![]() |
|
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
![]()
Ο Τάλως είναι ίσως το πρώτο ρομπότ που έχει δημιουργηθεί ποτέ στον κόσμο.
Σύμφωνα με το μύθο, ήταν κατασκεύασμα του θεού Ήφαιστου προς τον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο δεύτερος του είχε αναλάβει καθήκοντα φύλακα και προστάτη του νησιού της Κρήτης. Είχε ανθρωπόμορφη εικόνα και ήταν χάλκινος. Κινούταν πολύ γρήγορα και είχε τεράστια δύναμη. Υπήρξε στην πραγματικότητα ή είναι μύθος; Αναμένουμε τις απόψεις σας.
Βάλτε την φαντασία σας, βγείτε έξω και εξερευνήστε κάθε γωνιά του πλανήτη μας και δείτε τα πράγματα με διαφορετική "ματιά" . . . Μείνετε, ακόμη, ενημερωμένοι με οτιδήποτε παράξενο συμβαίνει στον πλανήτη μας! --> Κυκλοφορεί το βιβλίο μου 88 Μύθοι & Αλήθειες (περισσότερες πληροφορίες καθώς και online παραγγελίες εδώ) <-- --> ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ: Σεπτέμβριος [αστυνομικό μυθιστόρημα] (εκδόσεις Πηγή). Περισσότερα δείτε εδώ <-- |
|
||||
|
||||
![]()
Καταρχήν φίλε μου Μπιζέλι, ενημερώνω εσένα που άνοιξες το θέμα καθώς και τους φίλους που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό, ότι μεταφέρθηκε στην κατηγορία "Αρχαία Ελλάδα", επειδή νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα εδώ.
Ο Τάλως αποτελεί πραγματικά ένα από τα μυστήρια της αρχαιότητας, επειδή ίσως να αποτελεί το πρώτο ρομπότ της ιστορίας και μάλιστα έργο του περίφημου Δαίδαλου. Όπως περιγράφεται σε πολλά βιβλία σχετικά με αυτά τα θέματα, ο Τάλως ήταν ένα ρομπότ που χρησίμευε για την προστασία της Κρήτης από τους εχθρούς της αλλά και ένα μέσο για να διαδίδονται οι νόμοι του Μίνωα σε ολόκληρο το νησί. Πολλοί λένε ότι στην πραγματικότητα ήταν ο στόλος της Κρήτης που προστάτευε το νησί από τους εισβολείς. Πάντως οι περιγραφές που δίνονται για τον Τάλω δεν συνηγορούν σε αυτή την τελευταία άποψη. |
|
|||
|
|||
![]()
Είναι πραγματι περίεργος ο μύθος του Τάλω. Δεν ξέρω αν έχουν γίνει προσπάθειες να αποκωδικοποιηθεί αυτός ο μύθος. Να θυμίσω ότι είχε τη δυνατότητα να περιδιαβαίνει όλη την Κρήτη 3 φορές την ημέρα και ότι είχε μία και μοναδική φλέβα που ξεκινούσε από το κεφάλι και κατέληγε σε μια βίδα στη φτέρνα. Αυτή η φλέβα περιείχε ιχώρ (το αίμα των θεών). Νομίζω όταν τον τόξευσαν στη φτέρνα, έσπασε η βίδα και χύθηκε ο ιχώρ με αποτέλεσμα το θάνατο του Τάλω...
|
|
||||
|
||||
![]()
Ξέρει κανείς που αναφέρεται αυτός ο μύθος και κάποια σχετική βιβλιογραφία?
|
||||
|
||||
![]()
Νομίσματα στα οποία απεικονίζεται ο Τάλως βρέθηκαν στην αρχαία Φαιστό.
Απ ότι έχω διαβάσει πάντως στην αρχαιότητα υπήρξαν και άλλοι αυτόματοι μηχανισμοί .Ο Ήρωνας και ο Κτησίβιος λέγεται ότι είχαν φτιάξει συσκευές που μόλις άναβαν οι βωμοί του ναού μία πέτρινη σάλπιγγα ηχούσε αυτόματα προσκαλώντας τους πιστούς. Επίσης αυτόματα έπεφτε μέσα στο ναό μία λεπτή βροχή αρωματισμένου νερού, διάφορα μεταλλικά πουλιά άνοιγαν το ράμφος τους και κελαηδούσαν, κάποια αγάλματα κινούνταν ή και πετούσαν! Λέγεται επίσης ότι έλεγχαν αποτελεσματικά τον φωτισμό μέσα κι έξω απ' το ναό προκαλώντας ακόμη και τεχνητή ομίχλη. Η πρώτη εξ άλλου ατμομηχανή ανακαλύφθηκε απ τον Ηρωνα ,όπως επίσης και υδραυλική πρέσα για να βγαίνει ευκολότερα το λάδι απ τις ελιές .
