ερμηνείας της είτε στον άνθρωπο(βιολογία) είτε έξω από αυτόν. Όμως αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι σχετικό με μια μόνο θέση του σημείου προσαρμογής. Δηλαδή ο εξωτερικός κόσμος φαίνεται έτσι εξαιτίας μας. Αν σταματούσαμε τον τροχό του χρόνου και ρίχναμε μια ματιά θα βλέπαμε τον κόσμο όπως είναι δηλαδή όλα να αποτελούνται από φωτεινές ίνες. Ο χρόνος δεν κυλά η ύλη δεν υφίσταται, μπορούμε να περάσουμε μέσα από την ύλη γιατί είναι φως.

Αν δεν φτάσουμε στην αντίληψη αυτή, πάντα θα κουτουλάμε στην ύλη.

Psy-soul
26-02-08, 21:02
Αχ αχ και μόλις τώρα σκεφτόμουν να κάνω τόπικ για αυτό το θέμα.

Έχω διαβάσει όλη τη σειρά των βιβλίων του Κάρλος καστανέντα (Τα 4 βιβλία).


Ύστερα απο μία γρήγορη αναγνωση των απαντήσεων σας, το αρχικό πρόβλημα σας είναι η εγκυρότητα του Καρλος λόγω της χρήσης παραισθησιογώνως ουσιών.
Η γνώμη μου (σας παρακαλώ σεβαστη, όπως σεβομαι και εγω τη δικιά σας) είναι οτι η χρηση παραισθησιογώνως ουσιών(αλλά καλύτερα των ενθεογεννών) είναι σίγουρα μια πολύτιμη βοήθεια για το "βλέπειν". (Βεβαια οχι η μόνη) Αυτό βέβαια απασχόλεισαι αρκετά και απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Για παραδειγμα η Αμερική, η νούμερο ένα χώρα όσον αφορα την αντιμετώπιση των ναρκωτικών (συμπεραλαμβανομένων και των ενθεογεννών), επιτρέπει την χρήση πεγιότ μόνο σε περίπτωση θρησκευτική, όπως π.χ. σαμανισμό.
Πάντως αυτός ήταν αρκετές φορές ο προβληματισμός του Κάρλος στη διάρκεια της μαθητείας του. Όπως για παραδειγμα, στο τέλος του δευτέρου βιβλίου (Μια ξεχωριστη πραγματικότητα) νόμισε ότι εννώ ο Κάρλος
"τριπάριζε" ο Δον χουάν τον κορόιδευε, ξεγελόντας τον και κανοντας τον να νιώθει πώς γίνονται παραφυσικά φαινόμενα και γιαυτό τον λόγο έκανε αρκετούς μήνες να επιστρέψει.

Ύστερα όμως απο όλα τα βιβλία ο κάρλος καταλείγει σε αυτή τη "θεωρία". Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο Κάρλος καστανέντα ήταν ένας επιστήμονες με αρκετές γνώσεις πάνω στην ανθρωπολογία και ένας άνθρωπος με μεγαλο κύρος στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό το διαπίστωσα απο μία φίλη μου η οποία σπουδάζει στην Κέρκυρα στο τμήμα μεταφραστών, η οποία σχολή είναι απο τις πιό δύσκολες σχολές στην Ελλάδα και μού είπε ότι υπήρχε ένα σεμινάριο για τον Κάρλος καστανεντα.

Τέλος η θεωρία αυτή του Κάρλος είναι ουσιαστικά περίπου το πιστεύω μου. ;)

Ομόρι Μιχόρι
09-03-08, 09:25
Μέθοδος ή το εργαλείο της ανθρωπολογικής έρευνας που διεξήγαγε ο Κάρλος Καστανέντα στο πεδίο του Σαμανισμού ήταν η φαινομενολογική .Οι περιγραφές του σαμανιστικού κόσμου και εμπειριών που εμπεριέχονται στα βιβλία του είναι φαινομενολογικές και προυποθέτουν την λεγόμενη Αποχή. Η Αποχή που σημαίνει αναστολή της κρίσης (Μια στιγμή κατα την οποία η γνώση μας για τον μέχρι τότε πραγματικό κόσμο καταρρέει) έχει αναφερθεί απο τους Σκεπτικούς (για τους οποίους Σκέψις σήμαινε διαρκής έρευνα και αναζήτηση) .Οι μετέπειτα εμπειρίες και περιγραφές συμβαίνουν σε έναν άγνωστο και ανεξερεύνητο χώρο στον οποίο ο ερευνητης καλείται να δράσει..

Είναι *Εποχή και όχι Αποχή ,όπως εκ παραδρομής γράφτηκε.


*Στάση εποχής (Βλ. σταμάτημα του κόσμου ).Η Εποχή επανέρχεται στο προσκήνιο με κάποιες φιλοσοφικες εργασίες του Ed.Hysserl..

Ο φαινομενολογικός κόσμος είναι ένας αληθινός κόσμος (Ορισμένες φορές ίσως και πιό πραγματικός απο αυτόν τον οποίο συνήθως βιώνουμε).Το ίδιο και οι περιγραφές του :είναι αληθινές περιγραφές! :eek:

Ομόρι Μιχόρι
11-03-08, 07:59
Φαινομενολογία είναι το φιλοσοφικό ρεύμα το οποίο, με σημείο εκκίνησης την εμπειρία των φαινομένων (αυτό που αποτυπώνεται ως συνειδητή εμπειρία), επιχειρεί να εξαγάγει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της εμπειρικής διαδικασίας και την οντότητα των εμπειριών μας. Έλκει την καταγωγή του απο την Σχολή του Μπρεντάνο, και το έργο του φιλόσοφου του 20ου αιώνα Edmund Husserl (Χούσερλ).

Ο Χούσερλ εξήγαγε πολλές σημαντικές αρχές που έχουν κεντρικό ρόλο στη φαινομενολογία απο το έργο και τις διαλέξεις των δασκάλων του, φιλοσόφων και ψυχολόγων Franz Brentano και Carl Stumpf. Ισως το πιό σημαντικό στοιχείο που ο Χουσέρλ υιοθέτησε απο τον Brentano είναι η πρόθεση, η ιδέα οτι το βασικό χαρακτηριστικό της συνείδησης είναι ότι έχει πάντα πρόθεση. Αν και συχνά η ιδέα αυτή απλοποιείται σα 'σκοπιμότητα', ή στη σχέση μεταξύ διανοητικών πράξεων και εξωτερικού κόσμου, ο Μπρεντανό την όρισε σαν το κύριο χαρακτηριστικό των διανοητικών φαινομένων. Κάθε διανοητικό φαινόμενο, κάθε ψυχολογική πράξη έχει ένα περιεχόμενο, και κατευθύνεται σε ένα αντικείμενο (το αντικείμενο της πρόθεσης). Κάθε πίστη, επιθυμία κλπ., έχει ένα αντικείμενο περί του οποίου αναφέρεται, την πεποίθηση, το επιθυμητό. Η ιδιότητα του έχοντος πρόθεση, του να έχει ένα αντικείμενο της πρόθεσης, είναι καθοριστική για τη διάκριση των φυσικών φαινομένων από τα ψυχικά φαινόμενα, επειδή τα φυσικά φαινόμενα δεν έχουν καμία πρόθεση
Η έννοια της πρόθεσης (intent) κατέχει ρόλο κλειδί στον έργο του Κ.Καστανέντα .Ισως ένας πιο περιεκτικός μεταφραστικός ορισμός της έννοιας να είναι το "εντείνειν" των Στοϊκών.

