Επιστροφή στο Forum : Είναι το παράξενο είδος προς εξαφάνιση;
beetlejuice
30-03-10, 17:09
Το εν λόγω άρθρο επικαιρότητας (http://www.metafysiko.gr/?p=4874) του Γ. Ιωαννίδη θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα thread γόνιμου προβληματισμού για τα μέλη του φόρουμ του Μεταφυσικού.
Το παραθέτω ξανά εδώ:
http://www.metafysiko.gr/wp-content/uploads/2010/03/108.jpg
Διαβάζω τελευταία σε περιοδικά και blogs πως το παράξενο έχει κρυφτεί, έσβησε ή ακόμη και εγκατέλειψε αυτό τον πλανήτη προς αναζήτηση μιας νέας πατρίδας. Εν μέρει συμφωνώ – από την μια βλέπετε, η ακραία εμπορευματοποίηση του ανεξήγητου ενισχύει την δυσπιστία των αναγνωστών μειώνοντας αλυσιδωτά και το ενδιαφέρον τους. Από την άλλη, οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της περιόδου στρέφουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε διαφορετικά θέματα, περιθωριοποιώντας τα μεγάλα αινίγματα του πλανήτη.
Κατά κύριο λόγο όμως, αυτό που συμβαίνει είναι μια ευρύτερη αλλαγή στα συστήματα πίστης. Καλώς ή κακώς, το παράξενο τροφοδοτείται περισσότερο από τις δεισιδαιμονίες, τις υπερβολές και την παθολογική μυθοπλασία, παρά από τα αυθεντικά δυσεξήγητα φαινόμενα, που αν και πραγματικά, είναι πιο σπάνια και ασφαλώς λιγότερο εντυπωσιακά από τις ιστορίες που φτάνουν στην αντίληψη μας.
Ο κόσμος λοιπόν, στρεφόμενος σε μια επιστημολάγνα ορθολογία της καθημερινότητας, προσπαθεί να τινάξει από πάνω του την άμμο των φαντασμάτων που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες εποχές και αναζητά πιο εύκολα τη βιοχημεία των δαιμονισμένων και την κβαντική φυσική της ψυχοκίνησης, παρά τις «εξωτικές» ερμηνείες των πνευματιστών και των αυτόκλητων ερευνητών.
Η νέα αυτή στάση, όπως κάθε τι άλλωστε, έχει θετικές και αρνητικές πτυχές… Προσωπικά είμαι υπέρ της επιστημονικής σκοπιάς και του υγιούς σκεπτικισμού. Επίσης σέβομαι όλες τις παραδοσιακές θεωρίες και τα μοντέλα σκέψης. Δεν ανήκω όμως σ’ εκείνους τους ρομαντικούς που ισχυρίζονται πως το παράξενο πρέπει να παραμείνει ανεξήγητο για να μην χάσει την ατμόσφαιρα του, και έτσι ο κόσμος μας να μην γίνει φτωχότερος!
Σε όλους αυτούς έχω να απαντήσω πως το μυστήριο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ποτέ από την ζωή μας, είτε γιατί το σύμπαν είναι τόσο μεγάλο που πάντα θα έχει σημεία και γωνιές άγνωστα και αινιγματικά, είτε γιατί το παράδοξο αυτό καθέ αυτό υφίσταται κυριολεκτικά.
Γιατί φοβάστε λοιπόν την επιστήμη όταν αυτή η ίδια έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει όλα αυτά που διηγούνται οι πατεράδες μας; Γιατί, ναι υπάρχουν φαντάσματα, δυνάμεις Ψ και εξωγήινα πλάσματα. Αυτό που η επιστήμη ίσως καταδείξει είναι η αληθινή μορφή αυτών των φαινομένων, διότι μπορεί οι ξένοι από το διάστημα να μην είναι greys ή τα φαντάσματα να μην είναι οι συνειδήσεις των νεκρών και οι δυνάμεις Ψ να είναι τελικά γεννητικά τροποποιήσιμοι.
Αν όλα αυτά, και πολλά περισσότερα, αποδειχτούν τελικά, είναι γεγονός πως ο κόσμος μας θα αλλάξει. Αλλάζοντας όμως την σχέση μας με το ανεξήγητο δεν σκοτώνουμε τις ιδέες μας ούτε καν την ψυχή του παράξενου. Απλά ωριμάζουμε και από Πήτερ Παν γινόμαστε αληθινοί Fox Mulder και Walter Bishop. Θέλετε να πετάτε στα όνειρα ή να πετάτε ψηλά με όχημα την πραγματικότητα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που οφείλει κάθε ενδιαφερόμενος στο μυστήριο να απαντήσει.
Trithemius
30-03-10, 21:13
Προσωπικά θεωρώ ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η έρευνα του παράξενου δεν αποτελεί στάσιμη και πρόσκαιρη ενασχόληση αλλά συνιστά κάτι το διαχρονικό, κάτι που ζει και εξελίσσεται μαζί μας, κάτι που διαρκώς βρίσκεται ένα βήμα πιο μακριά μας, τόσο ώστε κάποια νέα δεδομένα να εντάσσονται στην έννοια του παράξενου.
Έχω την αίσθηση ότι ποτέ το παράξενο δεν θα καταστεί είδος προς εξαφάνιση κι αυτό ισχύει όχι για να τρέφει κάποιες υπερβατικές σκέψεις και ανάγκες αλλά γιατί ακόμη κι εδώ, η νόηση και η αναλυτική σκέψη συνηγορούν στο ότι διαρκώς θα βρίσκουμε πολλά να ανακαλύπτουμε από το Όλο του οποίου είμαστε τμήμα. Σκεφτείτε λίγο το κατ' επίφασιν αντιληπτό μέγεθος του Όλου. Από τι αποτελείται το Όλο; Αποτελείται από όσα στοιχεία είμαστε ανά πάσα στιγμή ικανοί να αντιληφθούμε και να ορίσουμε ως υπαρκτά βασιζόμενοι άλλοτε στην πρόοδο της επιστήμης, άλλοτε στη φιλοσοφία (η οποία θέτει τα ερωτήματα που απαντά η επιστήμη), άλλοτε στην ψυχολογία κλπ. και όλα αυτά τα στοιχεία διαρκώς συσσωρεύονται για να ορίσουν την τρέχουσα σύσταση του Όλου.
Αυτή λοιπόν η σύσταση του Όλου καθορίζεται από μία ενεργή δυναμική και κυριολεκτικά κάθε ώρα και στιγμή αυξάνει τα στοιχεία που την αποτελούν, τα δομικά υλικά που απαρτίζουν το Όλο. Επομένως παράλληλα με την γνωσιολογική μας εξέλιξη, η οποία σχετίζεται με όσα γνωρίζουμε, σταδιακά αναδύονται και νέα στοιχεία που εντάσσονται στο πεδίο του αγνώστου και του παράξενου. Κατά συνέπεια, το παράξενο θεωρώ ότι είναι αδύνατο να εκλείψει γιατί αυτό ισοδυναμεί με μία αμετάβλητη στασιμότητα του γνωσιολογικού μας επιπέδου, ένα νοητικό και πληροφοριακό τέλμα που όμως η ίδια η ιστορία μας αποδεικνύει πως πάντα θα αποτελεί κατάσταση ιδεατή.
Κατανοούμε λοιπόν ότι η ίδια η γνωσιολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας, μας αποκαλύπτει πως όχι απλά δεν έχουμε απομυθοποιήσει τα πάντα αλλά πλέον αρχίζουμε να αποκτούμε επίγνωση του πόσο μακριά είμαστε από αυτή την κατάσταση της πλήρους απομυθοποίησης κι ερμηνείας των πάντων. Κάθε βήμα στην επιστήμη και γενικά στην ανθρώπινη νόηση έχει κι ένα τίμημα, αυτό της διαχρονικής φράσης του Σωκράτη (εν οίδα ότι ουδέν οίδα) και πράγματι, όλη αυτή η συσσωρευμένη γνώση, μέσω της δυναμικής που τη διέπει, αναγκαστικά δημιουργεί νέα ανεξήγητα στοιχεία, κάτι που θα συμβαίνει αιωνίως.
Παραθέτω επίσης μία διαπίστωση ως παράγωγο του "πνεύματος των καιρών". Η όποια αξιολόγηση αφορά στο παράξενο, θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει με ένα πιθανό κίνδυνο αυτό να εξαφανιστεί λόγω γνώσεων αλλά έχει να κάνει με έναν άλλο κίνδυνο (που ήδη είναι παρών), αυτόν της αδιαφορίας για το παράξενο, για τη μεταφυσική, για το επέκεινα που μας καλεί να το εξερευνήσουμε. Το παράξενο δεν κινδυνεύει να εξαφανιστεί, κινδυνεύει να ξεχαστεί και σαφώς κατά μία έννοια, η λήθη συνιστά και ανυπαρξία. Ας δούμε μία πιθανή αιτία αυτού του μελλοντικού φαινομένου.
Οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, εκείνο της δραστικής (και δραματικής) ανακατανομής του πλούτου που μπορεί να επιφέρει ακόμα και την επιφέρει την εξάλειψη της μεσαίας τάξης, η οποία θα ενσωματωθεί στους φτωχούς και τους πλουσίους, με λίγους πλέον εκπροσώπους της μεσαίας τάξης να δίνουν το ηχηρό παρόν. Τι σημαίνει αυτό για την έρευνα του παράξενου και της μεταφυσικής; Σημαίνει ότι οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής, λόγω των οικονομικών κλπ. καταστάσεων που βιώνουν πλέον δεν διαθέτουν ούτε χρόνο αλλά δεν έχουν ούτε διάθεση να ασχοληθούν με την έρευνα του παράξενου και αυτό είναι ο παράγοντας που ίσως επιφέρει την "εξαφάνισή" του. Οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης αποτελούν κατά τη γνώμη μου την καλύτερη δεξαμενή νέων σκέψεων και τάσεων γιατί καθημερινά ασχολούνται τόσο με ζητήματα αμιγώς βιοποριστικά αλλά και με ζητήματα που έχουν σχέση με τη φιλοσοφία, με το άγνωστο, το παράξενο, τη μεταφυσική κλπ. Σε σχέση με την κοινωνική τάξη των πλουσίων και των φτωχών, θεωρώ ότι ενσωματώνουν και υλοποιούν ένα υγιές πάντρεμα μεταξύ βιοπορισμού και νοητικής εξέλιξης γιατί καθημερινά συμμετέχουν στους δύο αντίποδες της ανθρώπινης ύπαρξης, το πνεύμα και την ύλη.
Αντίθετα, η τάξη των πλουσίων σχετίζεται συνήθως μόνον με το πνεύμα (γιατί δεν τους λείπει ποτέ η "ύλη") και η τάξη των φτωχών σχετίζεται συνήθως μόνον με την ύλη γιατί η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν δεν τους αφήνει χρόνο και διάθεση για να ασχοληθούν με ζητήματα περί αγνώστου, μεταφυσικής, παράξενου κλπ. Σαφώς σε κάθε κοινωνική τάξη υπάρχουν και οι φωτεινές αποκλίσεις αλλά η γνώμη μου είναι πως η μεσαία τάξη είναι εκείνη που συνδυάζει τόσο τη θεωρία, όσο και την πράξη, τόσο σε ζητήματα αμιγώς βιοποριστικά, όσο και σε ζητήματα που σχετίζονται με το παράξενο και τη μεταφυσική. Αν λοιπόν αυτή η κοινωνική τάξη εκλείψει, τότε θα πληγεί σοβαρά και η έρευνας του παράξενου. (ελπίζω να μην εκληφθούν αυτές οι απόψεις ως "ταξικός ελιτισμός ή ως μία περίεργη ευγονική"...)
Επομένως, το παράξενο δεν θα εξαφανιστεί αν εμείς δεν το ξεχάσουμε. Ο καθένας μας ας αξιολογήσει τη θέση και τον ρόλο του σε όλα αυτά...
Παραθέτω επίσης μία διαπίστωση ως παράγωγο του "πνεύματος των καιρών". Η όποια αξιολόγηση αφορά στο παράξενο, θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει με ένα πιθανό κίνδυνο αυτό να εξαφανιστεί λόγω γνώσεων αλλά έχει να κάνει με έναν άλλο κίνδυνο (που ήδη είναι παρών), αυτόν της αδιαφορίας για το παράξενο, για τη μεταφυσική, για το επέκεινα που μας καλεί να το εξερευνήσουμε. Το παράξενο δεν κινδυνεύει να εξαφανιστεί, κινδυνεύει να ξεχαστεί και σαφώς κατά μία έννοια, η λήθη συνιστά και ανυπαρξία. Ας δούμε μία πιθανή αιτία αυτού του μελλοντικού φαινομένου.
