Επιστροφή στο Forum : Νεκροκεφαλή
Καλησπέρα
Είμαι καινούρια σαν μέλος στο foroum αν και σας διαβάζω πολύ καιρό. Αποφάσισα να γράψω τώρα γιατί έχω παρατηρήσει κάτι (και είμαι σίγουρη όλοι σας το έχετε επίσης παρατηρήσει) τον τελευταίο χρόνο περίπου.
Μια περίεργη μόδα έχει κατακλύσει όλη την αγορά. Αυτή της νεκροκεφαλής.
Στην αρχή, τον πρώτο καιρό το παρατηρούσα έντονα σε ντύσιμο ροκ πιο πολύ και streetfashion και το θεώρησα φυσιολογικό, για την ακρίβεια σκέφτηκα ότι ... ξανάρθε στη μόδα αυτού του στυλ αφού πάντα είχε ένα συμβολισμό μαζί με άλλα σε κάποιες ηλικίες και το έχω φορέσει και εγώ παλιότερα.
Σιγά σιγά όμως άρχισα να βλέπω πως υπήρχε σε κάθε είδους μαγαζί που έμπαινα σε τουλάχιστον ένα προϊόν τους και μήνα με το μήνα παρατήρησα ότι σε κάθε τι που φοριέται (ρούχο, αξεσουάρ, κόσμημα) υπήρχε οπωσδήποτε και ένα σχέδιο με νεκροκεφαλή. Π.χ. έψαχνα φουλάρι και υπήρχαν και σε 2-3 αποχρώσεις και με νεκροκεφαλή, κοίταζα δαχτυλίδι είχε και ένα σχέδιο νεκροκεφαλή, κλειδοθήκες, πουκάμισα, γάντια, μπλούζες. Παντού!
Η πλάκα είναι ότι το φοράει κάθε είδος γυναίκας ανεξαιρέτως!! Με κάθε είδος ντυσίματος! Φοράει π.χ. καρφίτσα με λουλούδια σε μαντήλι με νεκροκεφαλές!!!
Βασικά κάπως έτσι άρχισα να παρατηρώ πιο έντονα το "φαινόμενο" αν μπορεί να το πει κανείς έτσι.
Ξέρω ότι συνήθως οι γυναίκες παρατηρούν τι σχεδιάκι έχουν τα γάντια που θα πάρουν, το φουλάρι, το πουκάμισο τι στάμπα έχει, το μακώ. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει προσέξει καμμία μα καμμία ότι δείχνει μια νεκροκεφαλή!!! Δεν μπορεί να τις αντιπροσωπεύει όλες, ας πούμε και τη μητέρα μου (που το βρίσκει εξωφρενικό για στόλισμα σε ρούχο!) ως τις μαθήτριες του λυκείου.
Σκέφτομαι λοιπόν τι περίεργη μόδα είναι αυτή που έχει με κάποιο τρόπο (πως??) επιβληθεί και .... "τι θέλει να μας πει ο ποιητής" ;; (αυτός/οι που την επέβαλαν)
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλη Ίρις δύναμαι να σου καταθέσω φωτό με διάφορα αξεσουάρ με
νεκροκεφαλή που έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται εδώ και 30 χρόνια
περίπου.....
Και μάλιστα απο τους iron maiden αλλά και δεκάδες άλλους οίκους μόδας
με τέτοια σχετικά θέματα.......
Που το παράξενο λοιπόν?????
Ευχαριστώ.
Το παράξενο είναι ότι τα αξεσουάρ αυτά όπως αναφέρεις εμφανίστηκαν την εποχή των Iron Maiden και έμειναν όμως εκεί ή περίπου εκεί γύρω σε εποχή και στυλ ανθρώπων που θα μπορούσαν να το φοράνε.
Επίσης σα γυναίκα μπορώ (σχεδόν γιατί δεν είμαι και επαγγελματίας της μόδας) να σε διαβεβαιώσω ότι μεγάλοι οίκοι μόδας ποτέ δε λανσάρανε αυτό το μοτίβο στα υφάσματα, στο μοναστηράκι μόνο τα έβρισκες.
Τώρα το κάνουν πολλές μάρκες αν όχι οίκοι.
