|
Εμφάνιση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας: Σας αγγίζει καθόλου το θέμα της ιστορικότητας του Ιησού; | |||
Ναι θεωρώ καταλυτική τη συγκεκριμένη πληροφορία | 153 | 56,88% | |
Όχι ,καθώς με ενδιαφέρει αποκλειστικά η διδασκαλία του | 57 | 21,19% | |
Δε με αφορά το θέμα | 59 | 21,93% | |
Ψήφισαν: 269. Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για το θέμα είναι του Γιάννη Κορδάτου : Αρχαίες θρησκείες και χριστιανισμός (1927) Παράθεση:
1. Ότι η ύπαρξη του Ιησού σαν ιστορικό πρόσωπο έχει αποδειχθεί 2. Ότι η υπαρξή του είναι θέμα πίστης Συγνώμη αλλά μου φαίνονται εντελώς αντικρουόμενα. Μπορείς να εξηγήσεις καλύτερα;
''... πιστεύουνε πιότερο τ'αφτιά τους παρά τα μάτια τους. Πιότερο το Μύθο παρά τα γεγονότα. Πιότερο τη φαντασιά τους παρά την κρίση τους...'' Κ. Βάρναλης Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Trithemius : 31-01-10 στις 18:36 Αιτία: Διαδοχικά μηνύματα μέσα σε λίγα λεπτά |
|
||||
|
||||
Πράγματι, το να υπάρξει θέαση του χριστιανισμού που να τον αποδεσμεύει από το δρώμενο της ανάστασης, αποτελεί πραγματική υπέρβαση αλλά εκεί υπεισέρχεται ο παράγοντας προσωπική θέση και ευθύνη, στοιχείο στο οποίο πολλοί παρουσιάζουν μια ανομολόγητη δυσανεξία...
|
||||
|
||||
Η ιστορική ύπαρξη του Ιησού σαφέστατα και δεν αποτελεί ένα "τελειωμένο" για τους ιστορικούς θέμα. Δίχως να ειπεισέλθουμε στην καθαρά ιστορική αμφισβήτηση (καθένας μπορεί να εντρυφήσει σε αυτήν μέσα από τις 79 σελίδες του παρόντος thread), το προηγούμενο αποδεικνύεται πολύ απλά από τα πάμπολλα σχετικά βιβλία που εκδίδονται κάθε χρόνο τις τελευταίες 3 δεκαετίες, καθώς επίσης και από τα ανοικτά ακαδημαϊκά συνέδρια που διοργανώνονται συχνά πυκνά. Η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, όσο και η ελευθερία της έκφρασης που απολαμβάνουμε σήμερα, έχει ανοίξει και πάλι τον φάκελο της έρευνας της ιστορικότητας του Ιησού, δίχως να κινδυνεύουν τα "κεφάλια" ή επαγγελματικές καριέρες (για το τελευταίο μπορώ να παραθέσω έναν μακρύ κατάλογο "καρατομημένων" επαγγελματικά αμφισβητούντων).
Τελευταίο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε ήταν ως γνωστόν (είχα κάνει αναφορά σε αυτό παλαιότερα) το Jesus Project (2007-2009). Εδώ μπορείτε να βρείτε και τους συμμετέχοντες ακαδημαϊκούς και επιστήμονες. Ένα νέο στοιχείο που δίνω σήμερα είναι πως ο εκδοτικός οίκος Prometheus Books ανακοίνωσε την κυκλοφορία των πρακτικών του Jesus Project κατά τον Αύγουστο του 2010. Την επιμέλεια του βιβλίου έχει αναλάβει ο Joseph Hoffmann. Μπορείτε να κάνετε προπαραγγελία του βιβλίου από εδώ.