Ομόρι Μιχόρι
12-03-08, 23:20
Ο ορισμός τώρα που δίναν οι μάγοι του *Λεξικού στον όρο "πρόθεση" , σύμφωνα με τον Δον Χουάν είναι ο εξής : "Πρόθεση είναι η σιωπηλή πράξη του να γεμίζουμε τα κενά που αφήνει η άμεση αισθητηριακή αντίληψη ή η ενέργεια του να εμπλουτίζουμε ,μέσω αυτής (της πρόθεσης), τα ορατά φαινόμενα με μιά πληρότητα που στερούνται απο την άποψη της καθαρής αντίληψης ".
Σε συνδιασμο με ολα τα προηγούμενα θα μπορούσε να αναχθεί το συμπέρασμα οτι τα κενά που υπολοίπονται της άμεσης αισθητηριακής αντίληψης γεμίζουν με τις νοητικές διεργασίες (σκεπτοδιαδικασίες) και αυτό γίνεται μέσω πρόθεσης...
Που με την σειρά του οδηγεί στο ότι " όταν μιλάμε για άμεση αισθητηριακή αντίληψη έχουμε να κάνουμε με τα λεγόμενα φυσικά φαινόμενα και οτι άμεση α. α. σημαίνει απουσία σκεπτοδιαδικασιών ( εσωτερικου διαλόγου ) και ταυτίζεται με την εσωτερική σιωπή .
Προεκτείνοντας το παραπάνο , λίγο περισσότερο θα μπορούσαμε άραγε να ορίσουμε τον κόσμο όπου συμβαίνουν τα φυσικά φαινόμενα ώς φυσικό κόσμο , και τον κόσμο των διανοητικών ( ψυχολογικών ) ώς τον μεταφυσικό κόσμο (ουσιαστικά ,αν έχω καταλάβει καλά με μια γρήγορη ματιά , ο Αριστοτέλης με την Μεταφυσική του προσπαθεί να καλύψει γνωσιολογικά τα ζητήματα του πεδίου της νόησης) .
Λαμβάνοντας υπόψην το γεγονός τώρα , ότι οι σκεπτοδιαδικασίες κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων μας δεν παύουν σχεδόν ποτέ ,καταλήγουμε στο παράδοξο συμπέρασμα οτι το 99% σχεδόν της ύπαρξής ή της συνειδητότητάς μας ,κατοικεί (βρίσκοντας ίσως καταφύγιο) στον κόσμο της μεταφυσικής . Η επιθυμία δηλαδή πολλών ανθρώπων ,να γνωρίσουν αυτο το βασίλειο ή κατάσταση ύπαρξης είναι ήδη μια πραγματικότητα.
Το ερώτημα που γεννιέται βέβαια αναπόφεκτα είναι το τί είναι τελικά ο λεγόμενος Φυσικός κόσμος ...

*Πρόκειται για τους Μάγους τού Μεξικού και όχι του Λεξικού (ο δαίμων του τυπογραφείου..)

Ποσειδώνιος
13-03-08, 22:30
Δεν είναι άσχετη η αναφορά στην φαινομενολογία και καλά κάνεις Ομόρι και μιλάς για αυτά. Πράγματι και εγώ όταν ξεκίνησα να μελετώ Καστανέντα την φαινομενολογία σκεφτόμουν. Βέβαια δεν γνωρίζω αναλυτικά περί αυτής πέρα από τα βασικά. Είχε τύχει όμως και είχα διαβάσει την Ασκητική του Καζαντζάκη και αυτή ερχόταν στο μυαλό μου όταν ο Δον Χουάν προσπαθούσε να γκρεμίσει τον στατικό κόσμο του Κάρλος.

Λέει εκεί ο Κρητικός Ογκόλιθος ότι «όλα αυτά που γεύομαι, ακούω, οσφραίνομαι, βλέπω είναι πλάσματα του Νου μου. Τελικά καταλήγει ότι το μόνο που υπάρχει είμαι «Εγώ» (το μόνο που είμαι σίγουρος) και ο Δημιουργός. Και αυτά τα δυο είναι Ένα. Και αυτό το Ένα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Ήταν πραγματικά μια σανίδα σωτηρίας για μένα αυτό το βιβλίο. Γιατί ξέρω κόσμο που πνίγηκε στα βαθειά νερά του Καστανέντα. Ευτυχώς που πέφτει βαρύς για τους περισσότερους γιατί αλλιώς η «Γαλήνη» δεν θα είχε που να τους βάλει όλους. Μην τους στείλουμε και στα δημόσια Ψυχιατρεία τους καημένους.

Προσοχή παιδιά ο Καστανέντα έχει τρελάνει κόσμο. Ξέρω δυο πολύ κοντινές μου περιπτώσεις που δεν μπορεί να είναι τυχαίο το ότι «ράγισε το γυαλί» από τους πειραματισμούς τους με παράξενες καταστάσεις. Και δεν μιλώ για μανιτάρια και ντατούρες. Αυτά είναι άλλη ιστορία τρέλας ανεξάρτητη. Εδώ είναι τελείως αθώα η χρήση των ουσιών. Μιλώ κυρίως για τις ονειρικές εμπειρίες. Γιατί έλα που δεν είναι όλα πλάσματα του νου. Μπορεί να είναι ο συνειδητός κόσμος όχι όμως και ο κόσμος της δεύτερης προσοχής, όπου βλέπει ο μάγος την ενέργεια όπως ρέει στο σύμπαν. Δεν είμαστε προγραμματισμένοι για αυτό έτσι πρέπει να μαζέψουμε το κρίσιμο ποσό ενέργειας για να περάσουμε στην δεύτερη προσοχή με ασφάλεια.

Πως ; Ναι με την αποχή. Τώρα που είναι Σαρακοστή ευκαιρία όσοι πιστοί να προσέλθουν….
Νηστεία –εννοείται- σε κάθε τι ζωικό αλλά και νηστεία από όλες τις επιθυμίες της σάρκας. Από το κάπνισμα μέχρι το κρεβάτι….
Από τις κακές σκέψεις και όλα αυτά που θα μας τα πει ή ο Ανατολίτης δάσκαλος ή ο παπάς της γειτονιάς μας
Από κάθε συνήθεια καλή ή κακή. Ναι και οι καλές συνήθειες δεσμεύουν κρίσιμη ενέργεια.
Αποχή τέλος από την προσωπικότητά μας. Το χάσιμο της ανθρώπινης μορφής που λέει ο Δον Χουάν.

Εδώ έρχεται και το θέμα της καταδιώξης και της ανακεφαλαίωσης-ανασκόπησης.

Psy – soul κοίτα να διαβάσεις όλα τα βιβλία μέχρι την Τέχνη του Ονείρου. Λείπουν πολλά κομμάτια του παζλ στα πρώτα βιβλία. Εκεί επικεντρώνεται σε ότι τον πρωτοεντυπωσίασε. Η διδασκαλία δίνεται Στην Εσωτερική Φλόγα και στα δυο προηγούμενα βιβλία. Μέχρι τότε κάθενας φαντάζεται ότι θέλει. Και είπαμε δεν φτάνει μια φορά τα 10 πόσα βιβλία. Αλλιώς είναι μέχρι και –πιστέψτε με δεν κάνω πλάκα- εξαιρετικά επικίνδυνος ο Καστανέντα όχι για λόγους ουσιών αν και υπάρχουν και αυτοί έτσι και αλλιώς.