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() Στην Ελληνιστική εποχή η μηχανική είχε σημειώσει τρομερή πρόοδο, αλλά όχι σε τέτοιο απίστευτο σημείο... (να φτιάχνουν ρομπότ δηλαδή ![]() τέλος πάντων μεγάλη ιστορία και χρήζει ανάλυσης αλλού). |
|
|||
|
|||
![]()
Nα ειναι απλα μυθος δεν νομιζω..ολοι οι μυθοι καπου βασιζονται.
Κατι πρεπει να υπηρχε που εδωε αφορμη και ωθηση στον μυθο. Εξαλλου οι αρχαιοι ειχαν προχωρησει αρκετα τεχνολογικα σε σχεση με αλλους λαους.. |
|
||||
|
||||
![]()
Αν θυμαμαι καλα καποιοι ερευνητες ειχαν πει οτι ο ιχωρ ηταν κοκινος υδραργυρος και μαλιστα ιχνη κοκινου υδραργυρου βρεθηκαν στην κρητη ,κατα ποσο αυτο ισχυει δεν ειμαι συγουρος.
|
||||
|
||||
![]()
Πρίν από μερικά χρόνια, είχα διαβάσει πως στα ορυχεία της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική είχε βρεθεί κοκκινος υδράργυρος σε αρκετά μεγάλη ποσότητα, αλλά η κυριότητα και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του δόθηκαν σε μια Γαλλο-Ελβετική εταιρία με προσωπική παρέμβαση του τότε υπουργού (δεν θυμάμαι σε ποιό υπουργείο ήταν) Μιλτιάδη Έβερτ. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε πόσο σπάνιο υλίκό είναι ο κόκκινος υδράργυρος, αλλά αν η παραπάνω είδηση είναι αληθινή, τότε παραδώσαμε κάτι πιό πολύτιμο από χρυσάφι στα χέρια των ξένων επενδυτών και υποψιάζομαι πως αυτό έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες.
Ο κοκκινος υδράργυρος αναφέρεται και στα περίφημα Ραμαγιάνας, τα ινδικά έπη, σαν καύσιμο κίνησης των περίεργων ιπτάμενων σκαφών της Αυτοκρατορίας των Ράμα. Βλέπουμε λοιπόν πως η χρήση αυτού του υλικού ορυκτού και οι ιδιότητες του ήταν γνωστές στους Αρχαίους Πολιτισμούς και αυτό από μόνο του προκαλεί απορίες. Με ποιόν τρόπο μπορούσαν να το βρούν (όντας αρκετά σπάνιο) και να αναλύσουν τις ιδιότητες του; Αναμφισβήτητα, ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, μας περιέγραψε κάτι πολύ περίεργο, αλλά ας μην ξεχνάμε πως παρόλο που αναφέρεται στην Ηρωική Εποχή, τα Αργοναυτικά του συνεγράφησαν στα Ελληνιστικά Χρόνια, όπου ήδη η μηχανική είχε κάνει τα πρώτα βήματα της και ίσως να αναπαρήγαγε απλώς κάποια ιδέα που συζητούνταν στην αυλή του Πτολεμαίουστην οποία ήταν τακτικός θαμώνας, πρίν καταλήξει στην Ρόδο. Αν το καλοσκεφτείτε, και ο Κολοσσός της Ρόδου που προστάτευε το λιμάνι του νησιού, ήταν μια προσπάθεια αντιγραφής τουΤάλου.
|
||||
|
||||
![]()
Σύμφωνα με τους μύθους ο Δαίδαλος έφτιαχνε ρομπότ και μάλιστα τα έδενε για να μην του φεύγουν και κάνουν βόλτες.
Ο κόκκινος υδράργυρος τι ιδιότητες έχει πάντως? |
![]() |
|
|