το Πνεύμα των καιρών είναι η κύρια αιτία.
Πνεύμα των καιρών=zeitgeist τυχαίο? δεν νομίζω!
Όταν ο απλός κόσμος παλεύει για να μην συνθλιβεί κάτω από την μπότα του αυταρχικού καθεστώτος που αναδύεται στην ελλάδα αυτή την στιγμή (αναφέρομαι στην δολοφονία του δημοσιογράφου απο υποτιθέμενες τρομοκρατικές οργανώσεις) που να βρεί χρόνο για να ασχοληθεί με τα μεταφυσικά δρώμενα. Ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα και να ανθήσει η αναζήτηση και πάλι.
κατα τη γνωμη μου,ο εχθρος του παραξενου ειναι η υλη,ενω αντιθετα το πνευμα ειναι φιλος του,ποσο μαλλον οταν αυτο ειναι ανησυχο.
πιστευω πως η ενασχοληση με την υλη η το πνευμα,εχει να κανει κυριως με τον χαρακτηρα του ατομου,παρα με την ταξικη του θεση στην κοινωνια.απο προσωπικη μου εμπειρια μπορω να βεβαιωσω οτι πολλοι φτωχοι εχουν μεταφυσικες ανησυχιες,ενω συνηθως οι πλουσιοι αναλωνονται σε αναζητησεις τυπου πραντα,πρωτο τραπεζι πιστα και σκι στην αραχοβα.
γενικοτερα,οσοι αναζητουν το παραξενο ειναι αυτοι που δεν βολευονται η καλλιτερα δεν καλυπτονται απο την καθημερηνοτητα τους,ανεξαρτητως οικονομικης επιφανειας.παντως εαν θεωρησουμε οτι η κοινωνικη θεση παιζει ρολο στην αναζητηση του παραξενου,τοτε θα ελεγα οτι η μεσαια ταξη ειναι η πιο απομακρη απο την αναζητηση αυτη.ο λογος ειναι οτι το προτυπο τους ειναι οι πλουσιοι,οπως επισης και οτι υπαρχουν οι ευκαιριες να γινουν οι ιδιοι πλουσιοι,αρα ο υλισμος παιζει καθοριστικο ρολο στην καθημερηνοτητα τους.διοτι υλισμος δεν ειναι να επιζητας ενα αυτοκινητακι για να πηγαινεις στη δουλεια σου,αλλα ενα σουπερ αυτοκινητο που θα σου προσδωσει πρεστιζ στην κοινωνια (καπου εκει ξεκινουν τα τραπεζικα δανεια με συνεπεια την αναγκη πολλων υπερωριων για την αποπληρωμη τους και αρα περιορισμενος εως καθολου χρονος για το πνευμα).
επισης κατι αλλο πολυ σημαντικο,ειναι οτι σημερα πλεον το παραξενο δεν συμβαινει συχνα.ο "υπαιτιος" αυτης της καταστασης ειναι η επιστημη,η οποια εχει πλεον απομυθοποιησει πολλα "μεταφυσικα" φαινομενα,οποτε τα πραγματικα γεγονοτα ειναι ελαχιστα.
πραγματι σημερα για να πω οτι ειδα φαντασμα,θα πρεπει να το δω ολοζωντανο μπροστα μου για αρκετη ωρα,με τελειο φωτισμο,να ειμαι ξεκουραστος,νηφαλιος,ανεπηρρεαστος απο αναλογες συζητησεις και φυσικα να το βιντεοσκοπησω πεντακαθαρα,ωστε να αποφυγω τυχον παιγνιδια του μυαλου μου.αντιθετα καποτε αν βλεπαμε μια σκια με την ακρη του ματιου μας στο βαθυ σκοταδι και μας μυριζε και κανα νυχτολουλουδο,τοτε το συμπερασμα ηταν οτι καποιο φαντασμα περιφερεται.οπως και να χει παντως,ο παρατηρητης ειχε βιωσει την προσωπικη του εμπειρια,την οποια τουλαχιστον θα μοιραζοταν με ολα του τα κοντινα προσωπα,εαν δεν εγραφε βιβλιο.
πρεπει λοιπον και το ιδιο το παραξενο να μερημνησει ωστε να κρατησει τον ανθρωπο σε επαφη μαζι του.πρεπει να αρχισει να συμβαινει πιο συχνα...αλλιως επερχεται η κουραση!
Συμφωνώ με τα λεγόμενα του no slave.Βέβαια νομίζω πως κάποιο ρόλο παίζει και η κοινωνική τάξη μιας και είναι δύσκολο και λογικό κάποιος ο οποίος προσπαθεί να συντηρηθεί και να συντηρήσει την οικογένειά του να ασχοληθεί με τη μεταφυσική.
Επίσης πιστεύω πως παίζει ρόλο και η μόρφωση, πλέον.Καθότι παλαιότερα λόγο των προκαταλήψεων ο απλός και κυρίως αμόρφωτος κόσμος πίστευε και ασχολιόταν περισσότερο με θέματα μεταφυσικού περιεχομένου.
Όσο αφορά τη συμβολή της επιστήμης στην απομυθοποίηση πολλών 'μεταφυσικών' φαινομένων, θεωρώ πως η επίδραση είναι θετική καθώς πλέον διαχωρίζονται τα πραγματικά μεταφυσικά φαινόμενα και τα παράξενα από τα φανταστικά.Πλέον μπορεί έπειτα από έρευνες να αποκλείονται τα περισσότερα περιστατικά, αυτό είναι όμως καλό γιατί ποιά η αξία του παράξενου εάν είναι δημιούργημα του μυαλού και της φαντασίας.
πιστευω πως η ενασχοληση με την υλη η το πνευμα,εχει να κανει κυριως με τον χαρακτηρα του ατομου,παρα με την ταξικη του θεση στην κοινωνια.απο προσωπικη μου εμπειρια μπορω να βεβαιωσω οτι πολλοι φτωχοι εχουν μεταφυσικες ανησυχιες,ενω συνηθως οι πλουσιοι αναλωνονται σε αναζητησεις τυπου πραντα,πρωτο τραπεζι πιστα και σκι στην αραχοβα. Σωστό μεν αλλά για να μπορείς να ασχοληθείς θα πρέπει να έχεις ελεύθερο χρόνο, με λίγα λόγια χρήμα.
επισης κατι αλλο πολυ σημαντικο,ειναι οτι σημερα πλεον το παραξενο δεν συμβαινει συχνα.ο "υπαιτιος" αυτης της καταστασης ειναι η επιστημη,η οποια εχει πλεον απομυθοποιησει πολλα "μεταφυσικα" φαινομενα,οποτε τα πραγματικα γεγονοτα ειναι ελαχιστα.
Το παράλογο θα ήταν να μην συνέβαινε αυτό που γράφεις. Ο όρος μεταφυσικό όπως τον έδωσε (άθελά του) ο Αριστοτέλης ήταν αυτό ακριβώς που αναφέρεις, δηλαδή ό,τι δεν εμπίπτει στην επιστημονική εξήγηση και για αυτό το λόγο θεωρείται παράξενο. Σε μια θεωρητική μελλοντική στιγμή όπου ο κόσμος θα έχει εξηγηθει πλήρως, το μεταφυσικό θα σβήσει γιατί τίποτα δεν θα είναι άγνωστο, τίποτα δεν θα υπάρχει "μετά τα φυσικά".
Επίσης πιστεύω πως παίζει ρόλο και η μόρφωση, πλέον.Καθότι παλαιότερα λόγο των προκαταλήψεων ο απλός και κυρίως αμόρφωτος κόσμος πίστευε και ασχολιόταν περισσότερο με θέματα μεταφυσικού περιεχομένου. Αυτό δεν είναι κατ αναγκην σωστό. Πριν από μερικά χρόνια ένας φίλος φυσικός με διδακτορικό μου είπε ότι γίνεται να βράζει το νερό και να γίνει ξαφνικά πάγος, βέβαια η πιθανότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και το φαινόμενο κρατά μερικά millisec αλλά αντιλαμβάνεσαι τί σημαίνει αυτό. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι υπάρχουν πολλά "παράλογα" ακόμα και για αυτούς που ασχολούνται με αποκλειστικά επιστημονικά θέματα και άρα θεωρητικά μη μεταφυσικά.
Χε.....
Κάποτε, ήταν παράξενο και μεταφυσικό να πέφτει κεραυνός...
Τώρα δεν είναι.
Κάποτε, ήταν παράξενο και μεταφυσικό να γίνεται σεισμός...
τώρα δεν είναι.
Συμφωνώ πως υπαίτιος είναι η επιστήμη... αλλά, ευτυχώς είναι!
Το "πρόβλημα του παράξενου" είναι πως πλέον έχει παραχθεί αφενός
ένα υπόβαθρο γνώσης και εμπειρίας και αφετέρου ένα τεχνολογικό
υπόβαθρο που να επιτρέπει σε έναν καλό βαθμό μία αλληλεπίδραση
με το περιβάλλον (τα οποία δεν υπήρχαν τον καιρό του Laplace, π.χ.)
Έτσι, κάποτε ήταν παράξενο το φεγγάρι, πλέον ξέρουμε τι είναι.
Το θέμα όμως είναι... πως τότε-κάποτε, το φεγγάρι το βλέπανε όλοι..
και ήταν για όλους παράξενο. Και για αυτούς που ήξεραν αστρονομία,
και για αυτούς που ήξεραν γεωλογία και για του φυσικούς, τους χημικούς..
για όλους.
Έτσι, και αυτός που έχει αφιερώσει την ζωή του στις "μελέτες" δεν ήξερε
τι είναι πραγματικά το φεγγάρι αλλά και αυτός που έχει αφιερώσει την
ζωή του σε μία δουλειά γραφείου δεν ήξερε.
Πλέον όμως, αυτός που έχει αφιερώσει την ζωή του σε μία δουλειά γραφείου
δεν ξέρει τι είναι το φεγγάρι... αλλά αυτός που έχει αφιερώσει την
ζωή του στις "μελέτες" ξέρει.
Έτσι, ο "γνώστης" επιστρέφει τα συμπεράσματα στον μη γνώστη και ξέρουν
και οι δύο. Σε αυτή την μεταφορά όμως... δεν συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά
γνώσης, έτσι ώστε ο "μη γνώστης" να μπορέσει να δει τα ΝΕΑ παράξενα και
να κατανοήσει γιατί είναι παράξενα.... πόσο μάλλον δε.. να τα δει με "καθαρό"
μάτι και να μην ψάχνει να βρει κόκκινα ανθρωπάκια με ουρίτσες και τρίαινες
ή γερασμένους σοφούς γέροντες με μακριά γένια να κάθονται σε κάποιο
μοναχικό θρόνο....
(Χωρίς αυτό να αποκλείει το μεγαλείο της Φύσης και την σοφότατη οργάνωση
που (φαίνεται να) υπάρχει σε όλα...
Όπως είχανε πει και σε κάποιο ερευνητικό project.... "Δεν ξέρουμε εάν τα
σχεδίασε κάποιος όλα αυτά, αλλά σίγουρα ήξερε τι έκανε". )
Έτσι, πλέον, το "παράξενο" είναι για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με
αυτό, ήτοι επιστήμονες και μηχανικοί ερευνητές. Δεν "είναι" επειδή το
μονοπωλούν, αλλά επειδή έχουν το υπόβαθρο να το δουν... να το κατανοήσουν.
Και είναι και πολύ λογικό... μιας και αυτή είναι η δουλειά τους!!!!!
Άρα, ναι υπάρχει παράξενο αλλά για να το δεις θα πρέπει να είναι η δουλειά
σου.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε μου Ενωχ όλα σωστά και καλά περί γνώσεων , μελετών αλλά και project...
Θα σου θυμίσω κάτι....
Όταν το 1972 άρχισα να ασχολούμε με το παράξενο και τον εσωτερισμό
αλλά και τις διάφορες θεωρίες συνομοσίας είχα διαβάσει πως στον Αρη αλλά
και στην Σελήνη υπάρχει νερό.....
Όλοι οι γνώστες και όλοι οι ασχολούμενοι με τα projects γέλαγαν και
κορόιδευαν αυτούς που έλεγαν περί νερου σε αυτούς τους πλανήτες....