Ξεφεύγει λοιπόν ο Κάρλος από τους φαινομενολογικούς προβληματισμούς που για ακαδημαικούς λόγους τον απασχολούσαν στα πρώτα βιβλία Ομόρι διότι δεν θεωρεί την φυσιολογική κατάσταση ως απλώς μια κατάσταση της συνείδησης αλλά ως μια από τις τρεις δυνατές καταστάσεις για τον άνθρωπο. Η κάθε κατάσταση σχετίζεται μόνο με το αν κάποιος έχει ή όχι την απαιτούμενη ενέργεια και είναι αρκετά γρήγορος ώστε να επιβραδύνει και τελικά να σταματήσει τον τροχό του χρόνου. Οι τρεις καταστάσεις είναι.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ η κατάσταση της εγρήγορσης που λειτουργούν όλοι οι άνθρωποι.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ κατάσταση ελεγχόμενης αστρικής προβολής ή συνηδειτού ονειρέματος μετά την Τρίτη πύλη του Ονείρου (ονείρεμα στον γνωστό μας κόσμο των αισθήσεων)

Η ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ όπου μια εσωτερική φλόγα κατακαίει τον μάγο με φως και τον περνά στον άλλο κόσμο μαζί με το υλικό του σώμα το οποίο ολόκληρο μετατρέπεται σε ενέργεια.

Αυτό το τελευταίο δεν αναφέρεται σε άλλες φιλοσοφίες από τα λίγα βέβαια που γνωρίζω. Οι ανατολικοί φτάνουν στην δεύτερη προσοχή. Υπάρχει και μια ιστορία που θα την αναφέρω αν τύχει με ένα ανατολίτη δάσκαλο που ενώ θα μπορούσε να πάρει το σώμα του μαζί μην ξέρωντας τον τρόπο το άφησε όπως και όλοι οι μεγάλοι Ανατολίτες δάσκαλοι. Έχει πιάσει τρέλα με τον Όσο. Εντάξει καλός στα λόγια αλλά πολύ δημοφιλής για να ασχοληθεί με την δράση. Στο Όρος τους μοναχούς που φτάνουν σε τέτοια επίπεδα τους λένε μυστικούς. Και ο άλλος ψάχνει ακόμα να κάνει τον Χριστό (τον μέγα Μάγο) ιστορικό πρόσωπο. Όσο ήταν ο Δον Χουάν ήταν και ο Χριστός ιστορικό πρόσωπο.

Ο Χριστός αναφέρεται φυσικά ότι αναλήφθηκε. Το λένε βέβαια και για τον Πυθαγόρα αυτό.

Αυτό είναι η Τρίτη Προσοχή και πρέπει να σας πω ότι στην Ουραντία αναφέρει ότι όταν ένας Πλανήτης φτάνει στην Εποχή του φωτός τότε οι άνθρωποι πεθαίνουν με αυτό τον τρόπο (απλώς εξαφανίζονται) σε εκδηλώσεις χαράς αντί για κηδείες.

Αυτό είναι που κάνει και τον Κάρλος Καστανέντα να ξεχωρίζει από κάθε άλλο παρόμοιο για αυτό και τον έχουν ονομάσει Ο Παππούς της Νέας Εποχής. Έβγαλε μυστικές διδασκαλίες που ούτε οι Μοναχοί του Θιβέτ (οι γνωστοί τουλάχιστον) γνώριζαν , δίδασκαν ή έπρατταν.

Και το ότι ξέρει πολύ καλά για τι πράγμα μιλάει μπορεί κάποιος να το καταλάβει εύκολα αν καταφέρει να διαβάσει όλα τα βιβλία βέβαια. Προσοχή πάντως είναι ρίσκο. Αν κάποιος έχει έντονο «Εγώ» και ψαχτεί με αυτά τα πράγματα είναι πολύ εύκολο να σφυρίξει. Δεν ξέρετε τι κουβαλάει ο καθένας μας από τα παιδικά του χρόνια. Το θέμα θα μου πείτε είναι τι υπερισχύει; Η περιέργεια ή η ασφάλεια;




Ομόρι ο φυσικός κόσμος είναι απλώς άλλη μια θέση του σημείου συγκέντρωσης της συνείδησης. Είναι σε όλους σε παρόμοια θέση λες και μας έχει πάρει ο χείμαρρος. Με προσπάθεια μπορεί κάποιος να βγει. Είμαστε όμως προγραμματισμένοι έτσι για λόγους αναπαραγωγής. Ιερός λόγος φυσικά.

Ομόρι Μιχόρι
14-03-08, 00:33
Αγαπητέ -εν εσωτερική φλόγα - φίλε Ποσειδώνιε , συμφωνώ με όσα έχεις αναφέρει και επαυξάνω ( την συνείδηση; ) προσθέτωντας ότι αυτό που μάλλον λείπει και στο οποίο δεν έχουμε αναφερθεί μέχρι τώρα ,είναι ο λεγόμενος Δρόμος του πολεμιστή -το σύνολο των συμπεριφορών και τρόπων δράσης του ανθρώπου που έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του για την κατάκτηση της γνώσης (το δύσκολο ομολογουμένως και γεμάτο παγίδες ταξίδι -αλλά το τρόπαιο μάλλον είναι όλα τα λεφτά και επομένως αξίζει τον κόπο:D ) . Χωρίς τον δρόμο του πολεμιστή δεν θα υπήρχανε άνθρωποι της γνώσης . Είναι ο σκελετός , βασικό δομικό στοιχείο και το επιστέγασμα της Μαγείας .Για τους αρχαίους μάγους σήμαινε τα πάντα και συμπεριελάμβανε κάθε πιθανό ενδεχόμενο που θα μπορούσε να διαταράξει την ισσοροπία του πολεμιστή . Τον τελευταίο λόγο βέβαια τον έχει πάντα το πνεύμα , ο αληθινός παίκτης σ αυτή την κοσμική σκακιέρα (ή κωμική;;)

Ποσειδώνιος
14-03-08, 14:51
Αλήθεια λες

πέρα από όσα είπα για την εσωτερική φλόγα επαναλαμβάνω ότι θεωρώ το Ταξίδι στο Ιξτλάν το σημαντικότερο βιβλίο του Καστανέντα. Πρέπει από αυτό να ξεκινάμε και σε αυτό να καταλήγουμε. Και τα τελευταία λόγια του βιβλίου στο ομώνυμο τελευταίο κεφάλαιο πρέπει να είναι οδηγός κάθε αναζητητή.

Ομόρι Μιχόρι
14-03-08, 21:13
...και 'γώ θα φύγω. Αλλά θα μείνουν τα πουλιά να τραγουδουν
και ο κήπος μου θα μείνει, με το πράσινο δέντρο του,
με το πηγαδίσιο νερό του .
Πολλά απογεύματα οι ουρανοί θα είναι γαλάζιοι και γαλήνιοι
και οι καμπάνες στο καμπαναριό θα χτυπούν ,
όπως χτυπούν αυτό το στερνό απόγευμα .
Οι άνθρωποι που με αγαπήσαν θα ξεμακρύνουν
και η πόλη θα ξαναγεννιέται κάθε χρόνο .
Αλλά το πνεύμα μου θα περιπλανιέται πάντα νοσταλγικά
στην ίδια σκοτεινή γωνιά του λουλουδιασμένου μου κήπου.

http://farm1.static.flickr.com/18/70597445_db1b2927c7_m.jpg

Ποσειδώνιος
14-03-08, 22:10
Να εξηγούμε κιόλας Ομόρι μου επιτρέπεις

Ο Δον Χουαν έβαζε συχνά τον Κάρλος να του απαγγέλει ποιήματα. Πίστευε ότι οι καλλιτέχνες όπως οι ποιητές γνωρίζουν το άγνωστο με ένα υποσυνείδητο τρόπο. Γνωρίζουν ότι κάθε στιγμή είναι μια αιωνιότητα. Το γνωρίζουν κι ας μην το καταλαβαίνουν.

