PDA

Επιστροφή στο Forum : Λεχωνα μυθοι και δεισιδαιμονιες


Lestat7
24-06-09, 12:02
Απο την μερα που καποια γυναικα μαθει οτι ειναι εγκυος ολα πραγματικα περνουν μια τροπη ομορφη και λαμπερη στην ζωη της οπως και στους γυρο της.Απο την μερα ομως που θα γεννησει και μετα πολλα εχουν ακουστει για την περιοδο της λεχωνας.Αναφερετε οτι η λεχωνα εχει τεραστια ενεργεια πανω της ακομα και οτι << μπορει να κινησει και βουνα >>.Λεγετε ομως ακομα οτι η λεχωνα δεν πρεπει να δεχετε επισκεψεις στο σπιτι της για 40 μερες το βραδυ και να μην κυκλοφορει τα βραδια διοτι οι δαιμονες θα προσπαθησουν να της κανουν κακο.Ισχυει?Και γιατι?Λεγετε οτι και ο συζηγος της γυναικας που μολις γεννησε οταν μπαινει στο σπιτι πρεπει να εχει πανω του ψωμί και λίγο λιβάνι.Ακομα και η θρησκεια ασχολητε με αυτη την περιοδο και η μανα μετα απο 40 μερες πρεπει να παει το παιδι στον παπα να του διαβασει καποιες ευχες,καποιοι λενε οτι πρεπει την ωρα που γεννιετε το παιδι πρεπει να συμβει αυτο,ακομα υπαρχει και η Παναγία η Λεχούσα η οποια προστατεύει τις λεχώνες από το «αρμένισμα», τον επιλόχειο πυρετό
κλπ κλπ.Η γιαγια μου ελεγε παραξενες ιστοριες πανω με αυτο το περιεχομενο και πιστευω οτι λιγο πολυ ολοι εχουμε ακουσει τα αναλογα.Θα παραθεσω καποια link που βρικα με σκοπο να δουμε εμπειριες καταγεγραμενες και ο καθενας ας κανει την κριτικη του:)
http://www.paranormap.net/index.php?module=vash&id=2235
http://www.asxetos.gr/libView.aspx?s=99&sc=146&o=2&ofs=1
http://rizia.tripod.com/ethima3.htm

ΙΑΝΕΙΡΑ
24-06-09, 20:31
Στην περίοδο μετά τη γεννά (λοχεία) ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει σταδιακά στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση και είναι πιο ευάλωτος. Η κούραση είναι μεγαλύτερη λόγω της 24ωρης φροντίδας του μωρού αλλά υπάρχει και έντονη ψυχική φόρτιση. Η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και για τα βρέφη που πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.
Τα παλαιότερα χρόνια που οι γυναίκες γεννούσαν στα σπίτια τους, υπήρχε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις λεχώνες, κυρίως από μολύνσεις. Έτσι δημιουργήθηκαν προλήψεις και δεισιδαιμονίες που θέλουν τη γυναίκα να μη βγαίνει από το σπίτι γιατί θα την ματιάσουν και θα πάθει κακό η ίδια και το μωρό και άλλα πολλά. Δηλαδή απόλυτα φυσιολογικές καταστάσεις σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε σήμερα από την ιατρική, απόκτησαν ένα μεταφυσικό χαρακτήρα λόγω άγνοιας.
Θυμάμαι ότι όταν γέννησα και τα δύο παιδιά μου, η μητέρα μου επέμενε να μην απλώνω τα ρούχα των μωρών τη νύχτα γιατί δεν ήταν καλό για τα παιδιά. Φυσικά δεν μπορούσε να μου δώσει κάποια λογική εξήγηση... Και στα δύο μου παιδιά κυκλοφορούσα εκτός σπιτού την περίοδο της λοχείας χωρίς κανένα πρόβλημα, απλώς αισθανόμουν κούραση και ήμουν πιο ευάλωτη συναισθηματικά... Αυτά από μένα.