Πέρασαν αρκετα χρόνια και νά που οι είδημονες έκαναν λάθος...
Καλό και πρέπον είναι μην δογματιζόμαστε και να ερευνούμε όσο αυτό είναι
δυνατόν και με προσοχή....
Ευχαριστώ.
Trithemius
21-07-10, 21:34
Φίλε Ενώχ:
Αυτή λοιπόν η σύσταση του Όλου καθορίζεται από μία ενεργή δυναμική και κυριολεκτικά κάθε ώρα και στιγμή αυξάνει τα στοιχεία που την αποτελούν, τα δομικά υλικά που απαρτίζουν το Όλο. Επομένως παράλληλα με την γνωσιολογική μας εξέλιξη, η οποία σχετίζεται με όσα γνωρίζουμε, σταδιακά αναδύονται και νέα στοιχεία που εντάσσονται στο πεδίο του αγνώστου και του παράξενου. Κατά συνέπεια, το παράξενο θεωρώ ότι είναι αδύνατο να εκλείψει γιατί αυτό ισοδυναμεί με μία αμετάβλητη στασιμότητα του γνωσιολογικού μας επιπέδου, ένα νοητικό και πληροφοριακό τέλμα που όμως η ίδια η ιστορία μας αποδεικνύει πως πάντα θα αποτελεί κατάσταση ιδεατή.
AVATAR...
Νομίζω είναι εντελώς διαφορετικό θέμα η ύπαρξη νερού με την ύπαρξη
"κόκκινων ανθρωπόμορφων όντων με ουρίτσα και τρίαινα"...
Έτσι, σε μερικά θέματα όντως πρέπει να υπάρχει επιφύλαξη σχετικά με το
τι "συμβαίνει"... ενώ σε άλλα όχι.
Trithemius
Θα συμφωνήσω σε αυτό που γράφεις - παραθέτεις. Το θέμα, για μένα, είναι
πως σύμφωνα με αυτά που γράφεις και με αυτά που έγραψα, το "παράξενο"
γίνεται όλο και πιο εξειδικευμένο... πιο απρόσιτο στην κοινή γνώμη...
Με παράδειγμα το φεγγάρι (μιας που το "πιάσαμε").... που κατά τις δεκαετίες
30, 40 (π.χ.) ήταν απλά ένα μυστήριο... ενώ τώρα είναι μυστήριο η γεωλογική
του σύσταση (π.χ.).
Το φεγγάρι είναι φανερό σε όλους... ήταν και θα είναι. Ενώ η γεωλογική του
σύσταση μόνο σε όσους ασχολούνται.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε Ενώχ δεν έγραψα καθόλου για ανθρωπάκια πράσινα ή κόκκινα με
ουρές και διάφορα άλλα....
Εγραψα μόνο για το νερό που πρίν απο αρκετά χρόνια κάποιοι "ειδικοί"
αφόριζαν όποιον τολμούσε να αναφέρει για νερό στην Σελήνη και στον Άρη..
Ταυτόχρονα πιστεύω πως όλοι μας πιστεύουμε πως πρέπει να είμαστε
προσεκτικοί σε ότι διαβάζουμε και να το ελέγχουμε διαβάζοντας ΠΑΝΤΑ και
τις αντίθετες απόψεις....
Ευχαριστώ.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε Ενώχ δεν έγραψα καθόλου για ανθρωπάκια πράσινα ή κόκκινα με
ουρές και διάφορα άλλα....
Εγραψα μόνο για το νερό που πρίν απο αρκετά χρόνια κάποιοι "ειδικοί"
αφόριζαν όποιον τολμούσε να αναφέρει για νερό στην Σελήνη και στον Άρη..
Φυσικά... δεν "είπα" κάτι αντίθετο.
Για αυτό άλλωστε και σου απάντησα:
"Έτσι, σε μερικά θέματα όντως πρέπει να υπάρχει επιφύλαξη σχετικά με το
τι "συμβαίνει" "
Πέρα όμως από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν και οι "με τα ανθρωπάκια"
στις οποίες και σαφώς και δεν είναι ανάγκη να έχει κανείς επιφύλαξη.
Ελπίζω τώρα να έγινε πιο κατανοητό τι απάντησα προηγουμένως.
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε Ενώχ ευχαριστώ για την διευκρίνιση αλλά ήθελα να δώσω ένα
προχώρημα στην συζητησή μας με σκοπό την πιθανή ύπαρξη φιλτραρίσματος
κάποιων στοιχείων που αποδομούν (πιθανώς) θεωρειες τις καθεστηκυίας
επιστημονικής τάξης που θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μόνους
εκφραστές της όποιας ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Ευχαριστώ.
Thelemic_Hierophant
26-07-10, 23:38
Διαφωνώ κάθετα...
Το "παράξενο" δεν ήταν ποτέ στην επικαιρότητα, δεν υπήρξε ποτέ είδος προς "ανάλωση" και ούτε θα συμβεί ποτέ αυτό.
Η Εσώτερη γνώση πάντοτε ητανε για λίγους, απο λίγους και έτσι θα παραμείνει. Απο εκεί και ύστερα θα υπάρχει και η "Δημοσιογραφία" του χώρου που θα κάνει παρουσίαση στο ευρύτερο κοινό ορισμένα μονοπάτια εντελώς σφαιρικά και καθαρά απο την απ έξω για λόγους επαγρύπνισης και της κονόμας. Είτε υπάρχει "χώρος της αναζήτησης" είτε οχι, για οσους πραγματικά ψάχνονται, ασχολούνται, ειναι βιωματικοί και ενεργούν μέσα στα πλαίσια της Γνώσης δεν θα είναι πρόβλημα.
Αυτή είναι απλά η άποψη μου ομως...
:)
Trithemius
27-07-10, 00:16
Αγαπητέ Thelemic_Hierophant κατ' αρχήν καλωσήλθες στο φόρουμ του Μεταφυσικού!
Σχετικά με τα περί μεταφυσικού και "επικαιρότητας" αυτού, συμφωνώ μαζί σου πως δεν ήταν ποτέ στην επικαιρότητα και κυρίως γιατί δεν υπήρχε ούτε σκοπός αλλά ούτε και λόγος για κάτι τέτοιο. Η ενασχόληση με το παράξενο απαιτεί ειδικούς "υποδοχείς", απαιτεί τάσεις και πνευματικές ροπές που δεν διαθέτουν ή δεν έχουν καλλιεργήσει όλοι οι άνθρωποι.
Αυτό δεν είναι καθόλου ρατσιστικό, καθώς ομοιάζει με την επιλογή τόσων άλλων ασχολιών. Όπως δεν ασχολούνται όλοι με το γκολφ γιατί το γκολφ δεν αρέσει σε όλους, το ίδιο συμβαίνει και με την αναζήτηση του παράξενου.
Είναι θέμα ανθρώπινης κατασκευής, ύπαρξης ή μη των κατάλληλων πνευματικών υποδοχέων...
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω στετικά με το εάν ήταν ποτέ στην
επικαιρότητα το ΠΑΡΑΞΕΝΟ....
Η αναφορά πως ποτέ δεν ήταν στην επικαιρότητα δεν είναι σωστή....
Η λέξη επικαιρότητα ισως δεν είναι η σωστή....
Πιστεύω πως πάντα ήταν στην επικαιρότητα όχι όμως φανερή αλλά κρυφή...
Ο λόγος που είναι κρυφό εστιάζεται πως η αναφορά στο Παράξενο σε μια
παρέα η σε φίλους, συγγενείς θα κάνει πολλούς να γελάσουν να περάσουν
κάποιον φευγάτο να τον κοροιδεύσουν και διάφορα άλλα σχετικά....
Οπότε γιατι να αναφέρουν κάτι σχετικό ??????
Βέβαια πολλοί απο αυτους που κοροιδεύουν κάθε τι παράξενο είναι αυτοι
που τρέχουν σε χαρτορίχτρες και σε καφετζουδες......
Το παράξενο (σε όλες τις εκφάνσεις του ) υπήρχε και θα υπάρχει άσχετα
εάν κάποιους δεν τους βολεύει να το αναφέρουν....
Ευχαριστώ.
Η απάντηση είναι πολύ απλή:
Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή πολλούς ανθρώπους για μικρό χρονικό διάστημα...
Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που άρχισε να ανθεί στην Ελλάδα το παράξενο.
Στα 20 αυτά χρόνια διαβάσαμε κάθε είδους ανοησίες: τις πυραμίδες τις έφτιαξαν εξωγήινοι, οι Έλληνες προέρχονται από άλλο πλανήτη, δεν πήγαμε ποτέ στο φεγγάρι, μέχρι και οι Ιάπωνες έχουν ελληνικό αίμα μέσα τους!!!
Ο κάθε λαλημένος και ο κάθε παραμυθάς έγραφε το κοντό και το μακρύ του με στόχους που ποικίλουν από το "αθώο" χρήμα, μέχρι κάποιες άλλες επιδιώξεις.
Αυτοί όμως που τα διάβαζαν κάποια στιγμή ή βαρέθηκαν, ή έκαναν κάποιες συγκρίσεις λογικής ή πραγματικά ενδιαφέρθηκαν και έκαναν την δική τους έρευνα...
Είδαν ότι τελικά ο θησαυρός είναι άνθρακες κατά 98% και σταμάτησαν να ενδιαφέρονται οι περισσότεροι...
Με λίγα λόγια τα ψέματα των λαλημένων και τα παραμύθια των χρηματολάγνων κατέστρεψαν την γνήσια έρευνα για το παράξενο...
Αλλά ο χρόνος κύκλους κάνει...
Μένει να περιμένουμε λίγα χρόνια για να έρθει η επόμενη γενιά που δεν θα ξέρει τίποτα για το παράξενο, δεν θα ξέρει τα παραμύθια και τα ψέματα και θα ανθίσει και πάλι ο χώρος...
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε OANNHSEA στο πρώτο μέρος της απαντησής σου συμφωνώ απόλυτα
με αυτό που αναφέρεις....
"Ο κάθε λαλημένος και ο κάθε παραμυθάς έγραφε το κοντό και το μακρύ του
με στόχους που ποικίλουν από το "αθώο" χρήμα, μέχρι κάποιες άλλες
επιδιώξεις."
Ως εδώ σωστά...
Το παράξενο στην Ελλάδα δεν έχει 20 χρόνια αλλα έχει αρχίσει απο τις
αρχές του 1970 (αλλά και ποιό πριν όταν άρχισε η έκδοση του περιοδικού τα
Μυστηρια του Σύμπαντος).
Αλλά επίσης άφησες χωρίς σχολιασμό αυτά που ανέφερα σχετικά με το
νερό στον ΑΡΗ και στην ΣΕΛΗΝΗ.....
Επίσης δεν έκανες καμιά αναφορά στις μεγάλες διαμάχες μεταξύ των
επιστημόνων που λένε ο ένας στον άλλον Λαλήμένους και Παραμυθάδες...
Θα αναφέρω δυό παραδείγματα....
Πριν απο 10-12 χρόνια ένας επιστήμονας (συγνώμη αλλά δεν θυμάμε το
ονομά του) όταν ανακοίνωσε ότι οι μαύρες τρύπες σύμφωνα με κάποια
στοιχεία που έδωσε δεν απορροφούν αλλά και εκπέμπουν και μια
ακτινοβολία...
Ο γνωστος αστροφυσικος Στηβεν Χωκινς τον κορόιδεψε με όχι και τόσο
κόσμιο τρόπο και έβαλε ένα στοίχημα ένα πανάκριβο σετ απο μπαστούνια
του γκόλφ...
Μετά απο μερικά χρόνια 2006-2007 έγινε γνωστό πως διαπίστωσαν πως
κάτι τέτοιο το παρατήρησαν σε κάποιες μαύρες τρύπες....
Ο δε γνωστος Στηβεν Χώκινς απλά ανέφερε πως έχασε το στοίχημα και δεν
έδωσε το στοιχημα αλλά μόνο κάποια βιβλία του.....
(ΜΜΙΖΕΡΙΑ από κάποιους μεγάλους)...
Ένα άλλο που μάλλον θα σας είναι γνωστό όταν μια Ελληνίδα απο την
Αυστραλία ήλθε και ανέφερε πως ήδη βρίσκεται στο στάδιο του εμβολίου
για τον καρκίνο του μαστού και ζήτησε απο την Ελλάδα να έλθει με την
ομάδα της και να συνεχίσουν την έρευνα (που ήδη ήταν κοντά στην
δημιουργία του εμβολίου με στοιχεία απο 4000 ασθενείς)....