Οι καλλιτέχνες συνδέονται με το ναγκουάλ(το άγνωστο) περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους. Όπως το όνειρο έτσι και η Τέχνη ανήκουν στο πεδίο του ναγκουάλ ενώ η κανονική κατάσταση συνείδησης και η επιστήμη ανήκουν στο πεδίο του τονάλ (του γνωστού). Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι όταν λέμε άγνωστο εννοούμε αυτό που δεν μπορεί να γίνει γνωστό. Διότι υπάρχει και το άγνωστο που μπορεί να γίνει γνωστό και έτσι να ενταχθεί στο τονάλ.

Το ναγκουάλ μπορούμε μόνο να το παρατηρήσουμε χωρίς να μπορούμε ούτε θα μπορέσουμε ποτέ να το εξηγήσουμε. Είναι αυτή η αίσθηση με την οποία το παραπάνω ποίημα πλυμμηρίζει την ατμόσφαιρα.

Το ναγκουάλ και το τονάλ είναι από τις πιο δύσκολες έννοιες στην διδασκαλία του Δον Χουάν. Και είναι ουσιαστικά τα δυο μέρη που αποτελούν τον εαυτό μας.


ΥΓ. Ξέρετε έχει ανοίξει εδώ στο Ηράκλειο ένα βιβλιοπωλείο που πουλά μόνο ποίηση. Ούτε για δείγμα δεν έχει άλλο βιβλίο. Ούτε μπλοκάκι δεν πουλά λέμε. Το παιδί που το έχει είναι ένας ρομαντικός τύπος, φυσικά, που ζει για το όνειρο με το όνειρο. Μόνο με την βοήθεια του ονείρου δεν θα κλείσει σύντομα αυτό το μαγαζάκι. Αναρωτιέμαι υπάρχει αλλού τέτοιο;

Ποσειδώνιος
30-09-08, 23:41
....μόνο για τρελούς....

Οι μη πράξεις είναι ισχυρές πράξεις δύναμης που στοχεύουν στο σταμάτημα του εσωτερικού διαλόγου και το μπλοκάρισμα της λογικής. Στοχεύουν στο να μπλοκάρουν τη διαδικασία της ορθής σκέψης που έχει νόημα και ουσία. Ουσιαστικά περιορίζουν το τονάλ μπλοκάροντας το και έτσι δίνεται ευκαιρία στο ναγκουάλ να αναδυθεί.

Οι μη πράξεις μαζί με το σβήσιμο της προσωπικής ιστορίας, την κατάργηση των συνηθειών και το χάσιμο της ανθρώπινης μορφής, την ανακεφαλαίωση της ζωής μας, την άσκηση στην ελεγχόμενη τρέλα και την εξάλειψη του εγωισμού και της ευθιξίας (ουφ …. τι ξέχασα) αποτελούν ασκήσεις της τέχνης της καταδίωξης (ή παραφύλαξης όπως αναφέρεται επίσης). Η άλλη τέχνη των ινδιάνων σαμάνων (της κάστας του Δον Χουάν ) είναι η τέχνη των ονείρων (ονείρεμα, ελεγχόμενο όνειρο, κάτι σαν lucid dreaming). Μάλιστα αναφέρεται το ονείρεμα ως μη πράξη του συνηθισμένου ονείρου που δεν έχουμε έλεγχο.

Κλασσική μη πράξη που ο Δον Χουάν προέτρεπε τον Κάρλος να υιοθετήσει ήταν το να πετάξει το στυλό και το σημειωματάριο του και να κρατά σημειώσεις – να γράφει με το δάκτυλο.

Άλλη μη πράξη που είχαν αναλάβει άλλοι μαθητές ήταν το να περπατάνε ανάποδα (όπισθεν). Μάλιστα είχαν σκεφτεί και χρησιμοποιήσει ένα καθρεφτάκι μόνιμα τοποθετημένο με βραχίονα στο κεφάλι αν θυμάμαι για να βλέπουν πίσω. Πρόκληση αποτελεί η εφεύρεση της μη πράξης όσο και η εκτέλεσή της. Μπορούμε να σκεφτούμε μη πράξεις για κάθε πράξη.

Με μια μη πράξη ίσως αρχίσεις να συνειδητοποιείς παράξενα πράγματα για τον εαυτό σου. Ίσως νοιώσεις ένα άλλο νόημα στην σχέση σου με τον εξωτερικό κόσμο. Ίσως πλημμυρίζεις με ενέργεια κάθε φορά που κάνεις την μη πράξη. Και η ενέργεια δείχνει μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η επιθυμία για την συγκεκριμένη πράξη και όχι μη πράξη. Πάντως κάτι θα ανακαλύψεις εσύ που ίσως κανείς δεν έχει αντιληφθεί. Τα αποτελέσματα των μη πράξεων είναι απρόβλεπτα και απόλυτα προσωπικά. Η ίδια δηλαδή μη πράξη λειτουργεί διαφορετικά στον καθένα και με τρόπο που ο ίδιος δεν το περιμένει. Τουλάχιστον έτσι γίνεται σε μένα.

……………..

Λοιπόν ανακάλυψα μια μη πράξη τελευταία. Την μη πράξη της συμμετοχής στο φόρουμ. Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη και όχι εφεύρεση.

Είναι απλή. Γράφεις το μήνυμα με την μεγαλύτερη δυνατή τελειότητα (φροντίζεις να είσαι άψογος).
Το καθυστερείς όσο μπορείς για να το φιλτράρεις ξανά και ξανά και όταν είσαι σίγουρος και έτοιμος για την δημοσίευση …. το διαγράφεις.
Κάποιες μέρες μετά -ενώ συνεχίζεις να παρακολουθείς το θέμα χωρίς την συμμετοχή σου που ακύρωσες- μπορείς να ποστάρεις αυτή την φορά όπως θα έκανες κανονικά στο ίδιο θέμα. Φυσικά το μήνυμα δεν θα είναι το ίδιο. Μπορείς επίσης να λειτουργήσεις πάλι άψογα, να γράψεις ένα σίγουρα διαφορετικό μήνυμα και να το ακυρώσεις ξανά διαγράφοντάς το για πάντα πριν το δημοσιεύσεις.

ENDLESS JOURNEY
01-10-08, 10:58
Ποσειδώνιε,

Διάβασα σε κάποιο μήνυμα σου οτι στο Ηράκλειο υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο με ποίηση μόνο.
Θα σου ήταν εύκολο να μου δώσεις κάποια στοιχεία του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου?
Προσπάθησα να στείλω προσωπικό μήνυμα, αλλά δεν φεύγει με τίποτα... :confused:
Αν χρειάζεσαι κάποιο e-mail μου ευχαρίστως να σου στείλω κάποιο.