Αυτό που εγώ λέω είναι ότι από τότε και ως τώρα δεν είδα ποτέ τη θεία μου και τις φίλες της να φοράνε νεκροκεφαλή.
Δεν την έβλεπα στις γραβάτες των κυρίων, δεν την έβλεπα στα γάντια της απουσιολόγου της τάξης (αν καταλαβαίνεις ποιό είδος συμμαθητών μας εννοώ)
Τώρα ξαφνικά πως φαίνεται σε όλους αυτούς φυσιολογικό στόλισμα των υπέροχων ρούχων τους ... μια νεκροκεφαλή;;
Εγώ πάντως όπως τους βλέπω μέσα στο τρένο π.χ. και παρατηρώ αυτό το μοτίβο συχνά γύρω μου στο μάτι η εικόνα μου φαίνεται πολύ γκραν γκινιόλ.....
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλη Ίρις επειδή δεν τα φόραγε η θεία σου ,η απουσιολόγος ή δεν τα είδες
σε γραβάτες σημαίνει πως δεν υπήρχε ??????
Είναι μόδα για κάποιους που τούς αρέσουν...
Δεν είναι πολλοί αυτοί και δεν ενδιαφέρει τους μεγάλους οίκους μόδας....
Μόδα ήταν και μάλλον είναι για κάποιους...
Δεν θα βγάλεις και παράξενο κάτι που σε κάποιους άλλους αρέσει....
Ευχαριστώ.
Πρώτος ο σχεδιαστής alexander Mc Queen την δεκαετία του 1990 σχεδίασε το μοτίβο των νεκροκεφαλών σε καουτσούκ για βραχιόλια. Μετά το θάνατό του όμως το 2010 η γενίκευση του μοτίβου σε πολύ μεγάλο αριθμό αξεσουάρ μόδας είναι γεγονός, με άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει. Έτσι απλά για την ιστορία έψαξα λίγο. Οπότε μην ψάχνεις τίποτε περίεργο και μεταφυσικό σε αυτο....
Πρώτος ο σχεδιαστής alexander Mc Queen την δεκαετία του 1990 σχεδίασε το μοτίβο των νεκροκεφαλών σε καουτσούκ για βραχιόλια. Μετά το θάνατό του όμως το 2010 η γενίκευση του μοτίβου σε πολύ μεγάλο αριθμό αξεσουάρ μόδας είναι γεγονός, με άγνωστο το πόσο θα διαρκέσει. Έτσι απλά για την ιστορία έψαξα λίγο. Οπότε μην ψάχνεις τίποτε περίεργο και μεταφυσικό σε αυτο....
Ακριβώς.. Απλά ο άνθρωπος έχει τη μανία να σνομπάρει τη μόδα μέχρι να δει να τη φοράνε όλοι! Τα καουτσούκ βραχιόλια για παράδειγμα, που είναι τόσο της μόδας φέτος, πέρσι οι μισές απ' όσες τα φοράνε τα σνόμπαραν.. Τις γαλότσες πέρσι τις κορόιδευαν, φέτος παντού βλέπεις γαλότσες(η μισή βιτρίνα του Τσακίρη είναι γαλότσες-και πολύ ωραίες μάλιστα!).. Απλώς έπρεπε να φορέσει τη νεκροκεφαλή κάθε πικραμένος για να αρχίσουν να τη φοράνε και οι μαμάδες και οι θειάδες! Όσον αφορά την απουσιόλογο της τάξης σου, δεν την ξέρω, αλλά μην κρίνεις απ' τους βαθμούς της κατά πόσο της αρέσει η μόδα ή όχι.. Αν θες να ξέρεις μάλιστα, στις φοιτητουπόλεις οι πιο καλοντυμένες είναι οι νομικάριες που τουλάχιστον οι μισές ήταν απουσιολόγοι..
Επίσης η νεκροκεφαλή ήταν περισσότερο της μόδας πέρσι(που την έβλεπες παντού), φέτος είναι τρέντι οι μικρές νεκροκεφαλές, σε δαχτυλίδια κυρίως..
Δεν κατάλαβα που είναι το παράδοξο της...εχμ, συγκεκριμένης "μόδας-νεκροκεφαλής".
Με συγχωρείτε δηλαδή, το μοτίβο (?) της Νεκροκεφαλής παρατηρείται από την Αυγή της Ανθρώπινης ιστορίας.