Αλλά δυστυχώς κάποιοι άρχισαν να την ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ και πώς κάτι τέτοιο
θα αργήσει πολύ....
Αναγκάστηκε να φύγη και να πάει πάλι πίσω στην Αυστραλία....
Μετά απο μερικά χρόνια αυτη που κορόιδευαν έμαθαν πως ήδη φτιάχτηκε
το εμβόλιο και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο....
Κανένας δεν βγήκε να πεί έστω ένα συγνώμη ή εστω ένα μπράβο)...
(Και πάλι ΜΙΖΕΡΙΑ....)
Ο λόγος που τα αναφέρω είναι πως το να λές (ακόμα και επιστήμονας να
είσαι ) πως ο κάθε ένας που λέει κάτι που για πολλούς και διάφορους
λόγους δεν είναι αρεστό στην επιστημονική κοινότητα τον κοροιδεύουν..
Στό Παράξενο ακόμα περισσότερο.....
Ο ποιό εύκολος τρόπος είναι να ρίχνει κανένας λάσπη....
Οι σκοπιμότητες πολλές.....
Βέβαια καλό θα είναι να ερευνούμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ με προσοχή και σκεπτισμό......
Ευχαριστώ.
Θα δευτερολογίσω.....
Ας μην ξεχνάμε πως οι πληροφορίες είναι τόσο πολλές, ιδιαίτερα με το
ιντερνετ που δύσκολα θα ξεχωρίσει κανείς την αλήθεια απο το ψέμα..
Αυτό ειναι μια παγίδα και χρειάζεται προσοχή....
Ευχαριστώ.
Η απάντηση είναι πολύ απλή:
Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή πολλούς ανθρώπους για μικρό χρονικό διάστημα...
Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που άρχισε να ανθεί στην Ελλάδα το παράξενο.
Έχω την εντύπωση ότι αυτή την έξαρση στην αναζήτηση την πυροδότησε το x-files όταν προβλήθηκε στην Ελλάδα συν του ότι μας ήρθε και το ρεύμα της αναζήτησης από το εξωτερικό λίγο αργότερα με την διάδοση του internet. Αν πράγματι κόπασε το ρεύμα της αναζήτησης δύσκολα θα ξαναξεκινήσει γιατί τα αρχικά συστατικά του συμβαίνουν σπάνια και όσο να ναι και η απομυθοποίηση της αναζήτησης πρέπει να έπαιξε μεγάλο ρόλο...
Φίλοι μου καλημέρα σας.
Φίλε μου R-b-t3r δεν άρχισε ή ακόμα και δεν έγινε η έξαρση στην
μεταφυσική αναζήτηση και στο Παράξενο απο αυτό......
Μην ξεχνάμε τον Εριχ Νταινικεν που έκανε πάταγο πριν απο 25 χρόνια
περίπου και έκανε πολλούς αρχίσουν γύρο απο το Παράξενο....
Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον Άγγελο Τανάγρα όπου το 1923
ίδρυσε την πρώτη Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών στη χώρα μας και από το
1925 εξέδιδε το επιστημονικό περιοδικό Ψυχικαί Έρευναι, στα πλαίσια
της κυκλοφορίας του οποίου διοργάνωσε και το τέταρτο διεθνές
Ψυχοφυσιολογικό Συνέδριο στην Αθήνα.
Εχει δημοσίευσει πολλά ψυχολογικά και παραψυχολογικά κείμενα.
Ευχαριστώ.
Trithemius
01-08-10, 20:44
Έχω την εντύπωση ότι αυτή την έξαρση στην αναζήτηση την πυροδότησε το x-files όταν προβλήθηκε στην Ελλάδα συν του ότι μας ήρθε και το ρεύμα της αναζήτησης από το εξωτερικό λίγο αργότερα με την διάδοση του internet. Αν πράγματι κόπασε το ρεύμα της αναζήτησης δύσκολα θα ξαναξεκινήσει γιατί τα αρχικά συστατικά του συμβαίνουν σπάνια και όσο να ναι και η απομυθοποίηση της αναζήτησης πρέπει να έπαιξε μεγάλο ρόλο...
Τα συστατικά που συνιστούν κάτι νέο προς αναζήτηση διαρκώς αλλάζουν. Από τη θεοποίηση του παράξενου του κεραυνού φτάσαμε στην αναζήτηση της σχέσης του ανθρώπου με το σύμπαν και τις δυνατότητες-ιδιότητες του εγκεφάλου μας.
Ο Νταίνικεν πουλούσε γιατί έδωσε στο ευρύ κοινό κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, κάτι που κινούσε την περιέργεια, χωρίς όμως αυτό να συνοδευτεί από μακροχρόνια σχέση με τον αναγνώστη γιατί από εκεί και μετά, η ανθρωπότητα άρχισε να περνά σε ζητήματα πιο εσωτερικά-ενδοσκοπικά που τα συνέδεε με το παράξενο.
Προσωπικά θεωρώ πως η μελέτη της εξωγήινης νοημοσύνης όπως ξεκίνησε από τον Νταίνικεν, αποτελεί πλέον ένα ζήτημα δυαδικής φύσεως που αργά ή γρήγορα θα βρει την απάντησή του.
Ο Νταίνικεν είχε επενδύσει κυρίως στο εντυπωσιακό, παρά στην ουσία του παράξενου των εξωγήινων, γι΄αυτό και τα βιβλία του περιείχαν και πολλά τσιτάτα... Ήταν σίγουρα ένα πρώτο βήμα στο παράξενο των εξωγήινων αλλά τίποτε περισσότερο.
Φίλοι μου καλημέρα σας.
Φίλε μου R-b-t3r δεν άρχισε ή ακόμα και δεν έγινε η έξαρση στην
μεταφυσική αναζήτηση και στο Παράξενο απο αυτό......
Μην ξεχνάμε τον Εριχ Νταινικεν που έκανε πάταγο πριν απο 25 χρόνια
περίπου και έκανε πολλούς αρχίσουν γύρο απο το Παράξενο....
Ο Ντάινικεν έκανε περισσότερη ζημιά στην αξιοπιστία του χώρου παρα καλό. Και αυτό όχι γιατί ήταν αγράμματος αλλά επειδή επέμενε να κάνει άσχετες και αδιασταύρωτες συσχετίσεις όπως επίσης και λόγω ελλειπούς έρευνας.
Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον Άγγελο Τανάγρα όπου το 1923
ίδρυσε την πρώτη Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών στη χώρα μας και από το
1925 εξέδιδε το επιστημονικό περιοδικό Ψυχικαί Έρευναι, στα πλαίσια
της κυκλοφορίας του οποίου διοργάνωσε και το τέταρτο διεθνές
Ψυχοφυσιολογικό Συνέδριο στην Αθήνα.
Εχει δημοσίευσει πολλά ψυχολογικά και παραψυχολογικά κείμενα.
Ευχαριστώ. Μάλιστα και τί γίνεται με την εταιρία σήμερα? Προφανώς δεν ήταν η μεγάλη έκρηξη ενδιαφέροντος που περίμενα να ακούσω. Πρωτοπόρος μεν πέρασε απαρατήρητος δε.
Τα συστατικά που συνιστούν κάτι νέο προς αναζήτηση διαρκώς αλλάζουν.
Διαφωνώ κάθετα. Οι αναζητήσεις αφορούν πάντα το ίδιο πράγμα.
Από τη θεοποίηση του παράξενου του κεραυνού φτάσαμε στην αναζήτηση της σχέσης του ανθρώπου με το σύμπαν και τις δυνατότητες-ιδιότητες του εγκεφάλου μας.Ο πυρήνας δεν είναι ίδιος? Τί άλλαξε δηλαδή? Οι ιδιότητες που επικαλείσαι δεν εντάσσονται στον φυσικό κόσμο, διότι σύμφωνα με την Α.Δ.Ε. δεν γίνεται η τελική ενέργεια να είναι μεγαλύτερη από την αρχική σε ένα κλειστό σύστημα. Συνεπώς όταν κινείς αντικείμενα με το μυαλό σου ούτως ή άλλως αγνοείς τους φυσικούς κανόνες, οπότε δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι κάτι άλλαξε μες τους αιώνες.
Ο Νταίνικεν πουλούσε γιατί έδωσε στο ευρύ κοινό κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, κάτι που κινούσε την περιέργεια, χωρίς όμως αυτό να συνοδευτεί από μακροχρόνια σχέση με τον αναγνώστη γιατί από εκεί και μετά, η ανθρωπότητα άρχισε να περνά σε ζητήματα πιο εσωτερικά-ενδοσκοπικά που τα συνέδεε με το παράξενο.
Προσωπικά θεωρώ πως η μελέτη της εξωγήινης νοημοσύνης όπως ξεκίνησε από τον Νταίνικεν, αποτελεί πλέον ένα ζήτημα δυαδικής φύσεως που αργά ή γρήγορα θα βρει την απάντησή του.
Ο Νταίνικεν είχε επενδύσει κυρίως στο εντυπωσιακό, παρά στην ουσία του παράξενου των εξωγήινων, γι΄αυτό και τα βιβλία του περιείχαν και πολλά τσιτάτα... Ήταν σίγουρα ένα πρώτο βήμα στο παράξενο των εξωγήινων αλλά τίποτε περισσότερο. Ο Ντάινικεν ήταν τσαρλατάνος και δεν συνέβαλλε σε αυτό τον τομέα. Ενδιαφέρον για τους εξωγήινους υπάρχει από τον 19ο αιώνα και ακόμα και ο Βέρν μιλά για εξωγήινους στο "Από την γή στη σελήνη". Ο Ντάινικεν και ο Μπέρλιτζ και μερικοί άλλοι άρμεξαν το κοινό και έδωσαν την κακή φήμη στο μεταφυσικό και στην αναζήτηση γενικότερα.
Trithemius
01-08-10, 23:15
Διαφωνώ κάθετα. Οι αναζητήσεις αφορούν πάντα το ίδιο πράγμα.To οποίο κατ' εσέ ποιό είναι? Δεν είδα ακόμη κάτι σαφές.
Ο πυρήνας δεν είναι ίδιος? Τί άλλαξε δηλαδή? Οι ιδιότητες που επικαλείσαι δεν εντάσσονται στον φυσικό κόσμο, διότι σύμφωνα με την Α.Δ.Ε. δεν γίνεται η τελική ενέργεια να είναι μεγαλύτερη από την αρχική σε ένα κλειστό σύστημα. Συνεπώς όταν κινείς αντικείμενα με το μυαλό σου ούτως ή άλλως αγνοείς τους φυσικούς κανόνες, οπότε δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι κάτι άλλαξε μες τους αιώνες.Εσύ τα βλέπεις έτσι με τη σημερινή οπτική. Κρίνεις τις παρελθοντικές αναζητήσεις υπό το φως της σύγχρονης γνώσης. Καταλαβαίνεις ότι το πως και τι ορίζαμε ως παράξενο-μεταφυσικό τότε, έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το σήμερα...
Η χρήση της α.δ.ε. κρίνω πως είναι εκτός επιχειρηματολογίας...
To οποίο κατ' εσέ ποιό είναι? Δεν είδα ακόμη κάτι σαφές. Το υπερανθρώπινο στοιχείο είναι η πεμπτουσία της αναζήτησης. Διαφωνείς?
Εσύ τα βλέπεις έτσι με τη σημερινή οπτική. Κρίνεις τις παρελθοντικές αναζητήσεις υπό το φως της σύγχρονης γνώσης. Καταλαβαίνεις ότι το πως και τι ορίζαμε ως παράξενο-μεταφυσικό τότε, έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το σήμερα... Κάνεις λάθος και μάλιστα μεγάλο γιατί δεν γνωρίζεις ότι τα φυσικά φαινόμενα για παράδειγμα, ήδη έχουν αναγνωριστεί ως τέτοια από την αρχαιότητα και τους έλληνες φιλοσόφους. Υπάρχουν μάλιστα αποδείξεις ότι οι ρωμαίοι γνώριζαν το μηχανισμό της εξάτμισης αλλά δεν ήταν σε θέση να τον εξηγήσουν πλήρως, γνωρίζοντας ότι είναι απόλυτα φυσική διαδικασία. 2,5 χιλιάδες χρόνια μετά τί άλλαξε κατά την άποψή σου? Επειδή μεσολάβησε ο μεσαίωνας άλλαξε και το μεταφυσικό? τί ανοησίες είναι αυτές!