Paratiritis
11-11-08, 21:06
Μία από τις μεγαλύτερες μορφές που πάτησε αυτόν τον πλανήτη.

Είθε οι σκέψεις οι δικές του και των πανάξιων συνεχιστών του ( Σάνσεζ, Μάρες, Μίλμαν , Βίχιλ ) να μας οδηγούν σε κάθε μας βήμα.

Προσωπικά πασχίζω γι αυτό κι έστω κι αν σπάνια βρίσκω τον εαυτό μου στο μονοπάτι, ξέρω πλέον καλά πως αυτό το μονοπάτι για όλους όσοι πλέον ξέρουμε, είναι μονόδρομος. (Η ολοκληρωτικά διάτρητη περιγραφή - ερμηνεία που έχουμε διδαχθεί για ''κανονική'' πραγματικότητα είναι σκέτη τρέλα.)

Egouenn
09-08-09, 20:15
Νομίζω ότι κάθε τροφή που εισέρχεται στο σώμα αντιμετωπίζεται από αυτό σαν μια ασθένεια που προσπαθεί να απορρίψει. Το ζόρισμα που τραβάει σε αυτή την φάση το σύστημα της πέψης προκαλεί φυσικά αλλαγές σε όλο τον οργανισμό και φυσικά και στην αντίληψη. Κάποιες τοξικές ουσίες (κοινώς δηλητήρια) προκαλούν έντονες μεταβολές. Αυτές όμως έχουν μικρή διάρκεια όσο δηλαδή χρειάζεται το σώμα να μεταβολίσει τις ουσίες. Αντίθετα μόνιμες αλλαγές στην αντίληψη προκαλεί η νηστεία και η ειδική δίαιτα.

Τα όργανα αποτελούν κέντρα ενέργειας όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι αν πρέπει συνεχώς να εργάζονται για να αφομοιώνουν τις τροφές ή να καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες.

Γιατί άραγε οι αγιορείτες ασκητές τρώνε μόνο παξιμάδι και χόρτα (όταν δεν νηστεύουν … ) ;

Τώρα αυτό που συμβαίνει με την τροφή θα το καταλάβεις αν σκεφτείς ότι όλα είναι νήματα ενέργειας-νήματα φωτός με δική τους γνώση. Αν μπορούσαμε να δούμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι σαν φωτεινές ίνες δεν θα βλέπαμε να χωρά πουθενά η βιολογία ή το νευρικό σύστημα μα ούτε κάθε τι μετρήσιμο και υλικό. Οι ίνες της τροφής αναμιγνύονται και μετά σιγά σιγά ξεδιαλύνονται και μένουν μαζί με το σώμα μέχρι να εξαφανιστούν σιγά σιγά καθώς περνούν οι μέρες και απεκρίνονται από τα διάφορα μέρη του σώματος. Οι ίνες τις τροφής γενικώς αποχωρίζονται τις δικές μας αλλά μέχρι τότε το φωτεινό μας σώμα είναι διαφορετικό άρα και η αντίληψη ( συνειδητή και ασυνείδητη).

Αντιλαμβανόμαστε την ύλη ως κάτι σταθερό και φτιάχνουμε συστήματα ερμηνείας της είτε στον άνθρωπο(βιολογία) είτε έξω από αυτόν. Όμως αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι σχετικό με μια μόνο θέση του σημείου προσαρμογής. Δηλαδή ο εξωτερικός κόσμος φαίνεται έτσι εξαιτίας μας. Αν σταματούσαμε τον τροχό του χρόνου και ρίχναμε μια ματιά θα βλέπαμε τον κόσμο όπως είναι δηλαδή όλα να αποτελούνται από φωτεινές ίνες. Ο χρόνος δεν κυλά η ύλη δεν υφίσταται, μπορούμε να περάσουμε μέσα από την ύλη γιατί είναι φως.

Αν δεν φτάσουμε στην αντίληψη αυτή, πάντα θα κουτουλάμε στην ύλη.













Προσεξα τις καταχωρησεις σου ..ενδιαφερον

εχω διαβασει καποια βιλια του καστανιετα και της Καρολ τιγς..
Θα ηθελα να μαθω κι αλλα ... εχεις καποιες ιδεες για βιβλια? τα ονειρα γενικα
μ ενδιαφερουν πολυ .. οχι ομως απο μια στενα ψυχαναλυτικη σκοπια...

naeb
04-09-09, 13:17
Προσεξα τις καταχωρησεις σου ..ενδιαφερον

εχω διαβασει καποια βιλια του καστανιετα και της Καρολ τιγς..
Θα ηθελα να μαθω κι αλλα ... εχεις καποιες ιδεες για βιβλια? τα ονειρα γενικα
μ ενδιαφερουν πολυ .. οχι ομως απο μια στενα ψυχαναλυτικη σκοπια...

Καλησπέρα. Αν θέλεις να μάθεις για τα όνειρα, διάβασε και για το αστρικό ταξίδι. O Καστανέντα φαίνεται σύμφωνα με τα γραφόμενά του να είχε αστρικές εμπειρίες (σε κατώτερες ίσως διαστάσεις; ).

Υπάρχει αντίστοιχο thread στο forum.

Angelika28970
10-10-11, 11:01
γεια σας.εχω διαβασει τα πρωτα 4 βιβλια του και μπορω να πω πως αυτα που λεει εγω προσωπικα τα πιστευω και ειναι πραγματικα ενας θυσαυρος για μενα.Σωστα καποιοι αναφερουν οτι τα βιβλια πρεπει να διαβαστουν με τη σειρα και οχι ανακατεμενα αλλιως δεν 8α καταλαβετε τιποτα!!!ειμαι πολυ χαρουμενη που εμα8α για τον Καρλο Καστανεντα αλλα 8α ηθελα να μα8ω περρισοτερα και δεν ξερω πως...οποτε αν καποιος μπορει να με βοη8ισει ευχαριστω εκ τον προτερων!!!

Angelika28970
10-10-11, 11:27
Πρόκειται για ένα άκρως μυοχαλαρωτικό φιλμάκι (http://www.youtube.com/watch?v=M5u4m1bzpUM&mode=related&search=) που νομίζω ότι ταιριάζει με το θέμα
...τα πολλά λόγια περιττεύουν....
αφιερωμένο που αλλού στον περιώνυμο
Απορώ γιατί οι γιατροί δε συνταγογραφούν τέτοιες μουσικές ???


Δ.
ευχαριστουμε πολυ για το βιντεο...πολυ καλο και οπως το ειπες μυοχαλαροτικο!!!

creteroyal
12-10-11, 17:13
Έτσι όπως μιλούσε ο Δον Χουάν χρησιμοποιώντας επιστημονικούς όρους δεν γίνεται να ήταν απλός χωριάτης ινδιάνος. 'Η ήταν πολύ μορφωμένος (που δεν αναφέρεται πουθενά στα βιβλία του ΚΚ) ή όλα αυτά βγήκαν από το μυαλό του Καστανέντα.



_____________________________________
rent a bike crete (http://www.creteroyal.com) - ενοικιαση μηχανης στην κρητη (http://www.creteroyal.com/royal-greek/)

naeb
12-10-11, 23:16
Έτσι όπως μιλούσε ο Δον Χουάν χρησιμοποιώντας επιστημονικούς όρους δεν γίνεται να ήταν απλός χωριάτης ινδιάνος. 'Η ήταν πολύ μορφωμένος (που δεν αναφέρεται πουθενά στα βιβλία του ΚΚ) ή όλα αυτά βγήκαν από το μυαλό του Καστανέντα.