Από τα πέτρινα σκαλισμένα/ανάγλυφα στα ιερά των Μάγια της Κεντρικής Αμερικής, όπως και των Αζτέκων της Νότιας...
Από τις καρφωμένες σε στύλους νεκροκεφαλές των πρωτόγονων φυλών της υποσαχάριας Αφρικής...
Από τα συρρικνώμενα "κεφάλια" της πανάρχαιας φυλής του Βόρνεο...
κ.τλ. κ.τ.λ.
...έως το Μεσαίωνα, που το (υπό διάλυση τα κατοπινά χρόνια) παντοδύναμο Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών υιοθέτησαν το σύμβολο του Jolly Roger (νεκροκεφαλή με χιαστί κόκκαλα -ρίξτε μια ματιά σε παλιούς δίσκους των Running Wild :D ), μοτίβο που υιοθέτησαν τα κατοπινά μυητικά τάγματα Τεκτόνων, Ροδοσταυρων,κ.ο.κ....
Α!! Τι μου θυμίσατε επίσης ρε: ο δικός μας "εθνικός ήρωας" του '21 Αλέξανδρος Υψηλάντης σε ελαιογραφία-προφίλ εικονίζεται με το επίσημο στρατιωτικό (μαύρο) ενδυμά του και στην αριστερή τσέπη του,καρφιτσωμένος ένας....ασημένιος (?) Jolly Roger !:p χωρίς πλάκα- όσοι θέλουν ας ανατρέξουν σε οποιοδήποτε βιβλίο Ιστορίας με φωτογραφίες αγωνιστών του 1821.
Μην το κουράζω άλλο το θέμα, γενικά δεν πρόκειται για κάτι περίεργο. Απλώς...είναι έναν σύμβολο εύκολο στο σχεδιασμό, ευκολομνημόνευτο, δημοφιλές (από μεταλάδες έως...μέλη ταγμάτων- για ποικίλους λόγους), πιασάρικο, "προκλητικό" και πάει λέγοντας...
Αρχικά, νομίζω ότι η φίλη Ίρις πρέπει να ξεδιπλώσει λίγο περισσότερο τη σκέψη της και να μας πει τι ακριβώς υποπτεύεται ότι συμβαίνει; Ποιοι και γιατί προωθούν τη νεκροκεφαλή (πιθανώς και άλλα σύμβολα) μέσω της μόδας; Μήπως, άραγε, προσπαθούν να μας εθίσουν σε κάτι ή να μας κάνουν φορείς συμβόλων που κάτι εκφράζουν; Από ποιες ομάδες χρησιμοποιείται η νεκροκεφαλή ως σύμβολο και τι αντιπροσωπεύει; (Θα το ψάξω μόλις βρω χρόνο).
Προσωπικά, αν και έχω κάποια αξεσουάρ και μπλούζες, νομίζω ότι δεν είναι το πλέον καλόγουστο σχέδιο, αλλά από την άλλη η συνεχής υπενθύμιση της ...ματαιότητας του κόσμου τούτου, ίσως λειτουργεί αφυπνιστικά για πολλούς...
Trithemius
02-07-12, 23:48
Θεωρώ πως στον κόσμο της μόδας πουλά αυτό που σε απωθεί. Ελπίζω να με καταλαβαίνετε...
Όσο για τη χρήση της νεκροκεφαλής στον εσωτερικό συμβολισμό, θεωρώ πως ο πιο γνωστός αποσυμβολισμός είναι η οπτική απόδοση του "memento mori". Δείτε λίγο τους πίνακες με κεντρικό θέμα τη Μαρία Μαγδαληνή και θα καταλάβετε τι εννοώ (ψάξτε για σχετικούς πίνακες των Georges de la Tour, Guido Reni, Vecello, Brusasorzi, Champaigne κλπ.)
|Κατερίνα|
30-09-12, 17:55
Χωρίς να θέλω να υπερβάλλω, πιστεύω ότι η κατάσταση με τις νεκροκεφαλές είναι, τουλάχιστον ολίγον τι, ανησυχητική. Και πιστεύω ότι συμμερίζομαι και την Ίριδα εως ένα σημείο.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν αρχίσει να θεωρούν ότι το να είσαι με κάποιο τρόπο "κακός" (πχ "κακά αγόρια"), είναι "κουλ" και "ενάντια στο σύστημα." Γι' αυτό και υιοθετούν μια μάγκικη συμπεριφορά. Κυρίως στην νεολαία, η μάγκικη συμπεριφορά εκδηλώνεται με ρούχα, τα οποία συχνά κοσμούνται με νεκροκεφαλές. Γενικότερα, όσοι θέλουν να φαντάζονται τον εαυτό τους μοχθηρό (πράγματα που συχνά αρέσουν στους νέους, δυστυχώς) θέλουν τις νεκροκεφαλές.