Η χρήση της α.δ.ε. κρίνω πως είναι εκτός επιχειρηματολογίας... Έτσι νομίζεις, απλά δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς αυτά που λέω, αλλά δεν πειράζει, δεν με νοιάζει τί είσαι σε θέση να αντιληφθείς και τί όχι...
Κάνεις λάθος και μάλιστα μεγάλο γιατί δεν γνωρίζεις ότι τα φυσικά φαινόμενα για παράδειγμα, ήδη έχουν αναγνωριστεί ως τέτοια από την αρχαιότητα και τους έλληνες φιλοσόφους. Υπάρχουν μάλιστα αποδείξεις ότι οι ρωμαίοι γνώριζαν το μηχανισμό της εξάτμισης αλλά δεν ήταν σε θέση να τον εξηγήσουν πλήρως, γνωρίζοντας ότι είναι απόλυτα φυσική διαδικασία. 2,5 χιλιάδες χρόνια μετά τί άλλαξε κατά την άποψή σου? Επειδή μεσολάβησε ο μεσαίωνας άλλαξε και το μεταφυσικό? τί ανοησίες είναι αυτές!
Εγώ θα σταθώ σε αυτό... μιας και είναι μία διαρκής παρεξήγηση...
"Γνώση" του μεσαίωνα συνήθως λογίζεται ότι ήταν και αυτό που υπήρχε και
πιο πριν.
Τρανό παράδειγμα η σφαιρικότητα της γης (σε κάποιο άλλο θέμα είχα αναφέρει ότι ήταν γνωστή η περίμετρος της γης με απόκλιση κάτω από 10%, πολύ κάτω,
προ Χριστού).
Άλλο τρανό παράδειγμα είναι η ύπαρξη κατασκευαστικής μεθόδου για τον
τετραγωνισμό του κύκλου, που και αυτή υπήρχε προ Χριστού.
Έτσι, το παράξενο... κατ' εμένα, και όπως είπα και πιο πριν, έχει δύο "ταχύτητες"
αυτή των ανθρώπων που δεν ξέρουν ιστορικά επιστημονικά στοιχεία, όπως
το τι τρέχει με τον τετραγωνισμό του κύκλου ή γιατί βγήκε το π, ή τι ήταν
η διαίρεση, ή για ποιο λόγο είχαν φαγωθεί με τις αναλογίες...
και αυτή των ανθρώπων που ξέρουν και κατανοούν τα παραπάνω.
Έτσι, για τους μεν πρώτους, οι πρώτοι αριθμοί είναι κάτι υπερβατικό.. κάτι
που το κυνηγάνε σε "τελετές" και ό,τι άλλο...
ενώ για τους δε δεύτερους, οι πρώτοι αριθμοί είναι απλά η βάση των αριθμών..
ο ακρογωνιαίος λίθος τους... και παράξενο είναι το πως όλα αυτά ενοποιούνται.
Γιατί, παράξενο δεν είναι αυτό που δεν ξέρουμε, μιας και δεν το ξέρουμε.
Πως θα μπορούσαμε να το πούμε ότι είναι και παράξενο;
Παράξενο είναι η εξήγηση πραγμάτων που ήδη ξέρουμε και μπορούμε να τα
αναπαράγουμε, να τα μετρήσουμε αλλά δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε.
Υ.Γ. Συγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά δεν βρίσκω κάποιο λόγο να υπάρχει
ερειστικός διάλογος.. και ας είμαι fun του :p
Φίλοι μου καλησπερα σας...
Φίλε R-b-t3r η αναφορά μου στον Εριχ Νταινικεν δεν έγινε για να
εξετάσουμε την ορθότητα αυτών που αναφέρει αλλά ότι και αυτός
έβαλε ενα λιθαρακι.......Η συμβολή του Άγγελου Τανάγρα αλλα και της
Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών πού είναι η πρωτη που έγινε στην Ελλάδα
είναι μεγάλη αλλά ήταν πρωτοπόρα για την εποχή της στην Ελλάδα.
Δεν έλαβες υπόψην σου όμως πως μεσολάβησε Δικατατορία μετα ο Πόλεμος
ο Εμφύλιος η μετανάστευση η επόμενη Δικατορία και που χρόνος για διάφορες
αναζητήσεις οι δυσκολίες πολλές ......
Ευχαριστώ.
AVATARGR
Πολύ Ελλαδοκεντρικό αυτό που αναφέρεις.
Εξετάζουμε τι συνέβη στο "παράξενο" μόνο στην Ελλάδα ή εν γένει;
Trithemius
02-08-10, 15:11
Κάνεις λάθος και μάλιστα μεγάλο γιατί δεν γνωρίζεις ότι τα φυσικά φαινόμενα για παράδειγμα, ήδη έχουν αναγνωριστεί ως τέτοια από την αρχαιότητα και τους έλληνες φιλοσόφους. Υπάρχουν μάλιστα αποδείξεις ότι οι ρωμαίοι γνώριζαν το μηχανισμό της εξάτμισης αλλά δεν ήταν σε θέση να τον εξηγήσουν πλήρως, γνωρίζοντας ότι είναι απόλυτα φυσική διαδικασία. 2,5 χιλιάδες χρόνια μετά τί άλλαξε κατά την άποψή σου? Επειδή μεσολάβησε ο μεσαίωνας άλλαξε και το μεταφυσικό? τί ανοησίες είναι αυτές!Η μεταφυσική αναζήτηση όπως θεωρώ ότι γνωρίζεις, δεν ήταν στα ερευνητικά αντικείμενα των αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων, μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς όπως κι εσύ αναφέρεις είχαν απομυθοποιήσει κάποιες εκδοχές αυτής. Πάραυτα, δεν ήταν ολόκληρος ο τότε επιστημονικός κόσμος θετικά κείμενος σε αυτόν τον τρόπο προσέγγισης και η τοποθέτησή μου αναφερόταν κυρίως στη συνήθη κατάσταση του τότε σε σχέση με το τώρα...
Έτσι νομίζεις, απλά δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς αυτά που λέω, αλλά δεν πειράζει, δεν με νοιάζει τί είσαι σε θέση να αντιληφθείς και τί όχι...Ναι, σαφώς κι έχω αντιληφθεί ότι εδώ έχεις μία δυσανεξία σε αυτό το θέμα αλλά οποιοσδήποτε συμμετέχει σε διάλογο με τη δική σου οπτική, έχει χάσει κάθε ουσία περί διαλόγου. Όλοι όμως μαθαίνουμε κάποτε...:rolleyes:
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε Ενώχ η αναφορά μου στο Εληνικό χώρο γύρο απο το Παράξενο
έγινε για τον ΟΑΝΝΗSEA που ανέφερε πως η αναζήτηση άνθησε στην
Ελλάδα πριν απο 20 χρονια ενώ είναι πολύ περισσότερα....
Για αυτόν τον λόγο παρέθεσα και στοιχεία απο τον Ελληνικό χωρο....
Βέβαια το παράξενο έχει μεγάλη ιστορία απο την αρχη της Ανθρωπότητας..
Ευχαριστώ.
δεν νομιζω να νοεειται ως παραξενο η σφαιρικοτητα της γης,ο τετραγωνισμος του κυκλου και η εξατμιση.
οι προβληματισμοι που ανηκουν στο παραξενο ειναι η υπαρξη του Θεου,η μεταθανατια ζωη,οι επιθανατιες εμπειριες,τα φαντασματα,οι εξωγηινοι,οι διαβολοι,οι προφητειες,οι εξωσωματικες εμπειριες,η τηλεκινηση,η τηλεπαθεια και τελως παντων ποσα αλλα τετοιου τυπου.
σε ολα τα παραπανω,η επιστημη δεν εχει κανει καμια προοδο,δεν εχει δωσει καμια εξηγηση (περα απο καποιες φτηνες,αφοριστικες και ακοπες φιλολογικες απαντησεις) και το χειροτερο ολων ειναι οτι ποτε δεν ασχοληθηκε σοβαρα με αυτα.αυτος ειναι ο λογος που με καλυπτει απολυτα το παραδειγμα του φιλου AVATARGR με το νερο στη σεληνη.
το αισιοδοξο ειναι οτι στις νεες γενιες επιστημονων υπαρχουν ανθρωποι αδογματιστοι με πραγματικη ορεξη για ερευνα,τοση ωστε να μην τους αγγιζουν τα βελη που τους ριχνουν ατομα με υψηλη αντιληψη σαν αυτη του φιλου R-b-t3r.
το πραγματικο παραξενο αποτελει εμπειρια εκατομυριων ανθρωπων,ανεξαρτητως φυλου,ηλικιας,περιοχης,πεποιθησης και κυριως χρονολογικης περιοδου.
το θεμα ειναι οτι καποιοι κουραζονται,διοτι ειτε εχουν αφιερωσει χρονια ερευνας,ειτε εχουν ποσταρει 1000+ μηνυματα σε φορουμ δεν βρηκαν τιποτε.καποιοι αλλοι συνεχιζουν ακομη...γνωριζοντας οτι οι πιθανοτητες να ανακαλυψουν κατι ειναι μηδαμινες.
Φίλοι μου καλησπερα σας...
Φίλε R-b-t3r η αναφορά μου στον Εριχ Νταινικεν δεν έγινε για να
εξετάσουμε την ορθότητα αυτών που αναφέρει αλλά ότι και αυτός
έβαλε ενα λιθαρακι.......Η συμβολή του Άγγελου Τανάγρα αλλα και της
Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών πού είναι η πρωτη που έγινε στην Ελλάδα
είναι μεγάλη αλλά ήταν πρωτοπόρα για την εποχή της στην Ελλάδα.
Δεν έλαβες υπόψην σου όμως πως μεσολάβησε Δικατατορία μετα ο Πόλεμος
ο Εμφύλιος η μετανάστευση η επόμενη Δικατορία και που χρόνος για διάφορες
αναζητήσεις οι δυσκολίες πολλές ......
Ευχαριστώ. Φυσικά και είναι πρωτοπόρα, κανείς δεν διαφωνεί επ αυτού. Ποιά όμως τα αποτελέσματα έστω από την μικρή περίοδο ενασχόλησης? Δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος...
Η μεταφυσική αναζήτηση όπως θεωρώ ότι γνωρίζεις, δεν ήταν στα ερευνητικά αντικείμενα των αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων, "Ο κόσμος των ιδεών" του Πλάτωνα, οι Πυθαγόριες θεωρίες περί μετεμψύχωσης κτλ σου λένε τίποτα?
μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς όπως κι εσύ αναφέρεις είχαν απομυθοποιήσει κάποιες εκδοχές αυτής. Το λάθος που κάνεις είναι ότι θεωρείς ότι υπήρχε ήδη ο διαχωρισμός μεταφυσικού και φυσικού στην αρχαιότητα. Ο Αριστοτέλης έκανε άθελά του τον πρώτο διαχωρισμό και πέρασαν χρόνια μέχρι να γίνουν διακριτές έννοιες. Συνεπώς δεν δέχομαι το επιχείρημά σου.
Πάραυτα, δεν ήταν ολόκληρος ο τότε επιστημονικός κόσμος θετικά κείμενος σε αυτόν τον τρόπο προσέγγισης και η τοποθέτησή μου αναφερόταν κυρίως στη συνήθη κατάσταση του τότε σε σχέση με το τώρα... Τί άλλαξε? Το επαναλαμβάνω, δεν άλλαξε τίποτα, λίγοι ξέρουν και αντιλαμβάνονται τι γίνεται και στο παρελθόν το ίδιο γινόταν.
Ναι, σαφώς κι έχω αντιληφθεί ότι εδώ έχεις μία δυσανεξία σε αυτό το θέμα αλλά οποιοσδήποτε συμμετέχει σε διάλογο με τη δική σου οπτική, έχει χάσει κάθε ουσία περί διαλόγου. Όλοι όμως μαθαίνουμε κάποτε...:rolleyes:... και είναι καιρός να μάθεις ότι η αλήθεια δεν προκύπτει ως προϊόν διαλόγου ούτε είναι θέμα δημοκρατίας, γιατί η ανθρωπότητα όλη να συμφωνήσει ότι ο ήλιος δεν θα ανατείλει την επόμενη, αυτος προς πείσμα όλων θα ανατείλει.
Απλά δεν με ενδιαφέρει ο διάλογος. Τόσο απλά...