Lestat7
24-06-09, 22:53
ΙΑΝΕΙΡΑ πραγματικα ευχαριστω για την απαντηση σου εχει ξεδιαλυνει πολλα απο αυτα που ακουγοντε γι αυτες τις περιτπωσεις :)

Ματ11
29-06-09, 21:58
Επισης στα παλια χρονια δεν ραβαν τις γυναικες και εκαναν πανω κατω 40 μερες να γινουν καλα.
Αυτο μου το ειπε ο γιατρος και ο παπας. Μετα απο φασαρια γιατι δεν μπορουσα να δεχτω το γεγονος οτι επρεπε να μεινω μεσα.

Για το βραδυ που δεν πρεπει να αφησεις τα ρουχαλακια του νεογεννητου την νυχτα , λεγαν οτι αν τα αφησεις, οτι κακο κυκλοφορει μπορει να παει στα ρουχα του μωρου και να μεταφερθει μετα στο ιδιο.

Μετα, νυχτα νεογεννητο και λεχωνα δεν πρεπει να κυκλοφορουν!!!
Ο παπας που πηγα παντως δεν το δεχτηκε, μου ειπε η γυναικες πρεπει να πηγαινουν οπου θελουν , μαζι με τα μωρακια τους, φτανει να προσεχουν γιατι ειναι ποιο ευαισθητες στην υγεια τους.

Μετα, πριν σαραντησουν δεν πρεπει να μπουν σε αλλο σπιτι γιατι ειναι γρουσουζια, αν χρειαζετε να μπει, η λεχωνα, πρεπει να πατησει ενα πεταλο ή σιδερο και στο μωρο να δωσουν μελι για να το γλυκανουν.
Τσατιστικα πολυ οταν το ειπαν αυτο, γιατι δεν μπορουσα να καταλαβω γιατι ενα τοσο ευχαριστο γεγονος θα μπορουσε να φερει γρουσουζια!!! Αλλα οι ιδιοι παιρναν το μωρο μου και το πηγαιναν σε αλλα σπιτια για να κανουν επιδειξη :cool:

Και τελος η λεχωνα ειναι οντως πολυ φορτισμενη ενεργειακα και αυτο επιφερει, οτι επιφερει. :)

elinor
08-07-09, 13:37
Φίλε/η Lestat7,

εχοντας και εγω βιώσει την εν λόγω κατάσταση :) θα ήθελα να σε πληροφορήσω τα εξής:

- Δεν έπρεπε να βγαίνω έξω το βράδυ ούτε εγώ ούτε το παιδί για να μη μας δει το φεγγάρι και τα κακά πνεύματα-για κάτσε εσύ μέσα κατακαλόκαιρο ενώ ο άντρας σου και όλοι οι κολλητοί σου είναι στο μπαλκόνι τα πίνουν και χαβαλεδιάζουν..εγώ πάντως βγήκα και δεν είδα κανένα πνεύμα!!!!

-Να μην απλώνω τα ρούχα του παιδιού το βράδυ γιατί θα τα πάρουν οι νεραΐδες...δεν με ενδιέφερε και πολύ..μου είχαν φέρει πάρα πολλα δώρα!!!!

Τα παραπάνω τα έχω γράψει και στο τοπικ "ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ"


Και φυσικά, όπως είπαν και οι υπόλοιπες μαμάδες, απαγορευόταν να βγούμε από το σπίτι μέχρι να σαραντήσουμε.

Το συμπέρασμα που έχω βγάλει λοιπόν εγώ, είναι ότι πολύ απλά, οι παλιοί άνθρωποι, θέλοντας να προστατεύσουν τις μητέρες από διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις, επινοούσαν διάφορες προκαταλήψεις. Για παράδειγμα:

Οι νέες μητέρες, λόγω των "τρελλών" ορμονών που έχουν, είναι πολύ επιρεπείς σε συναισθηματικές μεταβολές - σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κατάθλιψη που παθαίνουν πολλές λεχώνες! Έτσι, μην έχοντας φωτισμένους δρόμους την νύχτα, και φοβούμενοι κάποια συναισθηματική κρίση ή κρίση πανικού, επινόησαν την ιστορία με τα κακά πνεύματα και τις νεραϊδες, για να φοβούνται και να μην βγαίνουν από το σπίτι!