Ναι, και εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω το 2ο, να είναι όλα δηλαδή δημιούργημα της φαντασίας του Κάρλος. Ωστόσο, η μόρφωση του χαρακτήρα Δον Χουάν δεν απαιτεί τον Δον Χουάν να μελετά βιβλία ή να σπουδάζει σε πανεπιστήμια. Μάλλον το αντίθετο.
Κατ' εμέ προέρχεται (προφανώς) από την εφαρμογή στην πράξη όλων των τεχνικών που διδάχτηκε κατά τη διάρκεια της μαθητείας του και των προσωπικών εμπειριών που μπορεί να απέκτησε στο φυσικό και τον ονειρικό κόσμο.

Angelika28970
13-10-11, 09:34
[QUOTE=creteroyal;90720]Έτσι όπως μιλούσε ο Δον Χουάν χρησιμοποιώντας επιστημονικούς όρους δεν γίνεται να ήταν απλός χωριάτης ινδιάνος. 'Η ήταν πολύ μορφωμένος (που δεν αναφέρεται πουθενά στα βιβλία του ΚΚ) ή όλα αυτά βγήκαν από το μυαλό του Καστανέντα.



δεν νομιζω ολα αυτα να τα εβγαλε απο το μυαλο του..αλλα δεν ειμαι 100% σιγουρη για αυτο...εμενα παντως αυτα ποθ λεει με ενδιαφερουν πολυ αλλα 8α η8ελα να μα8ω κι αλλα...αν καποιος μπορει να με βοη8εισει τον/την ευχαριστω εκ των προτερων:)

Angelika28970
14-12-11, 14:11
Καλησπερα σε ολους!ηθελα να ρωτησω ποια ειναι η γνωμη σας για τα βιβλια του καστανεντα??εμενα προσωπικα μου αρεσουν και τα βρισκω πολυ ενδιαφερονται.θα ηθελα να ακουσω τις αποψεις ολων....οποιες κι αν ειναι.:)

ευχαριστω,
Αγγελικη

Cathy
27-09-12, 12:05
Ποσειδώνιε ενδιαφέρομαι και εγω για αυτό το βιβλιοπωλείο που λες ότι έχει ανοίξει στο Ηράκλειο. Παρόλο που δεν μένω Ηράκλειο, σπούδασα εκεί για 5 χρόνια και κατεβαίνω αρκετά συχνά λόγο φίλων. Τον άλλο μήνα θα το επισκεφτώ πάλι. Όσο για τον Καστανέντα τι να πω..πολλοί λένε ότι οι ιστορίες του είναι δημιούργημα της φαντασίας του, όμως έχει πραγματικά σημασία αυτό?? Προτιμώ να κοιτάω το δάσος και όχι το δέντρο. Τα βιβλία του είναι εξαιρετικά και υπολογίζω πολύ τον τρόπο σκέψης του στην ζωή μου. Και όσο και αν φαίνονται τρελά κάποια πράγματα για μερικούς εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου. Εξάλλου κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα πράγματα διαφορετικά..

Scandal
21-11-12, 16:23
Παιδιά, πρόσφατα διάβασα το βιβλίο της Merilyn Tunneshende "Ο Δον Χουάν και η Τέχνη της Σεξουαλικής Ενέργειας - Η Διδασκαλία του Φιδιού του Ουράνιου Τόξου".

Μπορεί να μην είχε ιδιαίτερη φιλοσοφική σημασία, αλλά πέρασα πολύ όμορφα διαβάζοντάς το. Ωστόσο μου έκανε μεγάλη εντύπωση που στο τέλος αναφέρεται στη συνάντησή της - ΜΑΛΛΟΝ - με τον Carlos Castaneda (στο μεταφρασμένο στα Ελληνικά βιβλίο, αναφέρεται ως Κάρλο Καστίγιο), όπου λέει ότι (ο Κάρλο Καστίγιο) είχε χάσει την εύνοια του Δον Χουάν, της Δόνια Σελεστίνα (Σολεδάδ) και του Τσον (Δον Χενάρο). Αληθεύει αυτό;
Τι έχετε να πείτε γι' αυτό το βιβλίο, τη συγγραφέα του και αυτή την αναφορά της στον Carlos Castaneda;

naeb
22-11-12, 21:14
Παιδιά, πρόσφατα διάβασα το βιβλίο της Merilyn Tunneshende "Ο Δον Χουάν και η Τέχνη της Σεξουαλικής Ενέργειας - Η Διδασκαλία του Φιδιού του Ουράνιου Τόξου".

Μπορεί να μην είχε ιδιαίτερη φιλοσοφική σημασία, αλλά πέρασα πολύ όμορφα διαβάζοντάς το. Ωστόσο μου έκανε μεγάλη εντύπωση που στο τέλος αναφέρεται στη συνάντησή της - ΜΑΛΛΟΝ - με τον Carlos Castaneda (στο μεταφρασμένο στα Ελληνικά βιβλίο, αναφέρεται ως Κάρλο Καστίγιο), όπου λέει ότι (ο Κάρλο Καστίγιο) είχε χάσει την εύνοια του Δον Χουάν, της Δόνια Σελεστίνα (Σολεδάδ) και του Τσον (Δον Χενάρο). Αληθεύει αυτό;
Τι έχετε να πείτε γι' αυτό το βιβλίο, τη συγγραφέα του και αυτή την αναφορά της στον Carlos Castaneda;

Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Έχω ακούσει οτι υπάρχουν ανακρίβειες στη διδασκαλία και την εικόνα του Δον Χουάν όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο σε σχέση με αυτά του Καστανέδα.
Ποια είναι η άποψή σου; Παίζει να τον είχε γνωρίσει;

Scandal
23-11-12, 15:26
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Έχω ακούσει οτι υπάρχουν ανακρίβειες στη διδασκαλία και την εικόνα του Δον Χουάν όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο σε σχέση με αυτά του Καστανέδα.
Ποια είναι η άποψή σου; Παίζει να τον είχε γνωρίσει;
Δυστυχώς δεν μπορώ να κρίνω. :(
Πάντως αναφέρεται ότι η συγγραφέας είναι αναγνωρισμένη ναγκουάλ της μαγικής παράδοσης των Τολτέκων και ότι πραγματοποιεί διαλέξεις και σεμινάρια ανά τον κόσμο με επίκεντρο τις θεραπευτικές εφαρμογές του σαμανισμού των Τολτέκων.
Στην αρχή του βιβλιου, αν θυμάμαι καλά, αναφέρει στοιχεία για τους μάγους όπως τα ονόματα με τα οποία της είχαν συστηθεί σε αντιστοιχία με το πως τους αναφέρει ο Καστανέντα (πχ Τσον Γιακίλ ως Δον Χενάρο, Δονι Σελεστίνα δε λα Σολεδαδ ως Σολεδαδ κτλ). Τέλος αναφέρεται και στον θάνατο του Δον Χουάν.