Διάλογος για την αλήθεια δεν μπορεί να γίνεται, ο διάλογος υπάρχει μόνο για την επίλυση διαφορών και διεκδικήσεων, εκτός αυτού του πλαισίου δεν μπορεί να υπάρχει, ούτε και έχει νόημα.
Trithemius
03-08-10, 10:45
Απλά δεν με ενδιαφέρει ο διάλογος. Τόσο απλά...
Διάλογος για την αλήθεια δεν μπορεί να γίνεται, ο διάλογος υπάρχει μόνο για την επίλυση διαφορών και διεκδικήσεων, εκτός αυτού του πλαισίου δεν μπορεί να υπάρχει, ούτε και έχει νόημα.
Τότε προφανώς γράφεις σε λάθος ιστοσελίδα φίλε μου. Επίσης, η έννοια που έχεις περί διαλόγου είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα κι έχει σχέση μόνο με τα δικαστήρια.
Τότε προφανώς γράφεις σε λάθος ιστοσελίδα φίλε μου. Επίσης, η έννοια που έχεις περί διαλόγου είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα κι έχει σχέση μόνο με τα δικαστήρια. Και τα δύο είναι απόψεις σου οι οποίες:
α) δεν αφορούν το θέμα μας
β) δεν με αφορούν και μένα προσωπικά.
Trithemius
04-08-10, 15:23
α) Η αξία και η σωστή βάση του διαλόγου αφορούν ΟΛΑ τα θέματα που αναπτύσσονται εδώ.
β) Αυτό ήδη έχει γίνει κατανοητό :)
α) Η αξία και η σωστή βάση του διαλόγου αφορούν ΟΛΑ τα θέματα που αναπτύσσονται εδώ. Όχι. Απλά όχι. Αν η ιστορία και η αλήθεια γενικότερα είναι θέμα διαλόγου τότε από τον διάλογο διαστρεβλώνεται η ιστορία και η αλήθεια. Δεν μπορεί να υπάρχει διάλογος για την αλήθεια. Η αλήθεια υφίσταται και είτε την γνωρίζεις είτε δεν την γνωρίζεις. Στην δεύτερη περίπτωση αν συζητάς για αυτήν τότε αυταπατάσαι και ξεγελάς και τους άλλους.
β) Αυτό ήδη έχει γίνει κατανοητό :) Ναι αλλά ακόμα δεν κατάλαβα γιατί επιμένεις να ανταπαντάς σε αυτά που γράφω, εφόσον είσαι συντονιστής και αυτά που λες δεν έχουν σχέση με το θέμα μας...:D
Ego defence? Αν ισχύει αυτό να ρίξεις την μάσκα που φοράς. :cool:
Trithemius
05-08-10, 15:23
Ναι αλλά ακόμα δεν κατάλαβα γιατί επιμένεις να ανταπαντάς σε αυτά που γράφω, εφόσον είσαι συντονιστής και αυτά που λες δεν έχουν σχέση με το θέμα μας...:D
Ego defence? Αν ισχύει αυτό να ρίξεις την μάσκα που φοράς. :cool:Ανταπαντώ γιατί κάποιοι (όπως εσύ στο συγκεκριμένο θέμα) χρειάζονται εκπαίδευση στη διαλεκτική τους, κάτι που είναι και στη δική μου ευθύνη να αναπτυχθεί αλλά και να προστατευθεί το κάθε θέμα από wannabe προοδευτικές-cool-trendy νοοτροπίες-απόψεις περί του τι εστί διάλογος. Κατανοητό; Επομένως να λείπουν οι (παραλίγο πικρόχολες) φράσεις εντυπωσιασμού :cool:
Κατά τα άλλα συνεχίζουμε κανονικότατα στο θέμα μας :)
Το παράξενο δεν τείνει να εξαφανιστεί βεβαίως, απλά λόγο τις αύξησης της γνώσης γύρω από τα φυσικά φαινόμενα έχει αλλάξει επίπεδο.
Όπως ήδη έχει γραφεί εκείνο που πριν καιρό ήταν παράξενο για τον απλό άνθρωπο, τώρα έχει πάψει να είναι καθώς έχει υπάρξει κάποια εξήγηση.
Το παράξενο όμως εξακολουθεί να υπάρχει σε πιο σπάνια αλλά και πιο πολύπλοκα φαινόμενα και εξακολουθεί να απασχολεί τώρα πλέον όσους έχουν τον χρόνο ή το κίνητρο για να ασχολούνται.
Πάντως ισχύει και το ότι λόγο τις γενικότερης τάσης κερδοσκοπίας που ισχύει στον κόσμο μας, πολλοί περί του θέματος "ειδήμονες" με κερδοσκοπικά κατ ουσίαν κίνητρα κάνουν ζημιά στο θέμα καθώς εξαπολύουν αναρίθμητες αρλούμπες και μυθοπλασίες, δημιουργώντας σύγχυση και σκεπτικισμό στον απλό άνθρωπο.
Ανταπαντώ γιατί κάποιοι (όπως εσύ στο συγκεκριμένο θέμα) χρειάζονται εκπαίδευση στη διαλεκτική τους, κάτι που είναι και στη δική μου ευθύνη να αναπτυχθεί αλλά και να προστατευθεί το κάθε θέμα από wannabe προοδευτικές-cool-trendy νοοτροπίες-απόψεις περί του τι εστί διάλογος. Κατανοητό; Επομένως να λείπουν οι (παραλίγο πικρόχολες) φράσεις εντυπωσιασμού :cool:
Κατά τα άλλα συνεχίζουμε κανονικότατα στο θέμα μας :)
Α μάλιστα και εσύ δηλαδή είσαι κριτής του ποιός είναι σε θέση να διαλεχθεί και ποιός όχι. Εσύ που δεν απαντάς επί του θέματος, δεν χρειάζεσαι μαθήματα δηλαδή? Επιπλέον είναι άποψή μου το ότι ο διάλογος είναι άχρηστος σε αυτά τα θέματα και δεν σε αφορά, ούτε σου δίνω το δικαίωμα να την κρίνεις όπως και δεν θα έπρεπε να την κρίνεις με βάση τον ρόλο σου ως συντονιστής.
και πίσω στο θέμα μας Trithemius: Δεν μου απάντησες τί άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια στο μεταφυσικό και προσπάθησες να το αποφύγεις. Μέχρι τώρα δεν έχεις στηρίξει επαρκώς την άποψή σου, γιατί όλα σου τα επιχειρήματα είναι σαθρά και αβάσιμα.
Όπως ήδη έχει γραφεί εκείνο που πριν καιρό ήταν παράξενο για τον απλό άνθρωπο, τώρα έχει πάψει να είναι καθώς έχει υπάρξει κάποια εξήγηση.
Το παράξενο όμως εξακολουθεί να υπάρχει σε πιο σπάνια αλλά και πιο πολύπλοκα φαινόμενα και εξακολουθεί να απασχολεί τώρα πλέον όσους έχουν τον χρόνο ή το κίνητρο για να ασχολούνται.Xzorian καλώς ήρθες κατ αρχάς.
Αυτό που γράφεις δεν ισχύει φίλε μου γιατί αν παρατηρήσεις σύγχρονες θεωρίες ή παρατηρήσεις (κυρίως στον τομέα της κβαντομηχανική) σε πειράματα, θα διαπιστώσεις ότι γίνονται πράγματα αγγίζουν τα όρια της "τρέλας":
Μιλάμε για σωματίδια που φτάνουν στον δέκτη πριν καν ξεκινήσουν, για μορφές μορίων όπου κατά την "διακύμανση" των μορίων στον χώρο το ένα άτομο εξαφανίζεται μυστηριωδώς και επανέρχεται, για ενιαία σωματίδια που περνούν ταυτόχρονα από δυό διαφορετικές σχισμές, ακόμα και η θεωρία της σχετικότητας που μιλά για την σχετική ταχύτητα του φωτός ότι είναι ίση και σταθερή ως προς όλους τους παρατηρητές... κτλ...
Αν αυτά δεν είναι παράξενα και φαινομενικά παράλογα, τότε δεν ξέρω τί μπορεί να είναι. Για τον μέσο άνθρωπο τα παράξενα μειώθηκαν φαινομενικά, για τους επιστήμονες ποτέ δεν σταμάτησαν να υπάρχουν.
R-b-t3r: ...αν παρατηρήσεις σύγχρονες θεωρίες ή παρατηρήσεις (κυρίως στον τομέα της κβαντομηχανική) σε πειράματα, θα διαπιστώσεις ότι γίνονται πράγματα αγγίζουν τα όρια της "τρέλας":
Μιλάμε για σωματίδια που φτάνουν στον δέκτη πριν καν ξεκινήσουν, για μορφές μορίων όπου κατά την "διακύμανση" των μορίων στον χώρο το ένα άτομο εξαφανίζεται μυστηριωδώς και επανέρχεται, για ενιαία σωματίδια που περνούν ταυτόχρονα από δυό διαφορετικές σχισμές, ακόμα και η θεωρία της σχετικότητας που μιλά για την σχετική ταχύτητα του φωτός ότι είναι ίση και σταθερή ως προς όλους τους παρατηρητές... κτλ...
Αν αυτά δεν είναι παράξενα και φαινομενικά παράλογα, τότε δεν ξέρω τί μπορεί να είναι. Για τον μέσο άνθρωπο τα παράξενα μειώθηκαν φαινομενικά, για τους επιστήμονες ποτέ δεν σταμάτησαν να υπάρχουν. Συμφωνώ με την παραπάνω τοποθέτηση. Τα πραγματικά "θαύματα" βρίσκονται στον χώρο της επιστήμης (φυσική, βιολογία, αστρονομία, κλπ...).
Προσωπικά εκτιμώ ότι η λέξη "μεταφυσικό" δεν ισχύει στον πραγματικό κόσμο μας, ο οποίος είναι ένας μηχανικός κόσμος (μια προσομοίωση υπολογιστή) και άρα, τίποτα δεν είναι μεταφυσικό.
Έχουμε περάσει σε μια εποχή, όπου για όλα τα "μεταφυσικά" φαινόμενα -αν υποθέσουμε ότι κάποια από αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν πραγματικά- θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποια θεωρία, που να δικαιολογεί κατανοητά, την ύπαρξη όλων αυτών των φαινομένων, έστω και σε φιλοσοφικό επίπεδο αρχικά.
Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτήν την αναζήτηση, είναι ότι θα πρέπει η θεωρία αυτή στην συνέχεια, να μην έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές παρατηρήσεις, αλλά αντίθετα, θα πρέπει να συμβαδίζει με αυτές.
Σε τελική ανάλυση, πιστεύω ότι το "μεταφυσικό" γενικότερα, όπως τουλάχιστον το ξέραμε κάποτε, δεν υφίσταται πλέον. Όπως και οι θρησκείες, έτσι και το μεταφυσικό, δεν μπορεί να σταθεί ανεξάρτητα από την επιστήμη.
Σε τελική ανάλυση, πιστεύω ότι το "μεταφυσικό" γενικότερα, όπως τουλάχιστον το ξέραμε κάποτε, δεν υφίσταται πλέον. Όπως και οι θρησκείες, έτσι και το μεταφυσικό, δεν μπορεί να σταθεί ανεξάρτητα από την επιστήμη.
δεν εχω καταλαβει πως το εννοεις το μεταφυσικο.
αν για παραδειγμα αποδειξει η επιστημη οτι οι επιθανατιες εμπειριες ειναι πραγματικες και οχι αποτελεσμα χημικων ουσιων του εγκεφαλου,τοτε ο "κοσμος" που αποκαλυπτεται μεσα στο τουνελ ειναι φυσικος ή μεταφυσικος?
τελος παντων στον ορο "μεταφυσικη" συμπεριλαμβανουμε καποιες συγκεκριμενες κατηγοριες γεγονοτων-εμπειριων και οχι την κβαντομηχανικη και τη φυσικη γενικοτερα.τουλαχιστον ετσι χρησιμοποιουμε τον συγκεκριμενο ορο για να συνεννοουμαστε.
θυμιζω:
οι προβληματισμοι που ανηκουν στο παραξενο ειναι η υπαρξη του Θεου,η μεταθανατια ζωη,οι επιθανατιες εμπειριες,τα φαντασματα,οι εξωγηινοι,οι διαβολοι,οι προφητειες,οι εξωσωματικες εμπειριες,η τηλεκινηση,η τηλεπαθεια και τελως παντων ποσα αλλα τετοιου τυπου.