Εκτός αυτού, υπάρχουν άνθρωποι, ας πούμε, με κατάθλιψη. Αυτοί, λόγω της φοβερής θλίψης τους, συχνά υποσυνείδητα αλλά και συνειδητά αναζητούν πράγματα μαύρα (στην κυριολεξία), πράγματα που σχετίζονται με το θάνατο. Έτσι λοιπόν, ένα παιδί, λόγου χάρη, που η ζωή του δεν πάει τόσο καλά, μπορεί να ντυθεί emo ή gothic, και ως επέκταση να στολιστεί και με νεκροκεφαλές.
Αν υποθέσουμε ότι ισχύουν τα παραπάνω, τότε η συχνή εμφάνιση των νεκροκεφαλών στα ρούχα και τα κοσμήματα υποδηλώνει την ύπαρξη απογοήτευσης στον κόσμο, καθώς και την αγάπη για τον θάνατο και την κακία, γεγονός το οποίο δεν τόσο ευχάριστο.
Αν κάτι από αυτά που λέω δεν στέκει, παρακαλώ διορθώστε με. Μπορεί, όπως είπα και πιο πάνω, να υπερβάλλω.
Εκτός αυτού, υπάρχουν άνθρωποι, ας πούμε, με κατάθλιψη. Αυτοί, λόγω της φοβερής θλίψης τους, συχνά υποσυνείδητα αλλά και συνειδητά αναζητούν πράγματα μαύρα (στην κυριολεξία), πράγματα που σχετίζονται με το θάνατο. Έτσι λοιπόν, ένα παιδί, λόγου χάρη, που η ζωή του δεν πάει τόσο καλά, μπορεί να ντυθεί emo ή gothic, και ως επέκταση να στολιστεί και με νεκροκεφαλές.
Αν υποθέσουμε ότι ισχύουν τα παραπάνω, τότε η συχνή εμφάνιση των νεκροκεφαλών στα ρούχα και τα κοσμήματα υποδηλώνει την ύπαρξη απογοήτευσης στον κόσμο, καθώς και την αγάπη για τον θάνατο και την κακία, γεγονός το οποίο δεν τόσο ευχάριστο.
Αν κάτι από αυτά που λέω δεν στέκει, παρακαλώ διορθώστε με. Μπορεί, όπως είπα και πιο πάνω, να υπερβάλλω.
Τόσο το κίνημα του punk, neo-goth, glam rock, metal κοκ. μέσω ενδυματολογικών "κωδικων", υιοθέτησαν αμφότεροι το εν λόγω σύμβολο. Χιλιάδες νέοι και νέες από το 1960 ώς τα σήμερα, κάποια στιγμή στη ζωή τους, το/τα...φόρεσαν πάνω τους. Αλλά, ξέρετε, κάποτε...μεγαλώνουμε. Και τα ξεφορτωνόμαστε. Τι ωραία που'τανε. Κάναμε την (ενδυματολογική) επαναστασή μας και αυτό ήτανε! Ούτε αυτοκτόνησαν, ούτε κατέστρεψαν τις ζωές τους. Ποιά...ανησυχία, λοιπόν; Τώρα μεγαλώσαμε, βρήκαμε δουλειές (όσοι τέσπα βρήκαν...:D)σε "σοβαρές" εταιρείες (που απαιτούν κουστούμι-γραβάτα για άντρες και κομψό ταγεράκι για τις γυναίκες) και δεν γίνεται να φοράμε patches, pins ή αγκράφες με νεκροκεφαλές πλέον ε;
Επιμένουμε: μόδα είναι- περνάει το ενδιαφέρον μας...