Σε κάποιο άλλο site είχα διαβάσει ότι η Merilyn διαγνώστηκε με aids το 1994 και ότι με την εφαρμογή του ονειρέματος και της ενεργειακής θεραπευτικής, το ξεπέρασε. :rolleyes:

Δηϊδάμεια
24-11-12, 13:25
Καλημέρα σας, μιλούσα χθές με ένα παιδί ο οποίος μου είπε οτι στην αγγλική έκδοση των βιβλίων του Καστανέντα ,παραλέιφθηκαν απο το βιβλίο "Το δώρο του αετού" κάποια κεφάλαια, τα οποία έχουν εκδοθεί μόνο στην Λατινόφωνη 'εκδοση.

Γνωρίζετε κάτι γι αυτο?
:)

Scandal
26-02-14, 16:54
Παιδιά, χθες ξεκίνησα το Εσωτερική φλόγα, λίγο παράξενη η μετάφρασή του όμως; (εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ) Δε θα έπρεπε να υπάρχει μια κοινή συνέχεια μεταξύ των βιβλίων; Παραδείγματα διαφορετικής μετάφρασης ότι το σαμάνος έχει γίνει μάντης συν το ότι τα περισσότερα ονόματα ο μεταφραστής τα έχει κάπως διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία (Βιθέντε - Βιτσέντε, Ελίχιο - Ελίτζιο, Χοσεφίνα - Ζοζεφίνα).
Δεν έχω ιδέα από Ισπανικά ώστε να κρίνω γιατί υπάρχει αυτή η διαφωνία στην ελληνική απόδοση μεταξύ των μεταφραστών ακόμα και του ίδιου εκδοτικού, απλά ως αναγνώστης θα προτιμούσα να ακολουθείται μια κοινή γραμμή.

Πάντως είμαι στην αρχή του βιβλίου ακόμα, ελπίζω να αποδώσει καλά το προτότυπο βιβλίο.

heretic
26-02-14, 17:11
Διάβασε τι γράφουν οι γηγενείς της Βορείου Αμερικής για τον Καστανέντα:

http://indiancountrytodaymedianetwork.com/2011/03/24/fake-carlos-castaneda-24168

Αυτά είναι γνωστά πάντως εδώ και χρόνια, ότι ο Σαμάνος Δον Χουάν ήταν αποτέλεσμα δημιουργικής γραφής, ότι το πανεπιστήμιο του πήρε πίσω τον διδακτορικό τίτλο για αυτόν το λόγο, ότι ο Κ.Κ έβαλε δικά του ψευτοσαμανιστικά στοιχεία μέσα για εντυπωσιασμό, ότι έκανε εκτεταμένη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών ουσιών (πιθανή αιτία του θανάτου του άλλωστε), και ότι είχε απομονωθεί στην έπαυλη του με κάποιο χαρέμι από γυναίκες, κάτι σαν αυλή δηλαδή και άλλα διάφορα.
ΟΚ, εκκεντρικότητες θα μου πεις, δυστυχώς τα γραπτά του από ένα σημείο και μετά άρχισαν και είχαν σκοτεινή θεματολογία, οπότε θα σε συμβούλευα αν σε ενδιαφέρει το θέμα του νεοσαμανισμού να κοιτάξεις κάποιον άλλο συγγραφέα. Αν θέλεις σου κάνω και προτάσεις.

Scandal
27-02-14, 15:15
Διάβασε τι γράφουν οι γηγενείς της Βορείου Αμερικής για τον Καστανέντα:

http://indiancountrytodaymedianetwork.com/2011/03/24/fake-carlos-castaneda-24168

Αυτά είναι γνωστά πάντως εδώ και χρόνια, ότι ο Σαμάνος Δον Χουάν ήταν αποτέλεσμα δημιουργικής γραφής, ότι το πανεπιστήμιο του πήρε πίσω τον διδακτορικό τίτλο για αυτόν το λόγο, ότι ο Κ.Κ έβαλε δικά του ψευτοσαμανιστικά στοιχεία μέσα για εντυπωσιασμό, ότι έκανε εκτεταμένη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών ουσιών (πιθανή αιτία του θανάτου του άλλωστε), και ότι είχε απομονωθεί στην έπαυλη του με κάποιο χαρέμι από γυναίκες, κάτι σαν αυλή δηλαδή και άλλα διάφορα.
ΟΚ, εκκεντρικότητες θα μου πεις, δυστυχώς τα γραπτά του από ένα σημείο και μετά άρχισαν και είχαν σκοτεινή θεματολογία, οπότε θα σε συμβούλευα αν σε ενδιαφέρει το θέμα του νεοσαμανισμού να κοιτάξεις κάποιον άλλο συγγραφέα. Αν θέλεις σου κάνω και προτάσεις.
Έχω διαβάσει αρκετά στο διαδίκτυο σχετικά με το πρόσωπο του Καστανέντα και τον Δον Χουάν (θέλω να διαβάζω και το βιβλίο της Amy Wallace). Μου είναι αδύνατον να εντοπίσω προσωπικά τι απ' όλα αληθεύει, οπότε δεν το επιδιώκω πλέον.
Διαβάζω τον Καστανέντα γιατί πολλά σημεία των βιβλίων του μου προκαλούν ενδιαφέρον και ψυχαγωγία, αλλά και επειδή θέλω να δω που καταλήγει κάθε φορά. Μου αρέσουν επίσης κάποιες απόψεις του Δον Χουάν για τη στάση ζωής του πολεμιστή, ο Αετός και οι προσεγγίσεις του ονειρευτή και κυρίως του διώκτη.
Οι περιγραφές του στα οράματά του με τα ψυχοτροπικά δε με τράβηξαν. Έχω βάλει ωστόσο στόχο να τελειώσω τα βιβλία του ώστε να έχω μια εικόνα.

Pholarchos
17-09-14, 12:43
Έχω διαβάσει αρκετά στο διαδίκτυο σχετικά με το πρόσωπο του Καστανέντα και τον Δον Χουάν (θέλω να διαβάζω και το βιβλίο της Amy Wallace). Μου είναι αδύνατον να εντοπίσω προσωπικά τι απ' όλα αληθεύει, οπότε δεν το επιδιώκω πλέον.
Διαβάζω τον Καστανέντα γιατί πολλά σημεία των βιβλίων του μου προκαλούν ενδιαφέρον και ψυχαγωγία, αλλά και επειδή θέλω να δω που καταλήγει κάθε φορά. Μου αρέσουν επίσης κάποιες απόψεις του Δον Χουάν για τη στάση ζωής του πολεμιστή, ο Αετός και οι προσεγγίσεις του ονειρευτή και κυρίως του διώκτη.
Οι περιγραφές του στα οράματά του με τα ψυχοτροπικά δε με τράβηξαν. Έχω βάλει ωστόσο στόχο να τελειώσω τα βιβλία του ώστε να έχω μια εικόνα.Καλό είναι να εντοπίζει κανείς - κατά το δυνατόν - το τι αληθεύει και τι όχι (όπου "αληθεύει" = ανταποκρίνεται προς τα γεγονότα) ενώ ταυτόχρονα να εξετάζει και την αξία του κάθε πράγματος (άσχετα με το περιτύλιγμα.)

Με τον Καστανέντα τα πράγματα είναι όπως εκείνος τα ήθελε. Χωρίς μορφή. Ασαφή.