η μεταφυσικη λοιπον εχει να κανει με την εμπειρια του μεσου ανθρωπου και οχι με την εργαστηριακη παρατηρηση του ποζιτρονιου.σε καμια περιπτωση δεν μειωθηκαν τα παραξενα για τον μεσο ανθρωπο,αφου κανενα μεταφυσικο φαινομενο δεν καταριφθηκε η αποδειχτηκε απο την επιστημη.
το ευχαριστο ειναι οτι ολοενα και περισσοτεροι επιστημονες ασχολουνται με την επιλυση "μεταφυσικων γριφων".
Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτήν την αναζήτηση, είναι ότι θα πρέπει η θεωρία αυτή στην συνέχεια, να μην έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές παρατηρήσεις, αλλά αντίθετα, θα πρέπει να συμβαδίζει με αυτές.
αυτο που λες λεγεται δογμα και δεν ταιριαζει στην επιστημη.
γιατι θεωρεις οτι μια επιστημονικη παρατηρηση περιγραφει το συνολο?δεν πρεπει να ξεχναμε οτι οποιαδηποτε ανθρωπινη παρατηρηση,περιοριζεται απο τον τροπο που αντιλαμβανομαστε το περιβαλλον μας.κατω απο αυτη την οπτικη λοιπον,ισως ποτε να μη δουμε την αληθεια ολοκληρωτικα!
αν για παραδειγμα αποδειξει η επιστημη οτι οι επιθανατιες εμπειριες ειναι πραγματικες και οχι αποτελεσμα χημικων ουσιων του εγκεφαλου,τοτε ο "κοσμος" που αποκαλυπτεται μεσα στο τουνελ ειναι φυσικος ή μεταφυσικος?Τότε, η εμπειρία αυτή, θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Για να αποδείξει κάτι τέτοιο μια επιστημονική ομάδα, θα έχει ακολουθήσει βεβαίως την επιστημονική οδό, με όλα όσα συνεπάγεται αυτό.
Θα πρέπει να υπάρχει βεβαίως και μια λογική επιστημονική εξήγηση για τον λόγο που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο και βεβαίως θα αναζητά μια θεωρία που να δικαιολογεί τις επιθανάτιες πραγματικές εμπειρίες.
Άν για παράδειγμα κάποτε έχουμε την "θεωρία των πάντων", αυτή η θεωρία θα δικαιολογεί λογικά και κατανοητά τις επιθανάτιες εμπειρίες, αν βεβαίως αυτές, αποτελούν ένα πραγματικό φαινόμενο.
στον ορο "μεταφυσικη" συμπεριλαμβανουμε καποιες συγκεκριμενες κατηγοριες γεγονοτων-εμπειριων και οχι την κβαντομηχανικη και τη φυσικη γενικοτερα.τουλαχιστον ετσι χρησιμοποιουμε τον συγκεκριμενο ορο για να συνεννοουμαστε.
θυμιζω: οι προβληματισμοι που ανηκουν στο παραξενο ειναι η υπαρξη του Θεου, η μεταθανατια ζωη,οι επιθανατιες εμπειριες,τα φαντασματα,οι εξωγηινοι,οι διαβολοι,οι προφητειες,οι εξωσωματικες εμπειριες,η τηλεκινηση,η τηλεπαθεια και τελως παντων ποσα αλλα τετοιου τυπου.Ακριβώς.
Ο κβαντικός κόσμος είναι κάτι υπαρκτό.
Στην μεταφυσική ανήκει ο Θεός και ότι έχει να κάνει με ψυχές και πνεύματα, αφού δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός σε αυτόν τον κόσμο που να στηρίζει Θεούς, ψυχές και πνεύματα. Ούτε κάποια θεωρία που να τα προβλέπει.
Να υπενθυμίσω ότι για μένα, Θεός, ψυχές και πνεύματα δεν υπάρχουν σε έναν "μηχανικό κόσμο", σε μια "προσομοίωση υπολογιστή", όπως γνωρίζουμε ότι είναι ο δικός μας κόσμος.
Άν όμως για παράδειγμα, η λεγόμενη "μετεμψύχωση", αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός -και εννοώ μόνο την περίπτωση που οι άνθρωποι αναφέρουν εμπειρίες από προηγούμενες ζωές- τότε το φαινόμενο αυτό δεν έχει να κάνει με ψυχές και ο όρος "μετεμψύχωση", στην περίπτωση αυτή, είναι παραπλανητικός.
Πίσω από αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να υπάρχει μια λογικότατη επιστημονική εξήγηση για τον τρόπο και για τον λόγο που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο και θα αποτελεί ένα λογικό γεγονός σε μια θεωρία των πάντων.
Επίσης, αν τελικά ο κόσμος αυτός, αποδειχθεί ότι φέρει την σφραγίδα κάποιας νοημοσύνης, τότε αυτή η νοημοσύνη, δεν μπορεί να είναι κάποιο άγνωστο μεταφυσικό ον -κάποιος Θεός- αλλά κάποιο φυσικό ον.
Το μόνο φυσικό ον με νοημοσύνη, που γνωρίζουμε και είμαστε βέβαιοι για την ύπαρξή του, είναι η νοημοσύνη αυτού του κόσμου, όπως τουλάχιστον την ξέρουμε στην γη.
η μεταφυσικη λοιπον εχει να κανει με την εμπειρια του μεσου ανθρωπου και οχι με την εργαστηριακη παρατηρηση του ποζιτρονιου.σε καμια περιπτωση δεν μειωθηκαν τα παραξενα για τον μεσο ανθρωπο..Εμένα με ενδιαφέρει η εμπειρία της επιστήμης. Με ενδιαφέρει η εμπειρία η δική μου, των ανθρώπων που γνωρίζω και εκτιμώ, των ανθρώπων που σκέφτονται και όχι οι εμπειρίες αγνώστων και υπόπτων.
κανενα μεταφυσικο φαινομενο δεν καταριφθηκε η αποδειχτηκε απο την επιστημη.Φίλε no slave το είπες και μόνος σου: "κανένα μεταφυσικό φαινόμενο δεν αποδείχτηκε από την επιστήμη".
Νομίζω ότι αυτό από μόνο του τα λέει όλα.
Και η ύπαρξη των νεράιδων δεν έχει καταρριφθεί από την επιστήμη, κι αυτό γιατί, δεν είναι ούτε παρατηρήσιμες, ούτε με κάποιο τρόπο εντοπίσημες, Ούτε υπάρχουν έστω αξιόπιστες μαρτυρίες, ούτε κάποιος μηχανισμός υπάρχει σ΄αυτόν τον κόσμο που να στηρίζει τις νεράιδες, ούτε κάποια θεωρία τις προβλέπει και άρα δεν υπάρχουν.
το ευχαριστο ειναι οτι ολοενα και περισσοτεροι επιστημονες ασχολουνται με την επιλυση "μεταφυσικων γριφων"Αυτό είναι ευχάριστο. Εμας όμως μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα από αυτήν την ενασχόληση των επιστημόνων.
Επίσης, υποθέτω, ότι οι επιστήμονες ασχολούνται με γρίφους στους οποίους ψάχνουν μια επιστημονική και άρα λογική εξήγηση σ΄αυτούς, αφού μεταφυσικοί επιστήμονες δεν υπάρχουν.
αυτο που λες λεγεται δογμα και δεν ταιριαζει στην επιστημη.Εγώ έγραψα αυτό...
"Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτήν την αναζήτηση, είναι ότι θα πρέπει η θεωρία αυτή στην συνέχεια, να μην έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές παρατηρήσεις, αλλά αντίθετα, θα πρέπει να συμβαδίζει με αυτές"
Άς μην αρχίσουμε παιχνίδια με τις λέξεις. Το τι θεωρείς εσύ δόγμα, είναι προσωπική σου εκτίμηση κι εγώ, δεν έχω καμιά διάθεση να σου αλλάξω γνώμη.
γιατι θεωρεις οτι μια επιστημονικη παρατηρηση περιγραφει το συνολο?Δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς...
...δεν πρεπει να ξεχναμε οτι οποιαδηποτε ανθρωπινη παρατηρηση,περιοριζεται απο τον τροπο που αντιλαμβανομαστε το περιβαλλον μας.κατω απο αυτη την οπτικη λοιπον,ισως ποτε να μη δουμε την αληθεια ολοκληρωτικα!Είναι κι αυτή μια εκτίμηση. Τότε όμως δεν υπάρχει κανένας σπουδαίος λόγος να χάνουμε την ώρα μας εδώ μέσα.
Επίσης, αν τελικά ο κόσμος αυτός, αποδειχθεί ότι φέρει την σφραγίδα κάποιας νοημοσύνης, τότε αυτή η νοημοσύνη, δεν μπορεί να είναι κάποιο άγνωστο μεταφυσικό ον -κάποιος Θεός- αλλά κάποιο φυσικό ον.
Το μόνο φυσικό ον με νοημοσύνη, που γνωρίζουμε και είμαστε βέβαιοι για την ύπαρξή του, είναι η νοημοσύνη αυτού του κόσμου, όπως τουλάχιστον την ξέρουμε στην γη.
Συνοδινέ (Κεφαλονίτης; )
Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπες....
Αυτό που θα ήθελα να "θέσω προς συζήτηση"... είναι το ότι δεν είναι ανάγκη να
υπάρχει μία νοημοσύνη με την έννοια (της νοημοσύνης) που τείνουμε να ορίζουμε
στην καθημερινή μας ζωή.
Εννοώ πως, οι κατανομές (π.χ.) μπορεί να είναι ένα είδος νοημοσύνης...
Έτσι, ενδέχεται να υπάρχει μία συμπαντική νοημοσύνη, η οποία ορίζει το πλαίσιο
μέσα στο οποίο "κινούνται-υπάρχουν" τα πάντα.. ακόμα και το αντίθετό της.
Αυτή η νοημοσύνη όμως... δεν είναι ο γεράκος στο θρόνο... αλλά (π.χ.) η
σχέση αιτίας και αποτελέσματος... ή η ύπαρξη των αντιθέτων, η συσχέτιση
των πάντων, η διατήρηση της ενέργειας (κατά άλλους αθανασία της ψυχής)
κ.α.
Έτσι, δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιο φυσικό ον, όπως το ορίζουμε σήμερα,
αλλά ένα σύνολο από κανόνες και εξαιρέσεις...
Κάτι το οποίο, ίσως να το είχαν καταλάβει, μέσα από αναλογίες, και το εξέφρασαν
ως "θεό", "δαίμονα" κ.α.
Καλησπέρα
Να υπενθυμίσω ότι για μένα, Θεός, ψυχές και πνεύματα δεν υπάρχουν σε έναν "μηχανικό κόσμο", σε μια "προσομοίωση υπολογιστή", όπως γνωρίζουμε ότι είναι ο δικός μας κόσμος.
Πώς το γνωρίζουμε αυτό;
Ούτε υπάρχουν έστω αξιόπιστες μαρτυρίες, ούτε κάποιος μηχανισμός υπάρχει σ΄αυτόν τον κόσμο που να στηρίζει τις νεράιδες, ούτε κάποια θεωρία τις προβλέπει και άρα δεν υπάρχουν.
Όσο δηλαδή δεν υπάρχουν τα παραπάνω, οι νεράιδες είναι μη πραγματικές αλλά αν ανακαλυφθεί μία μέρα μία επιστημονική θεωρία τότε ξαφνικά οι νεράιδες αποκτούν υπόσταση;
Και τι εννοείς αξιόπιστες μαρτυρίες;
Πώς το γνωρίζουμε αυτό;Το ότι ο κόσμος είναι μηχανικός, το ξέρουμε από πάντα. Είναι κάτι που μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας παρατηρώντας τον κόσμο γύρω του.
Το σύμπαν στηρίζεται σε μηχανισμούς, οι οποίοι καταναλώνουν καύσιμα. Το ανθρώπινο κορμί στηρίζεται κι αυτό σε μηχανισμούς, σε όλες του τις δραστηριότητες. Καταναλώνει κι αυτό καύσιμα.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τα χαρακτηριστικά ενός εξελιγμένου υπολογιστή, καθώς καταγράφει συνεχώς πληροφορίες. Διαθέτει σκληρό δίσκο (ένστικτο), μνήμη, η οποία καταγράφει το σύνολο των πληροφοριών και νόηση (σκέψη), η οποία είναι το σύνολο των υπολογισμών. Η σκέψη δε, παράγει την συνείδηση, που δεν διαθέτουν ακόμη οι υπολογιστές που έχουμε στα σπίτια μας.