Ελευθέριος Παλιγγίνης
09-03-13, 10:52
Με την Νεκροκεφαλή (αλλά και τον ολόκληρο Σκελετό), συμβολίζεται το ανώτερο Πνεύμα -απο τον συνειρμό "Νεκρός, Ψυχή, Ανώτερο Πνεύμα"-, και το Γοργόνειο και ο Περσέας ("αυτός που έκανε το πέρας") και ουσιαστικά εννοείται το Σύμβολο των Πειρατών (που πρωταρχικά είναι Εσωτεριστικό, συνδυάζει το Γοργόνειο με το Κηρύκειο τις πλέξεις των Φιδιών του οποίου υποδηλώνουν τα Οστά σε Χ), αλλά μαζί συμβολίζεται και το οτι όταν κάποιος φωτίζεται είναι σαν "να έχει ξαναγεννηθεί" και "να έχει πεθάνει" ο προηγούμενος, δηλ. ο ίδιος στην έως τότε ζωή του, και οτι πια ενσαρκώνει άλλο πιο εξελιγμένο Πνεύμα που έχει ξαναζήσει. Φυσικά αυτά έτσι ξεκίνησαν, όλοι όσοι τα χρησιμοποιούν δεν "έχουν" τους Συμβολισμούς.
Old Guard Grenadier
21-03-13, 06:50
Οι πρώτοι που λάνσαραν την μόδα με τις νεκροκεφαλές στα ρούχα ήταν τα SS! :) χαχαχα lol(είναι όμως αλήθεια)
Φίλοι μου καλησπέρα σας.
Φίλε Old Guard Grenadier η αλήθεια δεν είναι αυτή που αναφέρεις...
Απλά καταθέτω την εικόνα του Υψηλάντη....
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Alexander2.jpg
Ευχαριστώ.
Old Guard Grenadier
21-03-13, 22:07
ΟΚ σίγουρα ο Ιερός Λόχος του 1821 έφερε την νεκροκεφαλή σαν σύμβολό του όμως και το πεζικο του Μπράουνσβαϊχ είχε την νεκροκεφαλή στα καπέλα του κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Ο Ιερός Λόχος πάντα εικονίζεται με την στολή των Μπραουνσβαϊχ. Άρα ίσως ο Ιερός Λόχος να μην χρησιμοποίησε ποτέ στην πραγματικότητα την νεκροκεφαλή ή αυτή εμφανίζονταν στις στολές ελάχιστων, προφανώς αυτών που ζούσαν στην Γερμανία(ο Ιερός Λόχος ήταν σώμα εθελοντών, κυρίως φοιτητές και φιλέλληνες, τακτικό μεν μικρής μαχητικής απόδοσης δε αφού οι άνδρες του δεν διέθεταν πείρα και εκπαίδευση). Αν κάποια στρατιωτική μονάδα ή οργάνωση χρησιμοποίησε την νεκροκεφαλή πριν τους Μπράουνσβαϊχ δεν το γνωρίζω...
Φίλοι μου καλημέρα σας....
Φίλε Old Guard Grenadier εσύ ανέφερες πως πρώτοι που χρησιμοποίησαν
το σύμβολο της νεκροκεφαλής ήταν οι Ναζί που είναι λάθος αυτό και θα το
βρούμε εάν ψάξουμε και ως σύμβολο θανάτου γενικά είναι ένα αρχαίο
σύμβολο...
Ίσως να θυμάσαι και το σύμβολο των πειρατών..
http://4.bp.blogspot.com/_xXKB40jPBIQ/SS_4S-_jw8I/AAAAAAAAC2M/99kWWTu2TMQ/s400/PEIRATES.JPG
Ευχαριστώ.
Old Guard Grenadier
22-03-13, 02:24
Όντως έχεις δίκιο η νεκροκεφαλή είναι πανάρχαιο σύμβολο του θανάτου. Και ναι ασφαλώς δεν ήταν οι Ναζί οι πρώτοι που την χρησιμοποίησαν:o
Φίλοι μου και πάλι εδώ...
Φίλε μου Old Guard Grenadier η αναφορά μου έγινε απλά για να καταστήσω
σαφές πως το σύμβολο για το οποίο αναφερόμαστε δεν είναι κάτι καινούριο..
Απλά το καπηλεύονται διάφοροι σχεδιαστές κλπ για να κάνουν τους προχωρημένους....
Ευχαριστώ.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.