EN TO ΠΑΝ Ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας Gateway Team Ιδρυτικό μέλος Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου ---------------------------------------- meta Journalist Αγαλματένια Κρίνα Μυθικισμός Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού Δούρειος Ίππος (Β' έκδοση!) |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Επαναδιατυπώνω λοιπόν. Το μόνο αποδεδειγμένο είναι οτι ο Ιησούς υπήρξε, γεννήθηκε δηλαδή και έδρασε σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Τώρα, κάποιοι δέχονται τον Ιησού και ώς θεάνθρωπο εδώ (αν και υπάρχουν βάσιμες ομολογίες ιστορικών της τότε εποχής και για αυτό) έρχεται το μεγάλο θέμα της "πίστης". Άν ερωτηθεί ένας χριστιανός γιατί δέχεται τον Ιησού σαν Θεό του δεν θα απαντήσει γιατί ήταν ο γιος της Μαρίας που γεννήθηκε τότε και πέθανε τότε. Θα μιλήσει για την διδασκαλία Του, για το Έργο Του και για την Ανάστασή Του. Αυτό πιστεύει, αυτό δέχεται και Αυτόν αναγνωρίζει σαν Θεό του. Για το αν υπήρξε ο Βούδας ή ο Ιησούς ή ο Μωάμεθ δεν μπορούμε να πούμε πολλά-δεν υπάρχει λόγος άλλωστε να το κάνουμε γιατί σίγουρα υπήρξαν κάποτε. Για το τι όμως "ήταν" τελικά ο Βούδας, ο Ιησούς, ο Μωάμεθ είναι μια άλλη και μεγάλη κουβέντα. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ELPINIKI : 02-02-10 στις 14:16 |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Γιατί έχω την εντύπωση πώς αυτό δεν είναι "αποδεδειγμένο"...; Και από ό,τι φαίνεται, δεν την έχω μόνο εγώ: |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Απο εκεί και πέρα τα παραπάνω που υπερασπίζεσαι σαφώς και τα υπερασπίζονται και άλλοι πολλοί για διάφορους λόγους...ψάξε να τους βρεις και αυτούς. Το να αμφισβητείς οτιδήποτε υπάρχει πέρα απο αυτό που βλέπεις θεωρείται ανοησία, το να αμφισβητείς όμως κάτι που υπάρχει και που το βλέπουν όλοι οι άλλοι θεωρείται στραβομάρα. (Γενικό συμπέρασμα ως επίλογος για το παραπάνω θέμα.) Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ELPINIKI : 06-02-10 στις 20:16 |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Προφανώς υπάρχουν και "άλλοι πιο μεγάλοι" που λένε το αντίθετο από τους "άλλους πιο μεγάλους" σου.. Άρα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ... So simple. Υ.Γ. Όσο για το τι είναι ανοησία... και τι στραβομάρα... δεν θα το σχολιάσω... ούτως ή άλλως... εάν κανείς δεν ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες θα μπορεί και να τις διακρίνει Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Ενώχ : 06-02-10 στις 21:46 |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Παράθεση:
Ε μην είσαι και τόσο απόλυτη σήμερα! Μην αποδίδεις σε όλους αυτό που θέλεις εσύ να ισχύει. Έχω πει πολλές φορές πως οτιδήποτε ξεκινά με βεβαιότητα, καταλήγει σε αμφιβολία. Καλό είναι να ακολουθούμε την αντίθετη οδό, έτσι δεν είναι;;; Κι εδώ όντως υπάρχει ΘΕΜΑ με την ιστορικότητα του Ιησού...
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Αν δεχτώ την άποψή σου για το ότι υπάρχει πράγματι κάποιο "θέμα" για την ιστορικότητα του Ιησού θα πρέπει να διαγράψω και απο το σκληρό μου δίσκο αλλά και απο το μυαλό μου όπως και απο την βιβλιοθήκη του σπιτιού μου τις έρευνες, τα βιβλία, τα download και τις συζητήσεις ωρών που έχω κάνει με αξιόλογους ανθρώπους που μου αποδεικνύουν το αντίθετο. Αυτά τα ολίγα μου επιβεβαιώνουν ξανά το πόσο δύσκολο είναι τελικά να διεξαχθούν και να εξελιχθούν σωστά μέσα απο ένα pc συζητήσεις με τέτοια θεματολογία όπως επίσης και το πόσο φανατισμός επικρατεί ως προς τη διαφύλαξη ορισμένων απόψεων και θέσεων που ουδεμία σχέση τόσο με την πραγματικότητα όσο και με τα γεγονότα της ιστορίας. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
|