Το ότι ο αρχαίος άνθρωπος, μέσα σ΄αυτήν την μηχανή (σώμα), πρόσθεσε και την ψυχή, δεν αλλάζει την πραγματικότητα.
Από την στιγμή που το μηχανικό, ψηφιακό (κβαντικό) σύμπαν, παράγει νοήμονες εγκεφάλους (υπολογιστές), με βάση πάντα την μηχανική, την μνήμη και την πληροφορία, σημαίνει ότι και το ίδιο το σύμπαν, έχει άμεση σχέση με αυτόν τον εξελιγμένο υπολογιστή, αλλιώς θα ήταν και αδύνατο να παράγει άλλους υπολογιστές (εγκεφάλους).
Οι μηχανές, που έχει κατασκευάσει ο ίδιος ο άνθρωπος, αποτελούν έναν συνδυασμό μηχανισμών, που αντέγραψε σταδιακά από το περιβάλλον του.
Και πως αλλιώς θα γινόταν..; Το σύμπαν, είναι ο μόνος χώρος από τον οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες.
Ο υπολογιστής που κατασκευάζει η ανθρωπότητα άλλωστε, αν και σε νηπιακή ηλικία ακόμη, αποτελεί αντιγραφή μηχανισμών από τον κόσμο του. Οι ομοιότητες όμως, προσωπικά εκτιμώ, ότι είναι και σήμερα ακόμη, καταπληκτικές.
Όσο δηλαδή δεν υπάρχουν τα παραπάνω, οι νεράιδες είναι μη πραγματικές αλλά αν ανακαλυφθεί μία μέρα μία επιστημονική θεωρία τότε ξαφνικά οι νεράιδες αποκτούν υπόσταση;Τότε, η ύπαρξη των νεράιδων θα είναι πιθανή. Θα μένει πλέον να εντοπιστούν και να επαληθεύσουν την θεωρία.
Βεβαίως, εγώ κι εσύ ξέρουμε, ότι ποτέ και καμιά θεωρία στον κόσμο, δεν πρόκειται να προβλέψει ή να υποστηρίξει, την ύπαρξη των νεράιδων.
Και τι εννοείς αξιόπιστες μαρτυρίες; Εννοώ, αξιόπιστες μαρτυρίες από οστά και απολιθώματα νεράιδων.
Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή, που γνωρίζουμε σήμερα, πως η ύπαρξη των δεινόσαυρων (που σόκαρε τον κόσμο κάποτε) είναι ένα γεγονός.
Ενώχ: Έτσι, ενδέχεται να υπάρχει μία συμπαντική νοημοσύνη, η οποία ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο "κινούνται-υπάρχουν" τα πάντα.. ακόμα και το αντίθετό της.Δεν έχω λόγους να διαφωνήσω Ενώχ, αν και προσωπικά, η νοημοσύνη όπως την ορίζουμε στην καθημερινή μας ζωή, μου ακούγεται πιο ενδιαφέρουσα και πιο συναρπαστική ως πραγματικότητα.
Θλιμμένος Μπούφος
02-09-10, 13:16
Το ότι ο κόσμος είναι μηχανικός, το ξέρουμε από πάντα...
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τα χαρακτηριστικά ενός εξελιγμένου υπολογιστή, καθώς καταγράφει συνεχώς πληροφορίες...
Από την στιγμή που το μηχανικό, ψηφιακό (κβαντικό) σύμπαν, παράγει νοήμονες εγκεφάλους (υπολογιστές), με βάση πάντα την μηχανική, την μνήμη και την πληροφορία, σημαίνει ότι και το ίδιο το σύμπαν, έχει άμεση σχέση με αυτόν τον εξελιγμένο υπολογιστή, αλλιώς θα ήταν και αδύνατο να παράγει άλλους υπολογιστές (εγκεφάλους).
Οι μηχανές, που έχει κατασκευάσει ο ίδιος ο άνθρωπος, αποτελούν έναν συνδυασμό μηχανισμών, που αντέγραψε σταδιακά από το περιβάλλον του.
Και πως αλλιώς θα γινόταν..; Το σύμπαν, είναι ο μόνος χώρος από τον οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες.
Ο υπολογιστής που κατασκευάζει η ανθρωπότητα άλλωστε, αν και σε νηπιακή ηλικία ακόμη, αποτελεί αντιγραφή μηχανισμών από τον κόσμο του. Οι ομοιότητες όμως, προσωπικά εκτιμώ, ότι είναι και σήμερα ακόμη, καταπληκτικές.
Φίλε Συνοδινέ, διαπιστώνω έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό για τους υπολογιστές, ή κάνω λάθος;
Ξέρεις ποιά είναι η μοναδική εργασία που μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής (και αυτήν όχι μόνος του..);
Μπούφος: Φίλε Συνοδινέ, διαπιστώνω έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό για τους υπολογιστές, ή κάνω λάθος; Εγώ πάλι, διαπιστώνω ότι κάποιο πονηρό παιχνιδάκι έχεις στήσει μαζί μου -με την γνωστή "μπλόφα" των ειρωνικών και ανόητων ερωτήσεων- και είμαι σίγουρος ότι δεν κάνω λάθος.
Πάμε στην δεύτερη ερώτηση...
Μπούφος: Ξέρεις ποιά είναι η μοναδική εργασία που μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής (και αυτήν όχι μόνος του..); Όχι δεν την ξέρω, αλλά είμαι σίγουρος ότι την ξέρεις εσύ, γι αυτό κι αυτό το χαζοχαρούμενο ύφος σου.
Θα μας την πεις την ανακάλυψή σου ή θα την κρατήσεις μυστικό..;
Κάπου θα έχεις διαβάσει ότι οι υπολογιστές τα έχουν φάει τα ψωμιά τους. Ότι δεν έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν άλλο και ότι είναι πολύ ανόητοι τελικά. Μετά από πενήντα χρόνια δεν θα τους θυμάται κανένας.
Φαντάζομαι, ότι τώρα που έμαθες την μοναδική εργασία που κάνει ο υπολογιστής, μπορείς και να μας προγραμματίσεις έναν υπολογιστή με το λογισμικό του..! Θα πρέπει να είναι ότι πιο απλό έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος.
Όμως εγώ, το υποπτευόμουν πάντα φίλε Μπούφε, ότι και τα πιο περίπλοκα φαινόμενα του κόσμου, στην θεμελιώδη τους αρχή, είναι τελικά πολύ απλά και πολύ κατανοητά για τον καθένα.
Και δεν θα σοκαριστώ, αν ολόκληρος ο μηχανισμός, που στηρίζει την ύπαρξη του σύμπαντος και της νοημοσύνης, έχει ως θεμελιώδη του αρχή, το συμβατικό σύστημα 1 και 0. Δηλαδή "τρέχει ρεύμα" και "δεν τρέχει ρεύμα".
Θλιμμένος Μπούφος
03-09-10, 08:46
Εντάξει φίλε Συνοδινέ.
Εφόσον σε ενόχλησε η παρέμβασή μου, δεν έχω παρά να ζητήσω ταπεινά συγνώμμη,
και ακόμα ταπεινότερα να αποχωρήσω..
Όσο δηλαδή δεν υπάρχουν τα παραπάνω, οι νεράιδες είναι μη πραγματικές αλλά αν ανακαλυφθεί μία μέρα μία επιστημονική θεωρία τότε ξαφνικά οι νεράιδες αποκτούν υπόσταση;
Τότε, η ύπαρξη των νεράιδων θα είναι πιθανή. Θα μένει πλέον να εντοπιστούν και να επαληθεύσουν την θεωρία.
Πριν τον 20ο αιώνα δεν υπήρχε καμία θεωρία που να προβλέπει το γλουτόνιο. Αυτό δεν σημαίνει οτι το γλουτόνιο δεν υπήρχε και πιο πριν.
Αυτό που θέλω να πω είναι οτι το αν υπάρχουν γλουτόνια ή νεράιδες δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή όχι αντίστοιχης θεωρίας.
Βεβαίως, εγώ κι εσύ ξέρουμε, ότι ποτέ και καμιά θεωρία στον κόσμο, δεν πρόκειται να προβλέψει ή να υποστηρίξει, την ύπαρξη των νεράιδων.
Έχεις δίκιο, καμία θεωρία δεν πρόκειται να προβλέψει την ύπαρξη νεράιδων. Το θέμα είναι υπάρχουν;
Πριν τον 20ο αιώνα δεν υπήρχε καμία θεωρία που να προβλέπει το γλουτόνιο. Αυτό δεν σημαίνει οτι το γλουτόνιο δεν υπήρχε και πιο πριν.
Αυτό που θέλω να πω είναι οτι το αν υπάρχουν γλουτόνια ή νεράιδες δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή όχι αντίστοιχης θεωρίας.
Έχεις δίκιο, καμία θεωρία δεν πρόκειται να προβλέψει την ύπαρξη νεράιδων. Το θέμα είναι υπάρχουν;
Το θέμα είναι ότι το "γλουτόνιο", μιας και το πιάσαμε....
όταν ανακαλύφθηκε, αλλά και πριν από αυτό, ήταν μέσα σε ένα πλαίσιο
υπαρκτό... ανήκε στον (π.χ.) πίνακα τον στοιχείων.... σε συγκεκριμένη
θέση...
Το πλαίσιο που διατύνονται ότι ανήκουν οι νεράιδες, όσοι το κάνουν....
είναι όχι απλά σαθρό... αλλά έχει πέσει καιρό και εκείνοι απλά το αρνούνται
Έτσι... δεν είναι συγκρίσμα η ανακάλυψη του "γλουτόνιου" και η
αναζήτηση ότι υπάρχουν νεράιδες.....
Δεν αποκλείω, τουλάχιστον εγώ, ότι υπάρχει μία "ανώτερη" και πιο
ολοκληρωμένη νοημοσύνη στην οποία υπάκουμε όλοι... ακόμα και όταν νομίζουμε
πως δεν το κάνουμε.....
το θέμα είναι πως την ορίζεις αυτή....
ως μία άλλη τάξη πραγμάτων... καθ' εικόνα και καθ' ομοίωση των ανθρώπων..;
Με τα ανθρωπόμορφα πλασματάκια... που έχουν και αυτά γνωρίσματα των
ανθρώπων...;
Με διμοιρίες, λόχους, τάγματα, συντάγματα και ό,τι άλλο... από αιώνιους
εχθρούς...;
Κάτι τέτοιο δεν κάνανε πριν από τον καιρό του Νωε;
Το θέμα είναι ότι το "γλουτόνιο", μιας και το πιάσαμε....
όταν ανακαλύφθηκε, αλλά και πριν από αυτό, ήταν μέσα σε ένα πλαίσιο
υπαρκτό... ανήκε στον (π.χ.) πίνακα τον στοιχείων.... σε συγκεκριμένη
θέση...
Η Κβαντική Φυσική είναι τομέας που αναπτύχθηκε τον 20 αιώνα. Πριν από αυτό, δεν υπήρχε κανένας πίνακας και κανένα πλαίσιο. Γλουτόνια όμως υπήρχαν.
Το πλαίσιο που διατύνονται ότι ανήκουν οι νεράιδες, όσοι το κάνουν....
είναι όχι απλά σαθρό... αλλά έχει πέσει καιρό και εκείνοι απλά το αρνούνται
Υπάρχουν πολλές θεωρίες που χλευάστηκαν όταν εκφράστηκαν και απορρίφθηκαν με βάση τα επιστημονικά κριτήρια της εποχής τους πχ η εξέλιξη των ειδών του Δαρβίνου.
Αλλά συμφωνώ οτι πολλές θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν το μεταφυσικό είναι αστείες και σαθρές.
Δεν αποκλείω, τουλάχιστον εγώ, ότι υπάρχει μία "ανώτερη" και πιο
ολοκληρωμένη νοημοσύνη στην οποία υπάκουμε όλοι... ακόμα και όταν νομίζουμε
πως δεν το κάνουμε.....
το θέμα είναι πως την ορίζεις αυτή....
Αν υπάρχει αυτή η "ανώτερη" νοημοσύνη, μπορείς να την ορίσεις; Μπορείς να την βάλεις στα μέτρα και σταθμά της ανθρώπινης νοημοσύνης;
Και κάτι δευτερεύον: Γιατί θέλεις να την ορίσεις; :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.