Επίσης, στις 40 ημέρες έπρεπε να πάω με το παιδί στην εκκλησία για να μας διαβάσει ο παππάς.....λογικό γιατί τα λόχεια, δηλαδή η περίοδο που έχει η γυναίκα μετά την γέννα κρατάει περίπου 40 ημέρες - και η εκκλησία με τις γυναίκες που έχουν περίοδο είναι αυστηρή (δεν μπορεί να κοινωνήσει, δεν κάνει να ασπαστεί τις εικόνες κτλ). Επειδή έπρεπε να ταξιδέψω νωρίτερα με το παιδί λόγω που ήταν κατακαλόκαιρο όταν γέννησα - έπρεπε να περιμένω να περάσουν 20 ημέρες για να πάω στην εκκλησία να πάρω τη "μισή ευχή" - οπού ο παππάς δεν μας άφησε να μπούμε μέσα στην εκκλησία ούτε εμένα ούτε το μωρό - εξαιτίας του παραπάνω λόγου νομίζω.

Ελπίζω να σε βοήθησα!

wiwi
29-08-09, 10:31
Δέχομαι με μεγάλη χαρά να ακούσω θρύλους και ιστορίες φαντασμάτων που αν και δεν τα πιστεύω η καλή αφήγηση θα με κάνει να ανατριχιάσω. Αλλά το θεωρώ επιεικώς ΝΤΡΟΠΗ στη σημερινή εποχή να υποκύπτει μια γυναίκα στις αναχρονιστικές αυτές δεισιδαιμονίες, που σκοπό έχουν ένα και μόνο, να υποβαθμίσουν το καταπληκτικό και θαυμαστό γεγονός της γέννησης και της γυναίκας που έφερε το μωρό στον κόσμο.

Ο Χριστιανισμός σε αντίθεση με τις αρχαιότατες λατρείες που υμνούσαν τη γυναίκα στη περίοδο της κυοφορίας, της γέννησης και του θηλασμού θέλει με κάθε τρόπο να τη μειώσει και να την κάνει να νιώθει τύψεις και ενοχές γι αυτό που η φύση της χάρισε, την ικανότητα να αναπαράγει. Απαγορεύοντας τη συμμετοχή της σε διάφορες δραστηριότητες της οικογένειας, της κοινωνίας, ακόμη και αυτές της ίδιας της θρησκείας. Αν ήταν ποτέ δυνατό οι παπάδες και οι ιερωμένοι να πάρουν από την γυναίκα την ικανότητα της κυοφορίας, θα το έκαναν και ας ήταν να εκλείψει το ανθρώπινο είδος από τον πλανήτη!

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Trithemius
30-08-09, 09:55
Αν και συμφωνώ με το σχόλιό σου (άλλωστε μία υπήρξε η "άσπιλος"...), παρακαλώ πολύ να περιοριστούμε στο αρχικό θέμα. Ευχαριστώ.

wiwi
01-09-09, 19:21
Αν και συμφωνώ με το σχόλιό σου (άλλωστε μία υπήρξε η "άσπιλος"...), παρακαλώ πολύ να περιοριστούμε στο αρχικό θέμα. Ευχαριστώ.


Ποια είναι η άσπιλος ?

Marsia
21-06-11, 22:56
Το ότι αυτές οι δεισιδαιμονίες είναι ανούσιες είναι γνωστό, αλλά είναι ωραίο -από άποψη λαογραφίας- να ακούγονται τέτοιοι θρύλοι και παραδόσεις της χώρας μας... Άλλωστε ακόμα κι αν δεν ισχύουν αυτά που λέγαν οι παλιοί οφείλουμε να επιδείξουμε σεβασμό στις ιστορίες τους γιατί αποτελούν κομμάτι της παράδοσής μας... Και δεν χρειάζεται να βγάλουμε εδώ τ' απωθημένα μας για την -φαλλοκρατική- εκκλησία και τις ανόητες δεισιδαιμονίες και τον μισογυνισμό της, καθώς δεν είναι της παρούσης...

wiwi την Παναγία εννοεί