Σε κάθε ιστορία υπάρχει η "αυθεντικότητα" και η "αξία".
Αν σου πω πως πήγα προχθές σε γυράδικο και ήταν ο γύρος πεντανόστιμος, αυθεντικότητα είναι να πήγα όντως στο γυράδικο. Αξία είναι να είναι όντως ο γύρος πεντανόστιμος.
Αν και η αυθενικότητα μπορεί να προσβληθεί από "μάρτυρα" που με είδε σε άλλη πόλη μακριά από το γυράδικο - μπορεί να πήγα, μπορεί και όχι, μπορεί να συνάντησα κάποιον που πήγε, μπορεί ο "μάρτυρας" να λέει ψέματα ή να έκανε λάθος - η αξία αυτού που λέω μπορεί να επιβεβαιωθεί: δοκιμάζεις και βλέπεις πόσο πεντανόστιμος είναι ο γύρος. Ανεξάρτητα από την αυθεντικότητα της περιγραφής μου.

Στον Καστανέντα η αξία πολλών που λέει δείχνει να επιβεβαιώνεται. Οι λεπτομέρειες αμφισβητούνται - το ίδιο και οι αμβισβητείες!

desertman7
14-12-14, 12:09
Καλημέρα φίλοι και καλώς σας βρήκα :) αν και μπαίνω απο παλιά στο φόρουμ είπα πια να κάνω και εγγραφή.
Εχω διαβάσει τα περισσότερα βιβλία του Καστανέντα - κάποια δυο τρία νομίζω μόνον μου έχουν ξεφύγει, με τα δυο απο αυτά που δεν έχω διαβάσει να είναι ανακεφαλαιωτικά απο το σύνολο του έργου του, έτσι δεν νομίζω πως έχασα και τίποτα- και η εντύπωση μου για αυτόν τον παράξενο ερευνητή, αναζητητή του αγνώστου είναι θα έλεγα ασαφής...
Σίγουρα πολλά απο οσα γράφει είναι αμφισβητήσιμα απο πολλούς, ωστόσο τα περισσότερα που αναφέρει στα έργα του είναι αξιοπρόσεκτα και δεν πρέπει να τα προσπερνάει κανείς εύκολα. Σε κάθε περίπτωση ο άνθρωπος αυτός, τα έργα του και η ζωή του, αποτελούν ενα μηστήριο όπως και να 'χει. Και φυσικά κι εγώ έχω πάψει να προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αλήθεια και τι όχι, ή με ποια πρόθεση γράφει οτι γράφει κάθε φορά. Πολλά όμως απο τα γραφόμενα του είναι γοητευτικά θα έλεγα το λιγότερο...Το μεγάλο ερώτημα για μένα είναι αν κάποια ας το πούμε "περίεργα" περιστατικά που αναφέρει στα βιβλία του συνέβησαν στ' αλήθεια...

Pholarchos
15-12-14, 12:56
......Το μεγάλο ερώτημα για μένα είναι αν κάποια ας το πούμε "περίεργα" περιστατικά που αναφέρει στα βιβλία του συνέβησαν στ' αλήθεια...Όλη η "πάλη" μεταξύ Δον Χουάν και Καστανέντα είχαν επίκεντρο να πάψει ο Καστανέντα να ασχολείται με το πόσο "αλήθεια" ήταν όλ'αυτά αλλά να τα πάρει όπως έρχονται με σκοπό να "δει" την πραγματικότητα.
Εδω δεν έχουμε να κάνουμε με το γνωστό ζήτημα ψέμα-ή-αλήθεια - αλλά χρησιμοποιούνται εμπειρίες και φαινόμενα βάζοντας στην άκρη το πόσο "αληθινές" είναι και εστιάζοντας στο παράλογο/απίθανο/ανείπωτο της εμπειρίας για να ξεγελάσεις (συνειδητά) τον εαυτό σου και να "δεις".

Δεν υπάρχει απάτη γιατί είναι συνειδητή επιλογή και τυχόν "ψέματα" δεν έχουν σκοπό να εξαπατήσουν προς εκμετάλλευση αλλά μόνο να πυροδοτήσουν την κουκουλωμένη δυνατότητα του νου να αντιλαμβάνεται και να "βλέπει" την ενέργεια (από την οποία όλα παίρνουν υπόσταση) κατ'ευθείαν.

desertman7
19-12-14, 21:00
Δεν υπάρχει απάτη γιατί είναι συνειδητή επιλογή και τυχόν "ψέματα" δεν έχουν σκοπό να εξαπατήσουν προς εκμετάλλευση αλλά μόνο να πυροδοτήσουν την κουκουλωμένη δυνατότητα του νου να αντιλαμβάνεται και να "βλέπει" την ενέργεια (από την οποία όλα παίρνουν υπόσταση) κατ'ευθείαν.

Δεν υπάρχει απάτη; αυτό δεν μπορούμε να το πούμε ντε και καλά...ποτέ κανείς δεν ξέρει τι έχει ο κάθε ένας υπόψη του όταν πράττει κάτι, ή δημιουργεί μια κοσμοθέαση ή "πασάρει" εκ νέου μια στάση ζωής (γιατί και αυτό έχει ειπωθεί για τον Καστανέντα) ως κάτι το αυθεντικό...Όχι προσωπικά έχω τις επιφυλάξεις μου για όλη την φιλοσοφία και πρακτική του Καστανέντα και έτσι την πλησιάζω. Δεν μπορώ να αποδεχτώ κάτι επειδή απλά το λέει ο "δάσκαλος" ακόμα κι αν έχει βαρύγδουπο όνομα...Και μεταξύ μας τώρα ο Καστανέντα είναι και απο τους πλέον αμφισβητούμενους ας πούμε ερευνητές του αγνώστου, γοητευτικός αλλά αμφισβητήσιμος πάντα...Πολλές απο τις καταστάσεις που περιγράφει στα έργα του, θα μπορούσε να τις δεί κάποιος ανεξάρτητος παρατηρητής; Αυτό πάντα το είχα ως ερώτημα.

Pholarchos
08-01-15, 15:41
....Δεν μπορώ να αποδεχτώ κάτι επειδή απλά το λέει ο "δάσκαλος" ακόμα κι αν έχει βαρύγδουπο όνομα......Βασικά το ίδιο έλεγε και ο Καστανέντα. Τελικά. Μην αποδέχεσαι τίποτα από δεύτερο χέρι αλλά να επιβεβαιώνεις πορσωπικά τα πράγματα.
Τα βιβλία – αρχικά – κινούνται πάνω σ’αυτό. Ο Δον Χουάν που λέει τι να κάνει ώστε να «δει» απευθείας όσα του λέει ο δάσκαλος και να έχει από πρώτο χέρι εμπειρία – ο Καστανέντα επιμένει να του εξηγηθούν τα πράγματα και τον ενδιαφέρει η διανοητική εξήγηση και όχι η εμπειρία...Πολλές απο τις καταστάσεις που περιγράφει στα έργα του, θα μπορούσε να τις δεί κάποιος ανεξάρτητος παρατηρητής; Αυτό πάντα το είχα ως ερώτημα.Και η απάντηση είναι απλούστατη: αν ακολουθήσεις τις οδηγίες του Δον Χουάν (δε μιλώ για τη ψυχοτρόπων χρήση ουσιών) τότε ο «ανεξάρτητος παρατηρητής» διαπιστώνει τα ίδια.

Ένα ζήτημα εδώ είναι το πως «τα ίδια» αξιολογούνται διαφορετικά από τον καθένα – το ίδιο λαχανί πχ αυτοκίνητο φαίνεται υπέροχο στο φίλο που το αγόρασε αλλά απαίσιο στο χρώμα σε άλλους. Γιατί; (ο Δον Χουάν/Καστανέντα προσφέρει εξήγηση γι’αυτό πάντως)